Bugun...



Turizm’de 2020 Yılı Kayıp, Kabul Etmek Gerekiyor Artık!

Avrupa Birliği'nin ve Almanya'nın Türkiye'ye dönük seyahat uyarısını kaldırmaması haksız bir karar. Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’miz salgınla mücadelede daha önde. Kararın hijyen kaygısıyla alınmadığının hepimiz farkındayız. Avrupa ve Almanya ekonomik kaygılarla bu kararı verdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-07-2020 13:09:29 Tarih: 05-07-2020 11:30

Turizm’de 2020 Yılı Kayıp, Kabul Etmek Gerekiyor Artık!

Profesyonel Turizm Yöneticisi ve aynı zamanda egelobisi Turizm yazarımız olan Erçin Yalçın, 2020 Turizm sektöründe ki gelişmeleri değerlendirdi. Konuya ilişkin olarak rakamlarla sektörde ki gelişmeleri ele alan Erçin Yalçın, 2020 yılının turizmde bir kayıp yıl olarak kabullenmek gerektiğini belirterek, sektöre ilişkin beklentileri yorumlayarak şu görüşleri dile getirdi:

 

Avrupa Birliği'nin ve Almanya'nın Türkiye'ye dönük seyahat uyarısını kaldırmaması haksız bir karar. Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’miz salgınla mücadelede daha önde. Kararın hijyen kaygısıyla alınmadığının hepimiz farkındayız. Avrupa  ve Almanya ekonomik kaygılarla bu kararı verdi.

 

’2020 kayıp yıl, turizmde asıl maç 2021'de

başlayacak ve 2023’e kadar devam edecek’

Eylül ayından itibaren Avrupa'dan Türkiye'ye seyahatler başlasa bile yılı %80'lik bir kayıpla kapatacağız. 2020'nin istatistiklere 'kayıp yıl' olarak geçecek. Ne Türkiye ne de dünya henüz en kötü dönemi atlatmadı.‘’Çok fazla cevapsız soru var. Bu yılı yok saymak lazım. Bu işin gelecekte renk değiştireceği, şekil değiştireceği, bunu eskisi gibi yapamayacağımız da ortada. Tüm planların ve hazırlıkların bu süreçte 2021 odaklı yapılması önem arz ediyor.

 

Şöyle notlarımıza bakalım durum dünden bugüne nasıl seyretmiş…

Koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlayıcı tedbirlerin uygulandığı dönemlere ilişkin gelen ekonomik göstergeler, turizm sektörünün ağır darbe aldığını ortaya koyuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı son verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı Nisan ayında yüzde 99 düşüş kaydetti.Yılın birinci çeyreğinde, turizm gelirleri de 2019'un aynı dönemine göre, yüzde 11,4 azalarak, 4,1 milyar dolara geriledi.Turizm sektöründe görülen küçülmenin en temel nedenini koronavirüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalar oluşturuyor.

Türkiye, Şubat ayı sonunda ilk etapta İran ile sınırlarını kapattı. Daha sonra Mart ayı içerisinde özellikle ABD ve Avrupa'da vaka sayılarının hızla artmaya başlaması üzerine bu noktalara da uçuşlar durduruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı kararla 27 Mart'ta da tüm dış uçuşlar durdurulurken, iç hat uçuşlar da sadece belli noktalara yapılmaya başlandı. Ayrıca, önemli bir bölümü turizm merkezlerini bünyesinde barındıran 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sıkça görüldüğü Zonguldak'a da seyahat kısıtlamaları uygulandı.Uçuşların durdurulmasına ek olarak, iç turizm açısından büyük önem taşıyan 23 Nisan, 19 Mayıs ile Şeker Bayramı tatillerinde de sokağa çıkma yasağı uygulanması iç turizm açısından da sezonun geç başlamasına yol açtı.Seyahat kısıtlamaları ve sokağa çıkma yasaklarının büyük bir bölümüne Haziran ayında son verilirken, birçok ülkeyle de yine aynı dönemde uçak seferleri yeniden yapılmaya başlandı.

Yabancı ziyaretçi sayısında sert düşüş

Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok ülkeyle uçuşların durdurulduğu ve sınır kapılarının kapatıldığı Nisan ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 24 bin 238'de kaldı.

2019 yılının aynı ayında bu sayı 3 milyon 290 bin; 2018 yılında ise 2 milyon 660 bin olmuştu.

Nisan ayı boyunca yabancı ziyaretçilerin yüzde 10,55'lik bir bölümü günübirlik ziyaretler için Türkiye'ye geldi. En fazla giriş yapılan sınır kapılarının bağlı olduğu il yüzde 48 ile Edirne olurken, bu şehri yüzde 12 ile Artvin, yüzde 9 ile Kilis takip etti.

Yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş havalimanı istatistiklerine de yansıdı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) açıkladığı Mayıs ayı kesin olmayan verilere göre, yılın ilk beş ayında havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısı 2019'un aynı dönemine göre yüzde 54,6 gerileyerek, 33,7 milyona indi. Dış hatlar yolcu sayısındaki düşüş ise yüzde 58.

Türkiye'ye 2019 yılında en fazla vatandaşı gelen ülkelerin bazılarıyla seferler yeniden başlatılırken, bir kısmı ile kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik görüşmeler yürütülüyor.

Bu ülkeler arasında yer alan İngiltere ile Türkiye arasında Türk Hava Yolları ve Pegasus uçuşlara Haziran ayında tekrar başladı. Ancak, İngiltere'ye gelenlerin 15 gün evde ya da belirtecekleri adreslerde kendilerini karantinaya almaları öngörülüyor. Türkiye'nin bu düzenlemeden muaf tutulması için iki ülke arasındaki görüşmeler devam ederken, İngiliz basınında yer alan haberlerde, karantina şartını ortadan kaldıracak şekilde 15 Temmuz'dan itibaren Türkiye ile İngiltere arasında "seyahat koridoru" kurulabileceği belirtiliyor.

Rusya ile tarifelerin seferlerin Temmuz ayında yeniden başlaması öngörülürken, İran'la uçuşların başlamasının planlandığı tarih olarak 1 Ağustos açıklandı.

Almanya ile uçuşlar başladı ancak hükümet, Ağustos sonuna kadar vatandaşlarına yaptığı Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelere seyahat uyarısını yürürlükte tutacağını açıkladı. Ancak Alman hükümeti, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerle seyahat kısıtlarının kaldırılmasına yönelik görüşmeler yaptığını bildirdi. AB'nin genel seyahat uyarılarını takip eden bir diğer ülke de Hollanda.

 

Doluluk oranları olumsuz etkilendi

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar iç turizmi de olumsuz etkilemiş durumda.

23 Nisan, 19 Mayıs ve Şeker Bayramı tatillerinde uygulanan dörder günlük sokağa çıkma yasakları ile 31 şehre yönelik giriş-çıkış kısıtlamaları iç turizmin de bu sene öngörülenden geç hareketlenmesine yol açtı.

DHMİ verilerine göre, Mayıs ayı sonunda iç hatlar yolcu sayısında yüzde 51,7'lik bir düşüş görüldü.

 

Turizm ve Kültür Bakanlığı, yılın ilk dört ayında otel, motel ve pansiyon gibi işletmelerde konaklayanların toplam sayısının yüzde 39,5 gerilediğini bildirdi. Bu dönemde en büyük düşüş yüzde 92 ile Nisan ayında görüldü.

Mart 2020'de otellerde konaklayan yerli turist sayısı yüzde 39, Nisan ayında da yüzde 87 geriledi.

Doluluk oranı ise yılın ilk dört ayında yüzde 40,28'den yüzde 21,07'ye indi. Nisan ayında otellerin doluluk oranı yüzde 3'te kaldı.

 

Turizmi canlandırmak için hangi adımlar atılıyor?

Koronavirüs salgını, Türkiye'de turizm sektörünün ivme kazanmaya başladığı bir dönemde yaşanıyor.

2016 yılında Türkiye'de yaşanan saldırılar ve güvenlik kaygılarının artmasıyla sert şekilde düşen ziyaretçi sayısı ve turizm gelirleri, son yıllarda artış eğilimine girmişti.

2019 yılında yabancı ziyaretçi sayısı 45 milyona, turizm gelirleri de 34,5 milyar dolara yükselmiş; turizmin gayrisafi yurtiçi hasıla içerisindeki payı da yüzde 4,6 ile son yedi yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak ayında yaptığı açıklamada, 2020 yılında turist sayısının 58 milyona, turizm gelirinin de 41 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini söylemişti.

Ancak koronavirüs salgını nedeniyle ağır darbe alan Türk turizm sektörü Haziran ile birlikte tekrar ivme yakalamayı ve Temmuz ayı itibarıyla kayıplarının bir bölümünü telafi etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Sağlık Turizm Sertifikasyon sistemi de yürürlüğe sokuldu. Sertifika, havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde gerekli standartları karşılayanlara verilecek.

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy, bu hafta içerisinde CNNTürk televizyonuna yaptığı açıklamada, Temmuz ayında açılmayı hedefleyen tesislerin tamamının açılacağını düşündüğünü söyledi.

Mehmet Ersoy, "Bizim ve İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeler var. Bu genelgeye uymak zorundasınız. Covid-19'dan kaynaklanan belli kriterler var. Özünde üç ana kuralı içeriyor. Personelin pandemi eğitimi, hijyen kuralları ve fiziki mesafeyi içeren bir genelge. Konaklama tesisleri buna uyacak" dedi.

Ersoy, iç turizmde de Haziran ayı itibarıyla hareketliliğin başladığını ve yüzde 2-3'lere kadar gerileyen rezervasyonların yüzde 45-50 düzeylerine yükseldiğini ifade etti.

Dünyada turizm sektörü için hangi senaryolar konuşuluyor?

Koronavirüs salgını nedeniyle turizm sektörü sadece Türkiye değil, dünya genelinde zor bir dönemden geçiyor.

İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi yaz turizminin gözde merkezleri aldıkları bir dizi önlemle bu olumsuz etkinin yaz aylarına yayılmasını sınırlamaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), yılın ilk çeyreğinde uluslararası turizm faaliyetlerinin yüzde 22 azaldığını ve yılın genelinde bu düşüşün yüzde 60 ile 80 arasında gerçekleşebileceğini söyledi.

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, "Dünya daha önce görülmemiş düzeyde bir sağlık ve ekonomik kriz yaşıyor. Turizm ağır darbe aldı ve bu sektör en emek yoğun alanlardan biri olduğu için milyonlarca kişilik istihdam risk altında bulunuyor" dedi.

 

UNWTO, üçfarklı seneryo hazırladı…

Birinci senaryo, Temmuz ayı başında uluslararası sınırların kademeli olarak açılması ve seyahat kısıtlamalarının adım adım kaldırılmasına dayanıyor ve bu senaryoda yüzde 58'lik bir düşüş öngörülüyor.

Kısıtlamaların hafifletilmesinin Eylül başını bulduğu ikinci senaryodaki düşüş oranı yüzde 70, Aralık başında kısıtlamaların kaldırıldığı üçüncü senaryoda ise yüzde 78.

Ülkemizdeki Sağlıklı Turizm Sertifikasyon işi oturdu sayılır! Zaten 50 oda üstü odası olan Otellere belgeyi almak zorunlu hale getirildi. Bu süreçte belgeyi almak önemli değil mesele bunu uygulamakta dikkat edilmesi gereken nokta burası.Son olarak birde KKTC duruma bakalım şu an adada sessizlik hakim. Ada’da bulunan otellerin çoğu  yılbaşından önce açmama kararı aldı. Sadece Casinolar’dan bazıları açık, Merit Grubu 2 otelini açıyor hafta sonu, Cratos, Elexus, Pasha, Lord Place kapalı. KKTC’de çalışan ve pandemi sürecinde ada’da kalan TC çalışanları ise zor durumda kaldı. Maaşlarını zaten alamıyorlar!Türkiye’den  gönderilen 1.728.000₺ yardım parası Türk çalışanların asgari ücretlerinin %50 sinin ödenmesi içindi ancak bu parayı’da KKTC farklı yerde kullanmış.. Yani ödeme yapmamış Türk çalışanlarımıza.

Kaynaklar; Dünya Turizm Örgütü, DHİM, TUİK, Kültür ve Turizm Bakanlığı.

Hepimiz çok zor dönemden geçiyoruz,herkesin birleşme birbirine destek olma zamanı İşsiz olan herkese en kısa zamanda iş bulmaları dileğimle, Asla pes etmeyin!

‘Hayat ya cesur bir maceradır, ya da hiçbir şey’







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 34 18 12 4 60 45 58 +15
4 Başakşehir FK 34 15 12 7 46 39 52 +7
5 Beşiktaş 34 15 13 6 45 40 51 +5
6 Kasımpaşa 34 14 13 7 56 59 49 -3
7 Çaykur Rizespor 34 14 13 7 45 51 49 -6
8 Alanyaspor 34 12 10 12 49 46 48 +3
9 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
10 Antalyaspor 34 11 11 12 39 42 45 -3
11 Adana Demirspor 34 9 11 14 49 47 41 +2
12 Kayserispor 34 11 13 10 39 48 40 -9
13 Samsunspor 34 10 15 9 37 44 39 -7
14 MKE Ankaragücü 34 8 12 14 42 45 38 -3
15 Fatih Karagümrük 34 9 16 9 41 43 36 -2
16 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
17 Gaziantep FK 34 9 18 7 39 54 34 -15
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 34 4 23 7 26 67 16 -41
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 32 23 6 3 73 28 72 +45
2 Göztepe 32 20 6 6 56 19 66 +37
3 Sakaryaspor 32 16 7 9 48 33 57 +15
4 Çorum FK 32 16 9 7 53 33 55 +20
5 Kocaelispor 32 16 9 7 48 36 55 +12
6 Bodrumspor 32 14 7 11 39 21 53 +18
7 Boluspor 32 14 10 8 31 33 50 -2
8 Bandırmaspor 32 12 9 11 47 30 47 +17
9 Gençlerbirliği 32 12 9 11 37 32 47 +5
10 Erzurumspor FK 32 12 9 11 30 28 44 +2
11 Keçiörengücü 32 10 13 9 32 40 39 -8
12 Manisa FK 32 8 11 13 39 38 37 +1
13 Ümraniyespor 32 10 15 7 36 46 37 -10
14 Şanlıurfaspor 32 8 14 10 29 36 34 -7
15 Tuzlaspor 32 8 14 10 32 46 34 -14
16 Adanaspor 32 9 17 6 25 45 33 -20
17 Altay 32 5 24 3 15 73 15 -58
18 Giresunspor 32 2 26 4 15 68 7 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 35 25 5 5 77 29 80 +48
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 35 20 5 10 51 24 70 +27
4 1461 Trabzon FK 35 20 6 9 66 35 69 +31
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 35 16 9 10 48 31 58 +17
6 Ankaraspor 35 15 8 12 42 32 57 +10
7 Karacabey Belediye Spor 35 13 10 12 42 34 51 +8
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 35 14 14 7 44 37 49 +7
9 Ankara Demirspor 35 14 16 5 38 44 47 -6
10 Diyarbekir Spor 35 12 14 9 38 38 45 0
11 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
12 Altınordu 35 10 13 12 42 36 42 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 35 10 13 12 24 34 42 -10
14 Serik Belediyespor 35 10 15 10 29 39 40 -10
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 35 10 17 8 38 56 35 -18
17 Kırşehir Futbol SK 35 5 22 8 34 71 23 -37
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 35 3 25 7 24 62 16 -38
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2024 Beşiktaş vs Çaykur Rizespor
 03/05/2024 MKE Ankaragücü vs Alanyaspor
 04/05/2024 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 04/05/2024 Kayserispor vs Fatih Karagümrük
 04/05/2024 Samsunspor vs Trabzonspor
 05/05/2024 Başakşehir FK vs Kasımpaşa
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
 05/05/2024 Gaziantep FK vs Hatayspor
 06/05/2024 Antalyaspor vs Pendikspor
 06/05/2024 Konyaspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Eyüpspor vs Göztepe
 05/05/2024 Altay vs Adanaspor
 05/05/2024 Bandırmaspor vs Keçiörengücü
 05/05/2024 Bodrum FK vs Kocaelispor
 05/05/2024 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 05/05/2024 Gençlerbirliği vs Giresunspor
 05/05/2024 Manisa FK vs Boluspor
 05/05/2024 Sakaryaspor vs Tuzlaspor
 05/05/2024 Ümraniyespor vs Erzurumspor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Adıyaman FK vs Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Altınordu vs Ankaraspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 vs Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Bursaspor vs Van Spor FK
 04/05/2024 Kırklarelispor vs Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK vs 1461 Trabzon FK
 04/05/2024 Serik Belediyespor vs Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor - Karacabey Belediye Spor Karacabey Belediye Spor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Karacabey Belediye Spor yenilmez
 04/05/2024 Bucaspor 1928 - Diyarbekir Spor Diyarbekir Spor ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Bucaspor 1928 yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI