Bugun...




facebook-paylas
Çocuklara Kıymayın Efendiler...
Tarih: 28-12-2017 12:58:00 Güncelleme: 28-12-2017 12:58:00


 

Son zamanlarda medyadan da üzüntüyle okuduğumuz, dinlediğimiz, gördüğümüz pek çok haberler çıkıyor çocuklarımızla ilgili. Keşke çocuklarımızın başarılarını, araştırma sonuçları ile veya spor müsabakalarıyla elde ettikleri başarılarını okuyabilsek, görebilseydik.

 

Maalesef, durum hiç de böyle değil. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada çocuklara yönelik istismarlar gün be gün artmış durumda.

Öncelikle, çocuk istismarı nedir, ona göz atalım.

Dünya Sağlık Örgütü çocuk istismarını şöyle tanımlar: "Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek tüm davranışlar çocuğa kötü muameledir." Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre; "18 yaşın altındaki her insan çocuk sayılır".

 

 

Örnekler can acıtıcı ama sorunu ortaya koymadan da çözüme ulaşılmıyor maalesef.

- Avustralya’da çocuk istismarıyla ilgili yürütülen beş yıllık bir araştırma sonrası hazırlanan rapor; ülkede kiliseler, okullar ve spor kulüpleri dahil olmak üzere birçok kurumda çocuk istismarı yaşandığını ortaya koydu. Başbakan Malcolm Turnbull, raporun 'ulusal bir trajediyi' gözler önüne serdiğini belirtti.

 

Rapora göre on binlerce çocuk cinsel istismara maruz kaldı.

Başbakan Malcolm Turnbull, Kraliyet Komisyonu'nun hazırladığı raporun 'ulusal bir trajediyi' gözler önün serdiğini belirtti.

12.12.2017 tarihli haber:  Afyonkarahisar'da, karın ağrısı şikâyetiyle götürüldüğü hastanede 2.5 aylık hamile olduğu belirlenen ortaokul öğrencisi K.U.'ya (11) mahkeme kararıyla kürtaj uygulandıktan sonra, cenine DNA testi yapıldı. K.U.'nun kendisine tecavüz ettiğini iddia ettiği aynı okuldan O.K.'den (14) hamile kalmadığı belirlendi.

 

31.10.2017 tarihli haber:  2014 yılında 12 yaşındaki M.Ç. ile ilişkisi nedeniyle hakkında 27 yıl hapis istenen Vedat E. suçsuz bulundu. Zanlı Vedat E. 18'inde görünüyordu" dedi, Adli Tıp "12 yaşında" raporuna rağmen mahkeme 1.70 boyundaki kızın iri yapısı nedeniyle '18 yaşında göründüğüne' hükmetti. Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, "Raporlar bile çelişkili iken sanığın yargılandığı davada düşme kararı verilmesi hukuka uygun olmamıştır. 12 yaşındaki bir çocuğun rızasından bahsedilemez” dedi."

 

…..

29/11/2017 tarihinde çıkan başka bir haber: Öğretmenin yaptığı anket iğrenç gerçeği ortaya  çıkardı. ABD’de çocukları kaçırıp fuhuş yaptırtan bir çetenin lideri olan Brock Franklin, tam 472 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı.

ABD’de çocukları kaçırıp fuhuş yaptırtan bir çetenin lideri olan Brock Franklin’e verilen ceza, ABD tarihinde insan kaçakçılığı için verilen en büyük ceza olması bakımından dikkat çekiyor.

Kurbanlarını Facebook üzerinden bulan ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra onları otel odasına çağırarak uyuşturucu verip fuhuş için satan 7 kişilik çeteden 4’ünün tutuklu olduğu bildirildi.

 30.10.2017 tarihli başka bir haber: Manisa'nın Ahmetli ilçesinde rehberlik öğretmeninin yaptığı anketle ortaya çıkan cinsel istismar iddiası üzerine, 1 kişi tutuklandı. Alınan bilgiye göre, Ahmetli ilçesinde bir lisede sınıftaki öğrencilere kağıt dağıtan rehberlik öğretmeni, öğrencilerden başlarından geçen ve kimseye söyleyemedikleri bir olayı yazmalarını istedi.

Kız öğrenci E.E (16), kendisine verilen kağıda 8 yıl önce cinsel istismara uğradığını ve olayı gerçekleştirdiği iddia edilen zanlının ismini yazdı.

Öğrencilerden topladığı kağıtları okuyan öğretmen, durumu okul yönetimi aracılığıyla ilçe jandarma komutanlığına bildirdi.

Ailesiyle birlikte jandarmaya çağrılan E.E'nin psikolog eşliğinde alınan ifadesi sonrası olayın zanlısı olduğu iddia edilen H.H.U (73 yaşında)  gözaltına alındı.

Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğinde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

23.12.2017 tarihli haber: İzmir'in Dikili İlçesi'ndeki özel bir yurtta 9 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Ömer Faruk E. suçlamaları kabul etti. Zanlı, 12 yaşındaki bir öğrenci ile kendi rızasıyla birlikte olduklarını iddia etti. 2 çocuğun cinsel istismara uğradığı raporla doğrulandı.

…..

22.09.2017 tarihli haber: İzmir'in Bornova İlçesinde, önceki gün 7 yaşındaki B.T.ye tacizde bulunduğu iddiasıyla mahalleli tarafından dövülen 57 yaşındaki Ü.Ç., hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alındı.

Olay, önceki gün akşam saatlerinde İnönü Mahallesi 750 Sokak'ta meydana geldi. Ü.Ç. mahallede oyun oynayan B.T. adlı kız çocuğunu parka götürüp, iddiaya göre kucağına alarak tacizde bulundu.

 

***

1 yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor

Türkiye’de çocuklara yönelik istismar vakalarını araştıran Türk Psikiyatri Derneği’nin, ‘Çocuk Cinsel İstismarı Bilgilendirme Dosyası’ başlıklı son çalışması utanç tablosunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı... Rapora göre; "Ortalama yaşam boyu çocukluk çağı cinsel istismar sıklığı kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 5-10. TÜİK’in 2015 verilerine göre suç mağduru çocuk sayısı 122 bin. Bunların yüzde 10’u cinsel suçlar. Türkiye’de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismar mağduru oluyor.”

Dünya verilerine göre istismara maruz kalan çocuk ve ergenlerin yüzde 71’i kız, yüzde 29’u ise erkeklerden oluşuyor. Küresel ölçekte istismara maruz kalan olguların yaklaşık yarısında yineleyici cinsel istismar söz konusu. Ayrıca yaşamları boyunca en az bir kez cinsel saldırıya maruz kalan ergenlerin oranı yüzde 21 seviyesinde ve cinsel istismarın yaklaşık yüzde 20-25’ini ensest olgular oluşturuyor.

 

Ortalama yaşam boyu çocukluk çağı cinsel istismar sıklığı kadınlarda yüzde 20, erkeklerde yüzde 5-10. TÜİK’in 2015 verilerine göre suç mağduru çocuk sayısı 122 bin. Bunların yüzde 10’u cinsel suçlar. Türkiye’de yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismar mağduru oluyor.”

……

Kısacası dünyadaki her 4 çocuktan 1’nin istismara maruz kalmaktadır. Şuan bile siz bu yazıyı okurken, bir çocuk istismara uğruyor. Bu suçu işleyenler işsiz güçsüz, avare görünümlü insanlar değil, belki de sizin en yakınınız.

 

Küçücük bedenleri ile ağır yüklerin altında kalan çocuklarımız. Hayattaki en değerli varlığımızı kirli ellerden, hep birlikte “ Dur “diyerek uzak tutabiliriz. 

  

Cinsel istismar sonrası en sık görülen ruhsal rahatsızlıklar olarak travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, aşırı kaygı, panik, fobiler, unutkanlık, duyarsızlık, güven kaybı, benlik saygısında ciddi hasar, utanç, uykusuzluk, organik bir temeli olmayan dirençli ağrılar bayılma ve madde-alkol kullanmaya başlama veya miktarını arttırma, intihar girişimi, kendine zarar verme davranışı gibi sıralanabilir.

 

İstismara uğramış bir çocuğa yaklaşımda en önemli noktalardan birisi çocuğun daha fazla zarar görmesini önlemektir.

 

Neler yapılmalı?

-Çocukların cinsel istismarına karşı ulusal bir strateji hayata geçirilmeli

-Okullarda ve anaokullarında çocuklara konuyla ilgili eğitim verilmeli

-Çocukların güvenliği için bir kamu kurumu oluşturulmalı

-Din görevlisi, anaokulu çalışanları ve kayıtlı psikologlar için istismarı resmi olarak bildirmek zorunlu hale getirilmeli.

 

Unutmamalı ki, eğer bir gün kıyamet kopacaksa yeryüzünde çocuklara karşı işlenen istismar suçlarından dolayı kopacaktır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI