Bugun...


Kılıç’tan 4 yıl raporu: Geleceğe emin adımlarla yürüyoruz
Tarih: 11-01-2023 21:43:28 Güncelleme: 11-01-2023 22:52:28 + -


Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 4 yılını anlattı. “2023 yılı bizim için dönüm noktası olacak” mesajı verdi. Buca’nın bin 665 hektarını yeniden planladıklarını aktaran Başkan Kılıç ayrıca “Buca Belediyesinin borcu yok denecek kadar az. Belediye olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 11-01-2023 21:43

Kılıç’tan 4 yıl raporu: Geleceğe emin adımlarla yürüyoruz

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, 4 yılını anlattı. “2023 yılı bizim için dönüm noktası olacak” mesajı verdi. Buca’nın bin 665 hektarını yeniden planladıklarını aktaran Başkan Kılıç ayrıca “Buca Belediyesinin borcu yok denecek kadar az. Belediye olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” dedi.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilçe gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buca Belediyesi Bağ Evi’nde gerçekleşen toplantıda İzmir’in en büyük metropol ilçesi Buca’nın geleceğini planladıklarını anlatan Başkan Erhan Kılıç,   göreve geldiğinden bu yana yaptığı çalışmaları ve önümüzdeki süreçte hayata geçireceği projeleri anlattı.

Konuşmasına, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basını çok önemsediğini vurguladı. Görevde geride bıraktığı 4 yılı anlatan Başkan Kılıç’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

MALİ DİSİPLİNİ SAĞLADIK

İZMİR’İN EN BÜYÜK BÜTÇESİNE SAHİBİZ

2019’da göreve seçildik. Bizden önceki dönem, gerçekleşen bütçe 209/219 milyon olması lazım, gelecekteki projeleri ve yatırımları öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanırlar, çok doğaldır. O zaman bütçenin 2 katına yakın bir borç yükümüz vardı. 2022 yılına gelelim, gerçekleşen bütçe yaklaşık 900 milyon olacak. Şu anki borcumuz 380 milyon civarında. Şu an çalışmamızı engelleyecek piyasa borcu sıfırlanmış durumda… Buca’nın borcu ‘yok’ denecek kadar az. Belki 2023 yılında gerçekleşecek bütçeyle bu rakam daha da aşağıya düşecek. İzmir’in en büyük bütçesine sahip belediyeyiz. Bir belediyede mali disiplini sağlamadan bir şeyler yapmak çok zor. Mali disiplin, kamu kurumlarının olmazsa olmazıdır. Buca Belediyesi olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Her projeyi sonuçlarını düşünerek yapmaya çalışıyoruz.

CEZAEVİNİ KALDIRDIK

Buca’da belediye başkan adaylığı veya aday adaylığı süreçlerinde herkesin vaatlerinden en önemlisi cezaevini kaldırmaktır. Buca’da hizmetin siyaseti olmaz şiarıyla yola çıktık. Yoksa kolay kolay kalkmazdı. Hemen hemen 4 bin 500’e yakın tutuklu ve hükümlü vardı. Yeni bir cezaevi yapmadan, bu cezaevinin kalkması açıkçası çok zordu. Hizmet ile siyaseti karıştırmamak lazım, el birliğiyle çalışmak lazım dedik ve sonuç olarak cezaevini kaldırdık. Her açıdan Buca’ya yakışmayan bir kütleydi. En sonunda kaldırdık.

YENİ BİR MEYDAN YAPILACAK

Buca’nın bir meydanı yok. 13 dönümlük stadın alımını yapınca orayı Buca’ya meydan olarak kazandıracağız. Bununla ilgili stat alım prosedürünü başlattık, orayı aldığımızda Buca’ya yeni bir meydan kazandırmış olacağız. Buca Çarşı dediğimiz yerin orada…Adnan Kahveci Caddesi var, onu kesintisiz ulaşıma açıyoruz. Bu yolun önemini yakında anlayacağız. Metro çalışması başlıyor, o bölgedeki durak trafiğe kapatılacak, o zaman bu yolun değeri anlaşılacak.  Buca Çarşı’nın olduğu yere 700 kişilik bir salon kazandıracağız. Siyasi partiler artık kongrelerini düğün salonunda yapmayacak. Kültür sanat etkinlikleri artık burada yapılacak.”

BUCA’YI YENİDEN PLANLIYORUZ

Buca’nın planlamasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Kılıç, “Tarihinde Buca’nın bir planı yok, hep ıslah imar planları bulunuyor. Kent merkezi olan 25 kilometrekarenin yaklaşık bin 665 hektarını yeniden planladık. Atatürk maskının olduğu alanın planlarını bitirdik. İzmir’in protokol yolu olan alanın bize ait olan kısmın planı bitti. Oradaki vatandaşlarımız depreme dayanıklı, Buca’ya uygun güzel konutlarına yakında kavuşacak. Bol yeşil alanın, otoparkın olduğu bir proje ortaya çıktı. Meydanların, yeşil alanların, otoparkların olduğu planlar yapıyoruz. Ova bölgesini tanıyamayacak durumda geleceksiniz. Seyhan Mahallesi Buca’nın kanayan yarası. Oranın planlarını da bitirdik. Çaldıran ve Ufuk Mahallesi planları da meclisten geçecek. Yaşanabilir Buca hayali için en önemli kriter imar planlarıdır” diye konuştu.

250 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA

Hiçbir şey satmadan, güncel değeri 250 milyon olan kamulaştırma yaptık. Şirinyer’de benzin istasyonunun arkasında eski gece pazarı vardı, orayı kamulaştırdık. Oraya yakışır bir proje yapmayı düşünüyoruz, kapalı 7 bin metrekare bir alan. Yaklaşık 8 bin metrekarelik, kamulaştırmalar yaptık. Hiçbir satış yapmadık.

BUCA’YI İKİYE BÖLEN BERLİN DUVARI

Buca’nın merkezine uzanan bir Berlin Duvarı’mız var, kullanılmıyor. Buca’yı Berlin Duvarı gibi ikiye ayırıyor. Bu da yıllardır Buca’ya kazandırılmaya çalışılıyor. Burayı da aldık, Buca’ya yakışır bir yürüyüş yolu yapmayı düşünüyoruz. İstasyonun olduğu nokta da kültür faaliyetlerinin yapılacağı bir alan olacak. Projelendirilmesi bitti, yakın zamanda yapılacak.

ÇARPIK KENTLEŞME

Bir deprem yaşadık ve bu deprem bize, Buca’daki çarpık kentleşmeyi hatırlattı. Buca’nın yüzde 80’inin depremde hasar görecek binalarla dolu olduğunu gördük. Buca’nın tamamında ıslah imar planları ile yürümüşler. Şimdi biz tüm bunları değiştiriyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ARAMA

KURTARMA EKİBİNİ KURDUK

Bayraklı’da yaşanan depremin sonrasında arama ve kurtarma ekiplerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Buca-Kut şu anda tesisatıyla, eğitimiyle, personeliyle bana göre Türkiye’nin en iyi arama kurtarma ekiplerinden biri haline geldi.İki tane tam teçhizatlı aracımız var, içinde her şey olan büyük bir depomuz var. Bir afet durumunda gerçekten Buca için olumlu sonuçlar getirebilecek bir çalışma oldu Bucakut. AFAD’la akredite olan Türkiye’deki 3 ilçe belediyesinden biriyiz. Allah göstermesin ama bir afet durumunda Buca’mız için çok olumlu sonuçlar getirebilecek bir çalışma…

SARI MASAYLA 18 BİN

 KİŞİYE ULAŞTIK

Yaklaşık 8 ay önce sarı masa çözüm merkezini kurduk. Sarı masada Buca’nın ne gibi şikayeti olduğunu görüyoruz. Bu hemen hemen her belediyede var ama biz sarı masayı biraz daha kendimize göre özdeşleştirdik. Mahalle mahalle, konu konu tüm şikayetleri görüyoruz. Buradan görüp hepsiyle ilgilenebiliyoruz. Yedi ay içerisinde 33 bin sonuçlanan, bekleyen ise 4 bin 882 hizmet var. Yedi ayda yaklaşık 18 bin 165 kişi sarı masayı kullanmış. Bu aslında iyi de bir rakam.”

TARIMA ÖNEM VERİYORUZ

Ne yazık ki 1950’li yıllardan itibaren çarpık kentleşme, nüfus artışı ve yaşadığımız diğer problemlerden dolayı hali hazırda gördüğünüz Buca’ya evirilmiş durumdayız. Buca genel itibarıyla, 170 kilometre alana sahip, bunun 25 kilometresi kent merkezinin olduğu alan. Plansız büyümeyle beraber bu hale gelmişiz. Ama elimizde hala bir seçenek var, 15-16 bin hektara yakın bir alanımız kalıyor. Biz burada tarımla da vatandaşımızın para kazanabileceğini göstermeye çalıştık. Burada 11-12 çeşit üzüm asması var, isteyen köylülerimize bunların dağıtımını yapıyoruz. Şu ana kadar yapılabilirmiş ama yapılmamış. Çiftçimize desek olmaya çalışıyoruz. Ürünü biz temin ediyoruz. Ardından da alım garantili çalışmalar yapıyoruz. Çok iyi sonuçlar aldık. Hasıl tesisi kurduk. Hasıl, büyükbaş hayvancılıkta en önemli gider kalemlerinden biri yem. Yem maliyetini yüzde 30 düşüren, süt üretimini yüzde 30 artıran bir şey. Şu anda günlük 5 ton kapasitede bir noktaya ulaştık.Buca’da büyükbaş hayvan çiftliklerinin ihtiyacının tamamını, hatta fazlasını giderecek durumda…

ASFALT ŞANTİYESİ KURDUK

Buca’nın en büyük problemlerinden biri trafik ve yollar. Asfalt şantiyesi kurduk. Asfalt şantiyesinin yanına sıfırdan kilit parke taşı tesisi kurduk. Bu ürettiklerimizle Buca’da 30’a yakın otopark yarattık. Totalde 250-300 bin metrekareyi geçti, asfalt yama kilit parke gibi çalışmalar. Bu yıl bütçemizin 400 milyonunu fen işlerine ayırdık. Bu rakamın tamamını kullanacağız. En büyük ihtiyacımız bu. 2023 yılında, Buca’nın büyük kısmında asfalt çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Buca Belediyesi’nin şantiyesi yoktu. Şu an da 50 milyonluk yatırımla Buca’ya yakışır ve İzmir’in en güzel şantiyesi ortaya çıkıyor. Araçlarımızı da artık kendimiz tamir edeceğiz.

DEZAVANTAJLI GRUPLARA ÖZEL ÇALIŞMA

Buca'da dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Erhan Kılıç: "Dezavantajlı kesimlere yönelik çalışmalar yaptık. Engelli tamir istasyonunu kurduk. Engelli yurttaşlarımız için önemli bir çalışmaydı bu. Bu vatandaşlarımız tamir için Bornova'ya gidiyordu. Artık biz onların yanına gidiyoruz. Birçok yere de bu projeyi taşıdık. 3 bine yakın vatandaş buradan hizmet aldı. Engelli Merkezimiz Mayıs'ta bitecek. Burada engelli vatandaşlarımız gerekli hizmetleri alacak. Kadınlarımız bizim için çok önemli.Tam gün çalışan kreşler projesini hayata geçirdik.  Pırlanta Merkezlerimiz iki saatlik hizmet veriyordu. Biz ise bunları tam güne döndürdük. Kadınlarımız için psikolojik danışma merkezi kurduk. İş edinme kurslarını açtık. Kuaförlük kursumuzdan çıkan kadınlarımızın hepsi iş sahibi oldu. Kadın aktivite merkezimiz ise çok faal çalışıyor.

Çocuklar için Buca Bilim Sanat Merkezi'ni kurduk. Çocuklarımıza sanat ve bilim alanında eğitimler veriyoruz. Çocuklarımız burada aldıkları eğitimlerle önemli ödüller alıyorlar. Dahi çocuklar yetiştiriyoruz. Bu çocuklar için yeni bir merkez yapıyoruz. Bu çocuklar bizim geleceğimiz olacak. Aynısını gençler içinde yapıyoruz. Yaş almış vatandaşlarımız içinde projeler yaptık. Mart'ta bir tane ata evi açıyoruz. Orada yaşlılarımız günlük ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Hekimlerimiz ve hemşirelerimizde burada bulunacaklar. Buca'da uyuşturuyla mücadele ediyoruz. Gençlerimizi spora yönlendiriyoruz. 2 tane kapalı spor salonu ve yüzme havuzu projemizi yakında gerçekleştireceğiz.  Belediye lokantısını açıyoruz. Özellikle kadınlarımız gençlerimiz için yemekler yapacaklar. Biz bu yemekleri maliyetine öğrencilerimize vereceğiz.Günlük 1000 kişiye yemek vereceğiz. Gelir seviyesi düşük vatandaşlarımıza Bucakart veriyoruz. Üniversite öğrencilerimize çorba dağıtımı yapıyoruz. İlkokul öğrencilerimize beslenme çantası veriyoruz. Sürdürebilirlik konusunda çok iyiyiz. Bu konuda ödül bile aldık. İnavasyon merkezini hayata geçirdik" dedi.

MEVCUT OYUMUN YÜZDE

40 FAZLASINI ALIRIM

Tekrar aday olacak mısınız sorusuna evet cevabı veren Başkan Kılıç, yerel seçimlerdeki oy oranı hedefinin ne olduğu sorusuna ise "Bunu söylemek için yeniden partimin beni aday olarak gösterip seçime girmem gerekiyor. Bu şekilde geliştiğini düşünürsek oy hedefim, mevcut oyumun yüzde 30-40 daha fazlası olur" dedi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI