Bugun...


AB’den ‘Tescilli’ Zeytinlikler Yandı
Tarih: 11-08-2021 08:29:45 Güncelleme: 11-08-2021 08:56:45 + -


Türkiye’yi sarsan yangın felaketlerinin en çok etkili olduğu yerler dağ köyleri oldu. Orman köylülerinin çoğunluğu geçim kaynaklarını kaybetti. En büyük zararlar kızılçam ormanlarında ve zeytinliklerde meydana geldi. Ağırlıklı olarak Muğla-Milas çevresinde ve Manavgat’ta zeytin ağaçları yandı. Özellikle Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan Milas zeytinyağına aromasını veren Memecik türü zeytin ağaçlarında hasar büyük oldu. Zeytin üreten 52 köyden 8’inde kayıpların yüzde 90’a ulaştığı tahmin ediliyor.

facebook-paylas
Tarih: 11-08-2021 08:29

AB’den ‘Tescilli’ Zeytinlikler Yandı

Memecik türü, bölgenin doğal bitki ve ağaç türlerinden... Milas’ın coğrafi özellikleri sebebiyle zeytin ağaçlarının yağ oranı yüksek, aroması bol, polifenol değerleri zengin. Ağaçlar insan müdahalesi olmaksızın yetiştiği için Milas zeytinyağı aynı zamanda organik özellikte bulunuyor.

‘Telafisi zor olacak’

Yangınlara karşı köylüler seferber oldu. Traktörünü, küreğini alan ormanları kurtarmak için canla başla çalıştı. ‘Arkamızda kapkara bir manzara kaldı’ diyen çiftçiler, öncelikle yanan alanların en iyi şekilde bilimsel araştırmasının yapılmasını ve koşullarına göre hareket edilmesini istiyor. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, en önemli iki alanda sorun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İlki, kızılçam ormanları yandı. Bölgenin en gür bitki örtüsü. Yani bizim bal ormanlarımız. İkinci sırada ise zeytinlikler var. Orman köylülerinin tek gelir kaynağı olan zeytin ağaçlarında sıkıntılar var. Toplam 52 köy zeytin üretir. Ancak o sarp dağlarda üretim yapan 8 köyün kaybı yüzde 90 civarında. Bazı köylülerin hem dağda zeytini, hem ovada tarlası olur. Ama bu köylerin tek geçimi zeytindi. Zeytinde telafi çok zor olacak. Memecik zeytini, yabani türlerden aşılanarak elde ediliyor. Yeniden oluşumu yıllar alır, fidan desteği elbette sağlarız ancak o sarp dağlarda sulaması bile çok zor. Milas, bu tür zeytin ağaçlarının toplamda yüzde 10’unu barındırıyor.”

‘Üreticimizi koruyalım’

Muğla İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, özellikle Marmaris ve Milas’ta kayıpların daha çok olduğunu anlatırken, orman alanları ve zeytinliklerin gördüğü zarara dikkat çekti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) koordinasyonunda ziraat odalarının da bölgelere destek sağlamaya devam ettiğini hatırlatan Baştuğ, “Bölgemizde hayvan kaybımız daha az. En çok zeytin üretimi etkilenecek. Yangın sadece bu dönemi değil çiftçilerimizin gelecek yıllarını da yaktı. Daha çok üretmemiz gereken yeni dönemde köylümüz toprağını terk etmemeli. Üreticimizi en iyi şartlarla korumalıyız” dedi.

Milli parklar arıcıya açılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris’te düzenlenen koordinasyon toplantısında hasar tespit çalışmalarıyla ilgili son bilgileri verirken, çam balının büyük kısmını sağlayan Muğla için açıklamalar da yaptı. Bakan Pakdemirli, “Dünyadaki çam balının yüzde 92’sini Türkiye, bunun da yüzde 80’ini Muğla sağlıyor. Yangınlardan etkilenen arıcılara kovan desteğini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Çam balı üreticilerine 30 lira bal üretim desteği vereceğiz. Çam balı üretim alanına alternatif olarak arıcılara milli parkları açıyor olacağız” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından dün yapılan basın açıklamasında da desteklerin artırılması ve milli parkların arıcılığa açılması gibi çeşitli talepler iletilmişti.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI