Bugun...



Uzmanlardan Kritik Uyarı: Türkiye Rusya'ya Her Zaman Mesafeli Yaklaşmalı

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir askeri konvoyun, Esad rejimi ve Rus savaş uçaklarının İdlib’de saldırısına maruz kalmasını değerlendiren uzmanlar, “Rusya, Esad rejiminin yapacağı saldırıları önlemekle mükelleftir. Türkiye’nin Rusya’ya her zaman mesafeli yaklaşması gerekiyor.” uyarısında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 22-08-2019 13:08

Uzmanlardan Kritik Uyarı: Türkiye Rusya'ya Her Zaman Mesafeli Yaklaşmalı

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait bir askeri konvoyun, Esad rejimi ve Rus savaş uçaklarının İdlib’de saldırısına maruz kalmasını değerlendiren uzmanlar, “Rusya, Esad rejiminin yapacağı saldırıları önlemekle mükelleftir. Türkiye’nin Rusya’ya her zaman mesafeli yaklaşması gerekiyor” uyarısında bulundu.

 

Uzmanlar, Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’ne (ANKASAM) İdlib’in güneyinde TSK konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

 

“Türkiye, Rusya’ya her zaman mesafeli yaklaşmalı”

Suriye'nin İdlib kentindeki 9 Numaralı gözlem noktasına intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna yönelik düzenlediği hava saldırısını değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Onay, “Türkiye’nin Rusya’ya her zaman mesafeli yaklaşması gerekiyor.Türkiye, söz konusu bölgeye yönelik politikasını, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya arasında denge siyaseti yürüterek oluşturmuş ve böylece bölgedeki etkinliğini artırmıştı. Bu mantıklı bir strateji olsa da karşımızdaki güçler ABD ve Rusya’dır. İki süper güç de bölgede son derece etkili bir pozisyona sahip olan ve bölgeden çıkmak istemeyen ülkelerdir” şeklinde konuştu.

 

“Rusya ve ABD’nin beklentileriyle örtüşmüyor”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımının Türkiye’yi yanılttığına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar Onay, şöyle konuştu:

“Türkiye S-400’leri aldıktan sonra, Rusya’yla tüm ilişkilerinin çok daha iyi olacağını düşünmüş ve stratejik ortaklıktan bahsetmişti. NATO’dan çıkıp Rusya’yla birlikte hareket etme söylemleri de gündemdeki yerini almış ve ABD’nin F-35’leri teslim etmemesi durumunda, Rusya’dan Su-35’lerin alınacağı yönünde söylentiler çıkmıştı. Ancak devletler arasındaki ilişkiler, sadece silah ticareti kapsamında değerlendirilemez. Uluslararası politikadaki en temel kural, her devletin kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğidir. ABD’nin bölgede var olma nedeni kendi çıkarlarına uygundur; keza Rusya’nın da öyledir. Türkiye’nin ise bölgede her iki süper güçten farklı çıkarları vardır. Söz konusu çıkarlar da günümüzde hem Rusya’nın hem de ABD’nin beklentileriyle örtüşmemektedir.”

 

“Türkiye bölgede çok zor durumda”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Onay, İdlib merkezli yaşanan gelişmelere yönelik sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin ordusu ve askeri sistemleri NATO’ya endekslidir. Batı ittifak sistemi, baş düşman olarak Rusya’yı görmektedir. Tüm bunlar yaşanırken Fırat’ın doğusuna operasyonun konuşulduğu bir zamanda, ABD’yle ortak güvenli bölge mutabakatı yapılmıştır. Güvenli bölgeyle ilgili kamuoyuyla paylaşılan bazı bilgiler vardır. Ancak Rusya, bizlerin bilmediği başka bilgilere de sahiptir. Aksi halde Rusya tarafının bu kadar net ve katı bir tavır almasını açıklayabilmemiz mümkün değildir. İdlib’deki çatışmalar her geçen gün daha da şiddetlenmekte ve kanlı bir şekilde devam etmektedir. Türkiye’nin her iki tarafı birden mutlu etmesi mümkün değildir. Mevcut durumda Türkiye’nin bölgede strateji belirleyebilmesi giderek zorlaşmaktadır. Burada kalıcı bir barışın sağlanması, yakın gelecekte uzak bir ihtimal olarak durmaktadır. Türkiye, Rusya ve İran üçlüsünün yürüttüğü Astana Süreci’nin birtakım şeyleri değiştireceği ve bölgedeki huzur ortamının yeniden sağlanacağı düşünülmüştü. Lakin bu süreç, ABD’nin çıkarlarına uymadığından başarısız olmuştur. Dolayısıyla Türkiye bölgede çok zor durumdadır.”

 

“Rusya, Esad rejimine destek veriyor”

Türkiye ile Rusya arasında İdlib’de sürdürülen işbirliğinin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyen ANKASAM Türk Politikası ve Uluslararası Güvenlik Danışmanı Dr. Emre Ozan, “İki ülke, Suriye politikalarındaki çıkar farklılıklarına rağmen işbirliğine gitmişti. Bu farklılık, Esad rejimine bakış açılarından kaynaklanmaktaydı. Bugün geldiğimiz noktada Esad rejimi, ülkenin büyük bir bölümünde kontrolü yeniden sağlamıştır. Rejimin sıradaki hedefi ise İdlib’dir. Şam, yeni anayasanın hazırlanması sürecine girilirken mevzubahis bölgeyi de muhaliflerden temizlemek istemektedir. Rusya da bu konuda Esad rejimine destek vermektedir. Ancak Türkiye, Esad karşıtı pozisyonunu tamamen terk etmiş değildir. Bu nedenle de Ankara ile Moskova arasındaki işbirliği, yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenmektedir” şeklinde konuştu.

 

“Rusya, Türkiye’ye baskı yapabilir”

Rusya ve İran’ın Suriye’de artan nüfuzunu dengelemek isteyen ABD, bu hedefine ulaşmak için Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu belirten Dr. Emre Ozan, şunları söyledi:

“Bu ortak çıkarlar Türkiye ile ABD’yi bir araya getirmektedir. Tahmin edileceği gibi bu yakınlaşma, Rusya’yı rahatsız etmektedir. Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge konusunda sağlanan uzlaşı, her ne kadar belirsizliğini korusa da Rusya’yı tedirgin etmiştir. Dolayısıyla Rusya, İdlib üzerindeki baskısını artırarak Türkiye’ye mesaj vermeye çalışmaktadır. Ankara ile Washington arasındaki yakınlaşmanın devam etmesi halinde Moskova, Esad rejiminin İdlib’e yönelik operasyonunu hızlandırabilir. Uzun vadede ise Rusya, Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi için baskı yapabilir.

 

“Rusya, Esad rejiminin yapacağı saldırıları önlemekle mükelleftir”

İdlib’in önemi, Esad rejiminin operasyonlarından kaçan dört milyona yakın insanın barındığı yer olmasından kaynaklandığı söyleyen Emekli Albay Coşkun Başbuğ, “Ayrıca bu insanların tamamı sivillerden; yani masum insanlardan oluşmaktadır. Türkiye, Suriye’de akan kanı durdurmak ve mülteci akınlarının önüne geçmek için Astana Süreci’ni başlatmıştı. Söz konusu sürecin başında olumlu mesafeler kat edilse de bölgede sıkıntı ve sancıların başlamasından ötürü durağan bir sürece girilmiş; lakin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretiyle Soçi’de, İdlib Mutabakatı imzalanmıştı. Bahsi geçen mutabakat, 10 maddeden oluşmaktadır ve mutabakat metnindeki bir madde, günümüzdeki durumu özetlemektedir. Maddeye göre Rusya, Esad rejiminin yapacağı saldırıları önlemekle mükelleftir” hatırlatmasında bulundu.

 

“Rusya’yı hedef alan mesajlar yayınlandı”

Türkiye’nin bütün oyunlara karşı temkinli ve dikkatli olduğunu belirten Emekli Albay Coşkun Başbuğ, “Türkiye, masayı dağıtmamak için hem Moskova’ya hem de Esad rejimine yumuşak ikazlarda bulunmaktaydı. Ancak Temmuz ayı içerisinde İdlib’e yapılan bir saldırı nedeniyle 120’ye yakın insan katledilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu saldırıların Astana Süreci’ne zarar verdiğini belirten bir açıklama yapmıştı. Saldırıların devam etmesiyle birlikte Türk makamları, söylemini sertleştirip doğrudan Rusya’yı hedef alan mesajlar yayınladı. Ancak gelinen noktada Rusya’nın bunları dikkate almadığı ve almayacağı anlaşılmaktadır. Çünkü Moskova, Ankara ile Washington arasındaki güvenli bölgeye ilişkin yakınlaşmayı fırsat bilerek ilk etapta Fırat’ın batısını ve daha sonra da Fırat’ın doğusunu kontrol altına almaya çalışmaktadır. Rusya, İdlib meselesinin rejim lehine sonuçlanmasının ileride Doğu Akdeniz’de oluşacak güç dengesine katkı sağlayacağını düşünmektedir. Kısa bir süre önce Moskova yönetimi, Birleşmiş Milletler’i (BM) kastederek Kıbrıs konusunda garantör ülke meselesinin geçerliliğini yitirdiğini ve bölgenin kontrolünün BM’nin beş daimî üyesine verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Bu hareketten Rusya’nın hem Suriye’de hem de Akdeniz coğrafyasında farklı ve büyük emelleri olan bir ülke konumunda olduğu anlaşılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

“Göç ihtimali, Avrupa’yı tedirgin ediyor”

Emekli Albay Coşkun Başbuğ, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin söylemlerinin sertleştiğini görmekteyiz. Türk askeri konvoyuna gerçekleşen saldırı kapsamında Ankara son uyarısını yapmıştır. Bunun arkasından yaşanacak herhangi bir saldırıda, Türkiye’nin vereceği cevap daha çok sert olacaktır. Nitekim bölgeye yönelik saldırılar devam ederse, bir milyona yakın insan göç etmek zorunda kalabilir. Bu göç ihtimali, Avrupa’yı da tedirgin etmektedir. Macron da bu tehdidi görmüş olacak ki; ateşkes sağlanması için Putin’e çağrı yapmıştır. Elbette Macron, bunu insanlık adına değil; kendi ülkesinin çıkarları için yapmıştır. Kısacası bölgedeki gerilimin artması, yeni bir insanlık dramının yaşanmasına sebebiyet verebilir.”

 

“Rusya, Türkiye’nin elinin bağlı olduğunu düşünüyor”

Emekli Büyükelçi Halil Akıncı ise, şunları söyledi:

“Söz konusu mesele herhangi bir sonuca ulaşmayacaktır. Çünkü Ankara ile Moskova arasında ciddi görüş ayrılıkları vardır. Rusya’nın niyeti, bölgeyi Esad’a vermektir. Türkiye’nin niyeti ise hem sınır güvenliğini sağlamak hem de bölgede oluşabilecek yeni göç hareketini önlemektir. Yani iki ülkenin beklentileri birbiriyle bağdaşmamaktadır. Ruslar, Fırat’ın doğusuyla ilgili meselede Türkiye ve ABD’nin sıkıntı yaşadığını bilmektedir. Türklerin her meseleyle ilgilenmeye gücünün yetmeyeceğini düşünen Rusya, İdlib’i tamamen Esad rejimine vermek için Türk konvoyuna yapılan saldırıyla açık bir teşebbüste bulunmuştur. Ruslar, bir yandan kendilerinin lehine olan konularda Türkiye’yle anlaşmakta; diğer yandan da aleyhlerine olan meselelerde kendi politikaları çerçevesinde hareket etmektedir. Rusya, Suriye’deki varlığını kalıcı hale getirmek istemektedir. Bunun için de Esad’ın bir zafer kazanması gerekmektedir. Dahası Rusya, Türkiye’nin elinin bağlı olduğunu düşünmektedir. İdlib Mutabakatı, her iki tarafa da zaman kazandırıp bir süreliğine bu krizi hafifletmiş ve idare edilir bir seviye getirmişti. Ancak günümüzde söz konusu krizin idare edilecek bir tarafı kalmamıştır.”







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 32 28 1 3 73 20 87 +53
2 Fenerbahçe 32 27 1 4 85 28 85 +57
3 Trabzonspor 32 16 12 4 54 42 52 +12
4 Beşiktaş 32 14 12 6 42 38 48 +4
5 Çaykur Rizespor 32 14 12 6 43 47 48 -4
6 Başakşehir FK 32 13 12 7 42 38 46 +4
7 Kasımpaşa 32 13 12 7 55 57 46 -2
8 Sivasspor 32 11 10 11 38 43 44 -5
9 Antalyaspor 32 10 10 12 36 37 42 -1
10 Alanyaspor 32 10 10 12 41 46 42 -5
11 Adana Demirspor 32 9 10 13 48 43 40 +5
12 Samsunspor 32 10 14 8 36 42 38 -6
13 MKE Ankaragücü 32 8 11 13 40 41 37 -1
14 Kayserispor 32 10 12 10 36 45 37 -9
15 Konyaspor 32 8 12 12 34 45 36 -11
16 Hatayspor 32 7 13 12 36 44 33 -8
17 Gaziantep FK 32 8 17 7 35 50 31 -15
18 Fatih Karagümrük 32 7 16 9 35 41 30 -6
19 Pendikspor 32 7 16 9 36 64 30 -28
20 İstanbulspor 32 4 21 7 25 59 16 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 30 22 6 2 70 27 68 +43
2 Göztepe 30 18 6 6 51 19 60 +32
3 Çorum FK 30 15 8 7 50 31 52 +19
4 Kocaelispor 30 15 8 7 45 34 52 +11
5 Sakaryaspor 30 14 7 9 43 30 51 +13
6 Bodrumspor 30 13 7 10 37 20 49 +17
7 Bandırmaspor 30 12 8 10 45 26 46 +19
8 Boluspor 30 13 10 7 28 32 46 -4
9 Gençlerbirliği 30 11 8 11 35 30 44 +5
10 Erzurumspor FK 30 11 8 11 28 25 41 +3
11 Keçiörengücü 30 9 12 9 27 36 36 -9
12 Şanlıurfaspor 30 8 12 10 27 31 34 -4
13 Ümraniyespor 30 9 14 7 33 42 34 -9
14 Manisa FK 30 7 11 12 36 37 33 -1
15 Tuzlaspor 30 8 14 8 31 45 32 -14
16 Adanaspor 30 9 16 5 24 42 32 -18
17 Altay 30 5 22 3 14 68 15 -54
18 Giresunspor 30 2 24 4 13 62 7 -49
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 33 23 5 5 74 28 74 +46
2 Van Spor FK 33 22 5 6 55 33 72 +22
3 Bucaspor 1928 33 20 4 9 50 22 69 +28
4 1461 Trabzon FK 33 19 6 8 62 33 65 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 33 16 7 10 47 27 58 +20
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 33 12 10 11 37 31 47 +6
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 33 13 13 7 42 34 46 +8
9 Ankara Demirspor 33 13 15 5 35 37 44 -2
10 Kırklarelispor 34 11 13 10 29 35 43 -6
11 Diyarbekir Spor 33 11 13 9 35 35 42 0
12 Altınordu 33 9 13 11 38 34 38 +4
13 Hes İlaç Afyonspor 33 9 13 11 21 34 38 -13
14 Nazilli Belediyespor 34 11 15 8 37 54 38 -17
15 Serik Belediyespor 33 9 14 10 28 37 37 -9
16 Zonguldak Kömürspor 33 9 16 8 35 53 32 -18
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 33 5 20 8 24 59 20 -35
19 Adıyaman FK 33 3 24 6 22 59 15 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 26 21 1 4 61 13 67 +48
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 26 13 6 7 36 23 46 +13
4 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
5 İnegöl Kafkas GK 26 12 6 8 32 25 44 +7
6 Edirnespor 26 13 9 4 44 26 43 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 27 10 10 7 38 28 37 +10
8 Mardin 1969 Spor 26 11 11 4 35 31 37 +4
9 Artvin Hopaspor 26 9 10 7 32 26 34 +6
10 Karabük İdmanyurdu Spor 26 10 12 4 24 38 34 -14
11 Talasgücü Belediyespor 26 8 14 4 28 41 28 -13
12 Kırıkkalegücü FK 26 7 14 5 25 35 26 -10
13 Gümüşhanespor 26 4 12 10 22 42 22 -20
14 Malatya Arguvanspor 26 2 20 4 13 51 10 -38
15 Tarsus İdman Yurdu 26 2 21 3 18 79 9 -61
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Beşiktaş vs MKE Ankaragücü
 20/04/2024 İstanbulspor vs Fatih Karagümrük
 20/04/2024 Konyaspor vs Alanyaspor
 20/04/2024 Kayserispor vs Trabzonspor
 20/04/2024 Samsunspor vs Adana Demirspor
 21/04/2024 Başakşehir FK vs Çaykur Rizespor
 21/04/2024 Antalyaspor vs Hatayspor
 21/04/2024 Galatasaray vs Pendikspor
 21/04/2024 Gaziantep FK vs Kasımpaşa
 22/04/2024 Sivasspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Altay vs Manisa FK
 20/04/2024 Bandırmaspor vs Tuzlaspor
 20/04/2024 Giresunspor vs Göztepe
 20/04/2024 Eyüpspor vs Boluspor
 21/04/2024 Bodrum FK vs Şanlıurfaspor
 21/04/2024 Çorum FK vs Adanaspor
 21/04/2024 Gençlerbirliği vs Erzurumspor FK
 21/04/2024 Sakaryaspor vs Keçiörengücü
 22/04/2024 Ümraniyespor vs Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Adıyaman FK vs 1461 Trabzon FK
 21/04/2024 Altınordu vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 21/04/2024 Ankara Demirspor vs Diyarbekir Spor
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Van Spor FK
 21/04/2024 Bucaspor 1928 vs Esenler Erokspor
 21/04/2024 Bursaspor vs Hes İlaç Afyonspor
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Kırklarelispor
 21/04/2024 Nazilli Belediyespor vs Karacabey Belediye Spor
 21/04/2024 Serik Belediyespor vs Zonguldak Kömürspor
 21/04/2024 Altınordu - Yeni Mersin İdman Yurdu Altınordu ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Altınordu yenilmez
 21/04/2024 Ankara Demirspor - Diyarbekir Spor Ankara Demirspor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Diyarbekir Spor yenilmez
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK - Kırklarelispor Kırşehir Futbol SK ligdeki son 7 maçında hiç kazanamadı  Kırklarelispor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Edirnespor vs Mardin 1969 Spor
 21/04/2024 İnegöl Kafkas GK vs Tarsus İdman Yurdu
 21/04/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Malatya Arguvanspor
 21/04/2024 Kepezspor FAŞ vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/04/2024 Kırıkkalegücü FK vs Gümüşhanespor
 21/04/2024 Talasgücü Belediyespor vs Artvin Hopaspor
 21/04/2024 52 Orduspor FK vs K.Çekmece Sinopspor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI