Bugun...


ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ

facebook-paylas
Rusya İsrail’i vurmaya hazırlanıyor!
Tarih: 24-09-2018 11:56:00 Güncelleme: 24-09-2018 11:56:00


Ruslar durup dururken neden böyle bir şey yapsın? İsrail’de hatırı sayılır Rus Yahudisi yaşıyor. Kazın ayağı öyle değil! Çünkü geçtiğimiz hafta İsrail uçakları Suriye’de Rus İl-20 uçağını Suriye hava savunma sistemlerinin hedefi haline getirip içindeki 15 mürettebatla birlikte düşmesine neden olmuştu. Ruslar bu tür kazaların sıklaşmasından ve Nasreddin Hoca fıkrasındaki gibi yol olmasından korkuyor. Gece uyurken Nasreddin Hoca ’nın sakalı içinden bir fındık faresi geçer. Hoca, yeri göğü inletir:

 

– Nerden çıktı bu fare, hiç fare yoktu bu evde, bizim kedi uyuyor mu, neden yakalamadı bu fareyi?
Hoca’nın yanında uyuyan karısı uyanır uyanmaz hocayı uyarır;
– Çok bağırma komşuları uyandıracaksın. Alt tarafı küçük parmağım kadar bir fındık faresiydi, geçti gitti işte. Hadi uyu, uykun kaçmasın. Fare komşulardan geçti herhalde, Temizlik yapıyorlardı; buraya kaçmış olacak…
Hoca hışımla yataktan kalkar;
– Komşulara gidiyorum farelerine sahip çıksınlar. Bizim ev, farelerin yuvası değil! Karısı:
– Delirdin mi sen Hoca, Saat gecenin 2’si. Bu saatte komşuya gidilir mi?


Hoca da karısına söylenir;
– Gidilir, gidip önlemimi almazsam bizim sakal, fındık farelerine yol olur. İşte Ruslarınki o hesap.

 

Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika Bölümü’nden Doçent Andrey Sidorov’un Rus İl-20 uçağının Suriye’de düşürülmesinin İsrail’in yanına kalmamasını, bunun başka ülkeler için emsal teşkil edebileceğini gündeme getirmesi bence çok önemli. Ruslar; İl-20 felaketinin tek suçlusunun İsrail Hava Kuvvetleri olduğuna inanıyor. İsrail sadece bölgedeki askeri üstünlüğünün çıkarları doğrultusunda hareket ettiği için İl-20 uçağının düşürülmesine yol açtı. Ancak İl-20 kazasının İsrailli askerlerle Rus meslektaşları arasındaki operasyonel ve taktik düzeyde koordinasyon yetersizliğinden kaynaklandığı söylenebilir. Ruslar koordinasyon yetersizliğinin faturasını İsraillilere çıkarıyor. Bugünlerde İsrail Rusya ilişkileri arı kovanına çomak sokulmus gibi. Ruslar hem Musaya hem de İsaya yaranamadı. Suriye ve İsraili ayrı kefede tutmaya özen göstersede bazen işler Ortadoğu’ya özgü şekilde Arap saçına dönebiliyor.

 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İsrail’in 17 Eylül’de Suriye’de hava saldırısı gerçekleştirmeyi planladığı bölge hakkında yanlış bilgi verdiğini, bu nedenle İl-20 uçağının düşmesinden İsrail’in sorumlu olduğunu söylemesi kopacak fırtınanın habercisi olabilir. Konaşenkov “İsrail Hava Kuvvetleri, kazaları önlemeye yönelik iletişim kanallarımız aracılığıyla vurmak istedikleri hedeflerin Suriye’nin kuzeyinde olduğu bilgisini verdi. Ancak İsrail’e ait 4 F-16 uçağının saldırı gerçekleştirdiği yer ülkenin kuzeyinde değil, batısındaki Lazkiye’deydi” diyerek, bu eylemlerin Suriye’de iki güç arasındaki olası çatışmaların önlenmesi amacıyla 2015 yılında imzalanan Rusya-İsrail anlaşmalarının doğrudan ihlali olduğunu belirtti. Suriye’nin kuzeyindeki İl-20 uçağına güneydeki görev alanından ayrılıp ana üssüne dönmesi talimatı verildiğini aktaran Konaşenkov, İsrailli subayın yanlış yönlendirmesinin uçağın güvenli bir bölgeye alınmasını önlemişti. İsrail F-16’sının bulunduğu yer hakkında bilgi vermediğinin altını çizen Konaşenkov, ellerindeki bilgilerin 15 Rus askerinin ölümüne neden olan bu olayın faili İsrailli pilotların profesyonel olmadığını ya da en azından cezai ihmallerini gösterdiğini vurguladı.

 

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın, hiç bir şey olmamış gibi gayet pişkin bir şekilde, Rus İl-20 uçağı trajedisine rağmen Suriye’de İran’ın askeri güçlerine karşı operasyonlarına devam edeceklerini söylemesine Rusların bozulduğu bir gerçek.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’deki Rus güçlerinin güvenliklerinin arttırılacağı ve bunun herkesçe fark edileceği açıklaması, Rusların İsrail hava kuvvetlerine karşı Suriye hava sahasını ihlal etmeleri durumunda yeni yol haritası izleyeceklerini gösteriyor. Bu çerçevede ilk olarak Rusya Suriye’ye S-300 savunma sistemi konuşlandırmayı planlıyor. İlk adım Golan Tepeleri’ndeki Bravo hattında 6 Rus askeri polis gözlem noktasının kurulması oldu. Böylece Suriye hava sahası İsrail’e kapatılacak. Bunun anlamı İsrail eskisi gibi Suriye’de at koşturamayacak. Ruslar Rus ruletini icat eden millet. İlk tetiği kimin çektiği değil silahın içindeki tek merminin kime denk geleceği önemli. Rusların şakası yok. İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ilk ihlalinde İsrail uçaklarını indirecekler! Yapmazlarsa güçlerine kimseyi inandıramazlar.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI