Bugun...


Danıştay’a genelge için iptal başvurusu
Tarih: 04-05-2021 10:50:04 Güncelleme: 04-05-2021 11:48:04 + -


CHP, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ses ve görüntü kaydı alınmasını konu eden genelgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtı.

facebook-paylas
Tarih: 04-05-2021 10:50

Danıştay’a genelge için iptal başvurusu

 CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında hukuk ekibince hazırlanan dilekçede, düzenleme ile hem temel insan hak ve özgürlükleri, hem ceza muhakemesi hukukunun yüzlerce yılda kazandığı hak arama ve delillendirme imkan ve usulleri, hem haberleşme hakkı, hem de savunma hakkının ihlal edildiği belirtildi. CHP, genelgenin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla öncelikle ve ivedilikle yürütmenin durdurulması ve iptalini istedi. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

YETKİ AŞIMI: Genelge, yasal tanımlamaları yok saymış, kamusal ve özel alan zeminini idare hukuku anlamında belirleyememiştir. Kolluk personeline, kişisel verileri ve özel hayatın gizliliğini ihlal edecek ses ve görüntü alınmasının engellenmesi talimatı verilmesi bir yetki aşımıdır.

TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ: İdari kolluğun böyle bir ‘toplum mühendisliği’ görevi yoktur. Bu nedenle Emniyet Müdürlüğü genelgesi, bir yetki aşımıdır. Kolluk yetkisinin kötüye kullanılmasıdır. Kolluğa, çekimin haber amaçlı yapılıp yapılmadığı ayrımına gitmeden genel anlamda anayasal hakkı engelleme görevi verilemeyecektir. Kanunla ve anayasayla getirilen haklar genelgeyle kısıtlanamaz. Genelge birçok yönden anayasaya aykırıdır. CHP ana muhalefet partisidir. Bu haliyle CHP’nin vatandaşların hak ve özgürlüklerini koruma görevi bulunmaktadır. Müvekkil siyasi parti mensupları da Anayasal hakları çerçevesinde eylemler yapmakta, bu eylemlerde polis müdahalesine maruz kalmaktadır. Orantısız müdahalelere de maruz kalındığında müvekkil siyasi partinin doğrudan dava açmakta yararı bulunmaktadır.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI