Bugun...



Kahraman: 28 Şubat'ın ekonomiye maliyeti 390 milyar dolar

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili Kahraman, 28 Şubat'ın planlanmış bir darbe olduğunu ve Türk ekonomisine maliyetinin 390 milyar dolar olduğunu söyledi.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-02-2021 10:44:53 Tarih: 28-02-2021 10:20

Kahraman: 28 Şubat'ın ekonomiye maliyeti 390 milyar dolar

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili Kahraman, 28 Şubat'ın planlanmış bir darbe olduğunu ve Türk ekonomisine maliyetinin 390 milyar dolar olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili ve Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye tarihindeki 17 darbe ve teşebbüsü arasında 28 Şubat'ın da büyük darbe teşebbüsleri arasında yer aldığını belirterek, "Planlanmış, programlanmış ve neticesi alınmış bir darbedir. Baştaki hükümeti indirdi. Suni bir hükümet ve beraberlik oluşturuldu. İlerleme durduruldu. 28 Şubat'ın Türkiye ekonomisine maliyeti, 390 milyar dolardır. Sosyal, siyasal, ekonomik, manevi hayata çok büyük olumsuz tesirleri oldu" dedi.

Refahyol Hükümeti'nde de Kültür Bakanı olarak görev alan Kahraman, 28 Şubat postmodern darbesinin 24'üncü yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

28 Şubat sürecini 'Siyasi tarih açısından kara gün" olarak tanımlayan Kahraman, yaşananların Türkiye'nin gelişiminin engellenmesi için büyük bir tertip olduğunu söyledi.

Kahraman, 28 Şubat'ta ortaya konan senaryoya dikkati çekerek, "Senaristi, rejisörü yurt dışında, derin karargah... Rejisör ve senarist dışındakiler de yerli, aktörleri yerli. Türkiye ne zaman kalkınmaya doğru gidiyorsa, esenlik içindeyse, Türkiye'de derhal bir hava meydana getirilir ve bu ilerleme durdurulur. 1950'de Demokrat Parti seçimle iş başına geldi. Türkiye'de siyasi hayatta demokrasi, 1950 ile başlar. Daha önce milletvekilleri yoktur, milletvekilliğine tayin edilenler vardır. Seçim yoktur, tek parti vardır ve liste tektir. 1950'de bir serbest seçim yapıldı ve Demokrat Parti kahir ekseriyetle iktidara geldi, Menderes başbakan oldu." diye konuştu.

Demokrat Parti'nin 5 hükümet kurduğunu ve 3 seçim kazandığını hatırlatan Kahraman, 10 yıllık iktidar sürecinde Türkiye'nin 4 kat büyüdüğünü dile getirdi.

Kahraman, Demokrat Parti iktidarında müthiş gelişmeler yaşandığını belirterek, çok sayıda baraj, liman, fabrika, yol yapıldığını ifade etti.

 

"28 Şubat'ın Türkiye ekonomisine

maliyeti, 390 milyar dolardır"

1950'ye kadar büyük bir vurdumduymazlık yaşandığını anlatan Kahraman, ciddi bir geri kalmışlığın yaşandığını söyledi.

Kahraman, yaşanan gelişmeler neticesinde Türkiye'nin 1960'ta şaha kalkacak duruma geldiğini belirterek, "Bir darbeyle Türkiye'nin gelişmesi önlendi. 27 Mayıs... Bu darbeden 15 Temmuz'a kadar 16 darbe vardır. Darbe ve darbe teşebbüsü, açık veya gizli... Tahakkuk eden veya etmeyen..." dedi.

Darbe ve darbe teşebbüslerinden bazılarının gerçekleştiğini bazılarının ise gerçekleşmediğini hatırlatan Kahraman, şöyle devam etti:

"28 Şubat da büyük darbe teşebbüsleri arasında yer aldı. Planlanmış, programlanmış ve neticesi alınmış bir darbedir. Baştaki hükümeti indirdi. Suni bir hükümet ve beraberlik oluşturuldu. İlerleme durduruldu. 28 Şubat'ın Türkiye ekonomisine maliyeti, 390 milyar dolardır. Sosyal, siyasal, ekonomik, manevi hayata çok büyük olumsuz tesirleri oldu. Yaraların sarılması da uzun zaman almıştır."

Kahraman, Refah Partisi iktidarında 1 yıl içinde çok ciddi ilerlemeler yaşandığını anlatarak, bu kısa süre zarfında hiç borç alınmadığına dikkati çekti.

 

Dış kaynakların kendilerine çok kez borç teklifinde bulunduğu bilgisini veren Kahraman, "Bize Lehman Brothers 10 milyar dolar 10 yıl vadeli, 7 yıl ödemesiz, libor eksi yüzde 2, kredi teklif etti. 'Böyle bir teklif reddedilemez, görülmedi.' denmişti o dönem. Başbakanımız Erbakan, 'Hayır borç almayacağız. Borç alan emir alır. Biz borçlanmayacağız. Borçları ödeyeceğiz.' dedi. Aynı teklifi Almanya yaptı. Commerzbank, yine 10 milyar mark, libor eksi yüzde 2, 10 yıl vadeli 7 yıl ödemesiz. Almayacağız. Biz kendimizi kendimiz idare edeceğiz." dedi.

Kahraman, Fehim Adak'ın kurduğu havuz sisteminin bankaların önünü tıkadığını, dışarıdan borç alınmamasının da oradaki finans çevrelerinin önünü kestiğini söyledi. 32 milyar dolarlık iç borcun 25 milyar dolara indiğine vurgu yapan Kahraman, aksi durumda bu borcun kümülatif artışla 52 milyar dolara çıkacağını anlattı.

Kahraman, tarım ürünlerinin tavan fiyatlarında çok ciddi yükselmeler yaşandığını, maaşlara beklenmeyen zamlar yapıldığını, eşel-mobil sistem uygulanarak sözleşmeler imzalandığını kaydetti.

 

D-8'i kuran liderlerin akıbetleri

Asker maaşlarında tarihin en büyük artışlarının hayata geçirildiğinin de aktaran Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlara rağmen borç almıyorsunuz. Ürettiğiniz malların satışına da zam yapıyorsunuz. Harika bir gidiş. Erbakan Hoca'nın 250 projeyi açıklaması vardır. Türkiye'nin her yerinde tesis. Erzincan'dakinin temelini bir Erzincan senatörü söktü, Meclis'e getirdi. 'Bu ne? Bir tarlaya temel koydun, milleti kandırıyorsun.' dedi. Sonra baktı ki diğerleri gerçekleşiyor. Sonra Başbakan'a geldi. 'Efendim ben bir hata ettim, temeli yeniden atın.' dedi. Bu projelerden 75'i gerçekleşti. Yine güzel bir proje vardı. Türkiye'yi bir dikdörtgen olarak düşünün. Dört taraftan birleşmiş, ortadan köşegenler... Otoyol. Geçenlerde vefat etti. İtalyan bir profesör vardı. Otoyollardaki tesislerin gelirine karşı o yollar yapılacaktı. Müthiş bir kalkınma.

 

Bir de D-8'i kurdu Hoca. Amerika, Rusya, Varşova ve NATO dışında bir D-8. Endonezya, Pakistan, Bangladeş, Malezya, İran, Mısır, Nijerya ve Türkiye. 8 ülke ve 800 milyon bir nüfus o gün için. Büyük bir güç. Ne oldu? Dünyadaki o derin karargah, 8 devletin imza atan başkanlarını 1 yıl içerisinde uzaklaştırdı, hapse attı, öldürdü. Onlardan birisi de Erbakan'dı. Erbakan illa hapse atılacaktı. Müthiş bir baskı... Nuh Mete Yüksel denen adamlar vardı. Kim kurtardı hapisten? Tayyip Erdoğan. Cumhuriyet Halk Partisi'nden Deniz Baykal'ın hakkını teslim etmek lazım. 'Bir başbakanın hapse atılması olmaz. Biz Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyiz.' diyerek affı gerçekleştirdi."

 

Kahraman, 28 Şubat'ın büyük bir sabotaj olduğunu dile getirerek, aynı şeyin belediye başkanlığı sırasında Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'a da yapılmak istendiğini söyledi. Hükümette erken davrandıklarını ama Erdoğan konusunda öyle olmadığını yineleyen Kahraman, "Burada tohumlar yeşerdi. Ürünler meydana çıktı ve burada muvaffak olamadılar. Hükümetimiz 1 yıl daha devam etseydi, deviremezlerdi. Basınımız yok, televizyonumuz yok. Anlatamıyoruz. 'Türkiye elden gidiyor.' 'Sürekli aydınlık için 1 dakika karanlık.' Elinde sopalar, üstlerinde cübbeler aczmendiler yürüyor. Biz gittik ertesi gün aczmendi yok, Müslüm Gündüz, Fadime Şahin, Ali Kalkancı... Darbelerde reçete nedir? Bir iç düşman icat et, kötüle, gözden düşür, pasifize hatta imha et." diye konuştu.

 

"28 Şubat'ta hükümet istifa etseydi,

MGK'yı üstümüz kabul ederdik"

Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) 28 Şubat'ta aldığı kararın 4 madde olduğunu belirten Kahraman, "Oradaki diyor ki Türkiye'de bölücü-gerici cereyanlarla mücadele edilecektir. Ek-A'daki tedbirler uygulanacaktır. Arkasında MGK üyelerinin imzası. EK-A denilen kağıdı da İlhan Kılıç hazırlıyor, MGK Genel Sekreteri. 18 madde. Onun altında kurul üyelerinin ve Erbakan'ın imzası yok. Diğer bakanların ve komutanların yok. Sadece İlhan Kılıç. Orada 18 maddede sayıyor, kurslara, imam hatiplere karşı 18 madde. Seni neden ilgilendiriyor? Bu bir tavsiyedir. Şöyle diyorlar 'Neden 28 Şubat'ta hükümet istifa etmedi?' Bunu kendi aramızda konuştuk. 28 Şubat'ta hükümet istifa etseydi, MGK'yı üstümüz kabul ederdik. Üstümüz değil, istişare olayı. Toplanır fikrini beyan eder. İstifade ederiz, etmeyiz, bu hükümete aittir. Hükümet etseydi. 'Yukarısı emretti.' olacaktı. Yukarısı değil ki. Bir de zaten gitmeni istiyor mihraklar. Senin kalkmanı istiyor. 28 Şubat'tan Haziran'a geldik. Eğer Süleyman Demirel, Doğru Yol Partisini oymasaydı, 42 milletvekili gitmeseydi ve çoğunluğumuz devam etseydi biz hükümette kalmaya devam edecektik.Türkiye'nin bahtiyarlığına olacaktı" değerlendirmelerinde bulundu.

28 Şubat'tan 15 Temmuz'a FETÖ

Kahraman, 28 Şubat'ta FETÖ'nün iştiraki olduğunu belirterek, onların süreci desteklediklerini kaydetti. O dönem FETÖ'nün okullarının kapatılmadığını dile getiren Kahraman, şunları söyledi:

"Çevik Bir'e mektup yazmıştır, 'Bütün okullarım emrinizdedir.' diye. Dede İsrail, baba İngiltere, oğul ABD'dir. Onlar da o üçlü karargahın uzantısıdır. Düşünebiliyor musunuz? Bir devlet 160 ülkede okul açacak. Devlet açamaz. Kimi demokrattır, kimi diktadır, kimi Hristiyandır, kimi dinsizdir. Bu ülkelere gidip medrese mezunu imam bir okullar açacak. Amerika'nın daha önce Merzifon'da Tarsus'te Elaziz'de açtığı okullar var."

Kahraman, FETÖ'ye bağlı yayın organlarında Refahyol hükümetinin bırakması yönünde haberler yapıldığını anımsatarak, propagandanın insanları fazlaca etkilediğini söyledi.

Yaş ve siyasi tecrübe bakımından darbeleri yaşadığını dile getiren Kahraman, öncelikle darbe ve ihtilal kavramlarının iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Kahraman, Türkiye tarihinde 2 ihtilal olduğunu aktararak, "1908'de İttihat Terakki'nin gelişi ve 1923 Cumhuriyetin kuruluşudur. Bir sistemi sosyal, ekonomik, siyasi bütünüyle değiştiren hareketlere ihtilal, idare edenleri değiştirenlere darbe denir. Dolayısıyla bizde 2 ihtilal vardır. Gerisi hep darbedir. 15 Temmuz ihtilal de darbe de değildir, Türkiye'nin işgali hareketidir. Bunun üzerinde ısrarla duruyorum. Misal Suriye, Rusya, AB, Fransa, ABD gitti. İşgaldir. Aynısını yapacaklardı. Darbeleri biliyorum. Darbelere karşı direnildiğinde darbe tahakkuk etmez. Bir sürü örneği vardır" ifadelerini kullandı.

 

15 Temmuz'a kadarki darbelerde Meclis'in açılmadığını anımsatan Kahraman, TBMM Başkanlığı dönemine denk gelen FETÖ'cü kalkışmaya dair şunları aktardı:

"Televizyonda tankların köprüye girişini gördüm. Beylerbeyi Sarayı'ndaki gece nöbetçilerin tabancalarını aldılar. Haber geldi, darbe oluyor. Askerler geldiler ve gördüler ki Türkiye'yi idare etmek kolay değil. 1960'ta geldiler, 1980'de geldiler, mahalli ve merkezi idareye geldiler. Öyle kışladaki gibi emir versen 'Hay hay' demez millet. Askerlik peygamber ocağıdır diye sana 'hazır ol'da durur. İdare edemedikleri için bir daha olmaz diye düşündük. Ama ne yazık ki o derin karargah düğmeye bastı. Önceki darbelerdekinden daha güçlüydüler. Kara kuvvetleri var, zırhlı birlikler var, hava ve deniz kuvvetleri var. Güçlü bir kalkışma. Ankara'daydım. Akşam yemeği yiyordum. Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı bulamadım. Şimdi ne yapacağım? Açacağım bu Meclis'i. Açmak lazım. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ne olacak bilmiyorum. Nitekim Cumhurbaşkanı 20 dakika daha gecikse infaz ediliyordu. Abdestimi aldım, Meclis'e gittim. Anadolu Ajansına ve TRT'ye yazı yazdım. Yarın 14.00'te Meclis'i açacağım, milletvekillerine duyurudur. Meclis'in olağanüstü toplantı yapması için milletvekillerinin beşte birinin imzası veya Meclis Başkanının resen kararı lazım. Kendi yetkime dayanarak Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıyorum. İki; meclis başkanvekillerine mesaj. Meclis'i açıyorum, Meclis'te sabahlayacağız. Bunlardan sonra hükümete Çankaya'ya çıktım. Hükümet de Meclis de bir arada olmalı. İki bakan kaldı orada hükümeti temsilen. 107 milletvekili toplantıya katıldı. 81'i AK Partili, bunun 13'ü kadındır. 16 CHP'li, 10 MHP'li. Meclis'teki sandalye dağılımına göre oranladığımızda yüzde 22, yüzde 21, yüzde 20 katılım vardır. Eskilerle beraber bu sayı 260'tır."







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 36 32 1 3 89 24 99 +65
2 Fenerbahçe 36 29 1 6 92 31 93 +61
3 Trabzonspor 36 19 13 4 64 48 61 +16
4 Başakşehir FK 36 17 12 7 51 40 58 +11
5 Beşiktaş 36 16 13 7 49 43 55 +6
6 Kasımpaşa 36 15 14 7 60 64 52 -4
7 Alanyaspor 36 12 10 14 51 48 50 +3
8 Çaykur Rizespor 36 14 15 7 48 56 49 -8
9 Sivasspor 36 12 12 12 42 52 48 -10
10 Antalyaspor 36 11 13 12 41 47 45 -6
11 Adana Demirspor 36 10 12 14 51 53 44 -2
12 Samsunspor 36 11 16 9 40 48 42 -8
13 Kayserispor 36 11 14 11 41 53 41 -12
14 Konyaspor 36 9 14 13 37 48 40 -11
15 MKE Ankaragücü 36 8 13 15 44 48 39 -4
16 Gaziantep FK 36 10 18 8 46 56 38 -10
17 Fatih Karagümrük 36 9 17 10 45 48 37 -3
18 Hatayspor 36 8 15 13 41 50 37 -9
19 Pendikspor 36 9 18 9 42 72 36 -30
20 İstanbulspor 36 4 25 7 26 71 16 -45
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 17/05/2024 İstanbulspor vs Sivasspor
 17/05/2024 Antalyaspor vs Adana Demirspor
 18/05/2024 Başakşehir FK vs Trabzonspor
 18/05/2024 Beşiktaş vs Hatayspor
 18/05/2024 Çaykur Rizespor vs Kasımpaşa
 18/05/2024 Gaziantep FK vs Fatih Karagümrük
 18/05/2024 Kayserispor vs Konyaspor
 18/05/2024 MKE Ankaragücü vs Pendikspor
 18/05/2024 Samsunspor vs Alanyaspor
 19/05/2024 Galatasaray vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/05/2024 Kocaelispor 0 - 2 Sakaryaspor
 11/05/2024 Erzurumspor FK 0 - 4 Eyüpspor
 11/05/2024 Boluspor 2 - 1 Çorum FK
 11/05/2024 Göztepe 1 - 1 Bodrum FK
 11/05/2024 Adanaspor 1 - 0 Bandırmaspor
 11/05/2024 Tuzlaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 11/05/2024 Şanlıurfaspor 2 - 0 Manisa FK
 10/05/2024 Giresunspor 1 - 2 Ümraniyespor
 10/05/2024 Keçiörengücü 1 - 1 Altay
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 Hük. Bursaspor 3 - 0 Van Spor FK
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI