Bugun...




facebook-paylas
Kurban Bayramı
Tarih: 19-08-2018 09:12:00 Güncelleme: 19-08-2018 09:12:00


KURBAN: Yakınlık Kurma ve Allah için her şeyimizi feda edebileceğimizin nişanesidir.

 

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanacak olan mübarek kurban bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Hac ve Kurban ibadetinin aynı günlere gelmesi nedeniyle de ayrı bir mutluluk sevinci vesilesidir. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu günü de Arefe günüdür. Arefe, Arafat'tan gelir. Bir gün önce Arafat'ta dünyalıklarından soyunmuş, adeta ak kefenlere bürünmüş binlerce Müslüman vakfe yapar. Rabbin huzurunda durur, ellerini açar ve rahmet diler. Arefe günü sabah namazından itibaren  teşrik tekbirleri  söylenmeye  başlanır. Dillerde Teşrik tekbiri

“Allahü ekber, Allahü ekber. Lailahellallahüvallahü ekber. Allahü ekber ve lillahilhamd”,

 

“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” Gönüllerde Kurban keserek Allah’a yakınlık kurma hissinin verdiği mutluluk ve  dört gün boyunca her farz namazından sonra, dördüncü gün ikindi namazı farzı sonuna kadar okunan teşrik tekbiri. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını yerine getirdikleri günlerdir. Gönüllerin imanla ihlasla teslimiyetle Allah’a yakınlık kurma hissiyle  coştuğu müstena bir  zaman dilimidir.

 

Biliyorsunuz, Hz. İbrahim rüyasında oğlunu kurban etme emri alınca buna itiraz etmeyip derhal bu görevi yerine getirmeye girişir; Allah bu tereddütsüz itaatin karşılığı olarak oğlu yerine bir koç kesmesine izin verir. Bugünkü kurban ibadetinin başlangıç noktası işte budur. Hz. İbrahim’in Allah’a sadakatinin ve  Hz. İsmail’in teslimiyetinin anılması, iman ve ihlâs bilincinin tazelenerek kestiğimiz kurbanlarla  Allah’a yakınlaşma  ümit ettiğimiz günleridir.

 

Allah’a yakınlaşmaya vesile olan, kurban “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık...” ayetiyle  ilahi dinlerin hepsinde olduğu Yüce kitabımız Kur’an’ı Kerimde bildirilmektedir.[ Hac 34. ayet]

 

Maddi imkânı olan akıllı hür,  insanlar Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla kurban keser.  Böylece hem Allah’ın “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” (Kevser, 108/2) emrine uymuş hem de kurban kesecek ekonomik durumu olmayan, insanlara da bir şekilde yardımda bulunmuş olur.

 

Kurbanımızı Şah damarından yakın olan Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak, ona yakınlık kurma ve O'nun bize olan sonsuz nimetlerine bir şükür ve her şeyimizi Allah için feda edebileceğimizin nişanesi olarak, teslimiyet ve adanmışlık  düşüncesiyle  kesmeliyiz.  Allah’a yaklaşma ve ona layık bir kul olabilme niyet içinde olmalıyız. Nitekim kurbanımızı keserken okuduğumuz şu ayetlerde de niyetimizin nasıl olması gerektiği belirtilmektedir.

“Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” (Enam Suresi,79)

"De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. (Enam Suresi, 162). Allah’ım Halil’in Hz. İbrahim’den, Habibin Hz. Muhammed ‘in kurbanlarını kabul buyurduğun gibi benimde kurbanımı kabul buyur dedikten sonra şu şekilde, “Allahü ekber Allahü ekber. La ilâhe İllallahüvallahüekber. Allahü ekber ve lillâhilhamd” tekbiri getirilir ve kurban kesilir. Rabbim hepimizin malımızı  canımızı hedefimizle Allah'a  teslim olma hissi ve düşüncesiyle kestiğimiz kurbanımızı kabul etsin.

 

Kurban bayramı kulluk bilincinin derinden hissedildiği, kin nefret, duygularının sona erdiği, “ondan gelip geri ona döneceğimizi”, “gizli ve açık olanı bilen,  bize şah  damarın dan yakın olan" Allah'a kurbanın kanının değil bizim takva, iman ve ihlâsımızın yakınlaşma vesilesi olacağını da unutmayalım.

 

Ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bu günlerde, gelin birlik beraberlik içinde birbirimize her zamankinden fazla kenetlenelim. Dolarımızı bozduralım. Amerikan mallarını almayalım. Nifak ve şikak içindeki, yâni Müslüman görünüp, Müslüman olmayan ve insanları birbirine düşürmeye çalışan, bölücülük  yapan fakat görünüşte Müslüman görünen  insanların bizi birbirimize düşürmesine  izin vermeyelim. İnsanlar arasında ayrım yapmadan kimseyi ötekileştirmeden selam , sevgi ve hoşgörüyle birbirimizi kucaklayalım. Kurbanlarımızı  fakirlerle paylaşalım. Hac  görevini ifa eden hacılarımız alışverişimizi Mekke/Medine de değil ülkemizde yapalım.Hac ve kurban gösteriş için yapılan ibadetler olmadığı ayet ile de sabittir bunun idraki içinde  olalım.

 

Bu mübarek zaman diliminde eda edilen Hac ibadeti, Arafatta yapılan vakfenin ve yerine getirilen kurban ibadetinin bereketi, rahmet ile Allaha açılan ellerin yapılan ibadet ve duaların hürmetine, aziz vatanımızın, milletimizin bağımsızlığı  için ülkemizdeki Amerikan üslerinin kapatılmasını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Birleşmiş Milletler askerlerinin ülkemizden çıkarılmasını, İslam Alemi’nde birlik ve beraberliğin sağlanmasını, savaşların bitmesini barış ve huzurun sağlanmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyor, Mübarek Kurban bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI