Bugun...


‘Anında teslim’e yatırımcı akını
Tarih: 31-07-2021 08:30:16 Güncelleme: 31-07-2021 09:26:16 + -


Getir’in öncülük ettiği anında teslimat sektörüne yeni oyuncu akını var. Pandeminin ivme kattığı sektörde oyuncu sayısı 10’a yaklaştı. Pek çok girişim dünyaya açılma planları da yapıyor.

facebook-paylas
Tarih: 31-07-2021 08:30

‘Anında teslim’e yatırımcı akını

Getir’in öncülük ettiği anında teslimat sektörüne yeni oyuncu akını var. Pandeminin ivme kattığı sektörde oyuncu sayısı 10’a yaklaştı. Pek çok girişim dünyaya açılma planları da yapıyor.

Pandeminin hız kattığı ‘anında teslimat’ pazarı giderek büyüyor. Getir’in öncülük yaptığı pazara yeni oyuncu akını var.

İstegelsin, Yemeksepeti Banabi, Migros Hemen, Hepsiexpress, Trendyol Go, Gönder, Tazemasa gibi oyuncularla pazar büyüyor. Online market tarafında da bütün geleneksel marketlerin e-ticarete girdiği görülüyor. Pandeminin rüzgârıyla 700 milyar TL’lik süpermarket sektörünün 7 milyar TL’si online oldu. Bu da sektörün sadece yüzde 1’ine denk geliyor. Sektörde halen büyük potansiyel var.

Anadolu’ya yayıldı

Özellikle Getir’in aldığı yatırımlar ve yurtdışına açılması pek çok yatırımcının bu alana girme konusunda iştahını kabartıyor. Pek çok yerel ve ulusal market zinciri de Trendyol, Hepsiburada gibi online pazaryerleri üzerinden anında teslimat yapmaya başladı. Anında teslimat uygulamaları binlerce ürünü 30 dakika içinde teslim ediyor.

Cazibe alanı oldu

Anında teslimatta hizmet verilen il sayısı da artıyor. Getir, iki yıl içinde 81 ilde faaliyete geçti. Yemeksepeti Banabi, 29 ilde 3 milyona yakın kişiye hizmet veriyor. Migros Sanal Market 81 ilde, Migros Hemen ise 34 ilde faaliyet gösteriyor. Hepsiburada bünyesindeki Hepsiexpress 33 ile açıldı. Trendyol Go ise şu anda sadece İstanbul’da. Haziran ayında kurulan Gönder ise 22 ilde hizmete başladı. İstegelsin’in ise 5 ilde faaliyeti var.

TOBB E-Ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, online market pazarının ve bu pazarda anında teslimat uygulamalarının hızlı büyümesini sürdürdüğünü belirterek, “Yeni oyuncular girmeye devam ediyor. Başka yatırımcıların da önümüzdeki günlerde bu alana girişine tanık olacağız. Sanaldan gıda alışverişi alışkanlığı oturdu. Pandemi bitmesine karşın insanlar konfor ve rahatlıktan vazgeçmedi. Online gıda alışverişi yapanların yaş oranı da arttı. Önceden gençler ilgi gösteriyordu. Artık her yaş grubu öğrendi. Pazar her geçen yıl iki kat büyüyor” dedi.

Getir dünyanın ilgisini çekti

Kısa sürede teslimat uygulamalarında Getir dünyaya örnek oldu. ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Almanya’ya açılan firma, New York Times’a da haber oldu. Gazete, Getir’in dünyaya açılarak rakiplerini sollamaya çalıştığını yazarken, onu rakipleri Glovo, Gopuff, Just Eat, Uber Eats ve Deliveroo ile karşılaştırdı. Gazetedeki haberde Getir’den övgüyle bahsedildi. Gazete anında teslimat uygulamalarının yatırımcıların da yeni ilgi odağı olduğunu vurguladı. 2020 yılı başından beri bu alana 14 milyar dolarlık yatırım yapıldığı belirtildi.

Mahalle esnafı sanala yöneldi

Bazı uygulamalar da mahalle esnafını sanal ticarete taşıyor. Hem esnaf sanala taşınıyor, hem de tüketicilerin bildikleri esnaftan alışveriş yapması sağlanıyor. Getir Çarşı, Gönder gibi uygulamalar ilgi görüyor. Ayrıca bölgesel uygulamalar da var. Merkezi İzmir’de bulunan evesoyle.com uygulaması şehrin esnafını sanala taşıdı. Bu alana giren girişimci sayısının artması bekleniyor.

BİM’den yeni adım

Market zinciri BİM de sanal satışa adım attı. BİM çatısı altındaki File üzerinden File Market mobil uygulamasıyla ürünlerini müşterisinin kapısına kadar götürüyor. Şimdilik İstanbul’un bazı ilçelerinden sipariş verilebiliyor.

İşte en yaygın uygulamalar...

Getir
Banabi
Migros Hemen
İstegelsin
Hepsiexpress
Trendyol Go
Gönder






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI