Bugun...


EYT'den Yararlanacaklara Kritik Uyarı! Dikkat Son 3 Gün
Tarih: 29-12-2022 09:53:21 Güncelleme: 29-12-2022 11:23:21 + -


Cumhurbaşkanı Erdoğan herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkı kazanacağını söyledi. Ekonomist Muhammet Bayram ise hizmet borçlanması yapmak isteyenler için kritik uyarılarda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 29-12-2022 09:53

 EYT'den Yararlanacaklara Kritik Uyarı! Dikkat Son 3 Gün

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin detaylarını Beştepe'de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olma hakkı kazanacağını söyledi.

Düzenlemede SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmayacak. 

Asgari ücrete yapılan yüzde 55'lik artış, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanması maliyetlerini de artıracak. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler ocak ayından itibaren daha fazla prim ödeyecekler. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) başta olmak üzere yakın zamanda askerlik ve doğum borçlanması yapması gerekenlerin artıştan etkilenmemek için yıl sonuna kadar zamanları bulunuyor.

NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar EYT'li olarak nitelendiriliyor. Bu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı getirilmişti. 

Yasa öncesinde kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurduklarında emeklilik hakkı kazanıyorlardı.

Ekonomist Muhammet Bayram ise hizmet borçlanması yapmak isteyenler için kritik uyarılarda bulundu.

Asgari ücrete yapılan yüzde 55'lik artış, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanması maliyetlerini de artıracak. 

Hizmet borçlanması yapmak isteyenler ocak

ayından itibaren daha fazla prim ödeyecekler

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) başta olmak üzere yakın zamanda askerlik ve doğum borçlanması yapması gerekenlerin artıştan etkilenmemek için yıl sonuna kadar zamanları bulunuyor.

VATANDAŞA EYT UYARISI

Asgari ücretin %54,66 artmasıyla birlikte eksik prim günleri olanlarında günlük borçlanma tutarları en az %54,66 düzeyinde artmış oldu.

Yeni yıl gelmeden 31.12.2022 tarihi itibariyle askerlik ve doğum borçlanması gibi borçlanmaları günlük en düşük 69-TL, en yüksek 517-TL üzerinden yapıyor iken 01.01.2023 tarihi itibariyle en düşük 107-TL, en yüksek 800-TL üzerinde yapacaklar.

Ayrıca Yurtdışı borçlanma en düşük: günlük 150-TL'ye 12 aylık askerlik borçlanması 38.430-TL'ye, tek çocuk için doğum borçlanması(2 yıl tek çocuk) 76.861-TL'ye çıkacak.

EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlarımızın yeni yıl gelmeden borçlanmalarını yapmaları ceplerinden fazladan %54,66 daha az para çıkmasına yarayacak olduğundan, kendilerini bir an önce borçlanmalarını yapmaları konusunda uyarıyoruz.

STAJYERLERİ KAPSIYOR MU?

Stajyerler için yatırılan primde sigorta primi olmadığı için dahil edilmiyor. Sayın Bilgin de stajyerleri kapsamıyor dedi. Komisyonda belki dahil edilebilirler.

8 EYLÜL 1999'DA 25 YIL VE 5 BİN GÜN PRİM GÜNÜ SAYISINI

DOLDURAN EMEKLİ OLUYORDU. AYNI ŞARTLAR GEÇERLİ OLACAK MI?

Aynı şartlar geçerli olacak. 9 Eylül 1999 tarihinde işe başlayanlar emekli olamayacak.

HER ŞARTI SAĞLAYAN BİRİSİ BU KİŞİNİN

BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR MU?

Tabi, emeklilik başvuruya tabidir. Dilekçe vermezseniz emekli olamazsınız. Bunun için bir kıstas yok daha önce Meclis'e gelen bir teklif vardı. 3 aylık bir sınırlama vardı. 

Kanun tasarısını görmedik ama inşallah olmaz. SGK kanununa göre ocak ayında dilekçe verirseniz bir sonraki ay emekli aylığı bağlanır. Ocakta vatandaşlarımız emeklilik dilekçesi verirse şubatta emekli maaşı alır.

Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, siyasi nedenlerle görevden ayrılırsanız bunun borçlanması, tutukluysanız beraat halinde geçerli süreyi borçlanmanız, mali müşavirlerin borçlanmaları kanunda sayılan borçlardır. Ama stajyerlerin borçlanma durumu yoktur.

KISMİ EMEKLİLİK YAŞI HAKKINDA

Kısmi emeklilik ileri yaşta kişilerin çalışma hayatında olamayacağı için SSK'lılarda 3600 prim günü yatırıldıysa emekli olabiliyor.

Asgari ücrete artış yapıldı. Dolar bazında tarihi bir rekor. Gelecek dönemde de biz çalışma hayatında sadeleşmenin geleceğini bekliyoruz.

EYT'LİLER YENİDEN ÇALIŞMAK İSTEDİKLERİNDE

SİGORTA PRİMLERİNDE FARKLILIK OLACAK MI?

Sosyal güvenlik destekleme primi daha fazladır. Yaşlı birisi çalışıyorsa onun çalıştırılmaması istenir. Genç biri gelip çalışsın diye. TİSK Başkanı'nın talebi vardı. 

Primler artacak, kıdem tazminatı büyük bir sorun. TİSK dedi ki sosyal güvenlik destekleme priminden indirim yapılsın.

Sosyal güvenlik destekleme primine 5 puan indirim yapılacak. Bu sadece EYT'lileri kapsayamaz, eğer kapsarsa Anayasa Mahkemesinden geri döner. Tüm emeklileri kapsaması lazım.

EYT KAPSAMINDA E-DEVLET

ÜZERİNDEN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Açıklamanın ardından EYT'den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu nasıl yapacakları konusunda araştırmalara başladı. SGK'ya gitmeden, e-Devlet üzerinden işlemleri yapmam mümkün. e-Devlet üzerinden emeklilik başvuruları nasıl yapılır? İşte başvuru için gereken adımlar;

e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'aylık', 'emekli', 'gelir' kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan 'gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklanacak

Sonra gelen ekranda 'yeni başvuru' sekmesi tıklanacak.

Tahsis talep türü olarak ise 'yaşlılık aylığı' seçilecek.

SSK kapsamında aylık talep edecekler '4A SSK', Bağkur kapsamında ise '4B Bağkur' seçilecek. Sonra altta yer alan 'başvur' butonu tıklanacak.

TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.

Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

Diğer iletişim bilgileri doldurulacak.

'Aylık alıyor mu?' sorusunda da 'evet' ya da 'hayır' cevabı mutlaka işaretlenmeli.

Sonraki 'ileri' butonuna basılacak ve 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ye gönderilmiş olacak.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI