Bugun...


Elektronik Sigara İçerken Bir Kez daha Düşünün!
Tarih: 05-10-2021 08:32:19 Güncelleme: 05-10-2021 08:41:19 + -


15 yaşındaki Dakota Stephenson okuldan sonra arkadaşlarıyla ilk kez elektronik sigara içmeye başladığında, bunun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini hiç düşünmemişti.

facebook-paylas
Tarih: 05-10-2021 08:32

Elektronik Sigara İçerken Bir Kez daha Düşünün!

 Dakota'nın doktorları COVID olabileceğini düşündüler, ancak onu yoğun bakım ünitesine sokan elektronik sigaraydı

15 yaşındaki Dakota Stephenson okuldan sonra arkadaşlarıyla ilk kez elektronik sigara içmeye başladığında, bunun ölümcül sonuçlara yol açabileceğini hiç düşünmemişti.

Abc News’in haberine göre; Sydney’li genç geçen Eylül ayında yoğun bakıma girdiğinde, doktorların EVALI olduğuna inandıkları, vape kullanıcıları arasında ortaya çıkan yeni bir akciğer hastalığı  tam olarak karşılığı  bu oldu.

EVALI, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde bildirilen bir akciğer rahatsızlığı olan E-sigara veya Vaping ürünü kullanımıyla İlişkili Akciğer Yaralanması anlamına geliyor.

Durumunun zirvesinde olan Dakota, Randwick'teki Çocuk Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde tam yüz oksijenle üç gün boyunca kısmen havalandırıldı, sıvı dolu akciğerleri yüzünden neredeyse boğuluyordu.

Annesi Natasha Stephenson, Dakota maskesini her çıkardığında nefes almakta zorlandığını ve doktorların başlangıçta COVID-19 olduğunu düşündüklerini söyledi.

"Yüksek akışlı bir yüz maskesine ihtiyacı vardı, onsuz nefes alamıyordu" dedi.

"Korkunçtu."

Dakota, sırt ağrısı ve idrar yapma zorluğunun kusmaya, titremeye, hızlı kalp atışına ve 39 dereceye kadar çıkan sıcaklığa dönüştüğü günlerden birkaç gün önce ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Stephenson, "Gerçekten nefes almakta zorlanıyordu. Gittikçe daha da kötüleşti" dedi.

Birkaç saat içinde Dakota ciğerlerine yeterli hava girmediği için hipoksik hale geldi ve tüm belirtiler her iki akciğerde de pnömoniye işaret etti.

Daha sonra annesine, son yedi aydır, haftada üç defaya kadar gizlice vaping yaptığını ortaya çıkardı.

Dakota, ABC'ye, duygularını yönetmenin bir yolu olarak ilk kez 2020'nin başlarında vaping yapmaya başladığını söyledi.

"Beni bir şekilde sakinleştirdiler, sanki endişemi yatıştırıyormuş gibi" dedi.

"Renkler sadece ilgi çekiciydi - hepsi."

Lise öğrencisi birkaç hafta içinde nikotin de içeren kartuşlardan mezun olmaya başladı.

'Çok masum görünüyor'

Dakota bir hafta sonra hastaneden taburcu edildi, ancak aylar sonra daha önce formda olan genç hala temel kardiyovasküler egzersizle mücadele ediyordu.

Annesi, aylar sonra akciğer taramalarında hala bazı nodüllerin ortaya çıkmasıyla kalıcı yaralanmadan kıl payı kurtulduğunu söyledi.

Dakota, diğer gençleri vapingin potansiyel riskleri olduğuna inandığı şeyler konusunda uyarmak için konuştuğunu söyledi.

"Çok masum görünüyor ama seni öldürebilir. Çok korkutucu" dedi.

 Anne Stephenson, kızının gizlice vaping yaptığını öğrendiğinde şok olduğunu, ne kendisinin ne de Dakota'nın babasının sigara içmediğini ve sigaraya çok karşı olduklarını söyledi.

"En zor kısım kesinlikle onu Çocuk Hastanesine götürmeleri gerektiğini söylediklerinde oldu" dedi.

"Kelimeler bir ebeveyn olarak bana nasıl hissettirdiğini tarif edemez."

Stephenson, yetkilileri yasa dışı satışları engellemeye teşvik etmek için halka açık bir şekilde konuştuklarını ve ürünlerin tamamen yasaklanması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Stephenson, "Gençleri içeri almalarının yolu renkler ve tatlardan kaynaklanıyor" dedi.

"Onları internetten bile satın alabilirsiniz. Çok korkutucu."

Geçen hafta Terapötik Ürünler İdaresi , gençler tarafından kullanımlarındaki "önemli artışa" yanıt olarak , denizaşırı web sitelerinden reçetesiz olarak nikotin buharlarının ithal edilmesini yasaklayan yeni kurallar açıkladı .

Bu davaya vapingin neden olup olmadığı tartışması

Dakota'nın deneyimi, Medical Journal of Australia'da (MJA) bir vaka raporunda detaylandırılmıştır.

Bununla birlikte, vapingin sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğine inanan bazı doktorlar, insanları vaka raporunu dikkatli bir şekilde ele almaya çağırıyor.

Avustralya Tütün Zararlarını Azaltma Derneği'nin direktörü Alex Wodak, EVALI'nın, esrardan tetrahidrokanabinol (THC olarak bilinir) ve E vitamini asetat adı verilen bir katkı maddesi içeren buharlara yanıt olarak yalnızca 2019'da ABD'de belgelenen çok özel bir durum olduğunu söyledi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI