Bugun...


ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ

facebook-paylas
Amerika’nın Afganistan’da 'Stinger', Suriye’de 'TOW' (BGM-71) füzesi diplomasisi!
Tarih: 12-06-2019 09:03:00 Güncelleme: 12-06-2019 09:05:00


Doğu Akdeniz’de kuşatılan sadece Türkiye değil. Suriye’de deniz ve hava üsleri ile önemli ölçüde askeri ve mühimmat yığınağı bulunan Rusya da aynı muhasaranın hedefinde. 

Suriye rejimi ile ticari anlaşmaları imzalayan ve yatırımlar için önemli tavizler koparan Çin de bu ABD askeri ablukasının farkında ve bundan rahatsız. 

ABD ve İsrail desteğini arkasına alan Kıbrıs Rum Kesimi ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının çıkarılması için devam eden sondaj çalışmaları nedeniyle başlayan krize İngiltere; “Rum’la Türk’ün derdi beni mi gerdi” demeyip uzak kalmadı.

İngiltere Hava Kuvvetleri’ne ait 121 adet F-35B tipi savaş uçağı, sonbaharda Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Ağrotur Üssü’ne geliyor. İngiltere’nin halen bu hava üssünde 17 olan F-35B savaş uçağı sayısının 138’e çıkarılması söz konusu. 

Suriyeli Muhalifler, Rus, İran ve Suriye Ordusuna göz açtırmıyor!

Suriye sahasında azalan ABD etkisinden söz edilebilir mi? Her ne kadar Trump yönetimi Suriye’den asker çekse de bu açığı Akdeniz donanmasındaki silah gücü ile çoktan kapattı bile.

ABD’nin Suriyeli muhaliflerle yakınlaşması veya eğit donat projesi kapsamındaki ilişkileri uzun süredir devam ediyor.

PKK/PYD/YPG unsularına ABD tarafından gönderilen tırlar dolusu silah ve mühimmatı kapsayan lojistik destek,  Suriyeli muhaliflerin envanterine çoktan girdi. 

Hatta CIA’nın kadrolu silah tüccarları, serbest piyasadan topladıkları Rus ve Çin silahlarını Suriyeli muhaliflere “İnsani yardım örgütleri”nin kisvesi altında ulaştırdılar.

Türkiye’nin Milli eksenli politikası, Amerika’yı ve Rusya’yı aynı ölçüde rahatsız ediyor!

Rusya’nın, Ankara-Washington görüşmelerinden duyduğu rahatsızlık sonrası Türkiye; göz yumduğu rejim saldırılarına Türkiye’yi, Suriye’de “işgalci” ilan eden Rus ve Suriye yetkililerin açıklamalarının ardından açık kapı bırakmadı.

Hatta Suriye ordusunca Türk askeri noktalarına düzenlenen saldırıların sıklaşması üzerine gidişata müdahale etmek zorunda bırakıldı.

TürkiyeÖzgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) resmi sponsoru. 

ÖSO” da sahada diğer muhalif gruplarla dirsek temasında olduğunu saklamıyor. 

Türkiye’nin, muhaliflere NATO envanterine kayıtlı TOW füzeleri ve zırhlı araçları kapsayan silah yardımı gündeme getirilse de muhaliflere lojistik destek sağlayıcı asıl gücün Rusya’yı Suriye’de sıkıştırmayı planlayan PENTAGON olduğu ortada. 

Ancak gerek ABD ve gerekse Rusya’nın en büyük stratejik hatası, Türkiye’nin bölgedeki belirleyici ve oyun bozucu gücünü hesaba katmamaları oldu. 

ABD bunu, PYD/YPG kartına oynamakla yaptı. Rusya ise İdlip’te Türkiye’yi sıkıştırarak yapıyor.

Türkiye’nin ağırlığını koymasıyla sahada dengeler değişti… 

“Tavşan kaç tazı tut” oyununda olduğu gibi, Suriye'nin kuzeyinde Hama ve Lazkiye kırsallarında Esed rejimi ile muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalar ile Lazkiye'deki çatışmalar, Türkmen Dağı'nda ve Kürt Dağı'ndaki Kıbeyne mevkiinde yoğunlaşıyor. 

Lazkiye'nin güney doğusunda yer alan Hmeymin Hava Üssü’nün Ruslar’ın kontrolünde olduğu düşünülürse muhalif grupların ne denli ilerleme kaydettiği daha iyi anlaşılabilir. 

Hama’nın kuzeyinde Esed güçlerinin kazandığı bazı noktalar, rejim karşıtı gruplar tarafından yeniden ele geçirildi.

Muhalifler, Lazkiye'nin Ayn-el-Hanzir, Raşa, Sandran, Hamrat, Mukattal, Ayn-el-Aşra, Dahar-ebu-Esad, Royset-Ruşu, Nahşebba ve Kara-Galiya ilçelerinde, ayrıca Halep kentinin Hara ve Binyamin mahallelerinde rejim ve Rus askeri birlikleriyle çatışıyorlar. 

Suriye’de görevli Rus askeri yetkililerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait gözlem noktalarına ateş açılmasına sessiz kalması, hatta onaylayan pozisyonda tutum takınması, Moskova-Ankara hattındaki diplomatik süreci ağırlaştırarak durma noktasına getirdi.

Türkiye’deki NATO Üsleri Rus Uçaklarını düşürebilir

Eğer doğruysa ki bu gerçekten Türkiye ve Rusya arasında ikinci bir uçak krizine yol açabilir, son haftalarda Rus Uçakları, Türkiye’nin hava sahasını kullanmadan, Suriye’deki üslere iniyor. 

Belki de bunun en önemli nedeni geçtiğimiz günlerde ABD 6. Filosu’na ait ABDuçakları ile Rus uçaklarının, Akdeniz üzerinde uluslararası hava sahasında “İt dalaşı”na girmesi olabilir. Eğer Türkiye, hava sahasını Rus savaş uçaklarına kapattıysa, 6. Filo’dan havalanan ABD uçaklarına da yüzde yüz kapatmıştır. 

Çünkü bunun en önemli bir başka nedeni halen Türkiye’nin kullanmakta olduğu hava savunma sisteminin NATO tanımlı olması.  IFF (Identification Friend and Foe) Dost Düşman Tanıma Sistemi maalesef NATO uyumlu ve NATO IFF cihazlarını ve kodlarını kullanıyor. 

Türk ve Rus askeri yetkililer; Türkiye’de İncirlik üssünü kullanan ABD’nin ve diğer NATO unsurlarının Türk hava sahasını kullanan Rus uçaklarını hedef alabileceğini ihtimalinin Akdeniz’deki ABD tahkimatından sonra yüksek olasılık kapsamında değerlendirdiler. 

Bilip bilmeyen de “Ruslar’ın Askeri uçaklarının Ankara ile Moskova arasında tırmanan gerginlikten dolayı Türk hava sahasını kullanmadığını…” gündeme taşıdı. Oysa perde arkası çok daha farklı. 

Eğer iddia edildiği gibi öyle olsa Ruslar bir an önce Türk dostlarına S-400’leri teslim etmek için adeta çırpınır mı?

Tuğgeneral Viktor Kupçişin kim biliyor musunuz? 

Rusya'nın “Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi” Başkanı Tuğgeneral Viktor Kupçişin -ki ben ona felaket tellalı diyorum- muhalif grupların, Suriye ordusunun savunma hattını delme amacıyla roketli saldırılarını sıklaştırdığından ve ateşkesi ihlal ettiklerinden şikâyetçi. 

Hani 12 Aralık 2017’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin Lazkiye kentinde bulunan Hmeymim Rus askeri üssüne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiğinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın misafir liderle yan yana yürümesi, Rus general tarafından engellenmişti ya, işte o general bu Tuğgeneral Viktor Kupçişin’di. 

Rus askeri istihbaratının önde gelen isimlerinden. 

Ruslar Suriye’de Türklerle Hareket Etmezse Amerikalılar TOW Füzesi Diplomasisine Başlayacak!

Unutulmaz Afgan Cihadı, “Türkiyeli İslamcılar”ın ideolojik temellendirmelerinde önemli yer tutar. Çünkü Türkiye’den Afganistan’a giden ve Ruslar’la savaşırken ölenlerin sayısı hayli fazladır. 

Amerikalılar için Vietnam ne ise Ruslar için de Afganistan o oldu.

Savaşta, 620 bin Sovyet askeri Afganistan’a gönderildi. Sovyetler BirliğiAfganistan'da 5'i general olmak üzere 14 bin 751 asker kaybetti.

Savaşta yaralanan, sakat kalan ve hasta olan asker sayısı ise 470 bin kişi civarındaydı. Dünyada en iyi silahlı kuvvetler arasında sayılan Kızıl Ordu, en geri kalmış ülkelerden Afganistan'da büyük hezimete uğradı. 

Yine resmi rakamlara göre Ruslar, askeri malzeme olarak 451 helikopter ve uçak, 147 tank ve 443 top, 11 bin kamyon ve petrol tankeri kaybetti. 

İşgalin Sovyetler'e maliyeti 50 milyar dolar oldu. İşgal sırasında ve sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntı Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecini hızlandırmıştı.  

Amerikalılar Afganistan Mücahitlerine Stinger Füzelerini vermişti!

ABD’nin “Mücahitlere” hatırı sayılır yardımı işgalin ilerleyen yıllarında oldu. ABD uçaksavar “Stinger” füzeleri vermeye başladığında savaş, Afgan direnişçiler açısından kazanılma noktasındaydı. 

Buna rağmen ABD, Afgan direnişini kendisine mal etmeyi bildi.

Stinger füzeleri, Afganistan Mücahitleri ile Sovyetleri Birliği savaşında meşhur oldu. Yerden havaya uçak ve helikopterlere karşı etkili bir füze idi. 

Stinger Füzeleri’nin Afganistan Savaşı’nın seyrini değiştirmesi gibi 2014’te Suriyeli muhalifler Amerikan yapımı TOW füzelerini ilk kez Lazkiye’de kullanmasından sonra özellikle savaş taktikleri gerilla savaşından cephe hatlarındaki savaşlara doğru evrildi. 

Günümüzde Suriyeli Muhaliflerin elinde bolca bulunan TOW (BGM-71); ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesi. 

TOW kısaltması İngilizce Tube Launched Optically Tracked Wire Command Link Guided yani Tüpten Fırlatılan Optik Olarak İzlenilen Kablo Güdümlü Füze anlamında. 

1970’de üretilen füze sistemi, dünya çapında özellikle batı ülkeleri arasında en çok kullanılanlar arasında.  Halen üretimine devam edilen füze, her türlü pasif zırhı delip geçiyor. 

Füze, hedefe ulaştığında yüksek delicilik özelliği sayesinde tankın bir tarafından girip diğer tarafından çıkıyor. İçindeki mürettebatla birlikte tankı ve tankın içindeki mühimmatı da yok edebiliyor.

İran, elde ettiği TOW füzeleri üzerinde çalışmalar yaparak bu füzenin kopyası olan Toophan modelini geliştirdi ve seri üretime geçti. 

Uzun lafın kısası Suriye’deki muhaliflerin rejim ordusu ile savaşlarında önemli bir yer tutan anti-tank füzelerinin büyük bir kısmı Çin ve Rus yapımı.

Muhalifler tarafından kullanılan anti-tank füzelerinin menşeleri şöyle; 

Çin yapımı HJ-8, 

Çin yapımı HJ-73C, 

Fransız-Alman yapımı MILAN, 

İran yapımı I-RAAD-T,

Rus yapımı 9M14 Malyutka [AT-3 Sagger], 

Rus yapımı 9K111 Fagot [AT-4 Spigot], 

Rus yapımı 9M113 Konkurs [AT-5 Spandrel], 

Rus yapımı 9K115 Metis [AT-7 Saxhorn], 

Rus yapımı 9M133 Kornet [AT-14 Spriggan] ve 

Amerikan yapımı BGM-71 TOW füzeleri. 

Kıssadan Hisse:

“Biri Ermeni, biri Kürt, diğeri Türk üç arkadaş yolda giderken susamış; o sırada gözlerine bir bağ ilişmiş. Salkım salkım üzümler…

- Girelim bahçeye, sahibi varsa parasını verir afiyetle yeriz. Yoksa, bir iki salkım üzümden ne çıkar!.. diye düşünmüşler.

Üzümleri tam yemeğe başlamışlar ki, bağın sahibi gelmiş. Ermeni'nin üzerinde papaz kıyafeti varmış. Onun, farklı bir dinden olduğu anlamış bağ sahibi; diğer ikisine sormuş:

- Siz kimsiniz, nesiniz?

Biri Kürt, diğeri Türk olduğunu söyleyince, üçüyle bir arada başa çıkamayacağı için, basmış papaza dayağı.

- Bunlar benim din kardeşim. Ya sana ne oluyor?

Papaz; 

- Parasını ödeyecektim.. 

dese de, bağcının sopası, sırtına inip duruyormuş. 

Kürt ve Türk, tepki vermeden bu dayağı seyretmiş. 

Papaz yere yıkılınca, bağcı bu defa Kürt adama dönmüş:

- Sen benim din kardeşimsin ama, gene de kuyumuzu kazarsın. Arkadaşınla aynı ırktanız. Benim kanımdandır. Yesin malımı, helâli hoş olsun.

Bu defa Kürt'ü dövmeye başlamış, Türk'ün sesi çıkmamış.

Onu da hakladıktan sonra, bağcı, Türk'e yönelmiş: 

- Tamam anladık, Türk’sün, aynı kandanız, aynı dindeniz fakat sahibi olmadan başkasının bağına girilir mi?..

diye sormuş; bu defa ona vurmaya başlamış.

Türk, bir yumrukla yere yuvarlanınca Kürt'e dönmüş ve:

- Biz…

demiş…

- İlk başta, papazı dövdürmeyecektik.

Ruslar da Suriye’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözlem noktalarına saldırılmasına izin vermeyecekti. 

Anlayan anladı!





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 32 28 1 3 73 20 87 +53
2 Fenerbahçe 32 27 1 4 85 28 85 +57
3 Trabzonspor 32 16 12 4 54 42 52 +12
4 Beşiktaş 32 14 12 6 42 38 48 +4
5 Çaykur Rizespor 32 14 12 6 43 47 48 -4
6 Başakşehir FK 32 13 12 7 42 38 46 +4
7 Kasımpaşa 32 13 12 7 55 57 46 -2
8 Sivasspor 32 11 10 11 38 43 44 -5
9 Antalyaspor 32 10 10 12 36 37 42 -1
10 Alanyaspor 32 10 10 12 41 46 42 -5
11 Adana Demirspor 32 9 10 13 48 43 40 +5
12 Samsunspor 32 10 14 8 36 42 38 -6
13 MKE Ankaragücü 32 8 11 13 40 41 37 -1
14 Kayserispor 32 10 12 10 36 45 37 -9
15 Konyaspor 32 8 12 12 34 45 36 -11
16 Hatayspor 32 7 13 12 36 44 33 -8
17 Gaziantep FK 32 8 17 7 35 50 31 -15
18 Fatih Karagümrük 32 7 16 9 35 41 30 -6
19 Pendikspor 32 7 16 9 36 64 30 -28
20 İstanbulspor 32 4 21 7 25 59 16 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 30 22 6 2 70 27 68 +43
2 Göztepe 30 18 6 6 51 19 60 +32
3 Çorum FK 30 15 8 7 50 31 52 +19
4 Kocaelispor 30 15 8 7 45 34 52 +11
5 Sakaryaspor 30 14 7 9 43 30 51 +13
6 Bodrumspor 30 13 7 10 37 20 49 +17
7 Bandırmaspor 30 12 8 10 45 26 46 +19
8 Boluspor 30 13 10 7 28 32 46 -4
9 Gençlerbirliği 30 11 8 11 35 30 44 +5
10 Erzurumspor FK 30 11 8 11 28 25 41 +3
11 Keçiörengücü 30 9 12 9 27 36 36 -9
12 Şanlıurfaspor 30 8 12 10 27 31 34 -4
13 Ümraniyespor 30 9 14 7 33 42 34 -9
14 Manisa FK 30 7 11 12 36 37 33 -1
15 Tuzlaspor 30 8 14 8 31 45 32 -14
16 Adanaspor 30 9 16 5 24 42 32 -18
17 Altay 30 5 22 3 14 68 15 -54
18 Giresunspor 30 2 24 4 13 62 7 -49
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 33 23 5 5 74 28 74 +46
2 Bucaspor 1928 33 20 4 9 50 22 69 +28
3 Van Spor FK 32 21 5 6 53 32 69 +21
4 1461 Trabzon FK 33 19 6 8 62 33 65 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 33 16 7 10 47 27 58 +20
6 Ankaraspor 33 15 7 11 41 30 56 +11
7 Karacabey Belediye Spor 33 12 10 11 37 31 47 +6
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 33 13 13 7 42 34 46 +8
9 Ankara Demirspor 33 13 15 5 35 37 44 -2
10 Kırklarelispor 34 11 13 10 29 35 43 -6
11 Diyarbekir Spor 33 11 13 9 35 35 42 0
12 Altınordu 33 9 13 11 38 34 38 +4
13 Hes İlaç Afyonspor 33 9 13 11 21 34 38 -13
14 Nazilli Belediyespor 34 11 15 8 37 54 38 -17
15 Serik Belediyespor 33 9 14 10 28 37 37 -9
16 Zonguldak Kömürspor 33 9 16 8 35 53 32 -18
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 33 5 20 8 24 59 20 -35
19 Adıyaman FK 33 3 24 6 22 59 15 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 26 21 1 4 61 13 67 +48
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 26 13 6 7 36 23 46 +13
4 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
5 İnegöl Kafkas GK 26 12 6 8 32 25 44 +7
6 Edirnespor 26 13 9 4 44 26 43 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 27 10 10 7 38 28 37 +10
8 Mardin 1969 Spor 26 11 11 4 35 31 37 +4
9 Artvin Hopaspor 26 9 10 7 32 26 34 +6
10 Karabük İdmanyurdu Spor 26 10 12 4 24 38 34 -14
11 Talasgücü Belediyespor 26 8 14 4 28 41 28 -13
12 Kırıkkalegücü FK 26 7 14 5 25 35 26 -10
13 Gümüşhanespor 26 4 12 10 22 42 22 -20
14 Malatya Arguvanspor 26 2 20 4 13 51 10 -38
15 Tarsus İdman Yurdu 26 2 21 3 18 79 9 -61
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Beşiktaş vs MKE Ankaragücü
 20/04/2024 İstanbulspor vs Fatih Karagümrük
 20/04/2024 Konyaspor vs Alanyaspor
 20/04/2024 Kayserispor vs Trabzonspor
 20/04/2024 Samsunspor vs Adana Demirspor
 21/04/2024 Başakşehir FK vs Çaykur Rizespor
 21/04/2024 Antalyaspor vs Hatayspor
 21/04/2024 Galatasaray vs Pendikspor
 21/04/2024 Gaziantep FK vs Kasımpaşa
 22/04/2024 Sivasspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/04/2024 Altay vs Manisa FK
 20/04/2024 Bandırmaspor vs Tuzlaspor
 20/04/2024 Giresunspor vs Göztepe
 20/04/2024 Eyüpspor vs Boluspor
 21/04/2024 Bodrum FK vs Şanlıurfaspor
 21/04/2024 Çorum FK vs Adanaspor
 21/04/2024 Gençlerbirliği vs Erzurumspor FK
 21/04/2024 Sakaryaspor vs Keçiörengücü
 22/04/2024 Ümraniyespor vs Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/04/2024 Van Spor FK vs Ankaraspor
 21/04/2024 Adıyaman FK vs 1461 Trabzon FK
 21/04/2024 Altınordu vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 21/04/2024 Ankara Demirspor vs Diyarbekir Spor
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Van Spor FK
 21/04/2024 Bucaspor 1928 vs Esenler Erokspor
 21/04/2024 Bursaspor vs Hes İlaç Afyonspor
 21/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Kırklarelispor
 21/04/2024 Nazilli Belediyespor vs Karacabey Belediye Spor
 21/04/2024 Adıyaman FK - 1461 Trabzon FK 1461 Trabzon FK ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  1461 Trabzon FK yenilmez
 21/04/2024 Altınordu - Yeni Mersin İdman Yurdu Altınordu ligde evindeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Altınordu yenilmez
 21/04/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor - Van Spor FK Van Spor FK ligdeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Van Spor FK yenilmez
 21/04/2024 Bucaspor 1928 - Esenler Erokspor Bucaspor 1928 ligde evindeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  Bucaspor 1928 yenilmez
 21/04/2024 Serik Belediyespor - Zonguldak Kömürspor Zonguldak Kömürspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Serik Belediyespor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/04/2024 Edirnespor vs Mardin 1969 Spor
 21/04/2024 İnegöl Kafkas GK vs Tarsus İdman Yurdu
 21/04/2024 Karabük İdmanyurdu Spor vs Malatya Arguvanspor
 21/04/2024 Kepezspor FAŞ vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 21/04/2024 Kırıkkalegücü FK vs Gümüşhanespor
 21/04/2024 Talasgücü Belediyespor vs Artvin Hopaspor
 21/04/2024 52 Orduspor FK vs K.Çekmece Sinopspor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI