Bugun...



CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Öğretmenlerin Hakkı Ödenmiyor

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 5 Ekin Dünya Öğretmenler Gününü kutlayan Kaya, “Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-10-2020 14:11:51 Tarih: 05-10-2020 14:03

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya: Öğretmenlerin Hakkı Ödenmiyor

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 5 Ekin Dünya Öğretmenler Gününü kutlayan Kaya, “Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Öğretmenlerin pandemi sürecindeki çalışmalarını gündeme getiren Kaya, “Öğretmenlerimiz, pandemi sürecinde eğitim verebilmek için evlerinde uzaktan eğitim sitemi kurup, evlerini adeta birer dersliğe dönüştürdüler. Eğitim harcamaları bütçelerini zorlasa da ortalama 7 bin TL tutarındaki bilgisayar, internet, kamera, tahta vd. malzemeleri kısıtlı bütçelerinden karşıladılar. Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir destek alamadılar” dedi.

 

Öğretmenlerin kangrenleşen sorunları olduğunu söyleyen Kaya, öğretmen ücretlerinin düşüklüğünü de gündeme taşıdı. “Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı 700 doları geçemiyor.” diyen Kaya, ABD’de ortalama öğretmen maaşının 3 bin dolar, Almanya’da 2-3 bin dolar, Fransa’da 2-3 bin dolar, İngiltere’de 4-5 bin dolar olduğunu söyledi.

Öğretmenlerin çözüm bekleyen sorunlarını sıralayan Kaya,  tüm partilerin seçim dönemlerinde söz verdiği 3600 ek göstergenin verilmediğini, Öğretmenler Kanununun çıkartılmadığını, sözleşmeli ve ücretli öğretmene kadro verilmediği gibi, ücretli öğretmenlerin asgari ücretin de altında açlık sınırında çalıştırıldıklarını ifade etti.

Kaya, “Eş ve çocuklarından ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarına pansuman önlemler dışında köklü bir çözüm getirilmedi. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye talepleri karşılanmadı” dedi.

Öğretmen mülakatlarını da gündeme getiren Kaya, “Öğretmen atamalarında Danıştay’ın, “Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir. “ kararına uyulmadı. Ayrıca “20 Haziran 2019 tarihinde, “TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi mutabakatına da uyulmadı.” dedi.

Kaya, AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde 72 bin olan atanmayan öğretmen sayısının 600 bine ulaştığını, buna rağmen öğretmen açığının kapatılmadığını söyledi.  

Atama bekleyen engelli öğretmenleri de unutmayan Kaya, “Atama bekleyen 360 engelli öğretmenin ataması hala yapılmadı.” dedi.

“Pandemi döneminde yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılması birinci koşuldur.” diyen Kaya “İvedilikle 20 bin köy okulu açılarak, her okula en az 2 öğrenmen, toplamda ise 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır. Her okula pandemi koşullarını takip edecek en az bir öğretmen, toplamda 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır. Uzaktan eğitimin sağlıklı yapılaması için her okula bir teknoloji öğretmeni, toplamda en az 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır. Yüz yüze eğitim başladığında artacak derslik sayısını ve 4+4+4 eğitim siteminden kaynaklı ortaöğretime başlayan fazladan 600 bin öğrenciyi de göz önüne aldığımızda en az 100 bin öğretmen daha atanmalıdır. Toplamda ise Milli Eğitim Bakanlığının en az 250 bin öğretmen atamasına daha ihtiyacı vardır.” dedi.

 

Kaya, “Türkiye’de ‘Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor.’ diyen anlayışın temsilcileri, pandemi sürecini fırsata çevirerek, eğitimde fırsat eşitliğini tamamen ortadan kaldırıp, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğumuzu eğitimin dışına itti.” diye konuştu.

Öğretmen açığının kapatılması, derslik ihtiyacının giderilmesi, uzaktan ve yüz yüze eğitim sorunlarının çözümü için TBMM’ye bir araştırması önergesi verdiklerini açıklayan Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmedikçe ne öğretmenlerimizin ihtiyaçları, ne uzaktan, ne de yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanması mümkün değildir.” dedi.

 

Ankara Milletvekili Yıldırım Kayanın TBMM’de yaptığı Basın Toplantısında şu görüşlere yer verdi: 

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor,  saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımızın eğitimi için verdikleri insanüstü çaba için tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.

Öğretmenlerimiz, pandemi sürecinde eğitim verebilmek için evlerinde uzaktan eğitim sitemi kurup, evlerini adeta birer dersliğe dönüştürdüler. Eğitim harcamaları bütçelerini zorlasa da ortalama 7 bin TL tutarındaki bilgisayar, internet, kamera, tahta vd. malzemeleri kısıtlı bütçelerinden karşıladılar. Milli Eğitim Bakanlığından hiçbir destek alamadılar.

Öğretmenlerimiz bu süreçte Vefa Sosyal Destek Gruplarında, Covid-19 hasta takip ekiplerinde, filyasyon ekiplerinde, otogarlarda… vd. alanlarda da görevlendirildiler. Pandemi sürecinde öğretmenlerimiz hakkında olumsuz algı yaratmaya çalışanlara da en güzel yanıtı verdiler.

 

ÖĞRETMENLERİN HAKKI ÖDENMİYOR

Verilen tüm görevleri özveriyle yürüten öğretmenlerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Ancak haklarını ödemek için de bir çabanın olmadığını üzülerek görüyoruz. Yıllardır kangren olmuş sorunlar hala çözüm bekliyor.

• Tüm partilerin seçim dönemlerinde söz verdiği 3600 ek gösterge hala verilmedi. (Kanun değişiklik teklifi verdik)

• Öğretmenler Kanunu çıkartılmadı. (Kanun teklifi verdik)

• Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere kadro verilmedi. Ücretli öğretmenler asgari ücretin de altında, açlık sınırında çalıştırılıyor.  

• Eş ve çocuklarından ayrı kalan öğretmenlerin sorunlarına pansuman önlemler dışında köklü bir çözüm getirilmedi.

• Öğretmen maaşlarında iyileştirme yapılmadı.

-Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı 700 doları geçemiyor.

-ABD’de ortalama öğretmen maaşı 3 bin dolar

-Almanya’da 2-3 bin dolar

-Fransa’da 2-3 bin dolar

-İngiltere’de 4-5 bin dolar

 

• 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde bir maaş ikramiye talepleri karşılanmadı.

• Öğretmen atamalarında Danıştay’ın, “Adayın mülakat puanı KPSS puanının üç puan aşağı ya da yukarısında verilebilir. “ kararına uyulmadı. Ayrıca “20 Haziran 2019 tarihinde, “TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, KPSS puanının aynısının mülakatlarda da verilmesi mutabakatına da uyulmadı.

• Evlerinden uzaktan eğitim yapan öğretmenlere hiçbir ekonomik destek verilmedi.

• 2002 yılında 72 bin olan atanmayan öğretmen sayısı 600 bine ulaşmasına rağmen, öğretmen açığı kapatılmadı.

• Atama bekleyen 360 engelli öğretmenin ataması hala yapılmadı.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN ÖĞRETMEN AÇIĞI KAPATILMALI

Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 istatistiğine göre örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 117 bin 686, bu öğretmenlerin 942 bin 936'sı devlet (resmi) okullarda, 174 bin 750'si özel okullarda görev yapmaktadır.

 

Pandemi döneminde yüz yüze eğitime geçmek için derslik ve öğretmen açığının kapatılması birinci koşuldur.

• İvedilikle 20 bin köy okulu açılarak, her okula en az 2 öğrenmen, toplamda ise 40 bin öğretmen ataması yapılmalıdır.

• Her okula pandemi koşullarını takip edecek en az bir öğretmen, toplamda 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır.

• Uzaktan eğitimin sağlıklı yapılaması için her okula bir teknoloji öğretmeni, toplamda en az 54 bin 715 öğretmen atanmalıdır.

• Yüz yüze eğitim başladığında artacak derslik sayısını ve 4+4+4 eğitim siteminden kaynaklı ortaöğretime başlayan fazladan 600 bin öğrenciyi de göz önüne aldığımızda en az 100 bin öğretmen daha atanmalıdır.

Toplamda ise Milli Eğitim Bakanlığının en az 250 bin öğretmen atamasına daha ihtiyacı vardır.

 

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN DERSLİK İHTİYACI KARŞILANMALI

Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2020 verilerine göre devlet okullarındaki dersliklerdeki ortalama öğrenci sayısı 26’dır.  Bu sayı Bilim Kurulunun pandemi sürecinde yüz yüze eğitim için açıkladığı 15 öğrenci ortalamasının çok üstündedir. Her derslikte 15 öğrenci olması için 424 bin 659 dersliğe daha ihtiyaç vardır. Pandemi sürecinde ikili eğitim yapılacağını varsaydığımızda ise en az 212 bin 329 dersliğe ihtiyaç duyulmaktadır.

 

TÜRKİYE PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİMDE SINIFTA KALDI

Dünya ülkelerinde de eğitim sistemi pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Ancak geçen 8 ay içinde çoğu ülke tedbirlerini alarak, ihtiyaçlarını hızlıca tamamlayarak kısmen ya da tamamen yüz yüze eğitime geçti. Rusya, Çin, İsveç, Norveç, Danimarka, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde yüz yüze eğitim başladı. Kanada, Amerika ve Avusturalya gibi ülkelerde ise bölgesel olarak okulların uzaktan ya da yüz yüze eğitimine izin verildi.

Türkiye’de ise “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor” diyen anlayışın temsilcileri, pandemi sürecini fırsata çevirerek, “eğitimde fırsat eşitliğini” tamamen ortadan kaldırıp, bilgisayarı, interneti ve televizyonu olmayan milyonlarca çocuğumuzu eğitimin dışına itti.

Öğretmen açığının kapatılması, derslik ihtiyacının giderilmesi, uzaktan ve yüz yüze eğitim sorunlarının çözümü için TBMM’ye bir araştırması önergesi verdik.

Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmedikçe ne öğretmenlerimizin ihtiyaçları, ne uzaktan, ne de yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanması mümkün değildir.

Tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen umutlarını hep diri tutan öğretmenlerimizin, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü kutlu olsun…







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 35 18 13 4 61 48 58 +13
4 Başakşehir FK 35 16 12 7 50 40 55 +10
5 Beşiktaş 35 16 13 6 48 42 54 +6
6 Alanyaspor 35 12 10 13 50 47 49 +3
7 Kasımpaşa 35 14 14 7 57 63 49 -6
8 Çaykur Rizespor 35 14 14 7 47 54 49 -7
9 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
10 Antalyaspor 34 11 11 12 39 42 45 -3
11 Adana Demirspor 35 10 11 14 50 47 44 +3
12 Samsunspor 35 11 15 9 40 45 42 -5
13 Kayserispor 35 11 13 11 41 50 41 -9
14 MKE Ankaragücü 35 8 12 15 43 46 39 -3
15 Fatih Karagümrük 35 9 16 10 43 45 37 -2
16 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
17 Gaziantep FK 34 9 18 7 39 54 34 -15
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 35 4 24 7 26 68 16 -42
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 33 23 7 3 73 31 72 +42
2 Göztepe 33 21 6 6 59 19 69 +40
3 Sakaryaspor 33 16 8 9 48 35 57 +13
4 Bodrumspor 33 15 7 11 42 21 56 +21
5 Çorum FK 33 16 9 8 54 34 56 +20
6 Kocaelispor 33 16 10 7 48 39 55 +9
7 Bandırmaspor 33 13 9 11 49 31 50 +18
8 Gençlerbirliği 33 13 9 11 38 32 50 +6
9 Boluspor 33 14 11 8 31 34 50 -3
10 Erzurumspor FK 33 12 10 11 30 30 44 0
11 Manisa FK 33 9 11 13 40 38 40 +2
12 Ümraniyespor 33 11 15 7 38 46 40 -8
13 Keçiörengücü 33 10 14 9 33 42 39 -9
14 Tuzlaspor 33 9 14 10 34 46 37 -12
15 Adanaspor 33 10 17 6 27 45 36 -18
16 Şanlıurfaspor 33 8 14 11 30 37 35 -7
17 Altay 33 5 25 3 15 75 9 -60
18 Giresunspor 33 2 27 4 15 69 7 -54
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
 05/05/2024 Gaziantep FK vs Hatayspor
 06/05/2024 Antalyaspor vs Pendikspor
 06/05/2024 Konyaspor vs Fenerbahçe
 12/05/2024 Adana Demirspor vs Gaziantep FK
 12/05/2024 Alanyaspor vs Beşiktaş
 12/05/2024 Fatih Karagümrük vs Galatasaray
 12/05/2024 Fenerbahçe vs Kayserispor
 12/05/2024 Hatayspor vs MKE Ankaragücü
 12/05/2024 Kasımpaşa vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/05/2024 Adanaspor vs Bandırmaspor
 12/05/2024 Boluspor vs Çorum FK
 12/05/2024 Erzurumspor FK vs Eyüpspor
 12/05/2024 Giresunspor vs Ümraniyespor
 12/05/2024 Göztepe vs Bodrum FK
 12/05/2024 Keçiörengücü vs Altay
 12/05/2024 Kocaelispor vs Sakaryaspor
 12/05/2024 Şanlıurfaspor vs Manisa FK
 12/05/2024 Tuzlaspor vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Altınordu 3 - 3 Ankaraspor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 3 - 1 Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Serik Belediyespor 0 - 6 Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor 3 - 1 Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Adıyaman FK 4 - 1 Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor 5 - 2 Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Kırklarelispor 1 - 3 Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK 4 - 5 1461 Trabzon FK
 30/04/2024 Diyarbekir Spor 2 - 1 Bursaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI