Bugun...


BERNA NAZİK KÖSEOĞLU

facebook-paylas
Karneler Dağıtılırken!
Tarih: 18-01-2018 18:06:00 Güncelleme: 18-01-2018 18:06:00


Milyonlarca öğrenci karne alarak iki haftalık tatile başlayacaklar. Dinlenecekler, yenilenecekler ve ikinci döneme hazır ve güçlü bir şekilde başlayacaklar.

 

Aileler için karne bilgileri e-okul uygulaması sayesinde daha erken öğrenilebiliyor artık. Eskisi kadar heyecanlı ve sürprizli olmaktan uzak olsa da her yaştaki öğrenci için karne günleri özel ve güzeldir.

Karneler ve notlarla ilgili bazı önemli gördüğüm noktaları bu güne özel belirtmek isterim:

1.Karnede notlar kadar davranış puanlarına da bakmak gerekli. Bu kısım çocuğun yaşama ve kurallara uyuma davranışını ve hayata hazırlanmasını gösteriyor. Ailelerin bu kısımda geliştirilmeli denilen alanlara eğilmesi gerekli. Güçlü yanların korunması ve daha da güçlendirilmesi, zayıf alanlarında geliştirilmesi için karneler fırsata dönüştürülmelidir.

2.Her çocuğun notlarının iyi olmasını beklemek bireysel farklılıkları göz ardı etmek demektir. Herkesin mavi gözlü olmasını beklemeye benzer bu durum. Çocukların da yetişkinler gibi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Gerekli emeği harcıyorsa ve elinden geleni yapıyorsa bir çocuk,saygı duyarak, emeğini takdir etmek çocuğun kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

3.Başarının da başarısızlığın da sadece çocuğayüklenmemesi önemlidir. Çocuklar aile içinde şekillenirler ve hayata hazırlanırlar. Eğitimciler için bir öğrencinin aile yapısı başarısına ve performansına da ışık tutacak bir araçtır. Evde huzursuzluk, çatışma ve aksayan yönler,  sıklıkla çocuğa performans düşüklüğü olarak yansır. Yolunda gitmeyen olaylar çocuğun odaklanmasını, kafasını derslerine vermesine engel olabilir. Bu noktada ailelerin bu aksaklıkları gidererek, ortamı düzelterek çocuklarına yardımcı olmaları zorunludur. Ailelerin üzerine düşen görevleri çocuklarının eğitim almasına yardımcı olacak düzenlemeler yapmaktır çünkü.

4.Derslerin istenilen düzeyde başarılmamasından kaynaklı plan ve çözüm yolları konusunda kararlı ve tutarlı adımlar atılması faydalı olur. Yerine getirilmeyen kurallar, gerçekleştirilemeyen planlar aslında tutarlı ve kararlı adımlar atılmasının sonucudur ve bu durumu bitirmek ebeveynlerin kararlılığına bağlıdır.

5.Karne için ödül verilmesine gerek yoktur. Kutlanılabilir, tebrik edilebilir ancak rüşvet olan ödüller kullanılmamalıdır. Takdir alırsan sana şunu alacağım demek altında farklı mesajlar barındırır. Aslında yapılmayacak bir işi yapmanı istiyoruz, bu işi sorumluluk olarak görmeni istemiyoruz demişoluruz. Ama derslerini çalışmak çocuklar için bir sorumluluktur ve ailelerin çocuklarını bu sorumluluklar çerçevesinde eğitmesi gereklidir. Sene boyunca işte performansımız yüksek olduğu için patronumuz müdürümüz bize akıllı telefon almaz. Çünkü zaten bu işimizdir. Dersleri de böyle düşünmek gereklidir.

 

6.Öğrencimizin o derslerdeki gerçek performansı için sınavların sonuçlarına bakmak daha doğru olur. Sınav ülkesi olduğumuzu göz önünde bulundurarak söylüyorum, sınav notları çocuğun o dersin sınavındaki gerçek durumunu gösterir ve bu ne yazık ki (değişim şansı emekle doğru orantılıdır) daha büyük sınavlardaki sonuçlarına benzer. Ancak diğer kısım performans kısmı ise öğrencinin sınıf içindeki durumu ve okula götürdüğü performans ödevleri sonucudur. Ne yazık ki geldiğimiz noktada ders çalışmadan performans ödevlerine bel bağlayan bir kitle vardır. Bu nedenle bazı durumlarda performans notları da bulunduran ders notlarının sınav başarısını her zaman doğru yansıtmadığı unutulmamalıdır.

7.Tatil, dinlenmek anlamına geldiği kadar yeni döneme hazırlanmak anlamına da gelir. Çocukların ikinci dönem uyum sorunları yaşamamaları adına bazı tekrarları yapmaları ve eksikleri gidermelerinde fayda vardır.

 

Her şeyden önemlisi de hiçbir not çocuklarımızdan kıymetli değildir. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi tatiller dilerim.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI