Bugun...



Osman Kavala Kimdir ?

Türkiye aleyhtarı pek çok STK'nın finansörü ve Birgün gazetesinin sahibi Osman Kavala’nın GEZİ DAVASI soruşturması kapsamında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi olan Osman KAVALA kimdir?

facebook-paylas
Güncelleme: 09-10-2019 11:11:25 Tarih: 09-10-2019 10:50

Osman Kavala Kimdir ?

Türkiye aleyhtarı  pek çok STK'nın finansörü ve Birgün gazetesinin sahibi Osman Kavala’nın GEZİ DAVASI soruşturması kapsamında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi olan Osman KAVALA kimdir?


KIZIL MİLYARDER !
1957 doğumlu Osman Kavala, Robert Kolej mezunu, üniversite eğitimini de Manchester Ekonomi Bölümünde tamamlar. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında ölümünden sonra Kavala Grubu’nun başına geçiyor. 80’lerdeki lakabı “Kızıl Milyarder”.  Sol tandanslı bir para babası olduğu için o yıllarda bu lakap verilmiş.
80’lerin başında ilk işlerinden biri İletişim Yayınları’nın kurmak olan Kavala, yıllar sonra bu kez bir gazetenin, Bir Gün’ün kuruluşuna destek verdi.

MİLLİYETÇİLERLE BAĞLANTISI
İlginçtir o yıllarda Kızıl Milyarderin yolu Sedat PEKER ile kesişir. Kavala’nın bir alacağını tahsil etmesi konusunda PEKER yardımcı olur. Meral AKŞENER ile uzaktan akraba oldukları bir düğünde Meral AKŞENER’İN üç kuzen olarak nikah şahidiyiz sözü ile ortaya çıkar.

F-16 İLE UÇUŞ
Kolejden arkadaşı Ermeni kökenli yazar Sevan Nişanyan 2012 Agos Gazetesinde’ki bir yazısında Kavala’dan şöyle bahsediyor:

“New York’tayken bulaşmadığı devrimci hareket, katılmadığı anti-emperyalist eylem kalmamıştı.
Dönmesinden aylar sonra şöyle telefon görüşmeleri olmaya devam etti:
– Alo, biz Güney Afrika Devrimci Halk Kurtuluş Kongresi.
– Eeee?
– Cumartesi günü protesto yürüyüşü var. Filistin Devrimci Sosyalist Grubu da katılıyor. Osman arkadaşı tertip komitesine alacağız.
– Maalesef Osman Türkiye’de.
– Aman! Tutuklandı mı? İşkence mi görüyor mu?
– Yok. Türk Hava Kuvvetlerine uçak satıyor galiba. :)  ”

Kavala’nın
dönüşümünü anlatan bu anekdotta ki F-16 olayı ise şöyle: 80’li yıllarda LORAL firmasının ürettiği bir sistemin F-16’larda kullanılacağını öğrenerek 150 milyon dolar sermayeyle bu firmayla ortak olup MİKES şirketini kuruyor. Aralık 1988’de 345 milyon dolarlık F-16 modernizasyonunun 160 uçaklık ilk paket ihalesini alıyor.

28 Şubat Dönemi Banka Sahibi

28 Şubat döneminde belli çevreler tarafından batırılarak devletin sırtına 80 milyar dolar yük olarak bindirilen bankalar listesinde Osman Kavala’ya ait Birleşik Yatırım Bankası da yer alıyor. 1999 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla bankacılık yapma izni kaldırılarak tamamen kapatıldı. Kavala’nın Türkiye’de bankacılık yapması yasaklandı. Tek şubesi bulunan ve 500 milyar TL sermayeye sahip olan bankanın sadece 4 çalışanı vardı. Genel Müdürü ise Şenel Durmuşkaya idi.

Barajlar Kralı Müteahit

“Ağaç katliamı” diye başlayan Gezi olaylarına destek veren Osman Kavala’nın, Türkiye’nin ilk Yap-İşlet-Devret Hidro Elektrik Santrali’ni işleten Aksu Enerji’nin kurucu ortağı olması dikkat çeken bir nokta. Aksu Enerji’yi, 1985 yılında Şevket Demirel ile beraber kuran otuz kurucu ortaktan biri, yüzde 5,5 pay sahipliği ile Osman Kavala idi. TEMA Vakfı’nın kurucular kurulunda yer alan Kavala’nın yolu burada ünlü TÜSİAD üyeleriyle kesişti. TEMA Vakfı internet sitesinde verilen bilgilere göre, vakfın kurucular kurulu listesinde çok sayıda ünlü TÜSİAD üyesiyle birlikte Osman Kavala da yer alıyor.

Cezayir Restaurant
Kavala’nın meşhur lezzet mekanı. Meşhur olmasının sebebi misafir olduğu toplantılar ve Türkiye’yi etkileyen kararların alınması. O buluşmalar ve serdedilen bazı görüşler ise şöyle:
-
Türkiye’de sözde Ermeni Soykırımı’nı savunulması,
- PKK’ya ve HDP ye destek veren görüş ve stratejilerin belirlenmesi
- AB tarafından himaye edilen toplantılara ev sahipliği yapılması.
- Soros’un Açık Toplum Enstitüsü kararlarının alınması
- Selahattin Demirtaş’ın “Seni Başkan Yaptırmayacağız” sloganı ilk olarak burada zikredilmesi.
- 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında HDP’nin İstanbul’da yaptığı kutlama toplantısı da burada gerçekleşmesi.
- PKK destekçisi Özgür Gündem yöneticilerinden Aslı Erdoğan’ın tutuklanması sonrası 149 yazarın ortak destek açıklamasının okunması,
- Cezaevinden firar edip Yunanistan’a sığınan Sevan Nişanyan’ın hapisten izin alıp HDP milletvekilleri ve AB ülkeleri diplomatlarıyla birlikte katıldığı doğum günü partisi yapılması. Sevan Nişanyan bir çok kesinleşmiş hüküm kararının yanında Allah, Muhammet ve İslam gibi kutsal değerlere hakaretten dolayı kesinleşmiş hapis cezası da bulunuyor.

Osman Kavala’nın Büyük Gücü 

Anadolu Kültür Sanat Tanıtım A.Ş.
Osman Kavala’nın hikâyesinde en önemli kurumlardan biri kesinlikle Anadolu Kültür Anonim Şirketi’dir. Kavala şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Anadolu Kültür bir şirket ama Türkiye’de sivil toplumun en önemli ve dikkat kesilmesi gereken kuruluşlarından biri.
Eski Yönetim Kurulu üyeleri arasında Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık, 900’lü hatları Türkiye’ye getiren Bilgi Üniversitesi’nin kurucusu Oğuz Özerden, CHP’de Genel Başkan Yardımcılığı’na kadar yükselen Gülseren Önanç gibi isimler var.
Anadolu Kültür A.Ş’yi destekleyen kurumlar:

Açık Toplum Vakfı, Alman Başkonsolosluğu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, British Council, Chevron, Chrest Foundation, The Cristensen Fund, DOEN, DVV, Eurasia, Eurimages Fund, European Commission, European Cultural Foundation, Garanti, Global Dialogue, Goethe Enstitüsü, Gulbenkian, Hasna Heinrich Böll Stiftung Derneği, Hollanda MATRA Programı, Istanbul2010, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Mercator, Mimeta, Mondriaan, Mott, Norveç Büyükelçiliği, OSI Assistance, Plato Danışmanlık Ticaret A.Ş, Prince Claus Fund, Robert Bosch, Sida, Swiss Academy for Development, Tranzit, Counterpart International, Interpress Medya Takip Merkezi.

Kavala’dan Doğuya Kültür Hizmeti:

Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM)
Anadolu Kültür A.Ş’nin en önemli projelerinden birisi bu merkezin kurulması. Merkezin amacı internet sitesinde “Kültür ve sanatın İstanbul ve Ankara dışındaki şehirlerde üretilmesi ve izlenmesi amacıyla kurulan Anadolu Kültürün ilk adımı.” olarak belirtiliyor. Ancak internet sitesinde “Bundan önce Diyarbakır’da bir kültür ve sanat ortamı yok muydu?”  sorusuna cevap verilmiyor.  Diyarbakır Sanat Merkezi bünyesindeki Sinema Kulübü’nde yetişen yönetmenlerden bir tanesi Antalya Film Festivali’nde ödül alırken PKK’ya verdiği destekle gündeme gelmişti.

Kürdîlit
“Türkiye’de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık Ağı” adlı projenin amaçlarından biri “Türkiye’de Kürtçe edebiyat ve yayıncılık alanında faaliyet gösteren aktörler (yayıncılar, yazarlar, çevirmenler, süreli edebiyat yayınları) ile ilgili temel bilgilerin bir araya getirilmesi, online ortamda arşivlenmesini ve zaman içinde bu aktörlerle uluslararası alanda faaliyet gösteren edebiyat aktörleri arasında kurulacak daha yoğun bir iletişime katkı sağlamak ” olarak belirtilmiş. Kürdîlit; Diyarbakır Sanat Merkezi, Lîs yayınları, merkezi İngiltere’de olan Literature Across Frontiers ortaklığında Sivil Düşün AB Programı ve Literary Europe Live Edebiyat Platformu (LEuL) desteğiyle yürütülüyor.

Açık Toplum Vakfı
Açık Toplum Vakıfları, Macar asıllı ABD'li iş adamı George Soros tarafından 1984 yılında kuruldu ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından özellikle eski Komünist ülkelerde temsilcilikler açarak hızla büyüdü. Vakfın ilk kurulduğu yer Macaristan. Şu anda 70'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor.

Vakıfların web sitesinde yer alan bilgiye göre, dünya çapındaki vakıfların 2017 yılındaki toplam bütçesi 940,7 milyon dolar olurken, kurulduğu günden bu yana yapılan toplam harcamaları da 14 milyar dolar oldu. Şu anda dünya genelinde toplam 1400 çalışanı bulunuyor. Dünya çapında kurulduğu ülkelerde halk ayaklanmaları ve gösterilere sponsor olduğu açıkça beyan edilen bir vakıf.

Soros’un başkanı ve destekçisi olduğu Açık Toplum Enstitüleri’nin Türkiye şubesi olarak 2008 de kurulan vakfın kurucuları arasında da Osman Kavala var. Vakfın kurucusu ve ilk başkanı Can Paker’in ardından, mevcut başkan İshak Alaton ile birlikte vakfın en güçlü isimlerinden biri Kavala.

 

Vakfın 2008-13 yılları arasındaki 5 yıllık dönemi kapsayan faaliyet raporunda İshak Alaton imzasıyla yer alan yazıda, kaynaklarının "çok büyük ölçüde" Soros'tan geldiği belirtiliyor.

Yazıda, "Açık Toplum Vakıflar ağı uluslararası ölçekte günümüzde 72 ülkede faaliyet gösteriyor. Faaliyetleri için gerek duyduğu kaynakları çok büyük ölçüde, kurucusu olan ve Wall Street tarihinin en başarılı yatırımcısı sayılan George Soros sağlıyor.” Deniyor. 


Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Kavala’nın gözaltına alınmasının ardından Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim” ifadelerini kullandı. Gezi olaylarını Avrupa Parlamentosu’na taşıyan AP üyesi, Macar asıllı Hollandalı Marietje Schaake de “Hangi dayanakla gözaltına alındı” diyen bir diğer isim.

Vakfın en aktif olduğu dönem 2008 – 2013 yılları. O yıllara ait faliyet raporu kısaca şöyle:
Vakıf aralarında TOG, TESEV, DİTAM, DİSA, SALT, TÜSEV, GPOT, Anadolu Kültür, KA-MER, LGBT gibi örgütler ve 75 sivil toplum kuruluşu; aralarında Koç, Bilgi, Kültür Üniversiteleri'nin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi'nin de bulunduğu 15 farklı kamu kurumu ile toplam 252 projenin içinde" yer aldı. Seminer, eğitim, toplantı ve ev ziyareti gibi 252 proje gerçekleştirilip temas kişi sayısı da 755 bin 774.

18 Milyar Dolar Dağıtan Soros’un Temsilcisi

ABD’de, Washington Post’ta yer alan bir  habere göre, George Soros, dünya genelinde ülkelerde iç karışıklık ve siyasi değişimler gerçekleştirmek amacıyla bugüne kadar 18 milyar dolar para dağıttı. Soros, Türkiye dâhil birçok ülkede Açık Toplum adıyla kurulan vakıf veya dernekler aracılığıyla muhalif hareketlere para desteği verdi. Soros, Açık Toplum aracılığıyla başka birçok vakıf ve derneğe de para yardımı yapıyor. Örneğin, geçmişte Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye şube başkanlığını yapan Can Paker, aynı zamanda Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın da (TESEV) başkanıydı. Vakfın yıllık raporlarına göre TESEV, Açık Toplum Vakfından milyonlarca lira para desteği aldı.

Kavala ve Açık Toplum Gezi Olaylarının destekçisi Soros’un Türkiye temsilcisi olarak biliniyor.
Bu olaylarda sosyal medya hesapları, yönlendirme, kanalize etme, göstericilerin yeme, içme, korunma, barınma vb, konularda fonlanması Açık Toplum tarafından yapıldığı iddialar arasında.

Fonlanan Diğer Oluşumlar:

Başta hendek provokasyonu olmak üzere bütün ayaklanmalarda Kavala’nın paravan dernekleri rol alıyor. Müzik okulu, dil kursu, etüt merkezi, kültür merkezi gibi adlarla açılan bir çok dernek Kavala tarafından fonlandı. 2011-2016 döneminde Doğu ve Güneydoğu’da PKK’ya destek veren bu fonlar, 2016’dan itibaren sınırın Suriye tarafına yoğunlaştı. Aynı kapsamda yine Urfa, Nusaybin, Gaziantep ve Hatay’da kurulan paravan kurumlar aracılığıyla Afrin başta olmak üzere, PKK bölgelerine yardım gönderildi.

Kavala’nın 2017, 18 Ekim’de Gaziantep’te yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, Afrin başta olmak üzere Kamışlı, Munbic, Aynel Arap, Tel Abyat, Rakka ve Haseke bölgelerini işgal eden PKK-PYD ye yardımların sevk ve idaresi ile Avrupalıların bölgeye yatırımları konuşuldu. PKK’ya nakit transferi, inşaat, gıda, tarım, demokratik toplumu yeniden inşa etme, demokratik bilinci geliştirme, vatandaşlık bilinci, eğitim gibi projeler altında yapılıyor. Alman vakıfları ve 70’ten fazla dernek ve vakıf PKK’yı fonluyor. Kavala, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay’da toplantılar düzenledi. Son yıllarda örgüte bu başlıklar adı altında yapılan yardım miktarı 1,5 milyar doları bulmuş durumda.

Kavala, Muhammet Dahlan, Mısır, Birleşik Arap Emirleri ve Suudi Arabistan üçgeninde de aktif rol almış. Kavala ve Dahlan’ın PKK’ya yardımlarında eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba köprü görevi görmüş o yıllarda. Dahlan ve Kavala 15 Temmuz sürecinde iki kez görüşüyor. Dubai’deki görüşmelerden birine FETÖ’den isimler de katılıyor.


Yabancıların Gözdesi:
Türkiye’yi ziyaret eden yabancı devlet adamlarının sık sık görüştüğü isimlerden biri Osman Kavala’dır. Örnek olarak
2014 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck.
2016 yılında Can Dündar’dan PKK destekçisi akademisyenlere kadar birçok isme destek açıklaması yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden.

Yargı Süreci:
Bu kadar ilişki ağına, Türkiye’ye yönelik bu kadar girişime gizli ya da açık destek vermesine rağmen Kavala’yı şimdiye kadar kimler korudu, onu “dokunulmaz” kılan bağlantılar neydi, şimdilik tam açığa kavuşmadı. Yargı sürecinde bu karanlık noktaların açığa çıkacağını ve son dönem evrensel demokrasi, özgürlük, barış gibi temel değerlerin arkasına sığınarak kuzu postuna bürünmüş kurtların deşifre olacağını umuyoruz.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNCEL Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI