Bugun...


Üretici İsyanda! Tarlada 1TL’ye Satılamayan Soğan, Markette Nasıl 10 TL Oldu ?
Tarih: 03-04-2022 01:59:07 Güncelleme: 03-04-2022 08:33:07 + -


Türkiye’de soğan üretiminin en önemli merkezlerinden birisi olan Çorum’da üreticiler isyanda. Marketlerde 10 TL’ye kadar yükselen soğan fiyatları tarla da 1 TL’ye zor alıcı buluyor. Üretici, kendilerinin tüccarların insafına kaldığını belirterek, Bizden tüccar tarafından 1 TL’ye zor alınan soğanlar nasıl oluyor da marketlerde 10 TL’ye çıkıyor diyerek bu duruma isyan etti.

facebook-paylas
Tarih: 03-04-2022 01:59

Üretici İsyanda! Tarlada 1TL’ye Satılamayan Soğan, Markette Nasıl 10 TL Oldu ?

Türkiye’de soğan üretiminin en önemli merkezlerinden birisi olan Çorum’da üreticiler isyanda. Marketlerde 10 TL’ye kadar yükselen soğan fiyatları tarla da 1 TL’ye zor alıcı buluyor. Üretici, kendilerinin tüccarların insafına kaldığını belirterek, Bizden tüccar tarafından 1 TL’ye zor alınan soğanlar nasıl oluyor da marketlerde 10 TL’ye çıkıyor diyerek bu duruma isyan etti.

İklim ve gıda krizi dünya için ürküten bir tehdit boyutuna ulaşırken Savaşında tetiklediği “Gıda krizi” korkusuyla tüm dünya da gıda fiyatları hızla artmaya devam ediyor.  

Dünya da gıda krizi yaşanırken Türkiye’de ise tarım gıda üreticileri girdi maliyetlerini bile karşılamakta zorlanıyor. Sattıkları ürünlerin karşılığını alamayan çiftçiyi isyan noktasına geldi. Üreticilerin bin bir zorlukla ürettikleri ürünlerin tüccarlar tarafından maliyetinin altında satmaya zorlanıyor. Başka seçeneği olmayan çiftçi ürününü çok ucuza aracı tüccarlara kaptırırken kar edemeyen çiftçi tarımdan uzaklaşmaya başlıyor.      

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gıda fiyatları fiyatları konusunda vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine, geçimine göz dikenlere acımayacağız. Hem fiyatlaması küresel düzeyde yapılan ürünlerin yol açtığı dengesizliklerle hem de fahiş kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi sürdüreceğiz" derken fırsatçılar her ortamı değerlendirerek çiftçinin, üreticinin elinden ucuza aldığı ürünleri, pazarda markette fahiş fiyatla satışa sunarak tüketicinin canını yakmaya devam ediyor.

SOĞANIN KİLOSU 10 TL’Yİ AŞTI

Marketlerde ve pazarda aşırı fiyat artışıyla gündeme gelen Patates ve Soğan fiyatlarındaki oyun üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açıklığını bir kez daha ortaya çıkardı.

Son 1 ayda soğan %212 zamlandı. Patatese ise son 1 ayda % 200 zam geldi. Soğan fiyat artışı patates fiyatlarını sollayarak en çok artış yaşanan ürün oldu. Ancak bu fiyat artışları üreticiye yansımazken kazanan ise aracılar, tüccarlar ve marketler oldu. 

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKAN YOK,

TÜCCARLARIN İNSAFINA KALDIK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan üretici Murat Eker, 20 yılı aşkın süredir çiftçilik yaptıklarını dile getirerek, "şu anda elimizde olan mahsulü soğanlarımızı satamıyoruz. Bizde 30 kuruştan 1 TL’ye kadar soğan istiyorlar. Şu anda ürettiğimiz Soğan’ın bize maliyeti 1,5 TL. Bizim soğanı en az 2 TL’ye satmamız lazım ki zarar etmeden emeğimizin karşılığını alabilelim. Çünkü bugün 1 torba gübre 500 TL’ye çıktı. Girdi maliyetlerimiz sürekli artıyor. Bunu karşılayabilmek içinde bizim soğanı 2 TL’den satmamız lazım. Ama satamıyoruz. Buna devletin el atması lazım. Ziraat Odalarımız hiç birşey yapmıyor, bize sahip çıkmıyor. Biz tamamen tüccarların insafına kaldık. Çiftçiye sahip çıkan yok. Devlet direk çiftçi ile muhatap olmalı" şeklinde konuştu.    

Mazot ve gübre desteklerinin çok önemli olduğunu kaydeden Murat Eker, Devletimiz ek ödemeler çıkarttı ama bu sadece buğdaya mahsus oldu. Oysa bunun Ayçiçeği gibi diğer ürünlere de verilmesi gerekirdi" dedi.

ARACILAR ÜRÜNLERİMİZİ

BİZDEN YOK PAHASINA ALIYOR

Bizim ürünlerimiz elimizden yok pahasına alınıyor diyerek bu duruma isyan eden Eker, şöyle devam ediyor: "Bizler üretici olarak mecburen girdi maliyetlerimizi karşılayabilmek için maliyet ve beklentilerimizin altında mahsüllerimizi satmak zorunda kalıyoruz. Ama arada kazanan kesinlikle üretici olmuyor. Bizden alt komisyoncular ürünü alıyor, üst komisyonculara satıyor, onlarda hallere ve diğer perakende noktalarına veriyor. Bizden alınan fiyatın 100 misli üstüne koyarak satılıyor. 

KAYBEDEN ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ

KAZANAN TÜCCAR VE MARKETLER

Arada kaybeden üretici ve tüketici oluyor. Tek kazanansa aracı tüccarlar ve marketler oluyor. Bu nedenle biz Hal yasasının bir an evvel çıkmasını istiyoruz. Üretici ile tüketici arasındaki aracıların kaldırılarak direk tüketiciye ulaşmamızı sağlayacak bir sistem veya muhatap alınacak karşımızda ciddi kurumlar görmek istiyoruz. Bu devlet olur, kooperatif olur, hal olur. Hal yasası ne kadar erken çıkarsa bu çiftçinin yararına olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu defaten gündeme getirdi ancak henüz bir ilerleme kaydedilemedi. Üretici ile tüketici buluşmadığı sürece tüccarlar bizim sırtımızdan kolay para kazanarak, emeğimizi ve hakkımızı yemeye devam edecekler. Bu nedenle üretici ile tüketici arasında ki zincirin olabildiğince azaltılması lazım.

GİRDİ MALİYETLERİNE DEVLET

 DAHA FAZLA DESTEK VERMELİ

Diğer taraftan üreticinin girdi maliyetleri sürekli artıyor. Mazot ve gübre gibi girdi maliyetlerine devlet daha fazla destek sağlamalı. Tarım sektörümüz ancak bu desteklerle gelişir. Bu şartlar devam ederse, sürekli girdi maliyetleri artan, ürününü tüccarların insafında zararına satmak zorunda kalan çiftçi üretimi bırakacaktır. Bu da stratejik bir sektör haline gelen tarım gıda sektöründen üreticinin uzaklaşmasını beraberinde getirecek, tarlalarımız boş kalacaktır."






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI