Bugun...



Merkez Bankasının Politika Faizini Yüzde 16.50'ye İndirmesini İş Dünyası Nasıl Karşıladı?

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19.75'ten yüzde 16.50'ye çekti. Karar öncesinde 5.76 liraya kadar çıkan dolar/TL 5.67 seviyesine kadar geriledi.

facebook-paylas
Güncelleme: 13-09-2019 10:01:59 Tarih: 13-09-2019 09:31

Merkez Bankasının Politika Faizini Yüzde 16.50'ye İndirmesini İş Dünyası Nasıl Karşıladı?

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19.75'ten yüzde 16.50'ye çekti. Karar öncesinde 5.76 liraya kadar çıkan dolar/TL 5.67 seviyesine kadar geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2019 Eylül dönemi Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını açıkladı.

Buna göre; Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19.75’ten yüzde 16.50'ye indirilmesine karar verdi.

 

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini gösterdiğini belirten Kurul, yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini koruduğunu, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırdığını açıkladı. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen, rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürüldüğü, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklediği belirtildi.

Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret ettiği açıklanırken, önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörüldü. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilediğini belirten Kurul, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklendiğini bildirdi.

 

'ENFLASYONA DAİR AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER BELİRGİNLEŞTİ'

Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankaları para politikaları genişleyici yönde şekillenmeye başladığını kaydeden Kurul, "Bu durum gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir" dedi.

 

Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği bilgisini veren Kurul, Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olduğunu belirterek, "Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" açıklamasında bulundu.

IŞINSU KESTELLİ.JPG

Işınsu Kestelli

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı

 

PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAK

Merkez Bankası’nın geçen ay bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirmesini, “Doğru zamanda atılmış çok doğru bir adım” olarak değerlendirmiştim. Kurumun faiz indirme yönündeki kararlılığı bu ay da aynen devam etti. Merkez Bankası, tahminlerin de ötesinde bir adım atarak faizleri 325 baz puan indirdi ve 16.50 seviyesine çekti. Piyasalar da bu indirime anında olumlu tepki gösterdi vedöviz kurları inişe geçti. Sırada bu indirimin bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıması var... Kaynakların hızla üretime yönlenmesi gerekiyor. Tüketicilerin, piyasalardaki belirsizlik nedeniyle uzun zamandır erteledikleri tüketim ihtiyaçlarını yavaş yavaş realize etmeye başlamasıyla da ekonomide bir canlanma yaşanacaktır. Bu canlanmanın kalıcı reformlarla sürekli kılınması da işsizliğin ve enflasyonun düşmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Şunu da unutmayalım: Ekonomik açıdan bizimle aynı ligde yer alan Rusya’da faiz oranı 7,25, Güney Afrika’da 6,50 Brezilya’da ise 6.00... Dolayısıyla daha kat edecek çok yolumuz var ama gidilen yol doğru bir yol."                                                               

 

YORGANCILAR: FAİZLERDEKİ İNDİRİM SANAYİCİMİZE CAN SUYU OLACAKTIR

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “Faiz indirimi sanayicimiz için can suyu olacaktır. Faiz indirimi büyümeyi kısa vadede pozitif düzeye çekemese bile en azından küçülmeyi azaltmasını bekliyoruz. Temennimiz Bankacılık sektörünün bu indirim sonrası kredi kullandırmada daha iştahlı davranmasıdır. Ellerinde yüksek faizli kamu kağıtlarının varlığı nedeniyle düşecek faizlerle karları artacak olan bankacılık sektörünün ilave kaynak elde edebileceği görülüyor. Ayrıca sektördeki sorunlu kredilerin banka bilançolarına zarar vermesini engelleyecek önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi, bankacılığın rahatlatılması gerekiyor. Bunların yanında ekonomideki olumlu sayılabilecek gelişmelerin yüksek nitelikte bir içerikle açıklanacak yeni Orta Vadeli Programın ile desteklenmesi gerekiyor” dedi.

 

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 325 baz puan indirerek yüzde 16,50 seviyesine çekilmesine ilişkin bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar “Enflasyonun hem bulunduğu düzey hem de Eylül ayında baz etkisiyle daha da düşecek olması merkez bankasına faiz indirimi için imkan sunmuştur. Ancak küresel ve ulusal ekonomik boyuttaki sorunlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira, ülke olarak geçen yıl faiz artımında geç kalmanın bedelini ödedik. Bu yıl da erken ve hızlı faiz indiriminin bedelini ödemek zorunda kalmayalım; faiz indirimlerinin olumlu etkilerini yüksek oranlı kur artışı ile heba etmeyelim. Zira CDS’lerin bulunduğu düzey endişe verici. Ayrıca, faiz indirimi yüksek faizli tahvilleri elinde bulunduran yabancılar için çıkış imkanı sunarken, yeni girişleri sınırlandırabilecektir. Faiz indiriminde bundan sonraki süreçte çok daha dikkatli olma zorunluluğu var” diye konuştu.

 

Gelinen noktada faiz indirimlerinin iç yatırım ve tüketim talebini büyük oranda artırmasını beklemediklerini söyleyen Yorgancılar “Ekonomik göstergelerdeki iyileşme henüz beklentilere yansımadı. Girişimciler yatırım artışı, vatandaşlar da tüketim artışı için henüz ekonomik iklimi uygun bulmuyor. Bu algının değişmesi için Türkiye’de sadece niceliksel değil niteliksel iyileşme de gerekiyor. Yeni Orta vadeli programın bu ihtiyacı karşılamasını ve yeni bir sayfa açılmasına hizmet etmesini bekliyoruz. Bu çerçevede enflasyonla mücadelede kararlılık, kamuda tasarruf, kayıtdışılıkla ciddi mücadele, kurlarda istikrar sağlanması, sanayicilere elektrik ve doğalgaz fiyatlarında pozitif ayrımcılık yapılması uygun olacaktır. Yine tarımda ve tarım politikalarında bütünsel bir yenilenme gerekiyor. Ayrıca devletin temeli olan adalet alanındaki sorunları çözecek reform, özgürlüklerin genişletilmesi, AB ile ilişkilerin yeniden ivme kazanması, eğitimde niteliksel sıçramaya imkan verecek sistemsel yenilenme bekliyoruz” dedi.

mahmut özgener ile ilgili görsel sonucu

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ÖZGENER:

 

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM DEDİ, ŞİMDİ SIRA BANKALARIMIZDA

Merkez Bankası faiz indirimine devam dedi. 3,25’lik faiz indirimiyle birlikte politika faiz oranını % 16,5’e çekti.Merkez Bankası politika faiz oranları ile enflasyon oranları benzer seviyelere geldi.

 

Bu gelişme sayesinde iş dünyası olarak daha düşük maliyetlerde borçlanmamıza fırsat tanındı.

Yüksek faiz, üretim ve yatırımın önündeki en büyük engel. Bu nedenle faiz indirimiyle yakalanan fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Önceki faiz indirimiyle birlikte % 1’in altına çekilen konut kredisi faiz oranlarının ve ticari kredi faiz oranlarının daha da aşağı çekilmesini ümit ediyoruz.

Kamu bankaları baş rolü oynayacaklardır, ancak özel bankaların da kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerine eşlik etmesini bekliyoruz.

Aynı zamanda kredi yapılandırmalarının gerçekleşmesini ve yeni kurulan firmalarımıza kredi vermek için desteklerini talep ediyoruz. Bazı firmalarımız ticari hayatın bir gereği olarak nakit sıkıntısı ve borçlarını ödemede sıkıntı yaşayabiliyor ve bu noktada sıkıntıyı aşmak amacıyla bankalarımızın desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Cirosu anlamlı olan, yıllarca düzgün bir şekilde iş ilişkisi olan firmalarımıza destek verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Sonuç olarak Merkez Bankası faiz indirimini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak bu haliyle bile faiz oranları rakiplerimize göre yüksek. Bu nedenle üretimin, yatırımın, ihracatının önünün daha da açılması için gelecek aylarda da enflasyonda iyileşmenin ve faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyor ve istiyoruz.

 

 

MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı: 

 

DAHA ALT SEVİYELERE ÇEKİLMELİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)'nin faiz oranlarını indirme kararına ilişkin açıklama yaptı.

Saygılı açıklamasında şunları kaydetti: "T.C. Merkez Bankası tarafında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekmesi ülkemiz ekonomisi için sevindirici bir gelişme olmuştur. Merkez'in faiz indirimleri konusundaki bu tutumu, Yeni Türkiye'de yeri olmayan 'yüksek faiz, yüksek üretim maliyeti ve düşük yatırım' tuzağına daha fazla düşülmeyeceğini göstermiştir.

MÜSİAD olarak, TCMB’nin bu kararının bankaların mevcut faiz oranlarında yatırımcı lehine de hızlı bir şekilde yansıyacağını temenni ediyorum. Önümüzdeki dönemde de kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz faiz oranlarının yanı sıra, ekonomi yönetimince iç talebi canlandırmaya yönelik alınan diğer önlemlerin, bilhassa yılın son çeyreğinden itibaren ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Ülkemizde daha fazla yatırım, daha fazla katma değer ve daha fazla istihdam sağlayacağına inanıyorum" dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 35 18 13 4 61 48 58 +13
4 Başakşehir FK 35 16 12 7 50 40 55 +10
5 Beşiktaş 35 16 13 6 48 42 54 +6
6 Alanyaspor 35 12 10 13 50 47 49 +3
7 Kasımpaşa 35 14 14 7 57 63 49 -6
8 Çaykur Rizespor 35 14 14 7 47 54 49 -7
9 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
10 Antalyaspor 34 11 11 12 39 42 45 -3
11 Adana Demirspor 35 10 11 14 50 47 44 +3
12 Samsunspor 35 11 15 9 40 45 42 -5
13 Kayserispor 35 11 13 11 41 50 41 -9
14 MKE Ankaragücü 35 8 12 15 43 46 39 -3
15 Fatih Karagümrük 35 9 16 10 43 45 37 -2
16 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
17 Gaziantep FK 34 9 18 7 39 54 34 -15
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 35 4 24 7 26 68 16 -42
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 33 23 7 3 73 31 72 +42
2 Göztepe 33 21 6 6 59 19 69 +40
3 Sakaryaspor 33 16 8 9 48 35 57 +13
4 Bodrumspor 33 15 7 11 42 21 56 +21
5 Çorum FK 33 16 9 8 54 34 56 +20
6 Kocaelispor 33 16 10 7 48 39 55 +9
7 Bandırmaspor 33 13 9 11 49 31 50 +18
8 Gençlerbirliği 33 13 9 11 38 32 50 +6
9 Boluspor 33 14 11 8 31 34 50 -3
10 Erzurumspor FK 33 12 10 11 30 30 44 0
11 Manisa FK 33 9 11 13 40 38 40 +2
12 Ümraniyespor 33 11 15 7 38 46 40 -8
13 Keçiörengücü 33 10 14 9 33 42 39 -9
14 Tuzlaspor 33 9 14 10 34 46 37 -12
15 Adanaspor 33 10 17 6 27 45 36 -18
16 Şanlıurfaspor 33 8 14 11 30 37 35 -7
17 Altay 33 5 25 3 15 75 9 -60
18 Giresunspor 33 2 27 4 15 69 7 -54
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
 05/05/2024 Gaziantep FK vs Hatayspor
 06/05/2024 Antalyaspor vs Pendikspor
 06/05/2024 Konyaspor vs Fenerbahçe
 12/05/2024 Adana Demirspor vs Gaziantep FK
 12/05/2024 Alanyaspor vs Beşiktaş
 12/05/2024 Fatih Karagümrük vs Galatasaray
 12/05/2024 Fenerbahçe vs Kayserispor
 12/05/2024 Hatayspor vs MKE Ankaragücü
 12/05/2024 Kasımpaşa vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/05/2024 Adanaspor vs Bandırmaspor
 12/05/2024 Boluspor vs Çorum FK
 12/05/2024 Erzurumspor FK vs Eyüpspor
 12/05/2024 Giresunspor vs Ümraniyespor
 12/05/2024 Göztepe vs Bodrum FK
 12/05/2024 Keçiörengücü vs Altay
 12/05/2024 Kocaelispor vs Sakaryaspor
 12/05/2024 Şanlıurfaspor vs Manisa FK
 12/05/2024 Tuzlaspor vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
 30/04/2024 Diyarbekir Spor 2 - 1 Bursaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI