Bugun...


Asistan Doktor’lardan Ege Üniversitesine Tepki
Tarih: 18-01-2023 15:02:05 Güncelleme: 18-01-2023 15:09:05 + -


Türkiye'nin farklı üniversitelerinde yabancı uyruklu asistanlara yeni dönemde ödenmekte olan promosyonların Ege Üniversitesi İdaresince alınan keyfi karar neticesinde yabancı asistanlara ödenmemesi ve bazı uygulamaları protesto edildi.

facebook-paylas
Tarih: 18-01-2023 15:02

Asistan Doktor’lardan Ege Üniversitesine Tepki

Türkiye'nin farklı üniversitelerinde yabancı uyruklu asistanlara yeni dönemde ödenmekte olan promosyonların Ege Üniversitesi İdaresince alınan keyfi karar neticesinde yabancı asistanlara ödenmemesi ve bazı uygulamaları protesto edildi.

Genç doktorlar adına açıklama yapan Dr. Emil Ahmadlı; Haksızlığa karşı sesimizi duyurmak, yaşadığımız mağduriyetleri anlatarak vicdanları yaralayan tutum ve kararları zinde vicdanlara şikayet etmek istediklerini belirterek konuya ilişkin şu görüşleri dile getirdi;

“Farklı ülke ve kültürlerden gelen biz yabancı uyruklu asistan doktorlar, Türkiye'de okuma ve eğitim görme fırsatı bulduğumuz için kendimizi şanslı görüyor ve bize bu fırsatı sağlayan Türkiye Cumhuriyet'i Devleti ve Milletine şükranlarımızı dile getirmek istiyoruz. İnanıyoruz ki yabancı uyruklu doktor eğitme projeleriyle asıl amaçlanan, ortak tarih ve değerleri olan toplumlar arasında sevgi, saygı ve dostluk köprüleri kurmaktır. Ne var ki son zamanlarda kimi şahıs ve makamlarca alınan, hak ve hakkaniyetten uzak olan keyfi kararlar, her türlü takdire şayan bu projelere gölge düşürmüş,  gönüllerde kırgınlığa neden olmuştur.

Halihazırda asgari ücretin yarısı kadar düşük bir maaşla geçinmeye mahkum edilen bizler, yıllarca sigortasız çalıştırıldık, sustuk; meslektaşlarımızla birebir aynı işi yapmamıza rağmen 4-5 kat daha düşük maaş aldık, sustuk; COVİD-19 seferberliğinde göreve çağrıldık can u gönülden kabul ettik, döner sermayelere aktif katkı sağladık ancak her türlü pay almaktan mahrum bırakıldık yine de sustuk.

Üniversal insan haklarına aykırı olan tüm bu haksız kararlar silsilesine eklenen en son kararda; daha önce bizlere verilen ve halen de Türkiye'nin farklı üniversitelerinde yabancı uyruklu asistanlara yeni dönemde de ödenmekte olan promosyonların Ege Üniversitesi İdaresince alınan keyfi karar neticesinde yabancı asistanlara ödenmemesi olmuştur. Sürecin aleni itiraz noktasına gelmemesi için gösterdiğimiz tüm diyalog çabaları istihza edercesine karşılıksız bırakılmış ve akamete uğratılmıştır. Mevzuat gerekçesiyle dışlandığımız promosyon anlaşmasında açık olarak yabancı uyruklu asistanlar promosyon ödemesi alamaz ibaresi yer almadığı için yapılan uygulama Türkiye Cumhuriyet’i Ana Yasasınca güvence altında olan mülkiyet hakkını gasp niteliğindedir. Banka yöneticileri isimleriniz gönderilirse ödeme yaparız dediği halde neden bu anlaşmada yer almadığımız halen cevapsız bırakılan ve tabii olarak çeşitli su-i zan’lara neden olan önemli bir husustur.

İdarenin bizlere yönelik yapılan bu keyfi uygulamaları sadece promosyonla sınırlı kalmamış bireysel olarak kazandığımız İdari mahkeme, Anayasa mahkemesi ve Yüksek Öğretim Kurulundan onay almış kararlarımız olmasına rağmen ek ödemeler konusunda da benzer tutum sergilenmiştir.

Dünyanın ve Türkiye'nin geçmekte olduğu hassas dönemin farkındayız, fakat tamamen subjektif kararlar sonucu bize yaşatılan mağduriyetler de tahammül edilemeyecek kerteye gelmiştir.

İsteğimiz başta promosyon ödemesi olmak üzere, bu haksız kararların derhal adil bir şekilde revize edilmesi ve bu şekilde vicdanlardaki yaraların giderilmesinin sağlanmasıdır. Taleplerimiz hiçbir şekilde şımarıklık değil müstahak olduğumuz bir haktır.

Başta Genç Sağlık Sendikası olmak üzere desteğe gelen herkese teşekkür ediyoruz.

Hakkın tahakkuk bulması ve üstün tutulması ümidiyle.”






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI