Bugun...


ÖZER ATAÇ

facebook-paylas
İyiliğe Şirk Koşmak
Tarih: 24-05-2018 21:18:00 Güncelleme: 24-05-2018 21:18:00


1

Allah’a şirk koşmak mega günahtır.

Allah soyut ve tekil değildir;

O bizlerden  vicdanlarımızın tanıdığı  ve maddi yaşama yaydığı sıfatlarına da

aynı özeni göstermemizi istiyor.

 

İyiliğe ortak koşulmaz!

 

Hangi amaçlar için olursa olsun,  amaçları gerçekleştireceğimiz yöntemler de amaçlara uygun olmalıdır.

Kötücül unsurlar iyicil amaçlar için kullanıldığında, ortaya çıkacak sonuçtan iyilik oluşamaz; olsa dahi iyiliğin sonuçları kötücül olacaktır.

 

Kötülüklere karşı ödenen bedeller,  kötülüğün çileye, derde eşleşerek “mahrecine iade” edilmesi;iyilik ve kötülük bileşiklerinin kimyasal olamayacağındandır.

 

İyilik toplumu için iyicil yöntemler

 https://odatv.com/ne-diyor-yandas-ver-mehteri-24051859.html

kullanılmasından söz ediyorum.

Yeryüzünde var olan çoğu devlet,  kuruluş aşamalarındaki  yüce amaçlarına “zorunlu” kötücül yöntemler katılarak inşa edilmiştir.

Sonunda bu inşaya sirayet etmiş kötülük, insanların zaaflarında yer tutup, devleti insan için değil , insanı devlet için kılarak, neredeyse insana  zararlı hale getirir.

 

İyilik olarak görülen bütünlüğün içinde görülmeyen, “kabul edilir” miktardaki  kötülük;  bu bütünlüğü oluşturma hedefinde harcanan asgari emek  ve destekleyici  akıl, günümüzde neredeyse alternatifsizdir.

 

Bu doğru mudur?

Ortalıkta görülen yanlışın, iyicil amaçları gerçekleştirmeye katılması, iyiliğin devamıyla temizlenir mi?

O yanlışa/zorbalığa, istilaya /işgale uğramış ülke, hakları;  önce sinme, ardından asimile olması bu yöntemin doğruluğunu, sürdürülebilir yararını kanıtlamaz.

 

2

 

Saf iyilik, kötülük yoktur.

Yaşam, kullanılabilir iyiliğin, kötülüğün saflık miktarını  koşullara uygun olarak ayarlar.

Doğruluk, yanlışlık ta böyledir.

 

İnsan, doğru ve yanlış seçimini veri edimine göre yaparak ilerler.

Yine insan iradesi mutlak doğru ve yanlış edinemeyeceğine göre elindekinin, edindiği verilere göre doğru ve yanlış tercihlerde bulunacaktır.

 

Basit işler de böyledir.

Basitin görece açık olan doğru veya yanlışlığı, görünen basitliği oluşturan doğru veya yanlışlığın miktarında gizlidir. Doğru seçimlerin yanlış sonuçlar vermesi bundandır.

 

Yanlış seçimlerin doğru,başarılı sonuçlara erişen tanıklıkları, yanlışın içinde yüzeye çıkmak için sırasını bekleyen doğruyla,  yanlışı seçen iradenin seçim esnasında  oluşturduğu ardışıklıktan kaynaklanması, “bir alimden bir zalim, bir zalimden bir alim olurmuş,” deyişine kaynaklık teşkil eder.

Buradaki dönüştürücü “rastlantı” kuvveti, basitliğin içinde zamanını kollayan değerin,  basitliğin biçimine hakim olacak “firarını”, doğru veya yanlış seçimi yapacak insan iradesinin seçim anına göre ayarlamasında yatar.

 

3

 

Hayır sever sarfiyatlar  içindeki haram kazanımın kullanım yaygınlığı,  alternatifsiz  sürdüğü günümüz koşullarında, umutsuzluğa düşmüş iyilikçiler için ortaya çıkan seçenek;adil hukuk prensiplerinin istisnasız, kararlı uygulanabilme ve savunulması tutumudur.

 

Mafya, iltimaslı siyaset, rüşvet, eziyet, baskıcılık, hukuksuzluk, darbecilik hepsinin kaynağı, mevki dürtüleriyle azıtmış benlikler değil,o toplum düzeninin kuruluş aşamasında  giderileceği tahmin edilen kötücül yöntemlerdir.

 

O takdirde devletlerin  her izmihlalinde  payları   oyması beklenmelidir.

 

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI