Bugun...



Rekor: Buğdayın Fiyatı Petrolü Geçti!

Corona virüs küresel ekonomiyi tehdit ederken son dönemde dengeleri alt üst olan piyasalardan yeni bir "rekor" haberi geldi. Petrol ve doğal gaz ucuzlarken, buğdayın fiyatı fırladı. 7 varil eden bin ton petrolün, bin ton buğdaydan daha ucuz olduğu açıklandı. Un fiyatları dahi petrolden daha pahalı hale geldi.

facebook-paylas
Güncelleme: 25-03-2020 13:06:13 Tarih: 25-03-2020 11:58

Rekor: Buğdayın Fiyatı Petrolü Geçti!

7 Varil Eden Bin Ton Petrol,

Bin Ton Buğdaydan Daha Ucuz Hale Geldi

Corona virüs küresel ekonomiyi tehdit ederken son dönemde dengeleri alt üst olan piyasalardan yeni bir "rekor" haberi geldi. Petrol ve doğal gaz ucuzlarken, buğdayın fiyatı fırladı. 7 varil eden bin ton petrolün, bin ton buğdaydan daha ucuz olduğu açıklandı. Un fiyatları da petrolden daha pahalı hale geldi.

Çin'de Aralık 2019'da ortaya çıkan Corona virüs salgını, küresel ekonomi ve dünya ticaretini derinden etkiliyor. Salgının küresel ekonomiye etkisinin 1,1 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

OECD açıkladığı baz senaryosunda virüs salgınından kaynaklı olarak küresel büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e çekmişti.

Salgın sürecinde petrol fiyatları düştü. Rusya ağır darbe aldı. Darbe petrolle de sınırlı değil. Rusların en büyük gelir kaynakları olan petrolün yanı sıra doğal gazın bin metreküplük fiyatının da 250 dolarlardan 90 dolara kadar indiği duyuruldu. 90 dolar seviyesinin doğal gaz fiyatlarında son 15 yılın en düşüğü olduğu öğrenildi.

Bu süreçte en çok dikkat çeken gelişme ise ilk kez petrol ve buğdayda yaşanan fiyat dengelerinde ki değişim oldu. Petrol’ün fiyatı düştü, buğdayın fiyatı fırladı. Sadece buğday değil, un ve birçok gıda fiyatları petrolden daha pahalı hale geldi. 7 varil eden bin ton petrol, bin ton buğdaydan daha ucuz hale geldi. Son gelişmeler dünyada gıda fiyatlarında kriz yaşanabileceğini işaret ediyor. 

Rusya'da üretilen buğdayın fiyatı tarihi bir seviyeye çıkarak petrol fiyatını geçti. Yani en önemli ihraç ürünlerinden petrol hızla ucuzlayan Rusya'nın, dünyada 1 numaralı ihracatçısı olduğu bir başka önemli ürünün buğday rekor fiyat artışı kaydetmiş oldu. 

16-20 Mart tarihleri arasında buğdayın ton fiyatı 1020 rublelik artışla 13 bin 270 rubleye yükseldi (1084 TL).

Dünya genelinde buğday fiyatları hızla yükselmeye davem ediyor.

Kommersant gazetesinin tarım sektöründen kaynaklara dayandırdığı habere göre (16-20 Mart) Ural marka petrolün ton fiyatı (yaklaşık 7 varil) ortalama 12 bin 850 ruble oldu.

Yıllardır  petrolün ton fiyatı buğdayın ton fiyatının hep açık ara üzerinde seyir etmişti.

Corona Virüs salgını nedeniyle küresel üretimin yavaşlaması ve OPEC+ üretimi kısma anlaşmasının bozulması sonrası petrol fiyatları düşüşe geçmişti. Bu düşüşe paralel olarak Rus rublesi de değer kaybetmeye başlamıştı.

2018 yılı itibarıyla Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumunda. Dünyadaki ihracatın yüzde 20,5'lik bölümünü tek başına gerçekleştiren ülkenin bu ticaretten elde ettiği para 8,4 milyar dolar.

Diğer yandan Rusya'nın geçen yıl petrol ve gazdan geliri 7.9 trilyon rubleydi (bugünkü kurla yaklaşık 100 milyar dolar).

Yani buğday geliri petrolle kıyaslanacak bir rakam değil ama Rusya hem kendine yeten, hem de dünyada en fazla ihracat yapan ülke olarak tahılda da söz sahibi olmaya devam ediyor.

Brent petrol ise dün gece 27.5 dolar varil fiyatından işlem görüyordu. 
 

RUSYA TAHIL ÜRÜNLERİNE

İHRACAT YASAĞI KOYDU

Bu arada Corona Virüs salgını kapsamında Rusya talebi karşılamak için tarım sektöründe yeni bir karar aldı: 10 gün süreyle her türlü tahıl ürününü ihracatı durduruldu. Uygulama tarihi 20 Mart’tan başlatıldı.

Rusya Tarım Ajansı Rosselhoznazdor’da yapılan açıklamada, bunun yaşanan Korona virüs salgını kapsamında alınmış bir karar olduğu vurgulandı. Son dönemde greçka başta olmak üzere tahıl ürünlerine olan büyük talep sonrası raflar boşlamış, yetkililer yeterince stok olduğunu ve paniğe gerek olmadığını açıklamıştı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI