Bugun...


Merkez Bankasından ‘Firmalara Makul Zamlar Yapın' Uyarısı’
Tarih: 30-07-2021 08:30:30 Güncelleme: 30-07-2021 09:05:30 + -


Merkez Bankası, enflasyon tahminini 1.9 puan artışla yüzde 14.1 artırdı. Enflasyonun para politikasıyla çözülemeyeceğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Firmaların makul zamlar yapmalarını rica ediyoruz” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 30-07-2021 08:30

Merkez Bankasından ‘Firmalara Makul Zamlar Yapın' Uyarısı’

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1.9 puanlık güncellemeyle yüzde 12.2’den yüzde 14.1’e çıkarttıklarını belirtti. Enflasyonla ilgili piyasa davranışlarının bozulduğunu belirten Kavcıoğlu, “Firmaların daha duyarlı daha makul oranlarda zamlar yapmalarını özellikle rica ediyoruz. Bu işleri hep beraber toplumsal mutabakat şeklinde çözmemiz lazım. Para politikasıyla çözülemeyecek durumda olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2021-III” bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, “Enflasyonun 2021 yıl sonunda yüzde 14.1 olarak gerçekleşeceğini, 2022 yıl sonunda yüzde 7.8’e ve 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Böylece, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1.9 puanlık güncellemeyle yüzde 12.2’den yüzde 14.1’e yükselttik. Bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatları ve gıda fiyatları varsayımlarındaki güncellemeler, enflasyon tahminini sırasıyla 0.8 puan ve 0.5 puan artırdı. Yönetilen, yönlendirilen fiyatlar ise büyük ölçüde elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak tahmini 0.3 puan yükseltti” dedi.

Merkez yalnız kaldı

Enflasyonla ilgili piyasa davranışlarının bozulduğunu belirten Kavcıoğlu, “Bunun kontrol edilebilir hale gelmesi için ortak mutabakatın sağlanması lazım. Enflasyon konusunda Merkez Bankası yalnız kalmış durumda. Sıkı para politikası duruşumuzdan taviz vermeden enflasyonla mücadelemizi sürdüreceğiz ama toplumsal mutabakat anlamında bütün odaların, etkin kurumların aktif olması ve destek vermesi lazım. Çünkü bugün piyasada oluşan fiyatlama, enflasyonu doğru şekilde yansıtmıyor. Emtia fiyatlarından, döviz kuru geçişkenliğinden kaynaklandığı söyleniyor ama buna baktığımız zaman hiç ilgili olmayan sektörlerde de fiyat artışlarını görüyoruz” diye konuştu.

Görev odaların

Kavcıoğlu, ÜFE’nin çok yükselmesinin TÜFE açısından da risk oluşturduğunu söyledi. Kavcıoğlu, yılbaşından beri yapılan zamlarla TL’nin değer kaybı arasında müthiş bir ayrışma olduğunu, zamların, Türk lirasındaki değer kaybının üzerinde gerçekleştiğini bildirdi. Kavcıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Odalara çok büyük görev düşüyor. Onların enflasyon konusunda biraz daha mücadeleci olmasını, firmaların daha duyarlı daha makul oranlarda zamlar yapmalarını özellikle rica ediyoruz. Yapılan zamlara bakınca ‘falanca zam yaptı ben de yapayım’ şeklinde dönüyor. Bunların kendi içinde dengelenmesi gerekir. Bunun için de mikro düzeyde çalışmalar yaparak, bu işleri hep beraber toplumsal mutabakat şeklinde çözmemiz lazım. Bunun bir yapısal sorun şeklinde algılanarak herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği anlamında söylüyorum. Para politikasıyla çözülemeyecek durumda olduğunu ifade etmek istiyorum.”

 İstatistiklerde revizyon

Kavcıoğlu, bazı temel istatistiklerde revizyon planladıklarını belirterek, “Bu revizyonla, kısa vadeli dış borç istatistikleri başta olmak üzere, Türkiye’nin brüt dış borcu, uluslararası yatırım pozisyonu, firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri ile ödemeler dengesi istatistiklerindeki olası yanlışlıkların düzeltilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Vatandaşa ‘aşı olun’ ricası

Kavcıoğlu, Kovid-19’un Delta varyantına ilişkin risklerin sorulması üzerine, “Türkiye’de aşılama önemli olduğu hâlâ aşılamayla ilgili tereddüdü olan vatandaşların aşı olmalarını önemle rica ediyorum. Vaka sayıları, aşılanma oranı düşük illerde ve ülkelerde daha fazla. İnsanlarımızın bu konuda
çok hassas olması lazım” ifadesini kullandı.

‘Faiz başkana göre değil’

Faiz kararlarının tüm veri setleri değerlendirilerek alındığına işaret eden Kavcıoğlu, “Faiz oranları Merkez Bankası başkanlarına göre değil, Merkez Bankası’nın kurumsal yapısı, Türkiye’nin ekonomik, ticari yapısı ve küresel yapı içinde oluşan nedenlere göre Para
Politikası Kurulu’nun aldığı kararlardır” dedi.

105 milyar dolar brüt rezerv

Kavcıoğlu, rezervlerle ilgili değerlendirmesinde, “Rezervlerin daha güçlendirilmesi için çalışmalarımız var. Bugün itibarıyla 105 milyar dolar brüt rezervimiz var” diye konuştu. Kavcıoğlu, swap konusunda da, “Diğer ülkelerle de swap anlaşmaları için ya da merkez bankalarıyla iş birliğini geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI