Bugun...


İzmir Valisi Köşger Bir Bardak Suda Fırtına Koparıyorlar
Tarih: 21-01-2022 19:23:28 Güncelleme: 21-01-2022 21:12:28 + -


İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda İzmir’in güvenlik uyuşturucu ve koronavirüs başta olmak üzere kentin gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uyuşturucuda ele geçirilen rakamlar dikkat çekerken Köşger, 2021 yılında 923 uyuşturucu madde kaçakçılığı ve yasadışı ekim olayı meydana geldiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 21-01-2022 19:23

İzmir Valisi Köşger Bir Bardak Suda Fırtına Koparıyorlar

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda İzmir’in uyuşturucu başta olmak üzere kentin gündeminde tartışmalara neden olan AKM ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uyuşturucuda ele geçirilen rakamlar dikkat çeken İzmir Valisi Köşger, uyuşturucu, kaçakçılık ve organize suç örgütleri başta olmak üzere her türlü suçla mücadele çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

"Son iki gündür İzmir kendi rekorunu kırıyor. İzmir'de geçen sene yaşanan deprem sonrası yaşadığımız bir pik vardı. Deprem dönemi herkes sokağa çıktığı için hastalığı birbirine bulaştırmıştı. O pik nokta aşıldı. İki gündür İzmir kendi rekorunu kırıyor. Vefat sayıları da artıyor. Ölüm oranı eskiye göre daha düşük ama vaka sayıları yükseldiği için vefat oranı da artıyor" şeklinde konuştu. 

Uyuşturucu madde kaçakçılığı ve yasadışı ekim
Uyuşturucu ile Mücadele kapsamında, son 5 yıl içerisinde 3 bin 2 uyuşturucu madde ve yasadışı ekim olayı meydana geldiğini belirten Köşger, “Bu olaylara karışan 4 bin 284 şüpheli yakalanmış ve 447 şüpheli adli makamlarca tutuklanmıştır. 2021 yılında 923 uyuşturucu madde kaçakçılığı ve yasadışı ekim olayı meydana gelmiş olup, bu olaylara karışan bin 322 şüpheli yakalanmış ve 137 şüpheli adli makamlarca tutuklanmıştır. 2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre olay sayısında yüzde 67'lik artış, şüpheli sayısında 53 'lük artış, tutuklanan şüpheli sayısında ise yüzde 46'lık artış sağlanmıştır” dedi.
Yapılan operasyonlar sonucunda; 2 milyon 486 bin 375 gram kubar esrar, 361 bin 483 kök kenevir, 5 bin 532 gram metamfetamin, 25 bin 358 gram kokain, 9 bin 596 adet sentetik hap,  bin 275 gram sentetik esrar (bonzai) ele geçirildi. 2021 yılında 1 milyon 321 bin 792 gram kubar esrar, 62 bin 124 kök kenevir, 3 bin 382 gram metamfetamin, 25 bin 319 gram kokain, 3 bin 786 adet sentetik hap, 551 gram sentetik esrar (bonzai) ele geçirildi.
2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre yakalanan kubar esrar miktarında 2,5 kat artış gözükürken kenevir miktarında 21'lik metamfetamin miktarında 2,5 kat sentetik hap miktarında yüzde 48'lik artış, sentetik esrar (bonzai) miktarında is 5 kat artış sağlanmıştır.


Organize suç ile mücadele 2,5 kat arttı
Organize suç örgütleri ile mücadele kapsamında, son 5 yıl içerisinde 30 Organize Suç olayı meydana gelmiş, bu olaylarda 381 şüpheli yakalanmış ve 151 şüpheli adli makamlarca tutuklanmıştır. 2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre operasyon sayısında 2,5 artış, şüpheli sayısında 4 kat artış, tutuklanan şüpheli sayısında ise 3 kat artış sağlanmıştır.

Kaçakçılık ve mali suçlarla geçit yok
Kaçakçılık ve mali suçlarla mücadele kapsamında, son 5 yıl içerisinde bin 128 kaçakçılık ve mali suç olayı meydana gelmiş, bu olaylarda bin 888 şüpheli yakalanmış ve 26 şüpheli adli makamlarca tutuklanmıştır.
Yapılan operasyonlar sonucunda; 217 bin 678 litre kaçak alkol, 106 milyon 411 bin 241 paket kaçak sigara/makaron, 109 bin 22 litre kaçak akaryakıt, 8 bin 956 adet tarihi eser, 168 bin 280 adet TAPDK Bandrolü ele geçirilmiştir. 2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre yakalanan kaçak alkol miktarında yüzde 7'lik artış, kaçak sigara/makaron miktarında 10 kat artış, kaçak akaryakıt miktarında 8 kat artış, TAPDK Bandrolü miktarında 2 kat artış sağlandı.

Çağın sorunu siber suç
2021 yılı içerisinde siber suçlarla mücadele kapsamında, fuhuş için yer ve imkân sağlama/müstehcenlikten 229 WEB sayfası ve Yasadışı Bahis/Kumardan 933 WEB sayfası olmak üzere toplam bin 162 WEB sayfası mahkeme kararı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığı ile erişime engellenmesi sağlanmıştır.
Türkiye genelinde sosyal medya platformlarında konusu suç teşkil eden ve herkese açık paylaşımlar yapan 26 bin 840 şahsın sosyal medya hesabı hakkında çalışma yapılırken 19 bin 40 hesap/şahıs tespiti yapılarak işlem başlatılmıştır.

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti olayları
Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele kapsamında, son 5 yıl içerisinde 2 bin 323 göçmen kaçakçılığı olayı meydana gelirken bu olaylarda 60 bin 514 yasadışı göçmen yakalanmış, yakalanan şahıslardan 22 bin 452 yasadışı göçmenin yurt içi ve yurt dışı sevki gerçekleştirilmiştir.

Bu olaylara karışan bin 145 organizatör yakalanmış ve 558 organizatör adli makamlarca tutuklanmıştır. 2021 yılında 313 olay meydana gelmiş, bu olaylarda 6 bin 393 yasadışı göçmen yakalanmış, yakalanan şahıslardan 3 bin 63 yasadışı göçmenin yurt içi ve yurt dışı sevki gerçekleştirilmiştir. Bu olaylara karışan 134 organizatör yakalanmış ve 46’sı tutuklandı. 2021 yılı içerisinde bir önceki yıla göre yakalanan organizatör sayısında 2 kat artış, sağlanırken tutuklananlarda da 2 kat artış sağlandı.

Bir Bardak Suda Fırtına Koparıldı

Olay Mecrasından Saptırıldı

İzmir Valiliği'nin AKM tartışması üzerinden siyasete çekilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna yönelik ise Vali Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"30 Ekim elim bir hadise olan depremi yaşadık. Maalesef İzmir'in bina envanterinin çürük olduğunu gördük. Buna kamu binaları dahil. Konak Meydanı'na adına verilen Hükümet binasına olmak üzere birçok bina hasar gördü. Emniyet Müdürlüğü binası da hasar gördü. Emniyet için bir bina arayışı içerisindeyiz. Birçok alternatif değerlendirildi. AKM de depremden sonra kullandığımız bir yer. Depremden sonra bir süre geçici olarak Valilik olarak kullandık. Binanın herhangi bir yerine tadilat yapılmadan o binayı kullandık. Biz AKM'yi boşalttıktan sonra Emniyet Müdürlüğü'nün bina arayışı sürecinde gündeme geldi. Ege Üniversitesi Rektörü ve İl Emniyet Müdürümüz arasında bir müzakere oldu. Halen Emniyet için bir uygun yer bulduğumuz takdirde bulduğumuz yere taşınmak kanaatindeyiz. Ama burada bir bardak suda fırtına koparmanın da anlamı yok. Hatta bir bardak su da yok.  Fırtına koparmayı gerektirecek. Orasının bir kültür merkezi, ismi değişmeyecek. Eğer bina bulunmazsa oraya taşınılacak. Binada bir tadilat yapılmayacak. Geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz 45 dönümlük bir arazi üzerine bu sene bütçede ödeneği 425 milyon TL olarak tefrik edilmiş olan ama maliyeti 650 milyon TL'yi bulacak olan bina süratle yapılacak ve Emniyet kısa sürede o binaya taşınacak. İzmir'deki salkım saçak olan emniyet birimleri bir külliye içerisinde hizmet sunacak. İzmir'in şehir vizyonuyla ilgili sıkıntılardan birisi de bu. Benim tespit ettiğim. Kamu binaları çok dağınık bir şekilde. Erişim, ulaşım çok zor. Bir metropole yakışık hale gelmesi için Emniyet'ten başlayarak çalışmalar devam ediyor. Hükümet Konağı'nın arkasında yıkılacak yere de İzmir Valiliği'nin dağınık vaziyette olan çeşitli birimleri toplanacak. Hükümet binasının tarihi dokusuna uygun, L şeklinde, üç katlı bir bina yapacağız. Bu bina tarihi yapıya uygun, İzmir'e yakışır bir Valilik kompleksine kavuşacak. Emniyet Müdürlüğü için varsa daha iyi bir teklifinin buraya hazırlanıyor" diye konuştu.

Emniyetten neden rahatsız olunuyor?

Vali Köşger, Emniyet Müdürlüğü'nü AKM yerine başka bir yere taşımak için önerilere de açık olduklarını belirterek "Daha iyi bir yer teklifi varsa oraya taşınmaya hazırız. Ama başka alternatif bulunmazsa Emniyet, AKM'yi kullanacak. Emniyet'e uygun bina henüz bulunamadı dedi. Ayrıca Vali Köşger, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün taşınması yönündeki öneriye ise "AKM'ye Milli Eğitim Müdürlüğü'nü mü taşıyalım? Emniyet'ten neden rahatsız olunuyor? Bütün şehrin güvenliğini emanet ettiğimiz kişilerden bir rahatsızlık mı var" diye yanıt verdi.

"Kendimizin dışında olan hadiseleri İstanbul'da, Ankara'da nasıl eviriliyor diye şaşkınlıkla izliyorduk. İzmir'de bizzat yaşayarak görmüş olduk. Nasıl bir konunun mecrasından çıkarılarak bahsedilmiş olduğunu görmüş olduk. Neticede bir deprem yaşandı. Kamu binaları da bu anlamda sıkıntılı. Bir yer arayışı çerçevesinde daha önce Valiliği'nde kullanmış olduğu yer gündeme gelmiş. Sivil toplum kuruşları binanın yıkılacağına kadar getirdiler mevzuyu. Olay tamamen mecrasından saptırıldı. Siyasete malzeme edildi. Ortada siyasete malzeme edilecek bir şey yok. Atatürk ve Atatürk'ün adıyla hiç kimsenin bir problemi yok. İzmir'in Kurtuluş Savaşı ve Atatürk'le ilgili üç konu nedir? Birincisi; Hasan Tahsin'in ilk kurşunu atmış olması. İkincisi 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu. Üçüncüsü de Atatürk'ün İzmir'e gelişi ve Türkiye'ye mal olmuş İzmir İktisat Kongresi. İzmir İktisat Kongresi Binası'na ne oldu, nerede? Kim yıktı? Ben yerini tespit ettim. Otopark yapılmaya çalışıyor. Bir kısmı tescilli bir kısmını da ben tescil etmeye çalışıyorum. Bununla ilgili yazı yazdım, bir çalışma başlattım. İktisat Kongresi'ni tekrar yapalım desek nerede yapacaksınız? Yer yok. Orayla ilgili bir çalışma başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI