Bugun...


Sosyal konutta başvuru 4 milyona yaklaştı
Tarih: 20-09-2022 08:36:14 Güncelleme: 20-09-2022 10:07:14 + -


250 bin sosyal konut projesinde başvurular bir hafta geçmeden 4 milyon kişi sınırına yaklaştı. Projeye anlık olarak binlerce kişinin başvurusu devam ediyor.

facebook-paylas
Tarih: 20-09-2022 08:36

Sosyal konutta başvuru 4 milyona yaklaştı

İlk Evim, İlk iş Yerim sosyal konut projesinde henüz bir hafta dolmadan başvuru sayısı 4 milyona gidiyor. Bu yoğun talep, dar gelirliler başta olmak üzere orta gelir grubuna kadar olan kesimde konut ihtiyacının yüksek, konuta erişim imkanının ise çok kısıtlı olduğunu gösteriyor. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde konut fiyatlarının 1.5 yıl gibi bir sürede 2 katından fazla artışlar yaşadığı süreçte, devletin yüzde 40 sübvansiyonlu fiyatlar sunması projeye olan ilgiyi artırıyor. Ayrıca bu gelir gruplarına konut üretiminin artık özel sektör payının giderek düştüğü, TOKİ payıyla yükseldiği dikkat çekiyor. Bu açıdan piyasa şartlarına göre düşük fiyat ve artan vade imkanının projeye olan talebi katladığı görülüyor.

İlk etabında 250 bin sosyal konut, 100 bin altyapısı hazır konut arsası, 10 bin iş yeri satışı olacak ‘İlk Evim, İlk İş Yerim’ projesi kapsamındaki konutlar için başvurular hız kesmeden devam ediyor. 14 Eylül – 31 Ekim arasında alınacak başvurular için daha bir hafta dolmadan 3.9 milyonun üzerinde kişi talep oluşturdu. Dev sosyal konut projesine anlık olarak binlerce kişi e-devlet sistemi ve Halkbank ile Ziraat Bankası şubelerinden talep oluşturuyor. Projede gençler ve emeklilere yüzde 20’şer; şehit yakınları/gaziler ve engelliler için ise yüzde 5’er kota ayrıldı. Arsa ve iş yeri başvuruları ise 10 Ekim-7 Kasım arasında olacak.

EN ÇOK BU SORULAR SORULDU

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) son günlerde gelen bazı sorulara yanıtları şöyle:

- Hane halkından farklı kişiler iki ayrı projeye başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına bir adet başvuru yapılabilecek, her iki eşin de başvuru yapması durumunda başvuruların tamamı geçersiz sayılacak. Kişi, eşi ve velayeti altındaki (18 yaş altı) çocuk hariç aynı hanede yaşayanlar projelere ayrıca buşvurabilir. 

- Başvuru aşamasında konut tipi seçilebilecek mi?

Başvurular konut tipi (2+1, 3+1) ayrımı olmadan proje bazında yapılacak. Konut tipleri daha sonra hak sahipleri arasında konut belirleme kurası ile belirlenecek.

- Başvuru şartları geçerliliğinde hangi tarih esas alınacak?

Başvurucunun, gelir, konut olmama, ikametgah, yaş şartlarını başvuru tarihinde taşıması gerekecek.

- Konutunu iade veya feshedenler ve iÅŸ yeri alanlar baÅŸvuru yapabilir mi?

Konutunu iade ve feshedenler ve iÅŸ yeri alanlar da baÅŸvuru yapabilecek.

- Engelli ve kısıtlı kişilerin başvurusu nasıl olacak?

Engelli kategorisinden başvuru yapılabilmesi için en az yüzde 40 engelli olunması gerekiyor. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya baba kendi adına engelli kategorisinden başvuru yapabilecek. 18 yaşından büyük kısıtlı olan engelliler vasi/velileri aracılığı ile başvuru yapacak.

- Başvuru bedel iadeleri ne zaman ve nasıl yapılacak?

Asil hak sahibi olmayanların başvuru bedelleri, kuradan 5 iş günü sonra iade edilecek.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÃœN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI