Bugun...



TRT Dizisi 'Bir Zamanlar Kıbrıs' Tarihi Gerçekleri Rum Yanlıların Yüzüne Çarpıyor

TRT'nin yeni dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs, yayınlandığı ilk günden itibaren, Ada'da yaşanan zulmü en çıplak haliyle izleyicisine aktarıyor. Dizi sayesinde genç nesiller Kıbrıs'ta yaşanan zulme tanıklık ederken, o günleri yaşayanlar ise acı anıları yeniden hüzünle hatırlıyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-04-2021 14:17:06 Tarih: 22-04-2021 10:29

TRT Dizisi 'Bir Zamanlar Kıbrıs' Tarihi Gerçekleri Rum Yanlıların Yüzüne Çarpıyor


TRT'nin başyapıtları arasında dikkat çeken yeni dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs, bölgede yaşanan zulmü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

TRT'nin yeni dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs, yayınlandığı ilk günden itibaren, Ada'da yaşanan zulmü en çıplak haliyle izleyicisine aktarıyor. Dizi sayesinde genç nesiller Kıbrıs'ta yaşanan zulme tanıklık ederken, o günleri yaşayanlar ise acı anıları yeniden hüzünle hatırlıyor. 

KIbrıs'ta çekilen dizinin yankıları devam ederken, her bölümü reytingleri alt üst eden diziyi, Kıbrıs'ın önde gelen isimleri değerlendirdi. KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler & Diplomasi Özel Danışmanı Profesör Dr. Hüseyin Işıksal, Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Asst. Prof. Dr. Emete Gözügüzelli ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC Akademik Birimi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Akçam diziye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"BİR BİLİNCİN OLUŞTURULUYOR OLMASI BENCE ÇOK OLUMLU"

KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler & Diplomasi Özel Danışmanı Profesör Dr. Hüseyin Işıksal dizinin özellikle tarihi bilinç oluşturması açısından önemli bir yapıt olduğunu ifade etti:

KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler & Diplomasi Özel Danışmanı Profesör Dr. Hüseyin Işıksal: "Bir Zamanalar Kıbrıs dizisine ilişkin ülke geneline yayılan iki farklı görüş hakim. Burada siyasal bakış açısı ve normatif yaklaşımları öne çıkıyor. Ama önemli bir çoğunluğunu diziyi beğendiğini, güzel karşıladığını söyleyebilirim. Sonuçta Kıbrıslı Türklerin uğradığı çok büyük haksızlıklar var 1963-1964 aralığından beri. Bunun bu şekilde dile getiriliyor olması, tüm kamuoyuna yansıtılıyor olması ve Türkiye'de de bir bilincin oluşturuluyor olması bence çok olumlu bir şey. "

Işıksal, dizinin diplomasi açısından da değerli bir yapım olduğuna dikkat çekerken, bu tarz yapımların devam etmesini ve Kıbrıs tarihinin işlendiği daha nice yapımların yapılmasını dilediğini ifade etti:

"Ben Cumhurbaşkanımızın diplomasi danışmanı aynı zamanda müzakere heyeti üyesiyim. Bu bağlamda diplomatik açıdan da gerek Türkiye, gerek Kıbrıs'ta da çok önemli bir misyonu olduğunu düşünüyorum dizinin. Benim adıma oldukça önemli bir dizi. Dileğimiz bu türdeki dizilerin ilerde de daha da devam etmesi, sadece bununla da sınırlı kalmamasıdır. Bu yapılırken de Kıbrıslı uzmanların fikrinden de yararlanılması önemli."

DİZİYE GELEN ELEŞTİRİLER

Dizide bazı noktalarda kurgusal hatalar ile karşılaşıldığına da değinen Işıksal, bu noktada Kıbrıs tarihini daha iyi bilen uzmanlar ile çalışılması durumunda daha başarılı bir yapımın ortaya konacağına dikkat çekti.

"Dizide bazı teknik hatalar, tarihi yanlışlıklar da olabiliyor kurgu noktasında. Bu noktada Kıbrıs Türk tarihini çok iyi bilen isimler ile de birlikte çalışmalar yapılırsa ilerde yapılacak dizi, filmler için de çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Önyargısız eleştirilere bakıldığında bu öne çıkıyor.  Örneğin dizide Türk halkının kendine has bir aksanı var, onun yansıtılmadığını söylüyor bu kesimler. Türkiye lehçesi ile Kıbrıslı Türkler konuşturulurken, Rumlara bakıldığında Kıbrıs aksanı ile konuştuğunu görüyoruz. Burada bir paradoks var. Neden onlar böyle konuşurken Kıbrıslılar böyle konuşmuyor deniliyor. Bir de Rauf Raif Denktaş'ın tam olarak yansıtılmadığı noktasında eleştiriler geliyor. Buna sayın Denktaş'ın ailesi de dahil. Ama bu eleştiriler elbette olacaktır. Uzmanların titiz çalışmalarıyla bu eleştirilerin minimuma ineceği kanaatindeyim."

SOYKIRIMI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun da dizinin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Kıbrıslı Türklere uygulanan soykırımını gösterilmesi açısından oldukça dizinin önemli bir yayın olduğuna dikkat çeken Atun şunları söyledi:

"Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi, emperyalist ülkelerin uzun vadeli Kıbrıs adasının tümünü siyasi olarak ele geçirmek için 2002 yılından itibaren uygulamaya konulmuş planı içeriğince, Kıbrıslı Türklere sistematik bir şekilde unutturulmaya çalışılmış 1963-74 arasında yaşadığımız soykırımı gözler önüne seriyor."

"Dizide de görüldüğü üzere bu dönem içinde, Kıbrıslı Rumların bizlere acımasızca uyguladığı bir soykırım yaşadık. Bugün Avrupa Birliğinin üzerine inşa edildiği üç ayaktan bir tanesi olan “Dört Özgürlük” ve "İnsanca yaşam” hakkının tümünden mahrum edildik. Dolaşım özgürlüğümüz, elektriğimiz, suyumuz, işimiz, geleceğimize yönelik düşüncelerimiz ve insanca yaşamımız hiç olmadı."

"KİMSE BÖYLE OLAYLAR YAŞANMADI DİYEMİYOR"

Atun, özellikle dizide anlatılanların gerçekliğine ilişkin değerlendirmede bulunurken şunları söyledi:

"Bir zamanlar Kıbrıs dizisini merakla izliyoruz. Dizide gördükleriniz eksik de olsa gerçek, ki bir belgesel değil, sadece bir dizi. Ama bütün çektiğimiz sıkıntıları ve yaşadığımız soykırımı gözler önüne seren çok güzel bir dizi. Hataları olduğu söyleniyor, eksik deniyor, o döneme şahit olanlara danışılmadı deniyor, olaylarda biraz fark vardı deniyor ama kimse çıkıp da “hayır, böyle olaylar yaşanmadı” diyemiyor."

"ÇOK ÖNEMLİDİR"

"Bana göre dizinin seyirciyle buluşma tarihi ve içeriğinin verdiği mesaj çok önemlidir ve Kıbrıs konusunda Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin haklılığını görsel olarak ortaya koymaktadır. Dizinin sonlarına doğru yer alacak olan bölümler, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleşen “Kıbrıs Barış Harekatı’nın gerekçelerini, Türkiye’nin uluslararası kurallara tamamen uygun haklılığını ve Kıbrıslı Türklerin mezalimden kurtularak, özgürlüğe kavuşmasının sevincini tekrardan izleyicilere yaşatacak ve hatırlatacaktır."

"İKİ DEVLET STRATEJİSİNİN

DOĞRULUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR"

“Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisi Kıbrıslı Türklerin niçin ısrarla artık Kıbrıslı Rumlarla birlikte yaşamak istemediklerinin gerekçelerini ortaya koyarak, “Eşit, Egemen İki Devlet” stratejisinin doğruluğunu tüm ilgili tarafların gözleri önüne sermektedir. Özellikle de 18 Ekim 2020 tarihinde KKTC’nin 5’inci Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar’ın “Eşit, Egemen İki Devlet” stratejisinin, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından da benimsenerek desteklenmesi ve Kıbrıs Müzakerelerine hazırlık toplantısının 27-29 Nisan tarihinde yapılacak olması, Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisinin önemini daha da ortaya çıkarmaktadır."

"RUM VE AB SEMPATİZANLARINI TEDİRGİN ETTİ"

"Yurt dışında ve KKTC’de yaşamlarını sürdüren Kıbrıslı Türkler, diziyi büyük bir sevgi, heyecan ve ilgi ile izlemekteler. Kıbrıs Türk halkına unutturulması için sistematik bir çalışma ile milyonlarca Dolar ve Euro harcanmış olan geçmişimizin hatırlatılmasının, propaganda/manüpülasyon altında kalmış olan Rum ve AB sempatizanlarını oldukça tedirgin ettiği görülüyor. Ki, yıllarca yaptıkları yalana dayalı lobicilikle Kıbrıs sorununu 1974’te başlamış gibi gösteren Rumlar ve onların KKTC’deki temsilcilerinin bundan ileri derecede rahatsız olması doğal. Bana göre bunda Türk dizilerinin başarısı ve ulaşabileceği ülke sayısı da etken. Tabi ben gerçek tarihinin anlatılması adına sorumluluk üstlenen ve gerçekten diziye yardımcı olmak için samimi eleştiriler getiren bazı arkadaşlarımı tenzih ederim. Kıbrıs Türk halkı kimin neyi, ne niyetle söylediğini çok iyi biliyor."

"HAKLILIĞI ORTAYA KOYACAKTIR"

"Hiç kimsenin gücü, yaşanılanları unutturmaya ve tarihimizi silmeye yetmeyecektir ve elbet bir gün Kıbrıslı Türklerin haklılığı ortaya çıkacaktır.

Başta Anavatanım Türkiye olmak üzere yapımda emeği geçen herkese Kıbrıslı Türkler olarak en derin sevgi ve teşekkürlerimizi iletiyorum."

"YADSINAMAZ DERECEDE ÖNEMLİ BİR DİZİDİR"

"Bir Zamanlar Kıbrıs yadsınamaz derecede önemli bir dizidir. Hem siyasi, hem de tarihi konjonktüre etki edebileceği gibi bugün gündeme getirilen iki devletlilik tezinin uluslararası alanda ve Kıbrıs meselesine bakışta, TRT üzerinden gerçekleştirilebilecek farkındalığı sağlaması açısından son derece önemlidir. "

YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS'IN YALANI

Asst. Prof. Dr. Emete Gözügüzelli: "Kıbrıs meselesi biliyorsunuz ki Yunanistan ve Güney tarafından sözde işgal meselesi olarak adlandırılmak istenmektedir. 74 yılında bu mesele başlamış gibi gösterilmektedir. Bu tamamen yalandır. Kıbrıs Türk tarihinin gerçeklerini gözardı eden bir tutumdur bu. Bu da 74 yılından bu yana uluslararası alanda yürütülmeye çalışılan bir yaygaradır. Biz bunlara aslında yabancı değiliz. Girit'te, Mora'da, İstanköy'de, Rodos'ta... Pek çok köyde ve daha önceden Türk toprağı olan yerleri gasbetme ve işgal etme yönündeki sergiledikleri tutumu, Kıbrıs'ta da uygulamak istediler ancak başarılı olamadılar. Bugün gelinen noktada Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin önemi yadsınamaz gerçekliktedir. "

KIBRIS TÜRKÜ ADANIN BİR PARÇASIDIR

"Kıbrıs Türkü, Türkiye'nin bir parçasıdır. Bunu ister 74 öncesini , istereniz İngiliz dönemini, isterseniz Osmanlı dönemini teraziye koyarak değerlendirin, Ada'nın hakikatleri ve gerçeğidir Kıbrıs'taki Türk varlığı. Türkiye'nin bir parçası olduğu, Türkiye'nin yolunda bir mücadele sergilediği de buna bağlıdır. O yüzden bu dizi öncelikle uluslararası alandaki görünürlüğün sağlanmasında, Kıbrıs meselesinin 74 yılında başlamadığının gösterilmesi açısından ve Kıbrıs Türkünün geçmişinde acının, yokluğun, ızdırabı olduğu dönemde dahi Batı'nın yanımızda yer almadığını bizzat Ana Vatan Türkiye'nin canı, kanı nefesi olduğunu gösteren bir dizidir. Bu bir birliktelik dizisidir. Bu bir müşterek kader birliğinin ifadesini yansıtan dizidir. Bu dizinin karşısındaki güçlerin elbette kişisel menfaatleri ötesinde bir tavır içerisinde olduğunu belirtmekte fayda var. Karşı duranların ortaya koyduğu bencilce yaklaşımlar çok tartışıldı. Kıbrıs'ta kimin ne yaptığı bellidir. Kimin milli söylemler ile neler yaptığı da aşikardır. O yüzden dizinin karşısında bir ittifak ya da grup mantığı içerisinde Kıbrıs Türkünü yok sayar gibi davranılmaması lazım. "

İYİ Kİ TÜRKİYE VAR!

"Çok büyük maliyetler harcanarak yapıldı bu dizi hiç bir karşılık beklenmeden. Kıbrıs Türk tarihi ilk kez bir dizi olarak TRT'nin ekranlarından kamuoyuna duyuruldu. İyi ki varlar, İyi ki Türkiye var, iyi ki bu diziye vesile olan büyüklerimiz varlar."

"DEDE GERÇEKTEN BÖYLE Mİ OLDU?"

KKTC Akademik Birimi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Akçam: Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi, uzun bir aradan sonra Kıbrıs tarihinin hem Türkiye'de hem de Kıbrıs'ta yeniden gündeme gelmesini sağlamıştır. Özellikle genç kuşakların ilgili döneme ait araştırma yapmasına ve bilgi toplama isteğinin doğmasına neden olmuştur. Yeni nesil "Nene, Dede gerçekten böyle mi oldu?" sorularını sormalarına vesile olmuştur. Bu nedenle  ulusal belleğimizin yeniden canlanmasına neden olan bir yapım olduğunu düşünmekteyim. 







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI