Bugun...


Tarihe geçecek! Türkiye'nin geliştirdiği en güçlü motorda müthiş detay
Tarih: 12-12-2022 14:45:08 Güncelleme: 12-12-2022 15:01:08 + -


TEI tarafından geliştirilen TF-6000'ün art yakıcı entegre edilmiş versiyonu TEI-TF10000 turbofan motoru tanıtıldı. Yeni motor Türkiye’nin bugüne kadar geliştirdiği en güçlü milli havacılık motor konumunda.

facebook-paylas
Tarih: 12-12-2022 14:45

Tarihe geçecek! Türkiye'nin geliştirdiği en güçlü motorda müthiş detay

Tarihe geçecek! Türkiye'nin geliştirdiği en güçlü motorda müthiş detay
TEI tarafından geliştirilen TF-6000'ün art yakıcı entegre edilmiş versiyonu TEI-TF10000 turbofan motoru tanıtıldı. Yeni motor Türkiye’nin bugüne kadar geliştirdiği en güçlü milli havacılık motor konumunda. Yeni yerli motor hakkında Haber7'ye açıklamalarda bulunan Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, "TEI-TF10000, Türkiye'nin en güçlü milli havacılık motoru. Bundan bir sonraki son adım kabul edilen turbofan motor ise 5. nesil savaş uçağımız MMU’da da kullanılacak " dedi.

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit'in SAHA EXPO fuarında 'Bu fuara yetiştiremedik ama en kısa sürede görücüye çıkaracağız' dediği Türkiye'nin en güçlü havacılık motoru Türkiye İnovasyon Haftası'nda tanıtıldı.

TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ

HAVACILIK MOTORU
TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından geliştirilen ve TF-6000 motorunun afterburner yani art yakıcı entegre edilmiş versiyonu olan TEI-TF10000 Türkiye'nin bugüne kadar geliştirmiş olduğunu en güçlü havacılık motoru konumunda.

"HÜRJETİ RAHATLIKLA UÇURABİLİR"
Yeni geliştirilen TEI-TF10000'in KIZILEMA uçağına da güç vermesi bekleniyor. Öte yandan Akşit, "Eğer HÜRJET'te bir ihtiyaç doğar ve çift motorlu versiyon türetilirse TF10000'in iki tanesi HÜRJET'i rahatlıkla uçurabilecek güçte olacak" demişti.

HAVACILIK TEKNOLOJİSİNDE

ZİRVE KABUL EDİLİYOR
Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz,  "TEI-TF10000 Türkiye'nin en güçlü milli havacılık motoru olacak. Aynı zamanda bu motor ile Türkiye ilk defa milli imkanlarla askeri havacılık motorlarında zirve teknoloji kabul edilen art yakıcılı ve yüksek verimli turbofan savaş uçağı motoru geliştirmiş olacak. Günümüzde bundan bir sonraki son adım kabul edilen turbofan motor ise 5. nesil savaş uçağımız MMU’da da kullanılacak olan, supercruise, 3B itki vektör kontrolü ve çok düşük kızılötesi iz, vb. kabiliyetler taşıyan motor olacak. TEI-TF10000, o motoru geliştirmeyi öğrenme yolunda olmazsa olmaz bir adım.” dedi.

Geliştirilen motorun birçok platform ve alanda kullanılabileceğini belirten Oğuz, “Şu anda prototip üretim süreci devam eden TEI-TF6000 motoru ile aynı çekirdeği paylaşmakta olan TEI-TF10000 motoru, KIZILELMA ve benzeri insansız savaş uçaklarında ve yine eğer ileride istenirse çift motorlu HÜRJET varyantlarında kullanılabilecek. Ayrıca bu motorun çekirdeği, T929 (diğer adıyla ATAK II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri) ve T925 (diğer adıyla 10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri) gibi helikopterlerde, hızlı hücumbotlarda ve enerji santrallerinde de kullanılabilecek.” açıklamasında bulundu.

ART YAKICI NEDİR?

Artyakıcı, özelikle jet uçaklarında kalkışta ve tırmanışta ivmelenmeyi artırmak ya da ses hızını aşmak amacıyla kullanılan itiş sistemi. Çalışma prensibi olarak, turbojet nozülüne jet enjektörleri yakıt püskürtür.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI