Bugun...



CHP Karşıyaka’da esnafın nabzını tuttu

CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı tarafından, pandemi sürecinde büyük ekonomik zorluklar yaşayan esnafın sorunlarını dinlemek ve çözüm önerilerini konuşmak üzere düzenlenen toplantı, Çarşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-02-2021 22:13:41 Tarih: 28-02-2021 22:04

CHP Karşıyaka’da esnafın nabzını tuttu

CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı tarafından, pandemi sürecinde büyük ekonomik zorluklar yaşayan esnafın sorunlarını dinlemek ve çözüm önerilerini konuşmak üzere düzenlenen toplantı, Çarşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Buluşmada CHP İzmir İl Başkanı Av. Deniz Yücel, İlçe Başkanı M. Serdar Koç, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile esnaf odalarının temsilcileri ve Çarşı esnafı bir araya geldi. Ekonomik olarak ayakta duramaz hale geldiklerini anlatan katılımcılar; stopajın kaldırılması, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi ve Esnaf Bakanlığı kurulması gibi taleplerini tek tek sıralayarak, destek beklediklerini ifade etti. Başkan Yücel de tüm öneri ve istekleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaşacağını ve çözüm sağlayana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

 

YÜK GİTTİKÇE ARTIYOR

Başkan Deniz Yücel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada “Çok zor bir dönem geçiriyoruz. İnsanların hem sağlık anlamında hem de ekonomik olarak hayatta kalma mücadelesi verdikleri bir süreçteyiz. Buna karşılık merkezi hükümetin çözüm üretmeden, göz boyamaya yönelik uygulamalarla sorunları geçiştirmeye çalıştığı bir dönem yaşıyoruz. Pandemi ve ekonomik kriz esnafın üzerindeki yükü gittikçe daha da artırıyor. Bu süreçte CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafın yaralarının sarılması için defaatle açıkladığı tedbirler, çözüm önerileri var. Yerel yönetimlerimiz de kendi imkanları ölçüsünde; yasaların, mevzuatın, bütçenin elverdiği şekilde gerekeni yapmaya çalışıyorlar. Büyükşehir Belediyemizi yaptığı çalışmalar var, esnafa verdiği destekler var, ilçe belediyelerimizin esnafa verdiği destekler var. Biz CHP olarak bu toplantılarla sizlerle bir araya gelerek, sizleri dinleyerek bizim görmediğimiz, gözden kaçırdığımız sorunlar, talepler ve çözüm önerileri varsa bunları tespit etmek ve gidermek için buradayız” dedi.

 

“KENDİ GÜÇLERİYLE DİRENİYORLAR”         

CHP İlçe Başkanı Koç da “Esnafımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Stopaj ciddi bir sorun. Siz kazanmadığınız parayı devlete ödüyorsunuz. Ayrıca kısa çalışma ödeneği, pandemi bittikten sonra özellikle küçük esnafımız için en az 6 daha daha devam ettirilmeli. Sermaye eksilme sorunu da ön plana çıkıyor. Ne yazık ki bu zor süreçte bizim insanımız, esnafımız kendi gücüyle, kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Odalar üzerinden esnafa destek çıkarmak için her türlü çabayı göstermek zorundayız hep birlikte. Özellikle odaların siyasallaşmaması, direk bakanlıklar üzerinde etkilerinin olması lazım. TOBB’un Yassıada’da yapmış olduğu yatırım, devletin esnafa verdiği 7 milyar TL’den daha yüksek bir rakam. Bu para esnafa verilseydi, en azından bazı sorunlar çözülmüş olurdu. Odalara çok görev düşüyor. Bizlere de çok iş düşüyor. Ağır ekonomik şartlar altında ezilen esnafımızın her zaman yanında olmaya devam edecek, dertlerine derman olacak, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

 

“ESNAFIN YANINDAYIZ”

Esnafın sesini duyurmak, sorunlara çözüm üretmek için çalıştıklarını dile getiren Belediye Başkanı Tugay “Biz bu zor süreçte esnafımızın yanındayız. Esnafımız için çağrısını yaptığımız ve kendi imkanlarımızla uyguladığımız çözüm önerilerini daha da geliştirmek istiyoruz. Bu toplantıda konuştuğumuz konuları CHP İzmir İl Başkanımız aracılığıyla Genel Merkezimize ileteceğiz. Pandemi şartlarında kapalı olan ya da iş potansiyelleri düşen iş yerleri için elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

“STOPAJ YÜKÜ BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Esnaf temsilcilerinden Bostanlı Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Başkanı Emre İpek de yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin stopaj olduğuna dikkat çekti. İpek “Bu bütün esnafın belini büken bir sorun. Çok ciddi rakamlardan bahsediyoruz. Örneğin restoranlara bakın; 20 - 25 bin TL kira veriyor, bir de o kiranın stopajını ödüyorlar. Apayrı bir yük. Esnafın birçoğu bırakın iş yapmayı, artık nefes alamaz hale geldi. Hepsinde çapına göre borç yükü var. Yapılandırma üstüne yapılandırma yapılıyor. Ama esnaf ‘Nasıl ödeyeceğim, yine iptal olacak’ diyor. Siftah yapamayan esnafa yapılandırma yapsan ne olacak? Vergiler ödenemiyor. Diğer bir sorunumuz da zincir marketler. Bunlara bir sınırlama getirilmesini istiyoruz. AVM ve zincir marketlere karşı yerel esnafın desteklenmesi için bir kampanya yaptık, ‘Alışverişini yerel esnaftan yap, esnafına sahip çık’ yazılı stickerlar dağıttık. Bu süreçte herkes esnafına sahip çıkmalı” diye konuştu.

 

“ZİNCİR MARKETLERE SINIRLAMA GELMELİ”

Şemikler Fikri Altay Yalı Mahalleleri Koruma ve Güzelleştirme Derneği (ŞEFİYAD) Başkanı Kenan Kahraman da “Bizim hedefimizde zincir mağazalar var. Sokak sokak gezdik, saydık. Üç harf ile

kodlayarak söyleyeceğim; Şemikler’de 8 tane x, 6 tane y, 5 tane de z zincir mağaza var. Bunların bir tanesinde, 280 ile 320 parça arasında kendi işi dışında ürün tespit ettik. Beyaz eşyadan mobilyaya, konfeksiyondan ev tekstiline kadar her çeşit ürün bir arada. Bu mağazanın yeri de 220-230 metrekare. Biz sermayaye karşı değiliz, elbette onlar da işini yapacak ama bir market en az bin metrekare olsun. Sayısı 20 tane olmasın, 2’ye insin. Aralarında belirli mesafeler olsun. Bu noktada belediye ayağı çok önemli. Bunlara nasıl ruhsat veriliyor bilmiyoruz ama gereken düzenlemeler, sınırlamalar yapılmalı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bundan bir süre önce çok güzel bir açıklama yaptı; ‘Esnaf Bakanlığı kurulsun’ dedi. Müthiş bir proje. Ayrıca, Karşıyaka’da Şemikler, Nergiz, Alaybey ve Bostanlı gibi mahallelerde çok çarşı var. Buralarda yerel esnafı üçlendirmek için dönemsel çarşı şenlikleri düzenlenbilir. Bunu da proje olarak Karşıyaka Belediyesi’ne sunacağız” dedi.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Zincir marketler konusundaki eleştirilere hak verdiğini vurgulayan Belediye Başkanı Cemil Tugay da şu yanıtı verdi: “Duyarlı bir şekilde yaptığınız çalışmalar çok önemli. Ben zincir marketler konusunda bir inceleme yaptırmamıştım ancak eleştirilerinizi çok haklı buluyorum. 20-30 metrede bir market açılıyor. Bunlara düzenleme getirmek gerekiyor. Eğer belediye olarak meclis kararı ile bunu düzenleme şansımız varsa bunu mutlaka yaparız. Bin metrekare şartını, ürün sınırlamasını getirebiliriz. Elbette ki yasalar ne kadar müsaade ediyorsa o kadar müdahale edeceğiz. Bu da bu toplantıda taahhüt ettiğim bir konu olsun. Ayrıca esnafımızla birlikte şenlikler, indirim günleri gibi etkinlikler düzenleme konusunda belediye olarask süreci hemen başlatacağımızı söyleyebilirim.”

 

“YAPILANDIRMALARIN HEPSİ BOZULACAK”

Karşıyaka sahil esnafı adına toplantıya katıldığını belirten Aslan Kılıç da konuşmasında şunları kaydetti: “Bizim kiralarımız 30 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar çıkıyor. İşletmeler kapalı ama stopajlarımız çalışıyor. Kapalı olan işletmelerin elektrik, su, telefonları kesik durumda. Karşıyaka’da kafe, restoran benzeri yerlerde çalışan yüzlerce kişi şu an işsiz ve yiyecek ekmekleri yok. İki tane müzisyen arkadaşımız işsizlikten intihar etti. Vergi yapılandırması yapıldı; ilk ödemeler Mart’ın sonunda ama hala bizim işletmelerimiz kapalı. Bu yapılandırmaların hepsi bozulacak. 500 bin, 1 milyon TL’ye yakın vergi borcu olanlar var. Hepisinin sicili bozuldu. Durum gittikçe durum kötüleşiyor.”

İzmir Berberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Tekin “İlk pandemi başladığı zaman biz de bir süre kapalı kaldık. İzmir’de 5 belediyenin bize ciddi katkısı oldu, bunlar arasında Karşıyaka Belediyesi birinci sırada. Cemil Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Devletin bu süreçte bizden stopaj almamasını istiyoruz. Bu yük, maddi olduğu kadar manevi olarak da bize acı veriyor” dedi.

İzmir Bakkalar Odası Başkan Vekili Mehmet Kartal da pandemi sürecinde “Pandemi döneminde pek çok esnaf kesimine yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyoruz. Belediyelerin sosyal yardımlarını mahalle bakalları üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırabileceği bir kart projesi vardı ancak ertelemek durumunda kalındı. Güzel bir projeydi, bunun hayata geçirilmesini ve geliştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

 

“HİPERMARKET YASASI ÇIKARILSIN”

Karşıyaka Sanayici ve İş Adamları (KASİAD) Başkanı Süleyman Özsakallı da “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafa yönelik çözüm çağrıları arasında, bizim için de önceliki olan çok güzel iki madde var; Esnaf Bakanlığı ve sicil affı. Ben de bunlara hipermarket yasasını eklemek istiyorum. Bu yasanın bir an önce çıkarılması sağlanmalı. Bunların dışında stopaj en büyük dert” ifadelerini kullandı. Turizmci Ali Yaramışlı ise “Kısa çalışma ödeneği Mart sonuna kadar son kez uzatıldı. Benim Karşıyaka Çarşı’daki ofisimde 6 personel var. Bunların biri nöbetçi olarak ofise geliyor, diğerleri de devletten kısa çalışma ödeneği alıyor. Bu ödenek kaldırıldıktan sonra işe gelecek olan 5 personelin maaşını ne yapacağımı bilmiyorum. Bu durumda çok fazla turizmci ve esnaf var. Pandemiden etkilenen sektörler için bu ödenek bir süre daha uzatılmalı” dedi.

Ayrıca toplantıda, esnaf ve sanatlar odalarının üyelerinden aidat almaması, Karşıyaka Çarşısı’ndaki sorunların çözümlenmesi ve buraya özel bir yönetim birimi kurulması gibi talepler de dile getirildi.

 

“ESNAF BAKANLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Tüm sorun, talep ve önerilerini not aldığını, Genel Merkez’e ve gereken yerlere ileterek çözüm için çaba harcayacağını ifade eden Başkan Yücel “Stopaj, geçici vergi, KDV ile ilgili eleştiriler tabii ki bizim karar alıp düzeltebileceğimiz şeyler değil ama hem Genel Başkanımız hem Grup Başkanvekillerimiz TBMM’de bunları daha fazla gündeme getireceklerdir. Genel Başkanımızın ve partimizin esnafla ilgili 17 ana maddede çözüm önerileri var; Esnaf Bakanlığı da bunlardan birinicisi. Çok çok önemli. Bu bakanlık kurulduğunda, bir kere esnafın sorunlarının çözülmesi için bir muhatap bulunacak. Yani gerçekten esnaf için bizim düşündüğümüz enlemde kafa yoran, çözüm üreten, esnaf temsilcileriyle, odalarla, esnaf birlikleriyle bir araya gelen bir birim kurulacak. Bunun bizim düşündüğümüz anlamda, hakkıyla, layıkıyla yerine getirilmesi hem iktidar partisinin hem ana muhalefet partisinin hem diğer siyasi partilerin hem de esnaf odalarının, esnaf birliğinin ve esnaf temsilcilerinin görevi. Ben bunun önünde daha fazla duramayacaklarını, direnemeyeceklerini düşünüyorum. Esnaf Bakanlığı’nın en kısa zamanda kurulması lazım. Hiper market ve zincir market yasası yine birçok arkadışımızın ifade ettiği gibi belki de atılması gereken en önemli adım. Belediyelerimizin bu konuda yapabileceğini de hukukçuların incelemesi gerekiyor. Yasaların şayet buna imkan vermesi halinde belediyelerimizin en kısa zamanda bu işe bir düzen getireceğini düşünüyorum. Bugün bu zorlu süreçlerde pandemide, depremde, selde ve diğer afetlerde, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İzmir’deki CHP’li belediyelerin tüm olanaklarıyla, hatta olmayan imkanları zorlayarak dayanışma kampanyalarıyla, kaynak yaratarak, risk alarak, sorumluluktan kaçmayarak fedakarca vatandaşların sorunlarına çare ve çözüm üretmeleri, yaralarına merhem olmaları, iktidar olduğumuzda bu ülkeyi nasıl yöneteceğimizin somut göstergesidir” diye konuştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 28/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Van Spor FK ligde evindeki son 9 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI