Bugun...


MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, Demir Ve Çimento Üretimi Konusunda Düzenleme Bekliyoruz
Tarih: 10-06-2021 16:47:48 Güncelleme: 10-06-2021 16:55:48 + -


Sunta, mdf ve yonga levha gibi ahşap hammaddeler, Ticaret Bakanlığı tarafından, ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar” listesine dahil edildi; kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

facebook-paylas
Tarih: 10-06-2021 16:47

MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, Demir Ve Çimento Üretimi Konusunda Düzenleme Bekliyoruz

Sunta, mdf ve yonga levha gibi ahşap hammaddeler, Ticaret Bakanlığı tarafından, ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar” listesine dahil edildi; kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bir çok sektörün girdi maliyetlerini etkileyen demir, çimento, sunta ve mdf gibi hammaddelerin son bir yılda % 150'ye varan ölçüde arttığını belirten İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, alınan kararı desteklediklerini söyledi.

MÜFED olarak inşaat sektörünün önünü açmak ve girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için gerekli önerileri bir rapor olarak bakanlığa ilettiklerini ifade eden İsmail Kahraman, “Ülkemizde üretilen hammaddeler doların artması nedeniyle önemli ölçüde yurtdışına ihraç ediliyor. Bu nedenle pek çok sektör hammadde temininde sıkıntı yaşıyor. Kilogramı yaklaşık olarak 1 dolara sunta ve mdf satıyoruz. İşlenmiş olan sunta ve mdf'yi ise kilosu yaklaşık 25-30 dolara kadar ihraç edebiliyoruz. Katma değeri yüksek ürün üreterek ihracat yapan, iç piyasaya ürün tedariği sağlayan kobilerimiz maalesef işleyecek malzeme bulamıyor. Dengeleri koruyarak elbette hammadde ihracatı da yapacağız. Dünyada mobilya pazarında önemli bir yere sahibiz. İstihdama önemli katkı sağlayan yerli üretime sahip çıkmamız da gerekiyor. Ticaret Bakanlığı, yonga levha, lif levha ve kalınlığı 6 mm’yi geçen ağaçları, ‘İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine dahil etti. Böylece hammadde üreticileri ya üretim kapasitelerini artıracak ya da ürünlerini iç piyasada değerlendirme yoluna gidecek. Bu konuda alınan kararı doğru buluyor ve destekliyoruz. Hammadde ihracatına getirilen kota kararı hem sektörümüz hem üreticilerimiz hem de ekonomimiz için olumlu bir gelişmedir. Sayın Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a da teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

KARARIN KAPSAMI GENİŞLEMELİ

İnşaat malzemelerindeki aşırı artış nedeniyle sektörün adeta durma noktasına geldiğini de kaydeden MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, özellikle demir ve çimento üretimi konusunda da bakanlıktan düzenleme beklediklerini dile getirdi.

Alınan kararın kapsamının genişlemesini istediklerini kaydeden Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaret Bakanı Mehmet Muş, konuyla yakından ilgileniyor. Sayın Bakan bir süre önce demir üreticileriyle bir araya gelerek fiyatlar konusunda indirime gidilmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanısıra kapasite artırımı konusunda da talepte bulundu. Demir ve çimento, inşaat sektörünün olmazsa olmaz hammaddesidir. İnşaat sektörü 200 farklı iş kolunu besleyen lokomotif bir sektör. Karşı karşıya kaldığımız % 150'ye varan fiyat artışı müteahhitleri iş yapamaz hale getirdi. Bu durum tüm vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. İnşaat malzemelerindeki fiyat indirimi vatandaşlarımızın da daha uygun fiyatlarla ev sahibi olmasının da önünü açacaktır. Çimento ve demirde üretim kapasite artırımı yapılması ve ihracat kotası konulması talebimizin olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz.”  






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EMLAK KONUT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI