Bugun...



Erdoğan'dan S-400 açıklaması: Geri adım atmak söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda gençlerle iftarda bir araya geldi. Erdoğan, iftar sonrasında gençlerle söyleşi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400'lerle ilgili yaptığı açıklamada, "Bizim S-400 konusunda geri adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

facebook-paylas
Güncelleme: 19-05-2019 10:29:16 Tarih: 19-05-2019 09:38

Erdoğan'dan S-400 açıklaması: Geri adım atmak söz konusu değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul  Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin, "Büyükçekmece'ye, Maltepe'ye  itiraz oldu. Oralarla ilgili itirazlar reddedildi. Reddedildiği için de bizler  kalkıp, 'Niye reddedildi? Burada çete var' demedik ya, 'Başımız gözümüz üstüne'  dedik, kabul ettik. Ama şimdi büyükşehirle ilgili olan da nedense çok çirkin,  hakikaten siyaseti kirleten bu tür ifadeler bizleri ciddi manada üzmüştür. Ama  ben inanıyorum ki benim milletim, İstanbullu hemşehrilerim bunun gereğini de  seçimlerde sandıkta yapacaktır." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda gençlerle  iftarda bir araya geldi. Erdoğan, iftar sonrasında gençlerle söyleşi  gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs'ta gençlerle Samsun'da bir araya  geleceklerini belirterek, siyasi parti liderlerini de Samsun'a davet ettiğini  hatırlattı.

Erdoğan, Samsun'daki kutlamalarda vatandaşlara hitap edeceğini ifade  ederken, "Samsun'a çıkışın 100. yıl etkinliklerini bu yıl çok farklı bir şekilde  kutlamanın inşallah bahtiyarlığı içerisinde olacağız. Bununla birlikte de bir  mesajı vermenin gayreti içerisindeyiz. 2023'ü de biliyorsunuz Cumhuriyetimizin  kuruluşunun 100. yıl dönümü olarak kutlayacağız. Bu 100. yıl Samsun'a inşallah  çıkış, 2023'ün Cumhuriyetimizin kuruluşu. Bunlarla beraber bu süreci çok etkin,  çok aktif bir şekilde siz gençlerle beraber geçirmenin gayreti içerisinde  olacağız." diye konuştu.

Söyleşinin yapıldığı salonun önemine vurgu yapan Erdoğan, şöyle devam  etti:

"Bu salon çok anlamlı bir salon. Bu salonda geçmişte büyüklerimiz,  Osmanlı, onlar senede iki kez falan uluslararası çok büyük toplantıları  yaparlarmış. Ben de bu göreve geldikten sonra, başbakanlığım ve cumhurbaşkanlığım  dönemimde yine uluslararası bazı müstesna toplantıları bu salonda yapıyorum. Bu  salonun adı Muayede Salonu. Her toplantıya da açık değil ama görüldüğü gibi çok  farklı bir özelliğe sahip. Ve tabii 1856 buranın açılış yılı. O günden bugüne  Dolmabahçe Sarayı'nda demek ki 163 yıl geride kaldı. Ve şimdi 163'üncü  yılındayız. Görüldüğü gibi bütün işçilikleriyle, yaptığımız restorasyon  çalışmalarıyla burayı ayakta tutmanın gayreti içerisindeyiz ve şu anda burası 2  bin metrekare, böyle bir büyük alana sahip. Avize 4,5 ton ağırlığında bir avize.  Üzerinde de 2 milyon adet kristal taş var."

Sarayların Cumhurbaşkanlığına bağlandığına değinen Erdoğan,  "Cumhurbaşkanlığı olarak da burayı çok hassas bir şekilde korumanın gayreti  içerisindeyiz. Sarayların hepsi milletimizin en önemli mal varlığıdır.  Dolayısıyla buraları bizim çok iyi korumamız lazım ama gençlerimizin de buraları  gelip görmeleri, gezmeleri lazım. İstanbul'da sadece Topkapı Sarayı değil, bunun  dışında da birçok saraylarımızın bütün renovasyonlarını, restorasyonlarını  yapıyoruz. Nitekim Yıldız Sarayı hakeza öyle, Beylerbeyi aynı şekilde... Bunların  hepsinin bakımlarını vesairelerini yapmak suretiyle gençliğe açmak  kararlılığındayız. Bu zenginliklerimizin gençlerimiz tarafından bilinmesi lazım."  dedi.

 

"Ben çok daha iyi olacak diyorum"

Buluşmada gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 23 Haziran'da  yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin konuştu.

Seçimin İstanbul için çok çok önemli olduğuna işaret eden Erdoğan,  şunları söyledi:

"İstanbul dünyada müstesna bir kent. Sıradan bir yer değil. 94'de  buraya İstanbul halkı beni belediye başkanı olarak seçti. Ve buradaki 4,5 yıl  belediye başkanlığımdan sonra malum yaşadığım bir hadise var. Ondan sonra 4 ay 10  gün cezaevi, sonra çıktık partimizi kurduk. 16 ay sonra iktidara geldik. İktidara  geldikten sonra da 17 yıldır iktidardayız. Gerek 11 yıl başbakanlık, arkasından  cumhurbaşkanlığı süreci ve halkımın hizmetkarı olarak bu yolda çalışmalarımızı  sürdürüyoruz. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, tarıma,  bütün bu alanlarda dış politikayla ülkemizi bulunduğu yerden şöyle 3,5 kat  büyütmek suretiyle farklı bir yere taşıdık. İnşallah daha iyi olacak gayretiyle,  ben çok daha iyi olacak diyorum."

 

"Burada bir hırsızlık var, bir kaçak var"

Erdoğan, bir gencin, "Eğer seçimi siz kazansaydınız yine de itiraz  edecek miydiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Her şeyden önce böyle bir netice karşısında itirazlar olabilir.  Bunlar siyasette seçime girenlerin, sandığa müracaat edenlerin en doğal hakkıdır.  Ama bu itiraz merci neredir? İlçe seçim kurullarıdır, il seçim kurullarıdır, daha  üst merci Yüksek Seçim Kurulu'dur. Siz itirazını yaparsınız. İtirazını yaptıktan  sonra nihai merci Yüksek Seçim Kurulu'dur. Yüksek Seçim Kurulu kararını verdikten  sonra da artık diyeceksiniz ki 'şeriatın kestiği parmak acımaz' ve işi  bitireceksiniz. Ama şu andaki süreç ne yazık ki böyle gitmiyor. Yani 29 binden 13  bine oy düşüyor, şimdi buradan buraya eğer oylar düşüyorsa bu ne demektir? Burada  bir hırsızlık var, bir kaçak var. 29 binden 13 bine niye düşüyor?"

 

"Bildiğini söyle o zaman veya ispat et"

1963 yılında seçimleri şaibe karıştığı gerekçesiyle iptal edindiğini  hatırlatan Erdoğan, "Nitekim 1963'te seçime şaibe karıştığı için seçim iptal  edildi. Onların dönemleri... Şimdi şaibe çok çok büyük ve itirazlarımız yapıldı.  Bütün delilleriyle, belgeleriyle bu itirazlar yapıldı. Bu itirazları yaptıktan  sonra Yüksek Seçim Kurulu bunun iptaline karar verdi. İptal kararı verilene kadar  CHP'nin başındakiler, Yüksek Seçim Kurulu'na methiyeler döşerken, ne zaman ki  iptal kararı verildi bu defa aman yarabbim neler söylemediler, 'çete' mi  demediler... 'Burada nelerin döndüğünü biz biliyoruz ama konuşmuyoruz.' Bildiğini  söyle o zaman veya ispat et. Müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Sen iddianı  ispatla mükellef olduğuna göre bunu da ispat edemiyorsan o zaman kusura bakma. Şu  anda Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi. Zannediyorum pazartesi filan da beklenen  o ki gerekçeli karar da açıklanacak. Ve gerekçeli kararın da açıklanmasıyla  birlikte, şu anda zaten süreç başlamış vaziyette. Bizler de çalışıyoruz, öbür  tarafta diğerleri de çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"İstanbullu hemşehrilerim bunun gereğini seçimlerde sandıkta  yapacaktır"

2 Haziran'da ülke genelinde bazı ilçelerde de seçim yapılacağını  aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir de 2 Haziran seçimleri var değişik ilçelerde. Denizli'nin  Honaz'ında, Kırıkkale'nin Keskin'in de gibi... Buralarda yapılan seçimlerde de  bizim aleyhimize olanlar var, Milliyetçi Hareket Partisi'nin aleyhine olanlar  var. Kars, Iğdır, buralarda onlar böyle bu tür çirkin yaygaralar koparmadılar,  verilen karara herkes uydu. CHP'ye ne oluyor da uymuyor? Ve aynı şekilde  Büyükçekmece'ye, Maltepe'ye itiraz oldu. Oralarla ilgili itirazlar reddedildi.  Reddedildiği için de bizler kalkıp, 'Niye reddedildi? Burada çete var' demedik  ya, 'Başımız gözümüz üstüne' dedik, kabul ettik. Ama şimdi büyükşehirle ilgili  olan da nedense çok çirkin, hakikaten siyaseti kirleten bu tür ifadeler bizleri  ciddi manada üzmüştür. Ama ben inanıyorum ki benim milletim, İstanbullu  hemşehrilerim bunun gereğini de seçimlerde sandıkta yapacaktır.

Yeni askerlik sistemine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Yeni  askerlik sistemiyle ilgili olarak 4 hatta 5 ana başlık var. Bunlardan bir tanesi,  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı; ikincisi öngörülebilir oluşu; üçüncüsü  süreklilik; dördüncüsü eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı; bir diğeri de eğitimli  insan gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması. Bir şey çok çok önemli,  bedelli askerlikle diğerleri karıştırılıyor. Bedelli askerlik noktasında yıllarca  çok ciddi birikimler, bunun dışında yurt dışında olanların 'Bizim durumumuz ne  olacak?', 'Bedellide ücretler şu şekilde ağır, bu şekilde ağır.' gibi birçok  şeyler oluyordu. Bir dönem yaptığımız değerlendirmelerde belli bir bedel koyduk.  Tabii kabul edenler oldu ve geldiler, askerliklerini o ücretten yaptılar. Daha  sonra bir düşüş söz konusu oldu ve bu düşüşle birlikte attığımız bazı adımlar  oldu." diye konuştu.

Erdoğan, son dönemde gelinen noktada ücretin bedellide ciddi manada  düşürüldüğünü dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bu düşürülen ücretle de şu anda askerlik kabul görmeye başladı.  Yükümlü erbaş, erler var; yedek astsubaylık var, bir de yedek subaylık var.  Bunlar bu dönemin farklı özellikleri. Tabii yedek subaylıkta alışılmış olan süreç  devam ediyor. Ancak asıl önemli olan yedek astsubaylık ki burada istihdamda şu  anda meslek yüksek okulları da burada görev alabilecekler. Bu şimdi oraya bir  farklılık getiriyor. Aynı şekilde yükümlü erbaş, er, burada da... Hepsinde de  tabii belli bir ücret ödeniyor bu süreç içerisinde. Bütün bunlarla beraber  aslolan bizim için de gerçekten çok çok önemli olan bir süreç de şu: 5 ay kıta  diyoruz, burada belli bir harçlık kendilerine ödeniyor. 5 aydan sonra kendisi  terhis olabiliyor, bu imkan var ama bunun öncesinde 1 ay temel eğitimden geçiyor.  Yedek astsubaylıkta ise 2 ay temel sınıf eğitimi, bu da harçlıklı, ardından 10 ay  da kıta hizmeti var. Burada da yine eğer isterse terhis olur, 'Devam edeceğim.'  derse, devam etme şansı var. Devam etme kararını verirse, bu nereye götürür onu?  Bu, onu astsubaylığa götürür. Astsubay olduktan sonra bir başka imkanı daha var.  Oradan subaylığa bile geçebilir. Subaylığa geçmenin ötesinde bir imkan daha var.  Eğer gerçekten imtihanları başarıyla verirse, generalliğe kadar gidebilir. Yedek  subaylıkta da yine 2 ay temel sınıf eğitimi var. Yine harçlığı alıyor ve ardından  10 ay kıta var. 12 ay oluyor. İsterse yine terhis, isterse yedek subaylıktan  subaylığa geçebiliyor."

 

"Hayvanlara vahşice muamele insanı ciddi manada üzüyor"

Hayvan haklarına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, Meclis'in bu  dönemdeki çalışmaları içerisinde hayvan haklarıyla ilgili çalışmaların belli bir  yere geldiğini belirterek, belediyelerin bu alanda yapacağı çalışmaların yanı  sıra, devletin de yasal düzenlemeyle getireceği bazı uygulamalar olacağını  bildirdi.

Erdoğan, "Bu işin iki boyutu var. Bir, hayvanlara yapılan vahşice  muamele insanı ciddi manada üzüyor. Bir de kontrolsüz olarak hayvanların  caddelerde, Allah göstermesin, çocuklarımızın üzerine saldırıp bazı yerlerde  parçaladıklarını da görüyoruz. Onun için yapılacak olan hazırlık çok hassas.  Adeta öyle bir hassasiyet göstermemiz gerekiyor ki hem bu hayvanların  sahiplerinin kontrolünü artırması lazım, 'Bırakalım salıverelim ne yaparsa  yapsın.' olmaz. Bütün dünyadaki uygulamaları da arkadaşlarımız çalıştılar." dedi.

Büyük oğlunun bir köpeği olduğunu, onu ailenin bir mensubu olarak  gördüklerini, ayrıca kendisine hediye edilen köpeklerin bulunduğu bir yerleri  olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir gün Peygamber Efendimiz yanında sahabelerle giderken yol  kenarında bir köpek ölüsü görüyor. Bir koku var. Yanındakiler o kokudan böyle  nefret edermiş gibi yapıyorlar. Peygamber Efendimizin şu ifadesi çok manidardır.  Peygamber Efendimiz kokuya değil, dişlerine bakıyor, 'Ah, dişleri ne kadar  güzel.' diyor. Biz böyle bir peygamberin ümmetiyiz. Hayvanlara da bizim bu  şekilde bakmamız, bu şekilde muamele etmemiz... Onun için de başta hükümet olarak  bizim ve belediyelerin hepsinin yapması gereken görevler var. Çok çeşitli yollar  var, kısırlaştırma yollarıydı vesaire, birçok adımlar. Ama işte bu Pitbullar  vesaire, bunlarda ciddi sıkıntılar oluyor. Bunların koruma altında olması lazım.  Geçenlerde kediyle ilgili bir tablo yaşadım. O bayanın kediye tavrı yenilir  yutulur bir şey değildi. Toplum olarak hayvanlara karşı bu duyarlılığımızı  artırmamız lazım. Çünkü o da bir yaratılmıştır, ona bakacağız. Biz insanız o da  hayvan. Dolayısıyla inşallah bu yasayla beraber buradaki o beklentiyi büyük  oranda gidermiş olacağız."

 

"Bu milletin efendisi değiliz, hizmetkarıyız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son dönemde ülkemizde ciddi bir  kutuplaşma var. Siyasilerin kullandığı dil, toplumu oldukça geriyor ve bu  kutuplaşmayı körüklüyor. Sizce de artık buna bir son vermenin zamanı gelmedi mi?"  sorusuna, şu karşılığı verdi:

"Sorun çok çok güzel. Bu akşam burada gençlerimizle bir aradayım.  Burada bana muhabbeti olan da var olmayan da var. Benimle aynı siyasi görüşü  paylaşan da var paylaşmayan da var. Samsun öncesinde bugüne kadar gençliğe böyle  bir şey yapılmış değil. Eğer bugün Dolmabahçe Sarayı'nda Muayede Salonu'nda bir  araya geldiysek, bu bir sinyaldir, işaret fişeğidir. Derdimiz şudur; bu ülkede  inancından, etnik yapısından, bölgesel, dinsel, ne olursa olsun kimsenin  dışlanmadığı bir Türkiye. Başı açıkmış, başı örtülüymüş, şöyle giyiniyormuş,  böyle giyiniyormuş, bunlar bizi ilgilendirmez. Biz, yaratılanı yaratandan ötürü  sevmeye mecburuz. Biz böyle bir inancın mensubuyuz. Beni yaratan Allah sizleri de  yarattığı için ben sizleri seviyorum. Burada bu farklılıkları ortadan kaldırmamız  lazım. Güneydoğulu, doğulu, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman,  Boşnak... Böyle bir ayrıma gidemeyiz. 82 milyon benim vatandaşım, benim  kardeşimdir. Hepsini sevmeye mecburum. Bizim bir anlayışımız daha var. Biz, bu  milletin efendisi değiliz, hizmetkarıyız. Özgürlükler noktasında, bu kardeşiniz  iktidar olduğu ana kadar Güneydoğu'da, Doğu'da Kürtçe bir tabela göremezdiniz.  Biz geldikten sonra orada Kürtçe tabela... Bunun yanında cezaevinde oğluyla  Kürtçe konuşamazlardı, Kürtçe konuşur hale geldi. Bütün bunlar bizim  iktidarlarımız döneminde oldu. Temel hak ve özgürlükler noktasında biz kimsenin  önünü kesmedik, kesmeyiz, kesilmesine de müsaade etmeyiz. Terörle mücadeleye  gelince, terör konusunda hassasız. O başka bir şey."

İktidara geldiklerinde Türkiye'de 76 üniversite varken, sayının şu  anda 206'ya çıktığını, 81 ilin tümünde üniversite olduğunu kaydeden Erdoğan,  "Oralara niye yaptık bu üniversiteleri? Dedik ki ilim 81 vilayetin tamamına  ulaşsın. Benim Iğdırlı, Hakkarili kardeşim, gencim oradan kalkıp da İstanbul'a  gelmesin, onun ayağına üniversite gitsin. Bütün bunlar ne için? Biz devlet olarak  tüm 82 milyonun hizmetkarı olduğumuzu sağlıkta, eğitimde ispatlamamız lazım.  Hastanelerimiz, sadece illerde değil, ilçelere varıncaya kadar var. Bu ayrımı her  alanda ortadan kaldıralım diye bu adımı attık ve inanıyorum ki bu her geçen gün  çok daha başarılı bir şekilde uygulama alanı bulacak ve böylece çok daha huzurlu  günleri hep birlikte yaşamış olacağız." şeklinde konuştu.

 

Dünyanın değişik havalimanlarına bakıldığında, onların da şehrin  dışında yer aldığını anlatan Erdoğan, "Belki 2-3 sene sonra diyeceksiniz ki 'Bu  ne bakışmış, ne ufukmuş bu. Gerçekten bunu tam yerine yapmışlar.'. Sadece Havaist  değil, oraya raylı sistemleri getireceğiz. Bu raylı sistemle havalimanına kadar  ulaşım imkanını bulacağız. Sadece Havaist ile bu olmaz. Bunların hepsini  planladık. Hafif metroyu havalimanına kadar planladık. Seçim sonrası bu adımı  kararlılıkla atacağız. Havalimanı en büyük rahatlığı hafif metro ile alacak.  Bazıları tabii bir yandan kuru sıkı atıyorlar. Metro, o da iyidir ama maliyetleri  bir hafif metro gibi değildir. Daha ağırdır. Maliyet analizlerini yapmak  durumundayız. Maliyet analizlerini yaptığımız zaman hangisi daha seri, hızlı ve  daha ucuz yapılır, bu analizlerden sonra kararımızı vereceğiz." diye konuştu.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın,  bu işin tam manasıyla piri olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam  etti:

"Ulaştırma Bakanlığımızı yaptığı dönemde bu konuda çok başarılı  sınavlar vermiştir. İstanbul'umuzun ulaşım olayı en önemli sorunlardan bir  tanesi. Bu işi de yine Binali Bey ile süratle aşacağımıza inanıyorum. Zaten  merkezi yönetim olarak da belediyelerimize her türlü desteği veririz. Bunun bir  örneği mesela İzmir'dir. İZBAN, İzmir Belediyesi'nin yaptığı değildir. İzmir  Belediyesi'ndeki İZBAN'ın yüzde 50'sini ulaştırma bakanlığı olarak biz yaptık.

Aynı şekilde İzmir Belediyesi suyunu getiremiyordu. Aynı şekilde DSİ  olarak biz devreye girdik ve su sorununu biz çözdük. Bu tür şeylerde ister  istemez büyük şehirlerde birçok şeyin altından büyük şehir belediyelerinin  kalkması da mümkün değil. Bunlara ciddi manada merkezi yönetimin destek vermesi  işi çok daha kolay olacaktır. İstanbul'da bir tarafta 39 belediyenin 25 tanesi AK  Parti'dedir. Bir tarafta da meclisin kahir ekseriyeti bizim meclis üyelerimizden  ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu dayanışma, İstanbul'a olan hizmeti daha da  hızlandıracaktır, arttıracaktır."

 

Hemen veri kontrollerini yapmaya başladılar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğrenci akbilinde 85 liradan, 40 liraya  indirim gerçekleşti. AK Parti grubu 'bunu biz yaptık' diyor, CHP de 'biz yaptık'  diyor. Ancak 'daha önce neden yapılmadı' deniyor." şeklindeki soru üzerine, şu  yanıtı verdi:

"Onlara sadece şu soruyu sorsanız yeter; 19 gün İstanbul'a büyükşehir  belediye başkanı olduk diye hava attınız. Peki bunun sözünü daha önce  vermiştiniz. Bu havayı da attığınıza göre, o 19 gün içinde niye bunu yapmadınız?  Bir şey yaptılar. Ne yaptıklarını söyleyeyim, hemen veri kontrollerini yapmaya  başladılar. Bu da FETÖ'nün uygulamalarıdır. Beyefendi zaten Samanyolu TV'de  çalıştığı için oradan biliyor veri kontrollerini. Veri kontrollerini yapmak için  talimatı verdikleri yerler var. 'Bize veri bilgilerini geçin.'. Bunu söylediler.  Ama ben de diyorum ki 19 gündü. Hemen getirseydin meclise, suyu da çıkarsaydın,  aynı şekilde otobüslerin olayı. Kaldı ki benim belediye başkanlığım döneminde biz  o zamandan indirdik. Hatta 65 yaş üstüne biz belli saatlere kadar ücretsiz paso  uygulaması yaptık. Dini bayramlarda otoyollar, köprüler ücretsizdir. Hala  öyledir. Tereciye tere satılmaz. Bunlar bunu yapıyor. Şimdi diyorlar ki otobüsler  bayramda ücretsiz. Bunlar zaten vardı."

 

"Fizyoterapistlerin açıkta kalacağına inanmıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir öğrencinin "Asgari maaşın altında çalışan  fizyoterapistler var. Bu bizi endişelendiriyor. Sağlık Bakanlığı bu yıl  alımlarını arttırdı ama yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Bu konu hakkında neler  yapılabilir?" sorusu üzerine, bu konunun teknik bir konu olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Fizyoterapist noktasında ihtiyaç var. Bu ihtiyacı da  bakanımla da geçenlerde görüştük. Yeteri derecede bizim fizyoterapist alma  noktasında kadro tesisini kuracağız. Fizyoterapist masaj yap, gönder olamaz. İşin  hakkını vermek lazım. İşin hakkını vermeye kalktığın zaman en az 45 dakikanı  alır." diye konuştu.

Erdoğan, kendisine soruyu soran öğrenciye "Sen hiç fizyoterapi yaptın  mı? Ne kadar sürüyor?" sorusunu yöneltti. Öğrenci de "Hakkını vererek yaptığımda  yarım saatten aşağı sürmüyor." yanıtını verdi. Bunun üzerine Erdoğan, "Demek sen  de az yapıyorsun." dedi.

Durum böyle olduğunda, hasta sayısı da fazlaysa bol miktarda  fizyoterapiste ihtiyaç olduğunu belirten Erdoğan, bunun kapılarını açarak, arz  talep dengesini kuracaklarını, fizyoterapistlerin açıkta kalacağına inanmadığını,  başarılı fizyoterapistlerin iş bulacağını düşündüğünü söyledi.

Klinik açma konusunda doktorlara bağımlı olan fizyoterapistlerin kendi  kliniklerini açmalarının mümkün olup olamayacağının sorulması üzerine Erdoğan,  "Bunun ehli bakandır. Onlarla bunu danışıp, konuşmakta fayda var. Bu  istişarelerden sonra bunun açıklamasını yapmak çok daha faydalı olur. Bunların  çok suistimali yapılabiliyor. Ona da fırsat vermemek lazım." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan program öncesinde gençlerle iftarda bir araya geldi.

 

"Benim kanun yapma yetkim yok"

"Geçen yıl 24 Haziran seçimlerinde, sistem değişikliğine dair çok  güzel söylemler vardı. Fakat yaşadığımız süreç içinde, sistem değişikliğinin  oturtulamadığına dair bir kanaat oluştu. Bunun sebebi nedir?" sorusuna karşılık  Erdoğan, şunları söyledi:

"Sistem değişikliği dediğimiz kolay bir olay değil. 10 yılların  getirdiği bir sistemi, herkesin de talebi olmasına rağmen değiştiremiyorlar ama  siz bunu değiştirmenin kararlılığında bir adım atıyorsunuz. Rahmetli Demirel,  Türkeş, Erbakan olsun bütün bu siyasilerin, bu sistemi değiştirmek, başkanlık  sistemine geçmek konusunda hep vaatleri olmuş ama başaramamışlar. Biz bu konuda  kararımızı verdik. Ben, belediye başkanlığından itibaren başkanlık sistemine  geçme olayını hep ifade etmişimdir. Biz de bir yere kadar geldik, en sonunda  Cumhur İttifakı'nı oluşturduk.

Onunla birlikte dedik bu adımı atalım. Sonunda bir adım atıldı ve  başkanlık sistemine geçtik. Başkanlık sistemine geçişle birlikte Türkiye'de  beklentiler çoğaldı. Bu beklentilerin hepsinin bir anda olması mümkün değil. Ama  şu anda birçok şey oluyor. Bir de süreç giderken, bazı şeyler, yanlışlar ortaya  çıkıyor. Bunları da yolu yürürken görüyorsunuz. Sonra bunları düzeltme yoluna  giriyorsun. Bunlar bazen mevzuat değişiklikleridir, bazen yasal düzenlemelerdir.  Bir de sayısal olarak anayasa değişikliği yapacak güce sahip değilseniz, orada o  düzenlemeyi yapamıyorsunuz."

"Cumhurbaşkanı veya başkan, kanun yapar mı? Bunu, ana muhalefetin  başındaki zat bile bilmiyor." diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Benim kanun yapma yetkim yok. O çıkıyor 'Cumhurbaşkanı kanun yapıyor'  diyor. Cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok. Cumhurbaşkanının sadece,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yapma yetkisi var. Bu kararnamenin de anayasaya ters  olmaması lazım. Bütün bunların dışında eğer hakkında kanun çıkarılmışsa, siz o  konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi de çıkaramazsınız. Biz sadece bütçe kanununda  düzenleme yapabiliriz. Onun da önünü zaten anayasa açmış. Biraz bundan dolayı  ağır bir gidiş var. Ben inanıyorum ki 2023'e kadar çok şey, çok daha farklı bir  şekilde yoluna girecek. Cumhur İttifakı olarak, bu ittifakımız güçlendikçe de çok  daha seri, çok daha güzel adımları atacağız."  

 

Ülke ekonomisi yönünden 2019 yılını nasıl değerlendirdiği sorulan  Erdoğan, "Son dönemde, hele hele son seçim öncesinde dikkat ederseniz Batı  ülkemize kur faiz enflasyon üzerinden çok ciddi baskılar uygulamaya kalktı ve  bununla bizi köşeye sıkıştırmaya yeltendiler. Tabii enflasyonda bir tırmanış söz  konusu oldu. Ondan sonra faizle bu devam etti. Ben çok açık samimi olarak şunu  söyleyeyim. Bir defa faiz konusunda hassasiyetlerim var. Şu anda biz faizde iyi  değiliz. Ama enflasyon yavaş yavaş inişe doğru geçmiş vaziyette. Kur şu anda  sendeliyor. Beklentileri tabii çok daha yüksekti ama beklentilerini bulamadılar.  Bulamayacaklar inşallah. Yani biz şu seçimi hayırlısıyla şöyle bir atlatalım.  Atlattıktan sonra bunların bütün oyunları bozulacak." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, 23 Haziran'da bir belediye seçimine gidildiğini vurgulayarak,  "Bu bir hükümet seçimi, bir kabine seçimi değil, bir başkanlık seçimi değil. Ama  Batı, dünya bunu nasıl nitelemeye kalkıyor? Sanki bu ülkede bir başkanlık seçimi  var ve bu başkanlık seçimiyle beraber de yani 23 Haziran'da, veya 31 Mart'ta  Erdoğan gidecek, onun yerine bir başkası gelecek. Böyle bir şey yok ki. Erdoğan  gene yerinde. AK Parti yine yerinde. Kabine yerinde." dedi.

Milli Eğitim Bakanının bir eğitim reformuyla alakalı bir açıklama  yaptığına işaret eden Erdoğan, "Bu açıklamada 2023 hedefi gözüküyor ve onun  altında yani bu neticeleri biz 2020, 2021, 2022 gibi almaya başlayacağız diyor.  2019-2020'de nereye geleceğiz, 2020-2021'de nereye geleceğiz, yani derslerdeki  adet noktasındaki sayıları veriyor. Şimdi bu bir ufuktur. Eğer böyle kısa sürede,  hani eskiden koalisyon hükümetlerinde olurdu ya, 'geldim gidiyorum' falan, 10  aylık, 12 aylık, 15 aylık hükümetlerin olduğu dönemler. Böyle bir şey olsa  bunları böyle söylerler mi? Söylemezler." diye konuştu.

Erdoğan, şimdi böyle bir durumun söz konusu olmadığını, 2023'e kadar  Türkiye'de neler yapacaklarını konuştuklarını, eğitimde, imtihan sistemlerinde,  öğretmenlerle ilgili neler olacak, ne kadar öğretmen kadrosu verilecek,  hastanelerde, şehir hastanelerinde neler yaptıklarını ve yapacaklarını  konuştuklarını dile getirdi.

"Bunları siz nerede konuşursunuz? Ancak önünüzde her hangi bir bariyer  yoksa, önünüz açıksa ancak orada konuşursunuz" diyen Erdoğan, "Bizim şu anda  önümüz açık. Peki 23 Haziran'da ne var? 23 Haziran'da İstanbul'da maalesef  oyların çalınması üzerine yapılan bir yenilenme seçimi var. Şimdi bu yenilenme  seçimini yapacağız İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle alakalı. İstanbul Büyükşehir  Belediyesiyle alakalı yapacağımız bu seçim sonucunda inşallah ben şunu özellikle  temenni ediyorum. Yani buna inancım tam. Ben diyorum ki bu seçim neticesinde  benim halkım, benim vatandaşım daha güzel bir neticenin olması için 'oylar yerini  bulacak' diyecek"  dedi.

 

"23 Haziran seçimleri daha da güzel olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan önce partilerin seçim kurullarından  buradaki görevlilerin ismini alamadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kim onlar? Memurlar. Çünkü her sandıkta 2 memurun olması lazım. Ama  sandıklara bunlar, bırakın memurları bankalardan, oralardaki işçileri memur diye  sandıklarda görevlendirdiler. Biz bunları şimdi isim isim verince bunların  kaçacak herhangi bir yeri kalmadı. Listeler ortada ve bankalar tutuştu bu sefer.  'Bizden istediler de verdik'. Kusura bakmayın sizden böyle bir şeyi isteme  yetkisi yok. Eğer istediyseler sizin onlara vereceğiniz tek cevap vardı 'Bunlar  memur değil ki'. Bankalarda çalışan memur değildir, işçidir. Ziraat Bankası'nda  çalışan bile işçidir. Halk Bankası'nda çalışan da işçidir. Vakıfbank'ta çalışan  da işçidir. Bunların hiçbirisi memur değildir. Özel sektör bankalarının tamamı  işçi statüsünde. Maalesef halkı bu şekilde aldattılar ve bunlar geldiler seçim  yönettiler."

Şimdi bu seçimde bunun olamayacağını dile getiren Erdoğan, çünkü her  siyasi partinin seçim kuruluna gidip isimleri alabileceğini söyledi. Bunun ciddi  bir kontrol mekanizması olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu kontrol mekanizmasıyla  birlikte yapılacak olan 23 Haziran seçimlerinin daha da güzel olacağını dile  getirdi.

 

"Daha oturmuş ve kendimize has bir eğitim sistemi"

Gençlere rol model olması için gençlikteki başucu kitabının ne olduğu  ve eğitim sistemine ilişkin görüşleri sorulan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ziya  Selçuk'un bunun cevabını verdiğini, sürekli değişen bir eğitim sistemi değil,  daha oturmuş ve kendimize has bir eğitim sistemi olması gerektiğini söylediğini  aktardı.

Erdoğan, eğitim dendiği zaman bunun adeta meslek liselerini  kapsadığını kaydederek, "Ama biz de öğretim var. Eğitim yok. Şimdi biz bunu  eğitim-öğretim olarak ele alırsak o zaman çok daha farklı bir şekilde cereyan  edecek. İnşallah temennimiz o dur ki, sürekli değişen değil, oturmuş, yerli ve  milli bir eğitim öğretim sistemiyle, geleceğe ve ders adetlerine boğulan bir  sistem değil. Ders adetlerinde de sınıflar yükseldikçe azalan ve az dersle çok  şey veren, öğrenci de mezun olduğu zaman hakikaten o işin hamallığını değil,  tamamıyla o işi hazmetmiş, onu sindirmiş öğrenciler olarak yetişmek." diye  konuştu.

Öğrencilik yıllarında başucu kitabı olarak bir hocasının tavsiyesi ile  Mehmet Akif Ersoy'un "Safahat" isimli kitabını okuduğunu anlatan Erdoğan, bir  hocasının da Necip Fazıl'ın "İdeolocya Örgüsü" isimli kitabını tavsiye ettiğini  söyledi.

Erdoğan, sadece bu kitaplarla değil, bunları çeşitlendirerek birçok  yazarın kitabı ile özellikle şiire düşkün olduğu için şairlerin eserleriyle haşır  neşir olduğunu anlatarak, bunların içerisinde Sezai Karakoç, Yahya Kemal Beyatlı,  Ahmet Hamdi Tanpınar'ın eserlerini de okuduğunu dile getirdi.

Roman olarak lise yıllarında İnce Memed'i okuduğunu kaydeden Erdoğan,  "Safahat istiklal şairimizin de eseri olduğu için onda adeta ruh dünyamın  zenginleştiğini gördüm. Üstadın eserlerinde İdeolocya Örgüsü, gerek Çile'de olsun  bunları yakalama fırsatını buldum. Çerçevelerinde hayatımın çerçevesini çizdim."  şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de yeni üniversitelerin açılması yerine  var olan üniversitelerin kalitesinin artırılması yönünde bir şeyler yapılıp  yapılamayacağı sorusuna da, şu yanıtı verdi:

"Var olan üniversitelerin kalitesinin artırılması ifadenize karşı şunu  söyleyeyim, var olan üniversitelerin kalitesinin yanında acaba o üniversitelere  Ağrı'dan, Iğdır'dan, Kars'tan bu çocuğu gönderebilecek mali imkana anneler  babalar sahip mi? Yok. Ama biz üniversiteyi onların ayağına götürdüğümüz zaman  bize düşen görev ne? Biz oraya sadece profesörü, doçenti göndereceğiz. Ama  oradaki üniversiteyi kazanan benim gencim Ankara'ya, İstanbul'a nasıl gideceğim  bunu düşünmeyecek. O üniversite imtihanlarında gideceği üniversite olarak önce  şehrinin üniversitesini yazacak. Şu anda o şehirlerdeki üniversitelerin  öğrencilerinin çoğu, o şehrin gençleri. Biz işi kolay kıldık. Bundan sonraki  safhada sizin dediğiniz safhadır. Şimdi illere göre, öğretim üyelerinde geri  dönüş başladı. Yurt dışından vesaire. Artık geri dönen hocalarımız var. Gönderdiğimiz bizim burslu hocalarımız var. Biz de tabii yardımcı doçentliği  kaldırdık. Şimdi kariyer yapma noktasında da süratle doktoradan sonra doçentlik  ve profesörlük olayıyla... Kariyer öğrenciye itimat telkin ediyor."

Profesörlüğe geçmenin o kadar zor olmadığını ama asıl en zor olanın  doktora olduğunu kaydeden Erdoğan, doktorayı atlattıktan sonra doçentliğin ikinci  bir zor aşama olduğu, onu da aştıktan sonra profesörlüğün işin zor olan kısmı  olmadığını, Türkiye'nin artık bunları da yakaladığını dile getirdi.

 

"Bir yargı mensubuna sen bu şekilde hakaret edemezsin"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul seçimlerinin yenilenmesi  kararıyla birlikte birtakım demokrasi eleştirileri gelmeye başladı. Geçmişte siz  de birtakım haksızlıklara uğradınız. CHP'nin bugün İstanbul'da yaşadığı olayla,  sizin geçmişte yaşadığınız olay benzerlik taşıyor mu?" şeklinde sorulan soruya,  kendisinin yaşadığı olayla, bu durumun uzaktan yakından alakası olmadığını  söyledi.

Bu durumun çok farklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Benim yaşadığım da  mesela elimizde bizim tercihli sistem vardı. Ben milletvekili olduğum halde,  benim kendi partimden olan kişi itiraz ederek Yüksek Seçim Kurulu vasıtasıyla  benden milletvekilliğimi aldı. Kimdi? Benim ilçe başkanımdı. Ben o zaman il  başkanıydım. Seçime öyle girmiştim. İtiraz etti ve milletvekilliğimi aldı. Biz de  olanda hayır vardır dedik. Sineye çektik. 1994'te bu defa İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanlığı geldi. Yani oradaki olayla bunun arasında dağlar kadar fark  var. Şimdi bu ise çok farklı. Farklı siyasi parti veya farklı siyasi görüşte  olanlar kalkıyor, biz diyelim itirazımızı yapıyoruz. Bizim en doğal hakkımız  itiraz. Bunu yasalar veriyor size." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, yasanın verdiği bir hakkı kullandıklarını vurgulayarak,  sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi Belçika'da aynı şey yapılıyor. Belçika'da yapıldığında kabul  görüyor. Seçimin yenilenmesine karar veriliyor. Avusturya'da aynı şekilde seçimin  yenilenmesine karar veriliyor. Değişik bir versiyon olarak söylüyorum. Seçim  sisteminden kaynaklanıyor. Mesela Amerika'da Trump, Bayan Hillary Clinton'dan 3  milyon az oy aldığı halde seçim kazanıyor. Niye? Seçim sistemi onu getiriyor da  onun için. Ama bunlar gibi böyle kavga etmiyorlar. Bunlar işi öyle bir şeye  götürdüler ki. Bakıyorsunuz Yüksek Seçim Kurulu mensuplarına 'çete' diyor.  Anayasamızın 138. maddesinde bırakın böyle bir çete demeyi, ima dahi edemezsiniz  diyor. Ama maalesef YSK'nın mensupları bunlara karşı herhangi bir dava açmadılar.  Bilmiyorum açarlar mı, açmazlar mı? Bana göre açmaları lazım. Bunun adı tazminat  davası olur, tazminat davasından sonra dokunulmazlıkların kaldırılması olur. Bu  onun en doğal hakkıdır. Bir yargı mensubuna sen bu şekilde hakaret edemezsin.  Saygısızlık yapamazsın. Onlar bundan sonraki süreçte orayı nasıl yönetecekler,  nasıl götürecekler? Meydan okuyor. Yani bu kabadayılık yapılacak olan yer değil.  Kendine çok güveniyorsan, çok inanıyorsan sandık orada. Gene sandık gelir. Tamam  sandığa gidilir. En büyük hakem, millettir. Millet ne derse doğru olan odur."

İstanbul gibi bir yerde oyların 29 binden başlayarak 13 bine geldiğini  kaydeden Erdoğan, "Bu ne demektir? Burada bir şaibe var. 1963'te şaibe yenilenme  kararına neden oluyor, şimdi korkuyorsun kaçıyorsun ve belgeler çok daha farklı.  Bu belgeler neticesinde YSK bu işin yenilenmesine karar veriyor."  değerlendirmesinde bulundu.

 

Erdoğan, bir üniversite öğrencisinin, internet ağının geliştirilmesi  konusundaki sorusunu yanıtladı.

Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Erdoğan, "Bu konuda İstanbul'da  Binali Bey, bu işin en önemli çözümüdür. Bu tabii Ulaştırma Bakanlığımızı da aynı zamanda ilgilendiren bir konu. Çalışmalar hepsi yapılıyor. Binali Bey'in de  dolaylı katkısının olacağı bir alandır. İnşallah, İstanbul Büyükşehir Belediyesi  seçimlerinden sonra bunlar çok daha ciddi bir hız kazanacaktır ve bütün bu  internet ağlarında vesaire adımlarımızı hızla atacağız" ifadelerini kullandı.

Bir öğrencinin, evlerinin bulunduğu Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm problemini aktardığı Erdoğan, Gaziosmanpaşa ile  ilgili konuyu bildiğini ve üzerinde özel olarak çalıştıklarını belirterek, "Şimdi  bu konu üzerinde gerek Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımız gerekse Çevre ve  Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bey, her ikisini görevlendirdik. İnşallah çok  daha seri bir şekilde ele alacaklar ve bir an önce burada bize oradaki kentsel  dönüşümdeki vatandaşlarımızın da yardımcı olması lazım. Onlar da bize yardımcı  olur, önümüzü açarlarsa o zaman çok daha hızla inşallah o işi bitiririz." diye  konuştu.

 

"Sanatçı sanatıyla siyaset yapmalı"

Bir öğrencinin, "Sizin davetlerinize katılan bazı sanatçıların, CHP  adayının sloganını sosyal medya hesaplarında paylaşarak sizin karşı cephenizde  yer aldılar. Size göre bu vefasızlık örneği midir?" şeklindeki sorusunu Erdoğan,  şöyle yanıtladı:

"Sanatçı, sanatıyla aslında konuşmalı. Sanatçı sanatıyla siyaset  yapmalı. Yoksa sanatçı dediğiniz gibi kalkıp da sanatını veya bulduğu o  muhabbeti, sevgiyi kalkar da bir karşı siyasi anlayışa tavır koyarak  genelleştirirse bu ülkede birliğe, beraberliğe katkıda bulunmaz. O zaman bu  sıkıntıların kaynağı olur. Yıllar yılı mesela özellikle sinema, tiyatro vesaire  bu alanlarda sıkıntıları olan bu sanat dünyasının bu sıkıntılarını başkanlığımda  bizim kabinemiz giderdi. 'Bunların önünü açalım.' dedik, bunu yaptık ve  kendileriyle külliyede bir de toplantı yaptık. Tabii ardından bunu görünce ciddi  manada hakikaten ben de üzüldüm."

 

"Sonu iyi olacak"

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım'ın  Haliç Kongre Merkezi'nde katıldığı programda atılan sloganlara değinen Erdoğan,  şöyle devam etti:

"Dikkat edin burası Haliç Kongre Merkezi. Haliç Kongre Merkezi'nin  temelini atan benim. Ondan sonra AK Partili belediyeler Haliç Kongre Merkezi'ni  yaptı. Haliç Kongre Merkezi'nin olduğu yer, hayvanların kesildiği mezbahaneydi.  Her türlü sakatatın işlendiği bir yerdi orası. Nereye geliyorlar buraya, Kültür  Bakanımla Binali Bey, o akşam orada pazar günü yapılacak bir operetle ilgili  olarak o eseri izlemeye geliyorlar ve o eseri izlemeye geldiklerinde maalesef bu  slogan atılmaya başlanıyor. Bu slogan atılmaya başlandığı anda bile bizim başkan  adayımız Binali Bey, dönüyor onlara, sadece alkışlıyor. Kucaklayan kim?  Kucaklayan Binali Bey. Kucaklanmaya muhtaç olan, olduklarını söyleyenler ise  maalesef orada bu toplumun gerilmesine neden olanlar. Fakat onlar öyle de  yapsalar biz yine sabırla bu yola bu şekilde devam edeceğiz. Ben diyorum ki benim  İstanbullu hemşehrilerim zaten bu kardeşlerini ta 94'ten tanır. Binali Bey'i  bütün hizmetleriyle tanır. Ulaştırma Bakanlığından tanır, Başbakanlığından tanır,  Meclis Başkanlığından tanır. Biz buralardan beri tanınan, bilinen insanlarız.  Dolayısıyla marifet iltifata tabidir; iltifatı olmayan marifet zayidir. 'Sonu iyi  olacak' diyorum ben yine de."

Söz alan öğrencilerin, organizasyonun düzenlenmesinde emeği  geçenlerden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Samed  Ağırbaş'a teşekkür etmesi üzerine Erdoğan, "Kimdir bu Samed. Bir göreyim." dedi.  Samed Ağırbaş'ın o anda salonda olmaması üzerine Erdoğan, "Samed Başkan buraya  getirdi sizi, ondan sonra kayboldu. İçeri mi giremedi yoksa ramazan tatlısı  güllaç yemeye filan mı gitti?" şeklinde espri yaptı.

 

"S-400'den sonra S-500 söz konusu"

Erdoğan, bir öğrencinin S-400 ve F-35 meselesi konusundaki sorusuna  ise şu yanıtı verdi:

"Biz S-400 ile ilgili konuyu bitirdik. Yani bizim S-400 konusunda geri  adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil. O iş bitti ve anlaşmamız  temmuz itibarıyla S-400'lerin bize teslimiydi. Bunu belki de öne çekecekler, daha  erken alacağız. S-400 bir savunma sistemidir. Yani taarruz sistemi değildir. Size  herhangi bir taarruz varsa bu taarruzlar karşısında S-400 hemen devreye girer ve  sizi savunmaya alır ve güçlü bir menzili vardır. Bu noktada ödeme planları  itibarıyla Rusya Federasyonu bize hakikaten çok uygun şartlarda vermiştir ve  S-400'den sonra bir de S-500 söz konusu. S-500'de de yine bir ortak üretim söz  konusu olacak, S-400'de de bir ortak üretim söz konusu olacak. Şimdi biz bunu  yaparken tabii Amerika diyor ki bu diyor, 'Sizin bizden alacağınız F-35  uçaklarına uyumlu değil'. Öyle bir şey teknik olarak da söz konusu değil. Biz  bunun teknik çalışmalarını yaptık. Böyle bir şey yok."

 

"Er veya geç F-35'leri teslim alacağız"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bu konu hakkındaki  açıklamalarını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne dedi? 'Bir defa bununla ilgili biz ortaklarımızın veya  üyelerimizin herhangi bir silahı alırken hangisini alsın, hangisini almasın bu  konuda bizim bir telkinimiz olmaz.' Kaldı ki biz zaten biz üye bir ülke olarak  neyi alırsak isabetli olur, neyi almazsak isabetli olmaz bunu bilecek kadar da  bizim teknik bir tecrübemiz var. Generalse bizde de general var. Bizim  generallerimiz onların generallerinden geri değil. Nitekim Stoltenberg de bunları  zaten söyledi ve ben de ikinci bir alternatif daha getirdim. Dedim ki 'tamam, biz  sizden patriotları istedik.' Ne zaman istedik? Ta Obama döneminde istedik. Bize  Obama ne cevap verdi? Dedi ki 'Kongre müsaade etmiyor.' Sayın Trump, 'Böyle  böyle, bu işin önünü kesen Sayın Obama oldu ve 'Kongre müsaade etmiyor' dedi.  Peki şimdi sen kongreden çıkartabiliyorsan sen kongreden çıkart biz patriot da  alalım. Hem S-400'ümüz olsun hem patriotumuz olsun.' Aynı şartlarda bunlar da  bize hala patriot veremediler. F-35'te ise 5 tane F-35'i bizim generalimize ve  pilotlarımıza teslim ettiler. Amerika'da şu anda uçaklarımız. Fakat, orada da  mesela simülatörlerimiz falan var. Bu simülatörleri falan henüz teslim etmediler.  Tabii şimdi aparatlar buraya gelmedikten sonra bizim burada 7 milyar dolarlık  oraya parça üretimimiz var Türkiye'den. Biz bunları bir taraftan hazırlıyoruz.  Bunlar konusunda onların da bazı yaklaşımları var. Biraz bize naz yapıyorlar,  orta sahada top çeviriyorlar ama bu işin olmayacağı noktasında değilim. Er veya  geç F-35'leri teslim alacağız, aparatlarını da teslim alacağız ve S-400'ler de  ülkemize inşallah girecek."

 

"Savaşın da bir matematiği vardır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir öğrencinin savunma sanayi konusunda  geçmişte yaşananlara dikkati çekip Türkiye'nin de ambargo uygulayabilecek  seviyeye gelip gelemeyeceği sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bir defa sene 74, sene 2019... Biz şimdi 74'te değiliz. 74'te bizim  telsizimiz bile yoktu. Amerika'nın verdiği telsizlerle askerimiz Kıbrıs  Harekatı'nı yapmıştı ve hemen bir susturma tekniğini uyguladı malum dostlarımız  ve bizim orada telsizlerimiz çalışmadı. Telsizlerimiz çalışmayınca Kıbrıs Barış  Harekatı'ndan sonra o bize neyi kazandırdı? ASELSAN'ı kazandırdı. ASELSAN böyle  kuruldu. Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Onu geçelim gelelim bu dönemlere. Biz  terörle mücadelede özellikle insansız hava aracı istedik. Kimden? Stratejik  ortağımızdan. Maalesef bize insansız hava aracı dahi vermediler. Ben kendilerini  ziyarette kendilerine bunu anlattığım zaman yine vermediler. En sonunda Bush  döneminde, yani Obama'dan önce, Bush'la yaptığım görüşmede bana '48 saatliğine  size tahsis edebiliriz.' dedi insansız hava aracını. Çünkü insansız hava aracını  daha çok koordinatların tespitinde kullanıyoruz. Ondan sonra da belirlenen  koordinatlara uçaklarımız vuruşunu yapıyor. SİHA'lar vardı, onu zaten kimseye  vermiyorlardı. İsimlerini vermem gerekmez. Bu bizi nereye getirdi? Türkiye kendi  insansız hava aracını üretir noktaya getirdi. Onunla kalmadık arkadan SİHA'lar  yine Türkiye'de üretilir hale geldi. İHA'yı ve SİHA'yı Türkiye ürettikten sonra  bizim terörle mücadelemiz katladı ve öyle bir noktaya geldik ki biz şu anda  SİHA'yı, İHA'yı ihraç eder hale geldik. Şu anda biz ihraç ediyoruz. Hele şimdi  bir de daha da öteye geçiyoruz SİHA'nın balinasını üretiyoruz. Bu felaket bir  şey. Bu balinanın her iki tarafında 1,5 ton ağırlığında bombalar yerleşiyor,  toplam ağırlığı 5 ton, böyle kalkıyor ve insansız gereğini yapıyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş başına geldiklerinde savunma  sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 20'lerde olduğunu, şu anda ise yüzde 68  yerlilik oranına ulaştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Dediğim bütün o üretilen şeyler de altyapı, gövdeler, bunlar,  Eskişehir ciddi manada merkez oldu, Ankara merkez oldu. Şimdi TAI'nin çok önemli  çalışmaları var, TAI'nin çok önemli çalışmaları var ama biz bunları yeterli  bulmuyoruz. Bizim yaptırım uygulama noktasına geldiğimizde hangi alanda neyin  yaptırımını uygulayacağımızın hesabını çok iyi yapmamız lazım. Biliyorsunuz  savaşın da bir matematiği vardır. Onu da iyi uygulamamız lazım. Ona göre de  adımlarımızı atacağız, atıyoruz. Şu anda işte Suriye'de bakın bugün yoğun bir  şekilde gerekli dersleri veriyoruz. Şimdi, şimdi, yeni. Vermeye devam edeceğiz.  Durmak yok. Artık biz 'şunu verirler mi, bunu verirler mi?' diye düşünmüyoruz.  Niye? Elhamdülillah elimizde var ama çok daha güçlü olmamız lazım. Eğer gücünüz  olursa karşı taraf ne yapar? Caydırıcılık çok önemli. Bu caydırıcılığı yapmamız  lazım. Bunu başarılı şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz."

Bir  üniversite öğrencisinin "Muhalefet eksikliği ve yapıcı eleştiri yapmaması  konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Hepimizi üzüyor" diyerek şöyle  konuştu:

"Batı dünyasında diyelim ki iktidar bir şey getirdi. Muhalefet  enine-boyuna inceler, hakikaten ülke, millet için faydalıysa kalkarlar  desteklerler. Ama bizde 'şu beyaz', muhalefet muhalefet ya ona 'siyah' der. Ya  beyaz ya, hayır siyah. Muhalefet anlayışı bu olursa, bundan ülke, millet zarar  görür. Muhalefet etmek için muhalefet edilmez. Ülkeye faydalı olacaksa onu  delillendir o şekilde getir ortaya koy. Anayasa Mahkemesi'ne sürekli yasaları  götürürlerdi. Anayasa Mahkemesi de çoğunu iade ederdi. Böyle bir şey olmaz ki.  Yani yaptığın iş doğru olsun, iktidar da senden istifade etsin. iktidar da senden  istifade edemiyor çünkü bunun adı muhalefet değil. Demokrasilerde hakikaten  samimi, dürüst muhalefet ülkeye güç katar. Samimi olmazsa, art niyetli olursa  bugün olduğu gibi o da kan kaybettirir. Temenni ediyorum ki bunları inşallah  aşarız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sıfır Atık Projesi kapsamına sürdürülebilir  beslenmeyi de ekleyebilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine, şu yanıtı verdi:

"Bu konuda biliyorsun bizim hanım sıfır atık konusunda Türkiye'de bir  çalışmayı başlattı ve götürüyor. Bununla birlikte de devletin tüm kurumlarında  sıfır atıkla ilgili işin geri dönüşüm noktası dahil oraya kadar bu işin üzerine  gidiyoruz. Nedir? İşte diyelim metaller ayrı yerde toplanıyor, kağıtlar, organik,  inorganik, ayrı ayrı yerlerde depolanmak suretiyle bundan nasıl istifade ederiz  bunun üzerine gidiliyor. Ki bu 10 yıllardır yapılmayan işlerdi. Şimdi buna yeni  yeni başladık. Eğer bunu iyi değerlendirdiğimiz zaman mesela organiklerde biz  kompost gübreyi üretebiliriz. Ürettiğimiz kompost gübreyle tarımda çok ciddi bir  açığı kapatırız. Hani diyoruz ya 'doğal ürün', eğer kompost gübreyle  tarlalarımızı gübrelersek oradan doğal ürün alırız. Ama yok azotla ki doğal  olmayan bu gübreyle kalkar da biz oraları gübrelersek bereketi fazla - öyle  diyorlar- bir defa doğal ürün çıkmaz, tamamıyla maalesef birçok hastalıkların da  nesi olur? Üreticisi olur. Şu anda bunu çekiyoruz ve bu bizi ciddi manada  yıpratıyor, üzüyor. Belki de yani ad ad, yeri gelecek tıp ve sağlık dünyası da ne  neyi tetikliyor bunun adını koyacaklar. Ben mesela diyorum ki şu kanser  hastalıkları vesaire bunların menşesine indiğimiz zaman işte bu gübreleme  dediğimiz olayda -doğal gübreleme değil- diğerleriyle yapılan gübreleme bizim  bugün işte bu sağlıksız besin, bunlardan dolayı maalesef bedelini asrın vebası  olarak görüyorum bununla ödüyoruz."

 

"Çin ile Rusya da aynı blokta yer alıyor"

"Uluslararası ilişkilerde hızla ehemmiyet kazanan Çin ve Türkiye'nin durumundan bahsedebilir misiniz?" sorusuna da cevap veren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şimdi tabii Çin, şu an dünyadaki en önemli üç ülkeden birisi. Yani  ABD, Çin ve Rusya. Tabii ABD'nin son zamanlarda Çin Halk Cumhuriyetiyle bir sürtüşmeye girmiş olması, Çin'in de bir karşı hücuma geçmesine neden oldu. O  (Çin) da ona (ABD) karşı şimdi bir yaptırım uygulamaya başladı. Tabii aynı şekilde Rusya'yla olan bu karşılıklı ataklar, yaptırımlar vesaire. Tabii  siyaseten Rusy







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 32 28 1 3 73 20 87 +53
2 Fenerbahçe 32 27 1 4 85 28 85 +57
3 Trabzonspor 32 16 12 4 54 42 52 +12
4 Beşiktaş 32 14 12 6 42 38 48 +4
5 Çaykur Rizespor 32 14 12 6 43 47 48 -4
6 Başakşehir FK 32 13 12 7 42 38 46 +4
7 Kasımpaşa 32 13 12 7 55 57 46 -2
8 Sivasspor 32 11 10 11 38 43 44 -5
9 Antalyaspor 32 10 10 12 36 37 42 -1
10 Alanyaspor 32 10 10 12 41 46 42 -5
11 Adana Demirspor 32 9 10 13 48 43 40 +5
12 Samsunspor 32 10 14 8 36 42 38 -6
13 MKE Ankaragücü 32 8 11 13 40 41 37 -1
14 Kayserispor 32 10 12 10 36 45 37 -9
15 Konyaspor 32 8 12 12 34 45 36 -11
16 Hatayspor 32 7 13 12 36 44 33 -8
17 Gaziantep FK 32 8 17 7 35 50 31 -15
18 Fatih Karagümrük 32 7 16 9 35 41 30 -6
19 Pendikspor 32 7 16 9 36 64 30 -28
20 İstanbulspor 32 4 21 7 25 59 16 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 30 22 6 2 70 27 68 +43
2 Göztepe 30 18 6 6 51 19 60 +32
3 Çorum FK 30 15 8 7 50 31 52 +19
4 Kocaelispor 30 15 8 7 45 34 52 +11
5 Sakaryaspor 30 14 7 9 43 30 51 +13
6 Bodrumspor 30 13 7 10 37 20 49 +17
7 Bandırmaspor 30 12 8 10 45 26 46 +19
8 Boluspor 30 13 10 7 28 32 46 -4
9 Gençlerbirliği 30 11 8 11 35 30 44 +5
10 Erzurumspor FK 30 11 8 11 28 25 41 +3
11 Keçiörengücü 30 9 12 9 27 36 36 -9
12 Şanlıurfaspor 30 8 12 10 27 31 34 -4
13 Ümraniyespor 30 9 14 7 33 42 34 -9
14 Manisa FK 30 7 11 12 36 37 33 -1
15 Tuzlaspor 30 8 14 8 31 45 32 -14
16 Adanaspor 30 9 16 5 24 42 32 -18
17 Altay 30 5 22 3 14 68 15 -54
18 Giresunspor 30 2 24 4 13 62 7 -49
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 33 23 5 5 74 28 74 +46
2 Van Spor FK 33 22 5 6 55 33 72 +22
3 Bucaspor 1928 33 20 4 9 50 22 69 +28
4 1461 Trabzon FK 33 19 6 8 62 33 65 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 33 16 7 10 47 27 58 +20
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 33 12 10 11 37 31 47 +6
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 33 13 13 7 42 34 46 +8
9 Ankara Demirspor 33 13 15 5 35 37 44 -2
10 Kırklarelispor 34 11 13 10 29 35 43 -6
11 Diyarbekir Spor 33 11 13 9 35 35 42 0
12 Altınordu 33 9 13 11 38 34 38 +4
13 Hes İlaç Afyonspor 33 9 13 11 21 34 38 -13
14 Nazilli Belediyespor 34 11 15 8 37 54 38 -17
15 Serik Belediyespor 33 9 14 10 28 37 37 -9
16 Zonguldak Kömürspor 33 9 16 8 35 53 32 -18
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 33 5 20 8 24 59 20 -35
19 Adıyaman FK 33 3 24 6 22 59 15 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 26 21 1 4 61 13 67 +48
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 26 13 6 7 36 23 46 +13
4 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
5 İnegöl Kafkas GK 26 12 6 8 32 25 44 +7
6 Edirnespor 26 13 9 4 44 26 43 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 27 10 10 7 38 28 37 +10
8 Mardin 1969 Spor 26 11 11 4 35 31 37 +4
9 Artvin Hopaspor 26 9 10 7 32 26 34 +6
10 Karabük İdmanyurdu Spor 26 10 12 4 24 38 34 -14
11 Talasgücü Belediyespor 26 8 14 4 28 41 28 -13
12 Kırıkkalegücü FK 26 7 14 5 25 35 26 -10
13 Gümüşhanespor 26 4 12 10 22 42 22 -20
14 Malatya Arguvanspor 26 2 20 4 13 51 10 -38
15 Tarsus İdman Yurdu 26 2 21 3 18 79 9 -61
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Beşiktaş vs MKE Ankaragücü
 20/04/2024 İstanbulspor vs Fatih Karagümrük
 20/04/2024 Konyaspor vs Alanyaspor
 20/04/2024 Kayserispor vs Trabzonspor
 20/04/2024 Samsunspor vs Adana Demirspor
 21/04/2024 Başakşehir FK vs Çaykur Rizespor
 21/04/2024 Antalyaspor vs Hatayspor
 21/04/2024 Galatasaray vs Pendikspor
 21/04/2024 Gaziantep FK vs Kasımpaşa
 22/04/2024 Sivasspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Altay vs Manisa FK
 20/04/2024 Bandırmaspor vs Tuzlaspor
 20/04/2024 Giresunspor vs Göztepe
 20/04/2024 Eyüpspor vs Boluspor
 21/04/2024 Bodrum FK vs Şanlıurfaspor
 21/04/2024 Çorum FK vs Adanaspor
 21/04/2024 Gençlerbirliği vs Erzurumspor FK
 21/04/2024 Sakaryaspor vs Keçiörengücü
 22/04/2024 Ümraniyespor vs Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Adıyaman FK vs 1461 Trabzon FK
 21/04/2024 Altınordu vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 21/04/2024 Ankara Demirspor vs Diyarbekir Spor
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Van Spor FK
 21/04/2024 Bucaspor 1928 vs Esenler Erokspor
 21/04/2024 Bursaspor vs Hes İlaç Afyonspor
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Kırklarelispor
 21/04/2024 Nazilli Belediyespor vs Karacabey Belediye Spor
 21/04/2024 Serik Belediyespor vs Zonguldak Kömürspor
 21/04/2024 Altınordu - Yeni Mersin İdman Yurdu Altınordu ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Altınordu yenilmez
 21/04/2024 Ankara Demirspor - Diyarbekir Spor Ankara Demirspor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Diyarbekir Spor yenilmez
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK - Kırklarelispor Kırşehir Futbol SK ligdeki son 7 maçında hiç kazanamadı  Kırklarelispor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Edirnespor vs Mardin 1969 Spor
 21/04/2024 İnegöl Kafkas GK vs Tarsus İdman Yurdu
 21/04/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Malatya Arguvanspor
 21/04/2024 Kepezspor FAŞ vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/04/2024 Kırıkkalegücü FK vs Gümüşhanespor
 21/04/2024 Talasgücü Belediyespor vs Artvin Hopaspor
 21/04/2024 52 Orduspor FK vs K.Çekmece Sinopspor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI