Bugun...



Sağlık Bölümü Öğrencilerinden Sağlık Yönetimi Araştırma Projeleri

Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman DÜNDAR'ın danışmanlığında ve yönetiminde, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen “sağlık yönetimi süreçlerinde sorun tanımlama ve çözümü araştırma projeleri sergisi ve sunumları” İzmir Bakırçay Üniversitesi fuaye alanında yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 14-01-2022 08:53

Sağlık Bölümü Öğrencilerinden Sağlık Yönetimi Araştırma Projeleri

SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SAĞLIK YÖNETİMİ

SÜREÇLERİNDE SORUN TANIMLAMA VE ÇÖZÜMÜ ARAŞTIRMA PROJELERİ SERGİSİ

Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman DÜNDAR'ın danışmanlığında ve yönetiminde, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen “sağlık yönetimi süreçlerinde sorun tanımlama ve çözümü araştırma projeleri sergisi ve sunumları” İzmir Bakırçay Üniversitesi fuaye alanında yapıldı.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri geleceğin sağlık yöneticileri olarak sağlık yönetim sistemi ile ilgili yönetim süreçlerinin iyileştirilmesi konusunda gerçekleştirdikleri araştırma projelerinin sonuçlarıyla ilgili poster afiş sergisi gerçekleştirdiler ve sunumlar yaptılar.

Üniversite üst yönetimi, öğretim üyeleri, sağlık kurumları yöneticileri ve öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle izlenen poster afiş sergisi ve sunumlarında Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri Sağlık Yönetimi alanında birbirinden ilginç konulara ilişkin bilimsel araştırma sonuçlarını sundular.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman DÜNDAR, öğrencilerle birlikte yapmış oldukları bilimsel araştırma projeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “sağlık yöneticisi olacak öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek amacıyla yüz yüze eğitimin başladığı 2021-2022 güz dönemi başlangıcında bilimsel araştırma projelerine ilişkin çalışmaları başlattıklarını” ifade etti. “Sağlık yönetim süreçlerinde, yöneticinin en temel işlevlerinden birisinin sorun ortaya çıkmayacak şekilde yönetim süreçlerinin planlanması gerektiğini” ifade etti. Bu bağlamda “yönetim süreçlerinde ortaya çıkan sorun tanımlamasının sorunun çözümünün sağlanmasında çok önemli olduğunu” ifade etti. Bununla ilgili olarak sorunun algılanması ve tanımlanması konusunda “sorun: ortaya çıkan sonuç değil, o sonucu ortaya çıkaran süreçtir” bakış açısını ve sorun çözme yaklaşımını yönetici olacak öğrencilerine kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Bunun için dönem başında başlattıkları proje çalışmalarını, yoğun çalışmalar sonucunda tamamladıklarını ve sonuçlarını üniversite öğrencileri, akademisyenleri ve sağlık kurumları yöneticileri ve çalışanları ile paylaşmak için “sağlık yönetimi süreçlerinde sorun tanımlama ve çözümü araştırma projeleri sergisi ve sunumları” gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu süreçte, serginin gerçekleşmesindeki katkı ve desteklerinden dolayı üniversite üst yönetimine ve sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin araştırma projeleri çalışma süreçlerinde gösterdikleri çaba ve gayretten dolayı teşekkür etti.

Araştırma projeleri:

“1 arama 1 hayat” isimli araştırma projesi çalışmasını hazırlayan; Yavuz Selim GÜN, Yasin Furkan DOLGUNER ve Emrullah ARSLAN, acil sağlık hizmetinin sağlanmasında önemli bir işlevi olan 112 acil çağrı merkezi yönetim sisteminde ortaya çıkan sorunlar ele aldıklarını, 112 acil çağrı merkezinin temel işlevinin acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyanlara en hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlamak ve sağlık kurumuna ulaştırılmasını sağlamak olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak bu süreçlerde, ilgisiz aramalarla 112 acil çağrı merkezinin meşgul edildiğini, acil sağlık hizmetinin yerine getirilmesinin engellendiğini ifade etmişlerdir. Bu sorunun çözümü için toplumun bilinçlendirilmesi ve ilgisiz aramaların önlenmesi için caydırıcı yaptırımların uygulamaya konması gerekliliğini ifade etmişlerdir.

“Uzlaşmaya Evet, Çatışmaya Hayır” isimli araştırma projesi çalışmasını hazırlayan; Ayselnur KARAKAYA, Beyza KOYUN, Nur AYDIN, çalışmalarında, sağlık hizmetinin sağlanması sürecinde sağlık çalışanları ve sağlık hizmeti alanlar arasında çatışmalar olabildiğini, sağlık çalışanlarının %70’i sağlık hizmeti yerine getirme süreçlerinde çatışma yaşadıklarını belirtmişlerdir. Çatışmaların uzlaşmaya dönüşümünün sağlanması için süreç yönetimi ve süreç iyileştirmesi yapılması gerekliliğini ortaya koymuşlardır. Bu süreç yönetiminde; sağlık hizmeti sunumunu yerine getirilmesi sürecinde taraflar arasında iletişim süreci analizi yapılması ve analiz sonucunda çatışma ortaya çıkan durum ve ortamlarda iletişim süreci iyileştirilme çalışmaları yapılması gerekliliğini ifade etmişlerdir.

“Sağlığımız için çalışıyoruz” isimli araştırma projesini hazırlayan Esra DIZMAN, Emine VİCDAN, Muhlise SOLAR, sağlık hizmetinin işleyişini oldukça olumsuz etkileyen, hastaların ve hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına yönelik uyguladığı şiddetin sık yaşandığı ve bunun önlenmesi gerektiğini, sağlık çalışanlarının güvenli yüksek motivasyonla çalışmasının sağlanması amacıyla sağlık çalışanlarının güvenliğine yönelik olarak alınması gereken tedbirler olduğunu ifade etmişlerdir. Bu tedbirlerden birinin sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı bir uygulama olan Beyaz Kod uygulamasını incelemişlerdir.  Sağlık hizmeti sunumunda oluşan şiddetin önlenmesinde mesleki eğitimlerin ve güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.

“Hayatlarını sağlığımıza adamış kahramanların tükenmesine izin vermeyeceğiz” isimli araştırma projesini hazırlayan Büşra IŞIK, Melike YILDLRLM ve Elif Selcan GÖZÜBÜYÜK çalışmalarında, covid-19 salgın sürecinde ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının yoğun çalışma koşullarından dolayı ve aynı zamanda salgın hastalığın getirmiş olduğu kaygının sağlık çalışanlarında tükenmişliğe sebep olduğunu, bu süreçte çoğu göğüs hastalıkları branşında hekimlerin istifa ettiğini ya da emekliliğe ayrıldıklarını ifade etmişlerdir. Ancak sağlık çalışanlarının çalışma saatleri ve nöbetlerini adil bir şekilde dağıtılarak, grup arkadaşları arasındaki iletişimi kuvvetli tutarak, stres oluşturan durumları en aza indirerek, motivasyonlarını yüksek tutarak, psikolojik destek verilerek covid-19 salgınının sağlık çalışanlarındaki tükenmişlik etkileri azaltılabilir.

“İyi bir sağlık hizmeti iletişimden geçer bir tebessüm bin hayat” isimli araştırma projesi çalışmalarında, Melda TURAN, Rukiye DEMİR ve Beyza Nur KURU, sağlık kurumundan hizmet alan kişiler ile sağlık personelleri arasındaki iletişim sorunu ele alınmıştır. Tarafların beklentilerini belirlemek, iletişim çatışmalarını iyileştirmeyi önermişlerdir. Sorunun çözümü için yönetimler belirli aralıklarla anket çalışmaları yapabilir ve sağlık personellerine etkili iletişim kurma eğitimi verilebileceğini ifade etmişlerdir.

“Sağlıklı bir hayat yalnızca sağlık çalışanları ile mümkün” isimli araştırma projesi çalışmalarında, Fatma BERBER, Aybüke TÜRKOĞLU ve Melike Sultan AKTAŞ, sağlık hizmetlerinin özelliklerini, sağlık hizmet kalitesinin belirleyicisi olan sağlıkta insan kaynakları planlamasını, stratejik olarak çalışanların özlük haklarının geliştirilmesi, meslek örgütleriyle etkili iletişim ve işbirliğinin sağlanması, nicelik ve nitelik olarak sosyal hizmet uzmanlarının her kuruluşta arttırılması önemli olduğunu, çalışan verimliliğin de işin yoğunluğu, işin nasıl dizayn edildiği ve diğer uzman personel gerekliliği üzerinde durulmuştur.

Sağlıklı olmak hepimizin hakkı” isimli araştırma projesi çalışmalarında, Mustafa Aydın ve İsmail Göktuğ ÇENDEKİN,  ülkemizde bulunup sağlık hizmeti almış olan mülteci ve sığınmacı hastalara bu hizmeti verirken sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ortaya koyarak, tarafların  birbirlerine karşı tavırlarının altında bulunan sorunları ve çözüm önerileri açıklanmıştır. En büyük sorunun iletişim konusunda ve mültecilerin kayıtlı bir evrak bulundurmamasından ortaya çıktığını açıklanmıştır.

"Hastanelerde sağlık hizmeti sunumunda acil servis yönetimi" isimli araştırma projesi çalışmalarında, Yağmur KARŞUOLUK ve Özge YÜRÜKGELDİ, acil servislerdeki yoğunluğun sağlık hizmeti sürecindeki etkileri araştırılmıştır. Sağlık hizmeti alan kişinin hizmetten beklentisi, bekleme zamanı ve tedavi süreleri incelenmiştir. Sağlık hizmeti alan ve sağlık hizmeti veren taraflar arasındaki iletişimi güçlendirilmesi gerekliliği ifade edilmiştir.

“Sağlık hizmetlerinde iş güvenliği ilkesi ile yaşa, zor günler yaşama” isimli araştırma projesi çalışmalarında, Mehmet TAVAŞ ve Kerim ESEN, sağlık kurumundan hizmet alan kişiler ile sağlık personellerinin yaşadığı iş sağlığı ve güvenliği sorunu incelenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği her alanda olduğu gibi sağlık hizmetlerinde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu durumun ihmal edilmesi sonucunda ortaya çıkacak durumları incelenmiştir.

“Sağlık hizmetlerini sunarken önlem al hataları yok et” isimli araştırma projesi çalışmalarında, Selin YÜCEL, Eda GÖKDEMİR ve Aylin ÖZDÜZENCİLER,  sağlık kurumlarında tedavi süreçlerinde ortaya çıkan ve istenmeyen sonuçların önlenmesi konusunda araştırmalar yapmışlardır. Sağlık hizmetlerinde sorunu belirleyebilmek ve kolay bir şekilde çözüme ulaştırabilmek için sağlık kurumlarında süreç iyileştirme çalışmalarının geliştirilmesinin gerekliliğini ifade etmişlerdir.

"Hastanelerde ki yatak kapasitesi kullanım durumu" isimli araştırma projesi çalışmalarında, Asya ERTAŞ ve Elif KOÇ, hastanelerin hasta yataklarının yeterlilik durumunun hizmet kalitesini etkileyip etkilemediğini, hasta yatak sayısının yeterlilik durumunun hangi durumları etkilediğini, hasta yatak sayısı artmış ise hasta yatak sayısını arttırmanın  hastanenin verimliliği açısından etkili olup olmadığını araştırmışlardır. Yatak kapasiteleri belirlenmeden önce Hastanelerdeki yatak kapasitelerinin etkin ve verimli kullanımı durumu incelenmiştir.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EGE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI