Bugun...


Azerbaycan-Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmanın şifreleri! Hedefte Türkiye mi var?
Tarih: 15-09-2022 08:05:38 Güncelleme: 15-09-2022 08:12:38 + -


Azerbaycan-Ermenistan arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan barış anlaşması ile bölgede yeni bir sürecin içine girilmişti. 2 gün önce ise Ermenistan'ın saldırıları sonrasında başlayan çatışmalarda sonucunda Azerbaycan'ın 50 askeri şehit oldu. Peki bu saldırılar neden yapıldı, çatışmaların arka planında kimler yer alıyor, yoksa hedefte Türkiye mi var? Merak edilen soruları Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ve Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

facebook-paylas
Tarih: 15-09-2022 08:05

Azerbaycan-Ermenistan arasında yeniden başlayan çatışmanın şifreleri! Hedefte Türkiye mi var?

12 Eylül gecesinde başlayan Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırıları karşısında bölgede yeniden çatışmalar başlamıştı. Bu çatışmaların soncunda Azerbaycan'ın 50 askeri şehit oldu. Bunun yanında Ermenistan'ın ise 105 askeri öldürüldü. Bu gelişmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Twitter hesabından "Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı" ifadelerini kullandı.

Peki çatışmaların arkasında kimler var? Ermenistan'ın hiçbir sebep yokken saldırmasının sebebi ne? Bu soruların cevaplarını Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ve Terör ve Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'a sorduk.

''ERMENÄ°STAN DEMOGRAFÄ°K VE

TOPOGRAFİK ENTRİKALAR ÇEVİRİYOR''

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "İki ülke arasındaki meselenin kökeninde ne var?" sorusuna, Ermenistan'ın hedeflerine ve yaptığı ihlallere dikkat çekerek yanıt verdi. Ağar, ''Meselenin kökeninde Ermenistan'ın sadece Karabağ topraklarına değil Azerbaycan sınırlarını da taciz etmesi ve oralarda da hak ihlal etmesi var. Mesele sadece Karabağ değil, mesele özellikle Rusların elindeki haritalar başta olmak üzere bu haritalara uyulmaması, sürekli sınırda bir takım girmeler elde etmek istemesi ve 10 Kasım'da imzalanan ateşkes hükümlerine uyulmamasıdır. Bir diğer neden Karabağ alanında kalan demografik ve topografik entrikalar çevirmesidir'' dedi.

"SAVAÅžIN TRAVMASINI ATLATAMADILAR"

Ağar, Ermenistan'ın müttefiklerine yalan söylediğine ve Azerbaycan'a karşı onları kışkırtmak istediğine dikkat çekerek Ermenistan'ın saldırgan tavır sergilediğinin altını çiziyor. Ağar, ''Buna karşılık Azerbaycan ordusu uluslararası hukuka uygun olarak müdahale ediyor. Ermenistan, Azerbaycan ordusunun karşılık vermesinin ardından ağlaşmaya başlıyor. Hem suçlu hem güçlü Ermenistan. Savaşın üretmiş olduğu travmayı yıkımı atlatamadı ve savaşın durdurulması için yapılan anlaşmada olan yükümlülükleri yerine getirmiyor. Anlaşmayı ihmal ediyor. Böyle olunca da Azerbaycan da mağduriyetini ortadan kaldırmaya çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

''AMAÇ TÜRKİYE'Yİ DURDURMAK''

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ise "Azerbaycan-Ermenistan arasında çıkan çatışmalar Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda dikkatini dağıtmak için mi başlatıldı? Bu çatışmaların arkasında kimler var?" sorusuna şu sözlerle yanıt verdi: ''Durumun Rusya-Ukrayna savaşı ile hiçbir ilgisi yok. Çatışmanın hemen ardından Paşinyan iki yeri aradı. Macron ve Putin. Burada Fransa'nın üstünde durmakta fayda var. Çünkü Fransa, Türkiye'nin Akdeniz'de, Afrika'da ve Suriye'de yaptıklarından inanılmaz derece de rahatsız. Bu bahsettiğim süreçte Fransa'nın ABD ile amacı Türkiye'yi durdurmak. Türkiye'ye yeni cephe açmak, Türkiye'nin hem Afrika hem Akdeniz'de ve diğer bölgelerdeki kazanımlarını engellemek.''

''TURAN BİRLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORLAR''

Başbuğ sözlerinin devamında, ''Türkiye, hem Suriye'yi hem Ege krizini yönetecek şekilde sahayı domine ediyor. Bu nedenle 3. cephe açıyorlar. O da en klasik yöntem Ermenilerin Azerbaycan'a saldırısı. Bu yeni saldırı ile Türkiye'nin bir odak noktası da Azerbaycan oldu. Çünkü biz Azerbaycan'ın yanındayız ve ona olacak saldırıyı kendimize yapılmış olarak algılıyoruz ve bunu da açıktan deklare ediyoruz. Bu saldırıların arkasında bir Turan Birliği'nin önüne geçilmesi var. Çünkü bu birlik yeni cephelerle uğraşmazsa ve siyasi ve askeri yapılanmasını güçlendirirse bunun NATO benzeri bir yapıya dönüşeceği aşikar. Ve böyle yapıda ABD'nin Ege'de yürütmüş olacağı sürecin en büyük engeli olacaktır. Bu nedenle Ermenistan'ın bildik yöntemlerle kışkırtılarak hatta arka planda da Rusya ile işbirliğine giderek Turan birliğinin önünü kesmeği amaçlıyorlar'' ifadelerini kullandı.

''DOÄžRUDAN TÃœRKÄ°YE'YE YAPILAN

SALDIRI OLARAK OKUNMALI"

''Türkiye ile Azerbaycan'ın Ege ve Akdeniz'de ortak bir tabir sergilemesinin engellemek adına yapılan kasıtlı bir saldırı." diyen Başbuğ sözlerini şöyle sonlandırdı: "Dolayısıyla bu saldırılar, Rusya'ya yeni bir cephe açtırmak değil doğrudan Türkiye'ye yapılan saldırı olarak okunmalı. Macron ile yapılan görüşmede bunu teyit ediyor. Macron'un ,Türkiye'ye karşı tutumu ezelden beri biliniyor. Dolaysıyla bu işin arkasında Fransa ve dolaylı olarak da Rusya olduğunu bilmekte fayda var. Yoksa Ermenistan'ın ne haddine böyle bir saldırı düzenlemek. Saha da bu saldırılar ile bir şey kazanamayacağını da biliyor. Aynı Yunanistan gibi Ermenistan'ını da kullanılıyor. Zaten Rum ve Ermeni toplulukları tarih boyunca kullanılan yapılar, aynı tarih tekrar ediyor''






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÃœN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI