Bugun...


Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2011'de Somali'ye yaptığımız ziyaret, kıtanın kaderini değiştirdi
Tarih: 18-12-2021 12:38:35 Güncelleme: 18-12-2021 13:34:35 + -


Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Eşim ile 2011 yılında dünyanın gözlerini kapattığı dönemde Somali’yi ziyaret ettik. Dünya kamuoyunun dikkatini Somali’deki insani krize çekmeye çalıştık. O ziyaret sadece Somali’nin değil, Doğu Afrika’nın da kaderini değiştirdi dedi.

facebook-paylas
Tarih: 18-12-2021 12:38

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2011'de Somali'ye yaptığımız ziyaret, kıtanın kaderini değiştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Eşim ile 2011 yılında dünyanın gözlerini kapattığı dönemde Somali’yi ziyaret ettik. Dünya kamuoyunun dikkatini Somali’deki insani krize çekmeye çalıştık. O ziyaret sadece Somali’nin değil, Doğu Afrika’nın da kaderini değiştirdi dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin açılış oturumunda açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Afrika'nın derin bir dostluk bağı bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Afrika'ya ve Afrika halklarına asla sırtını dönmemiştir" ifadelerini kullandı.

LİDERLERDEN AİLE FOTOĞRAFI

"Birlikte Kalkınma ve Refah için Güçlendirilmiş Ortaklık" temasıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirvenin resmi açılış oturumu öncesinde liderler aile fotoğrafı çektirdi.

"TÜRKİYE- AFRİKA İLİŞKİLERİ HAYAL EDİLEMEYECEK SEVİYEDE"

Başlangıç etkinliklerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasına geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacminin büyük oranda arttığını belirterek, "Ortak çabalarımız neticesinde Türkiye-Afrika ilişkilerini, 16 yıl önce hayal dahi edilemeyecek seviyelere getirdik. Kıtayla 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2020 yılında 25,3 milyar doları aştı. 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nı yakından takip ediyoruz" dedi.

"2011'DEKİ ZİYARET KITANIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ"

2011 yılında eşi Emine Erdoğan'la birlikte Somali'ye yaptıkları ziyareti hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eşim ile 2011 yılında dünyanın gözlerini kapattığı dönemde Somali'yi ziyaret ettik. Dünya kamuoyunun dikkatini Somali'deki insani krize çekmeye çalıştık. O ziyaret sadece Somali'nin değil, Doğu Afrika'nın da kaderini değiştirdi. Gereken destek sağlandığında bir ülkenin küllerinden yeniden doğabildiğini gösterdik. Biz Afrika ile birlikte kalkınmanın, kazanmanın gayretindeyiz. Bu süreçte özellikle kadınlara, gençlere ve çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"İKİLİ TİCARETİMİZİ 75 MİLYON

DOLARA TAŞIYACAĞIMIZA İNANIYORUM"

İkili ticarette hedefin daha yüksek olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı, "İkili ticaretimizi müşterek çabalarımızla önce 50 milyar dolara, ardından da 75 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum. Biz birlikte kazanmanın, birlikte kalkınmanın, birlikte gelişmenin, birlikte kol kola geleceğe yürümenin gayretindeyiz" diye konuştu.

"15 MİLYON DOZ AŞIYI PAYLAŞMAYI PLANLIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, THY, Kızılay gibi kurumlarımızla kıta genelindeki varlığımızı daha da yaygınlaştırdık." dedi. "Koronavirüs aşısına erişimde yaşanan küresel adaletsizliğin ve Afrika'nın mağduriyetinin farkındayız." diyen Erdoğan, şunları kaydetti: "İmkanlarımız nispetinde önümüzdeki dönemde 15 milyon doz aşıyı paylaşmayı planlıyoruz. (Turkovac) Süreç tamamlanınca aşımızı, milletimiz ve Afrikalı kardeşlerimizle beraber tüm insanlığın hizmetine sunacağız."






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI