Bugun...


Türk Tekstil ve Hazırgiyim Sektörü Dünya'da İlk 7 Arasında Yer Aldı
Tarih: 23-01-2023 23:11:03 Güncelleme: 23-01-2023 23:42:03 + -


Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, bu yıl 1,6 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 23-01-2023 23:11

Türk Tekstil ve Hazırgiyim Sektörü Dünya'da İlk 7 Arasında Yer Aldı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, bu yıl 1,6 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.

Sertbaş, bir restoranda düzenlenen basın toplantısında, 2022 yılında Avrupa'da yaşanan resesyon, enerji krizi, Rusya-Ukrayna savaşı ve parite kaybına rağmen küçük bir düşüşle bir önceki yılın ihracat rakamlarını yakaladıklarını belirterek, tüm bunlara rağmen kur farkı, artan işçilik malliyeti gibi nedenlerle sektör şu anda çok zor durumda. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle 30 bin kişi işinden olacak. Destek verşlmezse bu şartlarda batarız açıklamasında bulundu. 

EHKİB 2022 ihracatının yüzde 1 azalarak 1 milyar 472 milyon dolar olduğunu kaydeden Sertbaş, "Hedeflerimizi yüksek tutuyoruz. 2023 yılında 2022'ye göre daha fazla ihracat yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz 1,6 milyar dolar." dedi.

2022 yılının, Avrupa’da yaşanan resesyon, enerji krizi, yanı başımızda devam eden Rusya- Ukrayna savaşına ve parite kaybına rağmen çok kötü geçtiğini söyleyemeyiz.  Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız geçen yıla göre dolar bazda %5 artarken, bu artış euro bazda %18 olarak gerçekleşti. Konjonktürel olarak yaşadığımız zorluklara rağmen EHKİB olarak geçen yıla göre küçük bir düşüşle aynı rakamları yakalamayı başardık.

2022 ihracat rakamlarımızdan kısaca bahsedecek olursak;

Türkiye geneli hazırgiyim ihracatımız geçen yıla göre %5 artarak 21,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

EHKİB ihracatımız ise 2021 yılında (1milyar 487 milyon dolar)dan 2022 yılına %1 azalarak 1 milyar 472 milyon dolar oldu.

EHKİB olarak Fransa 2021 ihracatımız: 49.970 milyon dolardan, 2022 yılında 71.467 milyon dolara %43 artarken, ABD ihracatımız 2021 yılında 72.176 milyon dolardan , 2022 yılında 65.874 milyon dolara %9 gerilemiştir.

Bu noktada sektörün ortalama ihracat birim fiyatları ile ilgili de bilgi vermek isterim. Hazırgiyim sektörümüz bildiğiniz üzere ülkemizin en katma değerli sektörlerinden. Sektörün ortalama ihraç birim fiyatı genel ortalamanın oldukça üzerinde seyrediyor.

1.6 MİYAR DOLAR İHRACAT

Bu durumu rakamsal olarak ifade edersek ülkemizin 2022 sonu itibariyle ortalama ihracat birim fiyatı 1,47 dolar/kg.

2022 yılı Türkiye geneli ortalama ihracat birim fiyatımız 14,1 dolar/kg iken, EHKİB ortalama ihracat birim fiyatımız ise 18 dolar/kg.

Tüm zorluklara rağmen EHKİB olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 1,6 milyar dolar olarak belirledik.

2023 yılının ilk yarısının hazır giyim sektörü için genel konjonktür nedeniyle zor geçeceğini bekliyoruz.

SIKINTI BÜYÜK

Ayrıca Çin’deki son durum, Avrupa’da devam etmekte olan ve 2023 ‘te de süreceği beklenen savaş nedeniyle enerji maliyetlerindeki artış, parite kaybı, yurt içinde finansmana erişimde yaşanan zorlukla birlikte maliyet hesabı yaptığımızda 2022’de çok zorlandığımızı ve bunun 2023 ‘ün ilk yarısında da devam edeceğini öngörüyoruz.

Yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen sürdürülebilir üretim bizim için önemini koruyor. Sektör olarak sürdürülebilirlik ve yeşil üretim bizim ana hedeflerimizden biri. EHKİB olarak sürdürülebilirlik ile ilgili yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsetmek isterim.

YEŞİL MUTABAKAT

Sektör olarak Avrupa Yeşil Mutabakat, Paris İklim Anlaşması ve COP27 gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Eko-Etiket, Digital Ürün Pasaportu ve Sınırda Karbon Düzenlemeleri bu gelişmeler içerisinde en önemlileri. Bu gelişmeler sektörümüz için hem tehdit hem kendi içinde fırsatlar barındırmaktadır. İlgili mevzuat değişikliklerine adapte olup, bu konuda şimdiden yatırım ve hazırlıklarımızı yapabilirsek gelecek siparişleri daha erken almayı başarır ve tüm bu gelişmeleri fırsata dönüştürebiliriz.

Fakat konuyla ilgili yapılması gereken yatırımlar muhakkak ki KOBİ’lerimize maliyet anlamında yük olacaktır. Sınırda karbon vergisinin ton başına 30 veya 50 Euro olarak düzenleneceği tahmin ediliyor. Bu düzenlemelerin Türk hazır giyim sektörü için yıllık 130-190 milyon Euro civarında bir maliyeti olacağı hesaplanıyor. Maliyeti azaltmak ve sektörü hızla Yeşil Mutabakata hazırlamak için çeşitli projeler ve bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz.  Ticaret Bakanlığımıza konuyla ilgili şimdiden görüşlerimizi bildirdiğimiz bir yazı yazdık  ve  sürdürülebilirlikle ilgili güncel bir destek paketi açıklanmasını umuyoruz.

 Hazır Giyim şirketlerinin sahip oldukları sertifikalar arasında Global Organic Textile Standards, Sedex ve Organic Content Standard öne çıkmaktadır. Ancak ISO Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmeleri’ne sahip şirketlerin oranı düşük. Yeşil dönüşüm sürecinde tedarikçi şirketler sürdürülebilirlik sertifikaları ve standartlarına daha fazla önem ve dikkat vermeye başladı. AYM’nin sınırda karbon ayak izi, ecodesign, recycle ürün kullanımı ve fosil yakıtların azaltılması ile ilgili çalışmaların sonuçlarını ölçmek üzere firmalar özel şirketlerden karbon ayak izini ölçmek için danışmanlık da almaya başladı.

Bu noktada EHKİB olarak firmalarımıza UR-GE projemizle destek oluyoruz. Firmalarımızı baştan sona Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu olmaları konusunda birebir danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Sürdürülebilir URGE Projemizi bu yıl sonuçlandırıyoruz. Firmalarımızın yoğun talepleri doğrultusunda sürdürülebilir ve dış pazar odaklı yeni bir URGE projemizi bu yıl başlatıyoruz.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü değer zincirinin AYM-uyumlu yeşil dönüşümünü sağlamak için Ulusal ve uluslararası alanda paydaş iletişiminin artırılması, yönetişim yapısının geliştirilmesi, dijital dönüşüm hızının arttırılması, hazır giyim sektöründeki döngüsellik uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini düşünmekteyim.

RESESYONA RAĞMEN AVRUPA

PAZARINDAN İYİMSERİZ

 Avrupa’daki resesyon muhtemelen devam edeceğinden satışlarımız da yılın son çeyreğiyle benzer bir noktada devam edecektir. Yine de yaşanan durgunluğun çok uzun sürmeyeceğini ve 2023‘ün ikinci yarısıyla birlikte ana ihraç pazarımız Avrupa’da toparlanma olacağını düşünüyoruz.

Tüm bu gelişmeler ışığında 2023 yılında yaşanan zor gelişmelere rağmen ihracatımızı geliştirmek ve hedef pazarlarımızı genişleterek ihracat hedeflerimizi yakalayacağımızı umuyoruz.

Ticaret Bakanlığımızın da desteği ile “Uzak Ülkeler Stratejisi” doğrultusunda, özellikle dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı ABD’de yeni iş bağlantıları kurmayı planlıyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda Ocak ayında PV Manufacturing New York fuarına 11 firmamız ile milli katılım organizasyonumuzu gerçekleştirdik ve çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Yine Ocak ayında Münih Fabric Start The Source fuarına 12 firmamız ile milli katılım organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz.

Şubat ayında düzenlenecek olan PV Manufacturing Paris fuarına 18 firmamız ile milli katılım organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Avrupalı alıcıların bu dönemdeki yüksek ilgisinden yararlanmak için PV fuarlarına katılımın üretici firmalarımız için büyük bir fırsat olarak görüyorum.

Mart ayında İzmir’de İtalya alım heyeti organize ederek, İtalyan alıcılarla buluşacağımız 3 günlük bir etkinlik planlıyoruz.

Bu yıl sonuçlandıracağımız Sürdürülebilir URGE projemiz kapsamında katılımcı firmalarımızla birlikte nisan ayında İsveç’e yönelik bir dış pazar faaliyeti organize etmeyi planlıyoruz.

Temmuz aylarında bu saydığım 3 fuarın (PV New York, Münih Fabric Start, PV Paris) 2. Edisyonlarına milli katılım organizasyonumuzu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sene sonunda toplam 6 milli katılım organizasyonu gerçekleştireceğiz.

Ayrıca yılın ikinci yarısında Hollanda ve Kanada’ya yönelik bir ticaret heyeti; Eylül ve Ekim aylarında ise ABD’ye yönelik ticaret heyeti organize etmeyi planlıyoruz.

Şubat sonunda 2022 yılında 2 milyon dolar ve üzeri ihracat yaparak bölgemiz ve ülkemiz ihracatına çok değerli katkıda bulunan üye firmalarımızı ödüllendireceğimiz bir etkinliğimiz olacağını da buradan duyurmak isterim.

EHKİB olarak üyelerimize yönelik eğitimlerimiz de tüm hızıyla devam edecek. Geçen sene başlamış olduğumuz Temel Tekstil bilgilendirme, İş etüdü, bant dengeleme eğitimlerine ek olarak Bilgisayarlı Kalıp eğitimimiz de olacak. Üyelerimizden çok olumlu geri bildirimler aldığımız bu eğitimlerle, sektörümüzü daha verimli daha nitelikli hale getirmek için üyelerimize destek vermeye devam edeceğiz.

Sektörümüzün katma değerli ihracatının olmazsa olmazı tasarım. Bizim için gelenekselleşen; Genç tasarımcıların önünü açmak ve sektöre kazandırmak amacıyla her yıl düzenlediğimiz EİB Moda Tasarım Yarışması’nın 17.sini ‘SEED’ temasıyla 2023 yılının yaz aylarında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yarışmamızın hazırlıkları devam ediyor.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI