Bugun...



İran: ABD'nin atacağı tek mermiye bile sert yanıt vereceğiz

Yusuf Karataş’a göre, ABD’nin İran’ı kuşatma stratejisi yeni bir dünya savaşı çıkartma riski barındırıyor. İran’a yönelik herhangi bir müdahalenin Suriye’dekinden daha ciddi sonuçlara neden olabileceğini belirten Karataş, ABD’nin Tahran’ı kuşatma stratejisinde Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu görüşünü dile getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2019 15:49

İran: ABD'nin atacağı tek mermiye bile sert yanıt vereceğiz

İran Devrim Muhafızları Ordusu ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 'casus' insansız hava aracını (İHA) düşürmesiyle Körfez’de gerilim yeniden tırmandı. ABD önce haberi yalanlasa da daha sonra ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İHA’nın uluslararası hava sahasında düşürüldüğünü açıkladı. İran ise olayın İran sınırları içerisinde gerçekleştiğini söylüyor. Amerikan basını ABD Başkanı Trump’ın önce İran’ı vurmaya karar verdiği ancak daha sonra kararından caydığını aktarırken, ABD’nin bölgeye askeri yığınağını artırması eşliğinde yeni bir savaş olasılığı kaygı yaratıyor.

 

Gelişmeleri Evrensel gazetesi dış politika yazarı Yusuf Karataş ile konuştuk.

'İRAN'A YÖNELİK BİR MÜDAHALE SURİYE'DEKİNDEN

DAHA CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR'

Yusuf Karataş’a göre İran’a yönelik herhangi bir müdahale Suriye’dekinden daha ciddi sonuçlara neden olabilir. ABD-İran çekişmesinin arkasında aslında ABD’nin Rusya ve Çin’i sınırlandırma arzusunun yattığı görüşünü dile getiren Karataş’a göre, Washington yönetimi Suriye savaşıyla bölgeye dizayn verme çabalarının boşa düşmesinin ardından yeni strateji geliştirmek zorunda kaldı. Ancak Karataş, ABD’nin aynı zamanda Irak savaşından bu yana İran’ın güç alanını genişlettiğini anımsatarak bugün yapılanı da ABD’nin İran stratejisini tersine çevirmek anlamına geldiğini belirtti:

"Aslında Amerika-İran çekişmesi ya da mücadelesi biçiminde gözüken mücadele. Büyük oranda Amerika’nın önce Rusya sonra da belki de Çin’i sınırlamasını Ortadoğu’daki egemenliğini sürdürme noktasında attığı bir adım olarak değerlendirebiliriz. Yani İran’ın öne çıkması belki de o savaşın bir ön cephesi olması, bölgesel anlamda söz konusu güçlerin en yakın ve güçlü müttefiki olması bakımından bir özel anlam taşıyor. Bu çekişmeyi Ortadoğu’ya bir dizayn verme, yeniden bir paylaşım mücadelesi biçiminde değerlendirmek mümkün. İran bilindiği gibi aslında Suriye savaşı döneminde ABD ve müttefiklerinin ki içlerinde Türkiye vardı o zamanlar, Ortadoğu’yu dizayn etme, Suriye rejimini değiştirme, Lübnan Hizbullah’ını yalnızlaştırarak İsrail’in güvenliğini sağlama ve öbür taraftan da belki de Rusya’nın arka bahçesine ulaşabilme İran üzerinden diye değerlendirilecek bir hesap söz konusuydu. Bu süreç tersine döndü. Hem Rusya, Ortadoğu üzerinde beklenmedik şekilde özellikle Suriye savaşına müdahale ettikten sonra ciddi bir biçimde güç kazandı. Hem de İran kuşatılmak bir tarafa Irak’tan Lübnan’a Yemen’e kadar Suriye dışında ciddi biçimde bölgede gücünü en çok arttıran ülke haline geldi. Dolayısıyla Amerikan stratejisini tersine çeviren bir durum ortaya çıktı. Bugünkü Trump’ın İran’ı kuşatma stratejisi aslında toplam olarak bu ifade ettiğim bölgedeki egemenlik mücadelesinden, bir tarafında Rusya ve belki de daha geride Çin’in bulunduğu mücadeleden bağımsız düşünülemez. Dolayısıyla bu iş sadece bir Amerika-İran meselesi değil. Bunun pratik anlamda bir çatışmaya dönüşmesinin etkileri İran ile sınırlı kalmayacağını da hepimiz biliyoruz. İran’a yönelik müdahaleden daha sınırlı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz Suriye’nin. Ama buna rağmen Suriye savaşı bütün bölgeyi bir şekilde etkilemiş oldu. İran’a yönelik böylesi bir süreç daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Amerika için şimdilik daha kontrollü ve kendi müttefiklerini dizayn etmeye yönelik bu süreci kontrollü şekilde götürmek, rakiplerini bir biçimde sınamak üzerine kurulmuş bir strateji olarak değerlendirebiliriz. Ama bu kontrollü stratejinin kontrolden çıkması ihtimali de her zaman mümkün."

 

'ORTADOĞU'DA KÜRESEL GÜÇLER ARASINDA YENİ DÜNYA SAVAŞI'

Karataş, ABD’nin İran’ı kuşatma stratejisinin aslında İran’ın arkasındaki küresel güçlere mesaj içerdiği görüşünde. Karataş, Ortadoğu’daki 20 yılda yaşananların sonunda emperyal güçler arasında yeni bir dünya savaşına neden olabileceğini dile getirdi:

"Aslında bu bahsettiğimiz kapışma şu an ön cephede. Biraz belki ikincil düzeydeki güçlerle bir çatışma yani İran’ı kuşatma stratejisi aslında arkasındaki güçlere yönelik bir mesaj da içeriyor, onlara yönelik bir müdahale anlamı da ifade ediyor. Bu sürecin giderek daha ciddi bir çatışmayı biriktirmesi, belki yeni bir dünya savaşına doğru gitmesi muhtemel maalesef. Bu bakımdan dünyadaki egemen güçlerin oldukça pervasız oldukları, kendi egemenliklerini kaybetmemek üzere her şeyi göze alabildikleri bir tablo söz konusu. 2001’de El Kaide’nin ortaya çıkmasından bugüne kadar önleyici savaş stratejisi adı altından gündeme gelen strateji, büyük Ortadoğu projesi, Suriye’ye müdahale, son 20 yıllık sürece bile baktığımızda aslında giderek daha fazla müdahale, bu müdahalenin de ciddi boyutlara varabileceği ve asıl emperyalist güçler arasında bir çatışmaya dönüşebileceği bir sürece doğru, en azından bunun nüvelerini daha fazla biriktirdiği bir gidişat olduğu ortada. Bu açıklamalar çok kısa vadede olmasa da uzun vadede böyle bir tehdidin olduğunu açık bir biçimde ortaya koyuyor. Bunun önüne geçme meselesi de çok kolay bir mesele değil. Dünyada bu güçleri durdurabilecek başka türlü bir mücadele hattı gerektiren bir süreç aynı zamanda. Türkiye’deki rejimin büyük oranda batıya bağımlı olduğu, askeri anlamda hala NATO’nun bu ülkede çok ciddi üsleri olduğunu biliyoruz. Yani askeri anlamda da ekonomik anlamda da batıya bağımlı bir rejim söz konusu. Ama bu bölgesel paylaşım bugüne kadar Türkiye’deki iktidara da bu iki güç Rusya ve ABD arasındaki çelişkileri kullanarak kendine hareket alanı yaratma gibi bir belli düzeyde imkân yarattı. Ama başa dönersek, 2011’de Suriye savaşına müdahale politikası gündeme geldiğinde Türkiye aslında Amerika’nın bölgesel lideri ve müttefiki olarak bu müdahaleye girişmişti. Fransa ve ABD en büyük destekçi konumundaydı ki Suriye’den önce Libya’da başlamıştı bu süreç. Libya’da NATO müdahalesi olmuştu ve Türkiye bu müdahalenin İzmir’de merkez komutanlığını yapmıştı. Suriye’ye müdahale politikasının başarısızlığının görünmeye başladığı ve öbür taraftan da radikal İslamcı grupların Amerika’nın özellikle Irak’taki egemenliğini, tesis ettiği düzeni ciddi biçimde tehdit etme noktasına geldiğinde hem bunlarla mücadele adı altında hem de onlarla mücadele ederken Ortadoğu’da kaybetmeye başladığı egemenliğini tesis etmeye yönelik IŞİD ile mücadele stratejisi gündeme getirmişti Amerika."

 

'ABD İRAN'I KUŞATMA STRATEJİSİ BAKIMINDAN TÜRKİYE'YE İHTİYAÇ DUYUYOR' ‘

Karataş’a göre ABD’nin yaptırım tehditleri Türkiye’yi kaybetmek için değil Suriye’de kendi çizgisine çekebilmek için gündeme getiriliyor. Karataş, ABD’nin İran meselesinde Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu ifade etti:

"Türkiye için burada iki noktadan bahsedebiliriz. Birincisi, Esad rejimini devirmeyi hedefleyip Sünni İslam’ın liderliği ki bugün kısmen Suudi Arabistan bu rolü oynamaya çalışıyor, Türkiye bu role soyunmuştu. İkinci olarak da Türkiye’nin kendisi bakımından beklenmeyen bir sorun ortaya çıktı. O da Suriye’de Kürtler statü sahibi oldular ve Türkiye’nin özellikle son dönemde Suriye rejimini devirme hesaplarının boşa düşmesinden sonra bütün dikkati Fırat’ın doğusunda Kürtlerin statü sahibi olmasını engellemek üzerinde. Kürtlerin buradaki statü engelleme meselesi ilk politikanın bir devamı olarak Türkiye’de gündeme geldi. Bu seçimde Türkiye, ABD ile karşı karşıya geldiği orandaki ABD’nin IŞİD ile mücadele stratejisi bakımından IŞİD ile mücadeleden en dinamik güç olan Kürtlerle belli düzeyde işbirliği geliştirdi. Bu işbirliği giderek daha ileri boyutlara vardı. Bugün Fırat’ın doğusundaki Demokratik Suriye Güçleri’yle işbirliği bugünkü bildiğimiz noktaya gelmiş oldu. ABD orada Türklerle işbirliğine girdiği oranda Türkiye ile ABD arasındaki makas açılmaya başladı ve Türkiye ondan sonra daha çok Rusya ve İran ile belli düzeyde bir işbirliğine girmiş oldu. Amerika, Suriye’deki süreci Türkiye’yi de katabileceği bir noktaya getirmek istiyor ki İran’ı kuşatma stratejisi bakımından Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Amerika, Türkiye ile ilgili çeşitli yaptırımları gündeme getirse de Türkiye’yi kaybetmek için değil Türkiye’yi kendi çizgisine getirmek için bu yaptırımları gündeme getiriyor. Çünkü Ortadoğu’da egemenlik mücadelesi ve İran’ı kuşatma bakımından Türkiye’nin yanına çekilmesi gereken önemli bir ülke olduğunu düşünüyor. Amerika aslında bu yaptırımları ya da bu süreci nasıl ki Türkiye S-400’ü batıya karşı bir koz olarak kullanma gibi bir arayış içindeyse, Amerika da yaptırım silahını kendince Türkiye’yi kendi çizgisine çekmek için kullanıyor. Burada her güç kendi siyasi çizgisini güçlendirmek üzere, bu paylaşım mücadelesinde kendisini daha güçlü hale getirmek üzere bir çaba içinde ve Türkiye bu güçlerle boy ölçüşebilecek düzeyde bir ülke değil. Her ne kadar bir dünya liderliği iddiası söz konusu olsa da az önce çizdiğiniz çevresindeki sorunlara baktığınızda giderek sorun biriktiren ve bunların içinden nasıl çıkacağı belli olmayan, kendisinin de nasıl çıkacağı hakkında bir fikre sahip olmayan bir iktidarımız var."







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Başakşehir FK 34 15 12 7 46 39 52 +7
5 Beşiktaş 34 15 13 6 45 40 51 +5
6 Kasımpaşa 34 14 13 7 56 59 49 -3
7 Alanyaspor 34 12 10 12 49 46 48 +3
8 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
9 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
10 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
11 Adana Demirspor 34 9 11 14 49 47 41 +2
12 Kayserispor 34 11 13 10 39 48 40 -9
13 Samsunspor 34 10 15 9 37 44 39 -7
14 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
15 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 34 4 23 7 26 67 16 -41
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 32 23 6 3 73 28 72 +45
2 Göztepe 32 20 6 6 56 19 66 +37
3 Sakaryaspor 32 16 7 9 48 33 57 +15
4 Çorum FK 32 16 9 7 53 33 55 +20
5 Kocaelispor 32 16 9 7 48 36 55 +12
6 Bodrumspor 32 14 7 11 39 21 53 +18
7 Boluspor 32 14 10 8 31 33 50 -2
8 Bandırmaspor 32 12 9 11 47 30 47 +17
9 Gençlerbirliği 32 12 9 11 37 32 47 +5
10 Erzurumspor FK 32 12 9 11 30 28 44 +2
11 Keçiörengücü 32 10 13 9 32 40 39 -8
12 Manisa FK 32 8 11 13 39 38 37 +1
13 Ümraniyespor 32 10 15 7 36 46 37 -10
14 Şanlıurfaspor 32 8 14 10 29 36 34 -7
15 Tuzlaspor 32 8 14 10 32 46 34 -14
16 Adanaspor 32 9 17 6 25 45 33 -20
17 Altay 32 5 24 3 15 73 15 -58
18 Giresunspor 32 2 26 4 15 68 7 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 35 25 5 5 77 29 80 +48
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 35 20 5 10 51 24 70 +27
4 1461 Trabzon FK 35 20 6 9 66 35 69 +31
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 35 16 9 10 48 31 58 +17
6 Ankaraspor 35 15 8 12 42 32 57 +10
7 Karacabey Belediye Spor 35 13 10 12 42 34 51 +8
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 35 14 14 7 44 37 49 +7
9 Ankara Demirspor 35 14 16 5 38 44 47 -6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Altınordu 35 10 13 12 42 36 42 +6
12 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
13 Hes İlaç Afyonspor 35 10 13 12 24 34 42 -10
14 Serik Belediyespor 35 10 15 10 29 39 40 -10
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 35 10 17 8 38 56 35 -18
17 Kırşehir Futbol SK 35 5 22 8 34 71 23 -37
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 35 3 25 7 24 62 16 -38
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
 03/05/2024 Beşiktaş vs Çaykur Rizespor
 03/05/2024 MKE Ankaragücü vs Alanyaspor
 04/05/2024 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 04/05/2024 Kayserispor vs Fatih Karagümrük
 04/05/2024 Samsunspor vs Trabzonspor
 05/05/2024 Başakşehir FK vs Kasımpaşa
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 05/05/2024 Altay vs Adanaspor
 05/05/2024 Bandırmaspor vs Keçiörengücü
 05/05/2024 Bodrum FK vs Kocaelispor
 05/05/2024 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 05/05/2024 Eyüpspor vs Göztepe
 05/05/2024 Gençlerbirliği vs Giresunspor
 05/05/2024 Manisa FK vs Boluspor
 05/05/2024 Sakaryaspor vs Tuzlaspor
 05/05/2024 Ümraniyespor vs Erzurumspor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 04/05/2024 Adıyaman FK vs Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Altınordu vs Ankaraspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 vs Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Bursaspor vs Van Spor FK
 04/05/2024 Kırklarelispor vs Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK vs 1461 Trabzon FK
 04/05/2024 Serik Belediyespor - Esenler Erokspor Esenler Erokspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Esenler Erokspor yenilmez
 04/05/2024 Bursaspor - Van Spor FK Bursaspor ligde evindeki son 12 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 04/05/2024 Adıyaman FK - Hes İlaç Afyonspor Adıyaman FK ligdeki son 20 maçında hiç kazanamadı  Hes İlaç Afyonspor yenilmez
 04/05/2024 Bucaspor 1928 - Diyarbekir Spor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bucaspor 1928 yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI