Bugun...



Bakan Pakdemirli Açıkladı: Türkiye Dünya Süt Üretiminde 8. Avrupa'da, 3 Sıraya Yükseldi

Dünya Süt Günü dolayısıyla düzenlene etkinliğe videokonferans yöntemiyle katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, FAO verilerine göre de; ülkemiz dünya süt üretiminde 8. sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sıraya yükseldiğini açıkladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 01-06-2020 12:51:19 Tarih: 01-06-2020 12:29

Bakan Pakdemirli Açıkladı: Türkiye Dünya Süt Üretiminde 8. Avrupa'da, 3 Sıraya Yükseldi

“Ülkemiz Süt Üretiminde, Yüzde 107’lik Oranla Kendine Yeterli Konumdadır”

 

“Son 18 Yılda, 38,4 Milyar Lira Hayvancılık Hibe Desteği Ödemesi Yaptık”

 

“4.500 Baş Damızlık Sığır ve 22.000 Baş Damızlık Koyun İle Yetiştiricilerimizin Kaliteli Damızlık İhtiyaçlarını Karşılayacağız”

 

“2020’de Orman Köylüsüne Süt Koyunculuğu Ve Sığırcılığı İçin 90 Milyon Liralık Destek Vereceğiz”

 

“Çiğ Süt Destek Primi 15 Kuruşa Kadar Artırıldı”

 

“Süt Sektöründe Net İhracatçı Konumdayız”

Dünya Süt Günü dolayısıyla düzenlene etkinliğe videokonferans yöntemiyle katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “2000 yılından bu yana, her 1 Haziran’da, süt sektörünün ekonomik kalkınmaya, çiftçilere ve beslenmeye katkısını tekrar hatırlamak ve hatırlatmak için Dünya Süt Günü olarak kutlandığını söyledi.

Bakan Pakdemirli konuşmasında ülke olarak alınan tedbirlerle bu sıkıntılı pandemi sürecini büyük bir başarıyla yönettiklerini ve nihayet bugün itibariyle, artık normalleşme sürecine girdiklerini ifade etti.

 

Milletimizin tarihi boyunca sürdürdüğü köklü meşguliyetlerden birinin de hayvancılık olduğuna vurgu yapan Pakdemirli “Irk ırk, cins cins Anadolu’muzun rengi ve zenginliği olan hayvanlarımız; etiyle, sütüyle, derisiyle, yünüyle en temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya devam ediyor. Hayvancılık, biliyoruz ki sağlıklı toplumun, güvenilir gıdanın ve güçlü ekonominin, bugünkü ve bundan sonraki en temel dinamiği olacaktır. Bakanlık olarak bu kadim mirası geleceğe taşımak ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına biz de hayvancılıktaki bütün politikalarımızı ‘sürdürülebilir üretim ve katma değerli ürün’ hedefine uygun olarak belirliyoruz” diye konuştu.

 

Son 18 Yılda, 38,4 Milyar Lira Hayvancılık

Hibe Desteği Ödemesi Yaptık

Avrupa’da büyükbaş hayvan varlığında ikinci sırada, küçükbaş hayvan varlığında ise ilk sırada olduklarını belirten Pakdemirli şöyle devam etti:

Bu başarıyı yakalamamızda elbette verilen desteklerin payı çok büyük.Bilhassa son 18 yılda, hayvancılık desteklemelerimizi, 4 kalemden 10 kaleme çıkartarak, 38,4 milyar lira hayvancılık hibe desteği ödemesi yaptık. IPARD ve Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında, bugüne kadar süt sektörüne yönelik toplam 2.217 projeye 2,1 Milyar Lira hibe desteği vererek, 4,5 milyar Liralık yatırımın hayata geçirilmesini sağladık. Süt piyasasını yakından takip ederek, 4 yılda toplam 1,1 milyon tondan fazla arz fazlası çiğ sütü piyasadan çektik ve bununla 92.330 ton süt tozu ürettik. Diğer taraftan, kaliteli ve sağlıklı hem damızlık materyal, hem de süt üretmek için “Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası”na sahip hayvanlara, yani 951 adet Hastalıktan Ari İşletme ’ye, 301.400 adet ari hayvan için destekleme ödemesi yapıyoruz. Ayrıca; geçen yıl süt sığırcılığında en önemli sorunlardan olan, Brucella ile mücadelede Brucella serolojiyi tazminat kapsamında aldık. Tabi yine; hayvancılık sektörünün en önemli girdi kalemlerinden olan, kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanmasının hayvansal üretimde önemli artışlar meydana getireceğini biliyoruz. Bu doğrultuda en önemli kaba yem kaynakları olan çayır-meralara özel hassasiyet göstererek, son 18 yılda 10,5 milyon dekar mera ıslah çalışmasını tamamlayarak meralarımızın verimliliğini artırdık.

Yine ülkemiz ormanlarının %53’ünü küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar için planlı otlatılmasına açtık. Son 18 yılda, 11,5 milyon hektar alana, toplam 6,7 milyar lira yem bitkisi desteği ödeyerek, yem bitkisi ekiliş alanlarının ve toplam kaba yem üretimimizin artmasına vesile olduk. Bu arada, 2020 yılı yem bitkileri desteklemeleri mevzuat çalışmamız kapsamında da bu yıl yemlik soyayı, destekleme kapsamına dâhil ediyoruz. Ayrıca; sorgum, sudan otu ve sorgum sudan otu melezinin destekleme birim fiyatını da arttıracağız. En önemlisi de inşallah; 2023 yılına kadar, 2 milyon hektar araziyi daha sulamaya açarak, yetiştiricimizin ihtiyacı olan kaliteli kaba yem üretim miktarını arttırmayı hedefliyoruz.”

 

4.500 Baş Damızlık Sığır ve 22.000 Baş Damızlık Koyun İle Yetiştiricilerimizin

Kaliteli Damızlık İhtiyaçlarını Karşılayacağız

2020-2022 yılları arasında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığıyla, sütçü, etçi,  kombine sığır yetiştiriciliği için %25 ila %100 oranında indirimli kredi sağlamaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Pakdemirli “Ülkemiz yetiştiricilerinin üstün vasıflı damızlık taleplerinin karşılanması amacıyla TİGEM tarafından, her yıl yetiştiricilerimizin 3.500 baş damızlık sığır ve 17.500 baş damızlık koyun ihtiyacını karşılıyoruz. İnşallah bu yıl da, 4.500 baş damızlık sığır ve 22.000 baş damızlık koyun ile yetiştiricilerimizin kaliteli damızlık ihtiyaçlarını karşılayacağız. Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği ile imzaladığımız işbirliği protokolü sayesinde meteoroloji alanında, süt üreticilerimizin akıllı tarım uygulamalarına geçişleri için işbirliği yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 

2020’de Orman Köylüsüne Süt Koyunculuğu Ve

Sığırcılığı İçin 90 Milyon Liralık Destek Vereceğiz

ORKÖY kapsamında orman köylülerine destek verdiklerini vurgulayan Pakdemirli “Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında; 47 bin 370 aileye, 1,6 milyar Lira destek, Süt Koyunculuğu Projesi kapsamında ise 13 bin 135 aileye 555 milyon Lira destek verdik. İnşallah 2020 yılında da, bu projeler kapsamındaki desteklerimiz için 90 milyon liralık daha kaynak aktararak, orman köylümüzü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

Gezen Hibrit Sağımcı Projesinin Prototipi Hazır

Gezen Hibrit Sağımcı projesinin prototipinin hazır olduğunu ve seri üretim aşamasına geldiğini ifade eden Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Gezen Hibrit Sağımcı sistemi ile; işletme maliyetini düşürmeyi, sağım hijyenini sağlamayı, sağım işini düşük emek ve maliyetle gerçekleştirerek kolaylaştırmayı, mera hayvancılığı yapan ve sütü sağmayan üreticimizin sağımını gerçekleştirerek, küçükbaş hayvan sütünü ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Tabi bildiğiniz gibi; ahırda yapılan günlük işlerin en zoru sağımdır. Süt hayvancılığında sağım işi günlük toplam çalışma zamanının, bağlı ahırda yüzde 40-60'ını, serbest ahırda ise yüzde 70-80'ini almaktadır.  İşte bu nedenle “Gezen Hibrit Sağımcı’’ projemize ek olarak Fotovoltaik Pil Destekli Küçükbaş Mobil Süt Sağım Makinası Projemizi de Güneydoğu Anadolu Bölgesi için tasarladık.  Buna ek olarak çadır aydınlatılması, sıcak su gibi insan refahını etkileyecek çözümler de, prototipin üzerinde monofoze priz çıkışı verilerek sunulmuştur”

 

Ülkemiz Süt Üretiminde, Yüzde 107’lik

Oranla Kendine Yeterli Konumda

Sektöre verilen destekler ve hibeler, uygulanan bu politikalar ve projeler sonucunda, ülkemiz hayvancılığında son 18 yılda önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli “Büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 51, süt üretiminde ise yüzde 173 artış sağlanmıştır. 2019 yılında da süt üretimimiz, bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak, 22,9 milyon tona ulaşmıştır. FAO verilerine göre de; ülkemiz dünya süt üretiminde 8. sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa’dan sonra 3. sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte Ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107’lik oranla kendine yeterli konumdadır” açıklamasında bulundu.

Çiğ Süt Destek Primi De 15 Kuruşa Kadar Artırıldı

2002 yılında 122 kg olan kişi başına düşen süt üretim miktarının 2018 yılında 270 kg’a, 2019 yılında ise 276 kg’a yükseldiğini belirten Pakdemirli”  Yine FAO verilerine göre kişi başına düşen süt üretimi Dünya’da 110 kg, AB’de ise 329 kg seviyelerindedir. Yine uyguladığımız ıslah programları sonucunda e-ıslaha kayıtlı siyah alaca ırkının, 2002 yılında 5.812 kg olan süt verimi ortalaması yüzde 18 artarak, 2019 yılında 6.835 kg’a ulaşmıştır. Üreticilerimizin, içinde bulunduğumuz dönemde daha çok desteklenmesi ve sürdürülebilirliğin korunması amacıyla çiğ süt destek primi de 15 kuruşa kadar artırılmıştır” diye konuştu.

 

Süt Sektöründe Net İhracatçı Konumdayız

Ülkemizden AB ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin de dâhil olduğu toplam 111 ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını ifade eden Bakan Pakdemirli “Süt sektöründe net ihracatçı konumda olan ülkemiz 2019 yılında süt ve süt ürünleri ihracatını, bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 357 milyon dolara taşımıştır. Bakanlığımız tarafından 2012 yılından itibaren yapılan çalışmalar doğrultusunda Türk üreticileri için Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti pazarının kapıları açılmıştır. Bu kapsamda; Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz, Çin Halk Cumhuriyetine süt ürünleri ihracatı yapabilecek. Üretmek kadar pazarlamanın da önemli olduğu günümüz şartlarında, Çin pazarı gibi büyük bir pastadan süt ve süt ürünleri üreticilerimizin gereken payı alacağına olan inancım tam” dedi.

Süte, sağımdan sofraya bir serüven olarak bakmadıklarını vurgulayan Bakan Pakdemirli “Bu konunun önemine istinaden, sektörün tümüne hitap edecek olan, geniş kapsamlı bir süt eylem planı hazırlığı yapıyoruz. Çünkü biz sütten ağzı yanan değil, sütle dünyayı doyuran bir ülke olmak gayretindeyiz. Ve gönülden inanıyorum ki, inşallah sağlıklı gıda tedarikinde öncü ülkelerden birisi de Türkiye olacaktır. Bu bağlamda; sektörümüzün Dünya Süt Günü’nü kutluyor, “Sağlık İçin, Süt İçin” diyorum” diyerek sözlerini tamamladı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 36 32 1 3 89 24 99 +65
2 Fenerbahçe 36 29 1 6 92 31 93 +61
3 Trabzonspor 36 19 13 4 64 48 61 +16
4 Başakşehir FK 36 17 12 7 51 40 58 +11
5 Beşiktaş 36 16 13 7 49 43 55 +6
6 Kasımpaşa 36 15 14 7 60 64 52 -4
7 Alanyaspor 36 12 10 14 51 48 50 +3
8 Çaykur Rizespor 36 14 15 7 48 56 49 -8
9 Sivasspor 36 12 12 12 42 52 48 -10
10 Antalyaspor 36 11 13 12 41 47 45 -6
11 Adana Demirspor 36 10 12 14 51 53 44 -2
12 Samsunspor 36 11 16 9 40 48 42 -8
13 Kayserispor 36 11 14 11 41 53 41 -12
14 Konyaspor 36 9 14 13 37 48 40 -11
15 MKE Ankaragücü 36 8 13 15 44 48 39 -4
16 Gaziantep FK 36 10 18 8 46 56 38 -10
17 Fatih Karagümrük 36 9 17 10 45 48 37 -3
18 Hatayspor 36 8 15 13 41 50 37 -9
19 Pendikspor 36 9 18 9 42 72 36 -30
20 İstanbulspor 36 4 25 7 26 71 16 -45
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
18 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/05/2024 İstanbulspor vs Sivasspor
 17/05/2024 Antalyaspor vs Adana Demirspor
 18/05/2024 Başakşehir FK vs Trabzonspor
 18/05/2024 Beşiktaş vs Hatayspor
 18/05/2024 Çaykur Rizespor vs Kasımpaşa
 18/05/2024 Gaziantep FK vs Fatih Karagümrük
 18/05/2024 Kayserispor vs Konyaspor
 18/05/2024 MKE Ankaragücü vs Pendikspor
 18/05/2024 Samsunspor vs Alanyaspor
 19/05/2024 Galatasaray vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 Hük. Bursaspor 3 - 0 Van Spor FK
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI