Bugun...


Robotlar Geliyor! Restaurant ve Hizmet Sektöründe Artık Robotlar Hizmet Verecek
Tarih: 25-05-2023 15:57:57 Güncelleme: 26-05-2023 11:32:57 + -


Robotlar, hastanelerde yardımcı eleman, fuarlarda stant görevlisi, kafelerde garson ve büro elemanı olarak kullanılabilecek. İzmir Bayisi Ece Canan Alemdar, özellikle Restaurant sektörü için Robotların büyük bir kolaylık sağlayacağını açıkladı.

facebook-paylas
Tarih: 25-05-2023 15:57

Robotlar Geliyor! Restaurant ve Hizmet Sektöründe Artık Robotlar Hizmet Verecek

İzmir'in başarılı iş insanı Ece Canan Alemdar, Akınrobotics bayiliğini aldıklarını belirterek, Yakın zamanda Robotların, hastanelerde yardımcı eleman, fuarlarda stant görevlisi, kafelerde garson ve büro elemanı olarak kullanılabileceğini belirterek, bu sektörlerde büyük bir değişim beklediklerini ve Ege bölgesinde bu konuda kısa zamanda tanıtım çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.  

Özellikle restaurantlarda hizmet vermeye hazırlanan robotlar yakın zamanda yerini almaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerini dile getiren AKINROBOTICS İzmir Bayisi Ece Canan Alemdar soruları cevapladı.

Bize biraz kendinizden ve Akınrobotics ile bağınızdan bahsedebilir misiniz?

Reklam Medya Group yapmış olduğu faaliyetlerin yanı sıra teknolojiye Yapay zekaya ve özellikle robotlara ilgi duyan bir firma. Ve bu anlamda çalışma yapabileceğimiz paydaşlar arayışı içerisindeydik. İşte tamda bu noktada yerli ve milli bir marka olan AKINROBOTICS’le yollarımız kesişti .

AKINROBOTICS, yüksek donanımlı kadrosu ile dışa bağımlı kalmadan geliştirdiği robotların tamamını kendi bünyesinde üretmektedir. Ve üretmiş olduğu robotların tanıtım ve satışını bayi ağıyla gerçekleştirmektedir. Biz Reklam Medya Group olarak bu ailenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.

AKINROBOTICS Robot Fabrikasından bahseder misiniz?

Dünyanın ilk insansı robot fabrikası AKINROBOTICS, robotik teknolojiler alanında Türkiye’nin en büyük yerli yazılım firması olan AKINSOFT’un kendi öz sermayesi ile kurulmuş bir özel sektör teşebbüsüdür.

AKINROBOTICS çatısı altında üretilen robotlar; AKINROBOTICS ’in kendi öz sermayesiyle, bünyesinde barındırdığı mühendislerin Ar-Ge çalışmalarıyla tasarlanmış olup, %100 yerli üretim gayesiyle hazırlanır. Yüksek donanımlı kadrosu ile dışa bağımlı kalmadan geliştirdiği robotların tamamını kendi bünyesinde üretmektedir.

11.000 m² robotik uygulama alanı ile 3250 m² kapalı çalışma alanına sahip olan AKINROBOTICS, konusunda uzman mühendis ve teknikerlerden oluşan bir ekip ile seri üretim yapan ilk İnsansı Robot Fabrikası’dır.

Türk insanının bilime, gelişen teknolojiye ve bilimsel düşünceye ilgisini arttırmak ve aynı zamanda robotik teknolojiler alanında yapılan çalışmalarla ülkemizi ilk sıralara taşımak için, üstün hizmet kalite anlayışını benimseyerek çalışmalarına başlamıştır.

Türkiye’deki robot teknolojilerinin gelişimi ve geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de bir robot devrimi olacağını düşünüyorum, çünkü yeni bir çağa başlıyoruz. Ve biz bu teknoloji çağına üretmiş olduğumuz tüm robotlarımızla girmeye hazırız. Sizlerle Sağlıktan, Eğitime kadar her sektörde daha sık karşılaşacağız.  

AKINROBOTICS robotları son birkaç yılda büyük gelişme kaydetti. Bu süreçten bahseder misiniz? Sizce bu hızlı gelişime neler etkili oldu?

Özellikle pandemi döneminde insanların teknolojiye olan ilgisi ve ihtiyacı çok fazla arttı. Bu bağlamda da robotlar dünya genelinde daha çok ilgi görmeye başladı. Üretmiş olduğumuz sosyal robot Mini Ada, UV-C Sterilizasyon Robotu ve Servis Robotu bu süreçte en çok rağbet gören robotlarımız oldu. Hizmet sektöründe yer alan işletmeler için hijyen, uzaktan erişim kolaylığı ve personel maliyetlerini azaltmak fayda maliyet gözetildiğinde avantaj sağladığı için tercih edildi.

Üretmiş olduğunuz robot türlerinden bahseder misiniz ve bu robotlar hangi sektörlere hizmet vermektedir.

Servis Robotları, restoran, kafeterya, otel gibi hizmet sektörlerinde müşterinin talep ettiği ürünleri servis ederek iş gücü kazanımı sağlamaktadır.

UV-C Sterilizasyon Robotları, virüs ve bakteriler ile mücadelede kapalı ve kontamine risk oranları yüksek alanlarda stabil ve kesin sterilizasyon sağlamaktadır. AKINROBOTICS tarafından geliştirilip 254nm UV dalga boyu ile sterilizasyon işlemi yapan UV-C Sterilizasyon robotlarının kullanımı ile hastane oda ve koridorları, ameliyathaneler, yemekhaneler, yüksek sterilizasyona ihtiyaç duyan gıda firmaları, spor salonları, çocuk oyun alanları ve daha birçok sektörde çözüm önerisi olarak sunulmaktadır. UV-C Sterilizasyon robotu ile ek iş gücüne ihtiyaç duymaksızın müşterilerinize tam güvenli ve sağlıklı bir ortam sağlayabilirsiniz.

Quadruped robot ARAT; arazi robotu olarak tasarlanmış ve engebeli koşullara adapte olabilecek düzeyde çalışmaları devam etmektedir. Denge koruma algoritması sayesinde engebeli arazi koşullarında, rampada, basamaklı zeminlerde devrilmeden hedefine ulaşabilmekte, gerçek zamanlı kinematik hesaplama sayesinde, dışardan devrilmeye sebep olacak etkilerin önüne geçilmektedir. Dayanabileceği şiddetin üzerinde darbe alarak devrilse dahi, kendiliğinden ayağa kalkabilmekte ve rotasına devam etmektedir. Üzerinde bulunan sensörler engelleri sınıflandırmakta, hareketli nesnelerin bulunduğu ortamlarda dahi çarpma koruma sağlayabilmektedir.

Endüstriyel robot kol; Çalışanlar için tehlike içeren iş kollarında, üretimi hızlandırıp verimliliği artırmaya katkı sağlayarak işletmelerin rekabet avantajını artırmasına ve maliyetleri düşük tutmasına yardımcı olacak robotumuzun çalışmaları devam etmektedir.

Sosyal Robot Mini ADA Yerli ve Milli imkanlarla üretim, yazılım ve robot arayüz çalışmaları AKINROBOTICS tarafından geliştirilen Mini ADA gündelik yaşamda yerini aldı. Havaalanları, otogarlar, oteller, alışveriş merkezleri, mağazalar, eğitim kurumları, fuarlar, konserler, açılış, kutlama organizasyonları gibi birçok alanda görev alabilir.

ADA serisinin son üyesi ADA-7, sizlerin deneyimlemesi adına gelişmiş yapay zeka teknolojisi, yenilenen üstün hareket kabiliyeti, hareketli el eklemleri ve iskelet takibi gibi özellikleri ile İstanbul Robot Müzesi'nde hizmet vermeye başladı.

Sahada aktif olarak kullanılan robotlarınızdan bahseder misiniz? Robotları kullanan firmalardan nasıl dönüşler alıyorsunuz?

Seri üretim yapmak adına 2017 yılında açılan AKINROBOTICS Robot Fabrikası’nda ilk olarak Garson Hostes Robot olan GH5 ve GH6 robotları üretildi. İstanbul 3. Hava Limanı (İGA) işletmeye açılmadan önce yolcuları bilgilendirecek robotlar kullanacağını duyurdu. Bunun üzerine taleplere uygun Sosyal Robot  Mini ADA 2 ay gibi kısa bir sürede üretip İGA’ya sunduk. Farklı ülkelerin robotları ile birlikte Mini ADA’da değerlendirmeye girdi ve en kabiliyetli robot olarak seçilerek havaalanında kullanılmaya karar verildi. Halen Mini ADA robotlarımız İGA’da Danışman robot olarak görev yapmaktadırlar. İGA’dan sonra birçok kurumda da hizmet vermeye başlamıştır. Kolejler, oteller, kargo şirketleri, belediyeler, bilim merkezleri, stem atölyeleri, özel işletmeler gibi birçok alanda hizmet vermeye devam etmektedir.

Pandemi ile üretimine başladığımız Hizmet Robotlarımızdan UV-C Sterilizasyon Robotumuz ve Servis Robotumuz; hastaneler, restoran ve kafeler, fabrikalar, resmî kurumlar vb birçok sektörde görev alabilmektedir.

AR-Ge çalışmaları devam eden 4 ayaklı robotumuz ARAT ve Robot Kol; üniversitelerde proje çalışmalarında ve bilim merkezlerinde kullanılmaktadır.

Robotları deneyimleyen kurumlar; Müşteri memnuniyetinin artığını ve bu sayede işletmeye katma değer sağladığını, marka bilinirliğini arttırdığını, çoklu dil desteği ile yabancı müşterilere hizmet verebildiklerini, personel sirkülasyonu olmadığı için zaman ve prestij kaybı yaşamadıklarını, hatasız bilgi akışı avantajı ve keyifli vakit geçirme gibi daha birçok olumlu dönüş olmuştur.

Robotların yazılımından bahseder misiniz?

Hangi yazılım kullanılıyor ve bu yazılım kimler tarafından yapılıyor?

Dünyada yapılan çalışmalara bakıldığında bu ihtiyaç için önerilen sistem ROS yani Robotik İşletim Sistemi’dir. Bu sistem sadece kod geliştiriciler veya akademik faaliyetler için çözümler üretmektedir. İşte bu noktada AKINROBOTICS olarak biz, robotik çalışmaların ülke genelinde yaygınlaşması ve gençlerin, çocukların hatta hiçbir yazılım bilgisi olmayan bir insanın bile bu konuda eğitilmesine olanak sağlayacak ve kolaylıkla robotik programlama yapabileceği bir platform geliştirmiştir. Geliştirilen bu platformun adı Aros’dur ve içerisinde çeşitli birimlere sahiptir. Bu birimler; Ar-GUI, Ar-Designer, Ar-Core, Ar-Control, Ar-View, Roboliza’dır.

Robotları görmek ve deneyimlemek isteyen okuyucularımıza ne tavsiye edersiniz?

İstanbul Robot Müzesi’ne yönlendirebiliriz . İstanbul Robot Müzesi; İnsanlığa ve bilime hizmet etmeyi amaçlayan AKINROBOTICS'in %100 yerli üretim gayesiyle kendi bünyesinde ürettiği robotlar, robot prototipleri ve robotların üretiminde kullanılan ekipmanların sergilendiği bir müzedir.

Müzenin içerisinde, çocukların ve yetişkinlerin yeni teknolojilerle tanışmasını ve keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak olan pek çok alan bulunur.Robotları görmek ile kalmaz aynı zamanda onlarla iletişime geçebilirsiniz.

İstanbul Robot Müzesinde, Türkiye'nin en ünlü robotu Mini ADA sizi karşılayıp müze içerisinde rehberlik edecek, robot kollar sizi selamlayacak, sosyal robotlar ve insansı robotlar ise size özelliklerinden bahsedecek!

Ayrıca müze içerisinde, tic tac toe oynamak için programlanmış endüstriyel Robot Kol ile oyun oynayabilir, kendisi için hazırlanmış parkurda hiç durmadan hareket eden 4 ayaklı robot ARAT'ın yeteneklerine şahit olabilir, etkileşimli panellere dokunup tepkilerini izleyebilir ve sosyal robot ADA serisinin son robotu ADA-7 ile karşılabilirsiniz.

Robotları kiralamak veya satın almak isteyen okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

İşletmelerine sağlayacağı faydalar nelerdir?

Robotların insanlık adına en büyük faydası, insan ergonomisine aykırı, yaşamı tehlikeye atan monoton işleri robotlara yükleyerek, insanların sosyal yaşam kalitesini yükseltmek ve daha nitelikli işlerde çalışmalarına imkan sağlamaktır.

 Küresel dünyada yapay zeka ve robotik teknolojiler konusunda kaydedilen gelişmeler neticesinde, sosyal robotlar gün geçtikçe gündelik hayatımızın her alanında boy göstermeye başlamışlardır. Teknolojinin son ve en etkileyici trendi yapay zekâya sahip sosyal robotları kiralayarak ya da robotları satın alarak; yüksek teknolojinin geldiği son noktayı gösterirken ziyaretçi ve müşterilerinizde farkındalık yaratabilirsiniz.

Yapay zekaya sahip sosyal robotlarımızı, robot kiralama ve robot satın alma konseptiyle iş süreçlerinizde alışılagelmiş ürün tanıtım yöntemlerinin dışında, ziyaretçi ve müşterilerinize yüksek teknoloji deneyimi sunabilirsiniz. Özellikle çocukların ilgi odağı olan hizmet robotlarımız, dans şovlarıyla herkesin ilgi odağı olacaktır.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI