Bugun...


BERNA NAZİK KÖSEOĞLU

facebook-paylas
Çocuklarda Zaman Yönetimi
Tarih: 05-02-2018 19:29:00 Güncelleme: 05-02-2018 19:29:00


İkinci döneminin başladığı bu hafta başlangıçların yapılacağı bir hafta olacak. Birinci dönemki eksiklikler tekrarlanmadan daha verimli bir dönem geçirebilmek için adımlar atılacak. Bu konuda aileler çocuklarına rehberlik ederek onların daha sağlıklı, huzurlu ve üretken olmalarına yardımcı olacaklar. Bu konuda en etkili becerilerden birisi de zaman yönetimidir.

 

Zaman yönetimi yetişkinlere ait bir kavram gibi gelse de tüm bireylerin ihtiyacı olan bir beceridir. Hangi yaş diliminde olursa olsun insanları en çok yoran konu belirsizliktir. Bu belirsizlik giderilmeye çalışılırken hatalar yapılırsa yeni belirsizliklere neden olur. Zaman belirsizliği verimin düşmesine neden olur. Neyi ne zaman yapacağını bilmemek kaygıyı arttırabilir. Bu nedenle özellikle okul çağı çocuğuna mutlaka zaman yönetimi öğretilmelidir.

 

Okul öncesi dönemde bu çocuklara öncesi- sonrası kavramıyla verilebilir veya resimlerle anlatılabilir. Etkinliğin resminin olduğu zaman planlayıcıları çocukların ilgisini çeker ve yerine getirilen etkinlikler için olumlu pekiştireçler kullanılabilir ve bu tekrarlanma olasılığını arttır.

Okul çağı çocuğu saat kavramını öğrenmeden önce yine öncesi- sonrası ifadeleri, görsel planlamalar kullanılabildiği gibi yazılı planlamalar da yapılabilir. Çocuğun yaşı ilerledikçe bu planlamalar alışkanlığa dönüşecek ve artık yazılı veya görsel bir materyal kullanmaya gerek duymadan zaman yönetimi yapılabilir hale gelecektir. Örneğin, işe giden bir bireyin sabah kaçta kalkacağı, evden kaçta çıkacağı, yolda geçireceği yaklaşık zaman, yemek saatleri genellikle belirlidir ve yazılı olmamasına rağmen bu düzende işler yürür.

 

Çocukların zaman yönetimine yardımcı olmak için öncelikle ebeveynlerin de zaman yönetimini yapabiliyor olması gerekmektedir. Zamanı planlayabilmek kadar zamanı verimli kullanabilmekte önemlidir.Bu noktada düzene uyabilen ebeveynler çocuklarının hayatlarını da düzene sokma konusunda daha başarılı olacaklardır. Zamansal düzen mekânsal düzenden etkilenmektedir. Yani düzenli bir ortam, karışık olmayan ve temiz ortam ve odalar, hem zaman kaybını önleyecek hem de düzen algısını arttıracaktır.

 

Ebeveynlerin ihtiyaç duyuyorsa zamanı planlama konusunda çocuklarına yardım etmeleri olumludur. Çocuklar bazen gerçekçi zaman algılarına sahip olamadıkları için, uygulanabilir olmayan planlar yapabilmektedirler. Bu noktada ebeveynler planın sağlıklı olup olmadığı yönünde farklı bakış açıları gerekebilmektedir. Örneğin; çocuklarda zaman planlamasında mutlaka okulda öğrenilen derslerin tekrarının yapıldığı bir bölüm olmalıdır. Bu aynı bilginin tekrar işlenerek kalıcılığını arttırır.

Planlamaların çok katı olmamasına özen gösterilmelidir. Telafiye açık olmalıdır. Bu sayede aksaklıklar nedeniyle yapılamayan etkinlikler planın bozulduğu algısı yaratmazlar. Gün içinde telafi edilecek serbest zamanlar olmalıdır. Aksayan sorumlulukların mutlaka serbest zamanlardan telafi edilmeye çalışılması gerekmektedir.Esnekliğe rağmen gerçekleşmeyen planların sorumluluğu çocuk tarafından alınmalıdır ki bu sayede sorumlulukların yerine getirilmesinden sonra haklarını kullanabileceklerini öğrenebilsinler.

 

Tüm öğrencilerimize verimli, eğlenceli ve emek harcayıp karşılığını aldıkları bir yarıyıl dilerim.

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI