Bugun...


ÖMÜR ÇELİKDÖNMEZ

facebook-paylas
MİT'in kafasında ne var! Elektronik İstihbarat mı İnsan Kaynaklı İstihbarat mı?
Tarih: 14-09-2021 21:17:00 Güncelleme: 14-09-2021 21:17:00


Bizim kuşak; elektronik istihbaratı bilir.

Genç jenerasyon buna “siber istihbarat” (Signal Intelligence/SIGINT) diyor, “yapay zeka istihbaratı” diyor. 

Biraz anlaşılır ifade ile bu “SIGINT”; modern ve yüksek teknolojinin etkin kullanımın dayalı bir istihbarat türevi olup, düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik (telsiz, bilgisayar: Sunucu Bilgisayarlar-Masaüstü Bilgisayarlar/Ağ Bilgisayarı/Dizüstü Bilgisayar/ Tablet PC, Portatif Dijital Aletler: Cep Telefonu/ Akıllı Telefon/  Çoklu Ortam Oynatıcı) cihazların yaydığı radyo dalgalarıyla veya kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarımın çeşitli yöntemlerle yakalanıp analizi sonucu gizli bilgilerin elde edilmesi tekniği anlamına geliyor.

Bu sektörde ABD’nin eline su dökebilecek ülkelerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Düşünsenize ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA, dünyada her ay yaklaşık 500 milyon telefon konuşmasını, kısa mesajları, internet üzerinden yapılan iletişimi  vs. vs. takipte. 

Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ile aynı ligde yer alıyor demek oldukça zor olsa da onların bu alandaki etkinlikleri yadsınamaz, küçümsenemez. Zaten İngiliz istihbaratı, ABD İstihbaratına yapışmış bir sülük gibi. Günümüzde hemen her gelişmiş ülkede siber istihbarat çabalarının arttırılması ve siber ekonomik suçların önleme ve koruma görevlerine ağırlık verilmesi gerekliliği ile ilgili yasal düzenlemeler yapılıyor. Türkiye de benzer düzenlemeleri ihmal etmiyor.

“Humin Intelligence” - “Signal Intelligence” Sizce Hangisi? Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, yaptığı işin özünü; “devlet tarafından belirlenen ihtiyaçlara karşılık olarak çeşitli kaynaklardan derlenen haber, bilgi ve dokümanlar” şeklinde tanımlar. Günümüzde teknolojik terakkiden dolayı bilişim ve telekomünikasyon sektöründeki hızlı gelişmeler ve imkânların artması kapsamında açık kaynaklardan elde edilen ham bilgiler, gizli servislerin ihtiyaç duyduğu istihbari bilgilerin yüzde 90’ından fazlasını oluşturur. Bu nedenle istihbarat toplamada modern teknik yöntemlerden yararlanılması kaçınılmaz. 

Bu teknik yöntemleri bilginin temin edildiği kaynağa göre Sinyal İstihbaratı (Signal Intelligence / SIGINT) ve Elektronik İstihbarat (Electronic Intelligence / ELINT) şeklinde sınıflandırmak mümkün. Nitekim son yıllarda siber uzay kaynaklı teknolojik gelişmeler ile siber istihbarat yöntemleri de önemli bir teknik bilgi toplama kaynağı olarak görülüyor. Buna bakılarak istihbarat kurumlarının yakın gelecekte neredeyse tamamına yakın şekilde siber istihbarat tekniklerinden önemli bir teknik bilgi temin etme yöntemi olarak kullanılacağı söyleniyor.  Oysa tüm dünyadaki haber alma/casusluk kurumlarının en kadim istihbarat toplama kaynağı ise en eski bilgi temin etme yöntemi olan İnsana Dayalı İstihbarat (Humin Intelligence / HUMINT) teknikleri olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, hedef birey, örgüt, kurum, devletlerin de teknik istihbarat yöntemlerine karşı tedbirler geliştirme konusundaki artan hassasiyetleri dikkate alındığında, HUMINT yöntemlerinin her türlü teknik gelişmeye ve modernizasyona rağmen temel istihbarat toplama tekniği olduğu su götürmez, yani tartışılmaz.  

Çünkü gerek karşı istihbarat, nüfuz casusluğu veya küresel terörizm faaliyetlerin hemen hepsi insan eksenlidir, insan kaynaklıdır. Çünkü istihbarat faaliyetinin temel öznesi insandır.Siber istihbarat tekniklerinin çeşitlenmesine, doludizgin alıp başını gitmesine karşın, “HUMINT” yöntemler, istihbarat servisleri için temel istihbarat kaynağı olma önceliğini sürdürmektedir. Hibrit Savaşlar döneminde Türkiye’de Siber İstihbarat/ Sinyal İstihbaratı faaliyetlerinin yasal çerçevesi… Karınca kararınca Türkiye'nin de bu alanda mesafe aldığı görülebiliyor. En azından konu ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldı. Mesela 26.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6532 sayılı Kanun ile birlikte 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’na önemli yenilikler getirildi. Söz konusu düzenlemeyle yaklaşık 30 yıl önce çıkarılan 2937 sayılı Kanun’un büyük ölçüde günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi sağlandı, güncellendi. 2937 sayılı Kanun’un verdiği yetkinin sınırları içerisinde MİT’in bazı verilere erişim imkânı olmakla birlikte kanunda da öngörüldüğü üzere iletişimin denetlenmesi ve teknik takip gibi faaliyetler için mahkeme kararı alınması gerekmektedir. Düzenlemenin bir amacı da MİT’in terörizmin finansmanı ile mücadelede imkân ve kabiliyetlerinin artırılmasıdır. MİT’in erişim yetkisine sahip olduğu her verinin gizliliği esas olup, bu verilerin açığa çıkması 2937 sayılı Kanunun 27. maddesi kapsamında suç teşkil etmektedir. Ayrıca yetki kapsamındaki bilgi belge talepleri, sıkı bir iç denetim prosedürüne tabidir. Günümüz dünyasında Hibrit Savaş ve istihbarat teşkilatlarına yönelik çalışmalar kapsamında Hard-Power/sert güç kullanımından Soft Power/yumuşak güç kullanımına geçiş söz konusu. Türkiye’nin bölgede bir güven unsuru olarak varlığını devam ettirmesi, hiç şüphesiz güvenlik konseptini ve ekonomik büyümesini sürdürülebilir bir formata kavuşturmasına bağlanabilir.

Asimetrik savaş ve düşük yoğunluklu çatışmaların yol açtığı bu belirsizlik ortamında, Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehditler, soğuk savaşa öncesi dönemde olduğu gibi yalnızca bölgedeki askerî güçleri değil bu ülkelerdeki politik, ekonomik ve sosyal dengesizlikler, sınır anlaşmazlıkları, iktidar ve güç mücadeleleri ile terörizmi de kapsadığından, Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesindeki krizlerin yanı sıra politik kararlara bağlı olarak dünya barışını tehdit eden krizlere de müdahaleye hazır olmak zorunda. Bu nedenle Hibrit Savaşlarda istihbaratın rolünün arttığından, istihbaratın yeni savaş anlayışındaki yerini belirlemek noktasında adımlar atıldı. Dönüşüm geçiren tehditlerle mücadelede, MİT’in teknik ve siber altyapısını geliştirmesi de bir gereklilik halini aldığından, hızla gelişen teknolojiyle birlikte, milli güvenliğimize yönelik tehditlerin niteliği de değişiklik gösterdiği gerçekliğinden hareketle, devletlerin niteliği değişen teknik ve siber tehditler karşısında edilgen konumdan çıkması ve daha donanımlı bir şekilde mücadele etmesi bir zorunluluk haline geldiği anlaşıldı. Bu değişimin teorisyeni ve uygulayıcısı hiç şüphesiz MİT Başkanı Dr. Hakan Fidan. Sinyal İstihbaratında donanım ve güç birliği…

Bu bağlamda 2012 yılında, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli elektronik istihbarat ve dinleme üssü olan ve ‘Bayrak Garnizonu’ olarak da bilinen  Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın MİT bünyesine katılmasıyla önemli bir adım atılmış, 6532 sayılı Kanun ile getirilen yeni düzenlemeler ile tehdit niteliği taşıyan oluşumlar tarafından da yaygın bir şekilde kullanılan çeşitli teknik ve siber istihbarat unsurlarının MİT tarafından etkin bir şekilde kullanımı sağlanmıştır.Sinyal İstihbarat Başkanlığı, eski adıyla Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı'nın 2012 yılında MİT'e devri ile kurulmuş olan ve sinyal istihbaratı (SIGINT) yapan birimdir. Görevi, her türlü haberleşme ve radar sinyalini analiz ederek sinyal istihbaratı üretmek ve gerekli makamlara sunmaktır. Türkiye‘nin en yüksek kapasiteli istihbarat ve dinleme üssü olarak bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı (GESKOM), 1 Ocak 2012'de “GES Komutanlığı’nın Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na Devrine Ait Protokol” ile MİTGES Başkanlığı olarak MİT Müsteşar(başkan)lığına bağlandı.Daha sonra ismi 15 Mayıs 2012 tarihinden itibaren "Sinyal İstihbarat Başkanlığı" (SİB) olarak değiştirildi. MİT’in Elektronik Teknik İstihbarat (ETİ) birimi ile Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın birleşince daha güçlü bir yapı ortaya çıktığı söyleniyor.Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 22 Haziran 2012 tarihinde, Suriye ordusu tarafından ihtarsız olarak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait RF-4E Phantom keşif uçağının düşürülmesi ile başlayan krizin ardından önemli bir projeyi hayata geçirdi.  

Teşkilat, denizleri de dinleyip istihbarat toplayabilmek için gemi alımına karar verdi. Suriye'nin Türk jetini düşürmesiyle yaşanan krizin ardından büyük önem kazanan proje kapsamında alınan istihbarat gemisinin üzerine dinleme cihazları yerleştirildi. MİT'e ait karada konuşlu dinleme ve kestirme cihazlarının denizdeki bazı noktaları görememesi, bu geminin alınmasını zorunlu kılmıştı. Denizdeki istihbarat faaliyetleri için MİT özellikle İstanbul Boğazı'nın çeşitli yerlerine özel cihazlar yerleştirmiş durumda. İstihbarat gemisinin alınması ile birlikte bütün bu sistemler de birbirine entegre edildi ve MİT, daha kusursuz daha bir hızlı çalışmaya başladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de kullanımına açılmıştı. Bunun faydası kısa sürede görülmeye başlandı.  

MİT'e alınan cihazlar, yüksek teknoloji kullanarak ilginç bir istihbarat işlevini yerine getiriyor. Sistem, hedef haberleşme yayınlarının yakalanması, yönlerinin bulunması, analizi, dinlenmesi ve kaydedilmesi amacıyla kullanılıyor. Mesela teröristlerin haberleşmek için kullandığı telsizler dinlemeye alınırken, bir taraftan da ses dalgalarından yararlanılarak yer tespiti yapılıyor. Türkler kullanıyor mu bilemiyorum ama “StingRays”  adlandırması yapılan cihazlar, istihbaratta kullanımı yüksek, çok tartışmalı bir telefon gözetleme cihazı. Farklı isimlerle anılıyorlar; digital analyzer, IMSI catcher, Stingray, Triggerfish, Dirt Box, Cell-site simulator gibi. Adına ne derseniz deyin, sahada cep telefonu dinleme sistemi, telefon ile baz istasyonu arasına girerek, ses ve veri iletişimini kendi üzerinden geçirirken izlemeyi sağlıyor.  Bir cep telefonu, en az güç tüketimi için kendisine en yakın baz istasyonunu bularak servis sağlayıcı ile olan haberleşmesini bu nokta üzerinden gerçekleştirebiliyor. Cell-site simülatörü (IMSI yakalayıcı ya da stingray olarak da adlandırılır) bir baz istasyonu gibi davranıyor ve kandırdığı yani baz istasyonu olduğuna ikna ettiği cep telefonunu, eğer iletişimde herhangi bir şifreleme kullanmadıysa iletişimini izlemesi mümkün olabiliyor.

İngilizlere ait dünyanın en büyük sinyal

istihbarat merkezi burnumuzun dibinde!..

“Güney Kıprıs”ta yer alan Ağrotur İngiliz Üssü, büyük bir elektronik istihbarat tesisi ile Orta Doğu Kara ve Hava Kuvvetleri Karargâhının merkezi. Troodos Dağı Olympos Tepesi (Karlıdağ) Dinleme İzleme Üssü de var. Trodos dağı üzerinde kurulu olan ve büyük kubbe şeklini andıran tesiste doğrudan CIA, MI6 ve özellikle NSA (Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu) için hizmet verilmekte.  Bu tesis vasıtasıyla Orta Doğu ile Mısır’dan Libya’nın batısına kadar olan çember, Avrupa ve ayrıca Kafkasya’ya kadar olan bölge büyük bir telekulak gibi dinlenip izleniyor. Trodos Dağı’nın Agios Nikolaos mevkiinde kurulu olan son teknoloji ürünü olan İngiltere’ye ait Radar, “ABD’nin Küresel Gözetim Ağı” olarak bilinen ünlü “Echelon” sisteminin bir parçası olarak çalışmakta. 

“Şeytanın Kulakları": Echelon Sistemi…

Elektromanyetik dalga yayan sistemlerin anası kabul edilen ECHELON; dünya medyası ve popüler kültürün AUSCANZUKUS olarak bilinen Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından imzalanan UKUSA Anlaşması'na dayalı bir istihbarat sinyalleri toplama ve analiz ağı işletimi. İnsan beyni dahil elektrikle çalışan tüm sistemler, etrafına frekansı-dalga boyu farklı işaretler yayarlar. Bu işaretlere, genel olarak, kabaca, Elektromanyetik dalgalar, denmektedir.  Elektromanyetik dalga yayan tüm sistemler, cihazlar, aletler, bugün çok özel, hassas cihazlar tarafından takip edilip, çevreye yaydıkları elektromanyetik dalgalardan gerekli bilgileri alınabilmekte. Bu Radar ile sadece Orta Doğu değil, Orta Asya ve Avrupa’daki tüm haberleşmeler de izleniyor ve ABD’ye servis ediliyor. Alan memnun veren memnun. Trodos Dağı üzerinde bulunan ve son teknoloji ile kuşatılmış olan bu tesis ile İngiltere, çok geniş bir alandaki (Orta Doğu, Mısır’dan Libya’nın batısına kadar olan bölge, Avrupa ve Kafkaslar) tüm radyo, uydu ve mikrodalga trafiğini izlemekler kalmıyor, bunun yanısıra bu geniş coğrafyada yer alan tüm karasal haberleşmeler dahi (Sabit telefon hattı haberleşmeleri) mikrodalgalar kullanılarak bu tesislere yönlendirilip toplanıyor. Söz konusu elektronik istihbarat ile Orta Doğu’daki ülkelerin askeri kapasitesi, taktikleri, planları ve eylemleri hakkında elde edilen bilgiler ABD ile anında paylaşılıyor. Üslerde kurulu dinleme tesisleri ile neredeyse tüm bölge dinlenildiği gibi “Orta Doğu’nun tele kulağı” denilebilecek çalışma yapılıyor. 

Türkiye, ECHELON denilen “Şeytanın Kulakları” sistemine dahil edilmiyor. Lakin demokrasilerde çare tükenmez.  Şeytana sadece külahı değil pabucunu dahi ters giydiren Türkler, bir şekilde bu sisteme sızmanın, o bilgilere ulaşmanın bir yolunu mutlaka bulmuştur.

Belki de bu sektörde İsrail gizli servisleri Türkler için taşeronluk yapıyor olabilir mi? Ne dersiniz? 

Hikâye bu ya; “Suriye Cumhurbaşkanı Hafız El Esad, bir gün uluslararası bir toplantıda İsrail başbakanı Simon Peres ile karşılaşmış. Peres, Esad’a, "-Muhaberat’ınla çok övünüyorsun ama Lazkiye kıyılarına denizaltı gönderdik haberiniz bile yok” demiş. Esad da, “-Sen adamlarını gönder de o denizaltının altına baksınlar” cevabını vermiş. Peres adamlarını göndermiş ve bir de ne görsünler? Denizaltının altında Suriye Muhaberat’ının damgası var!"  Kıssadan hisse! MİT Başkanı Dr. Hakan Fidan kim bilir hangi atı nalladı hangi iti bağladı?

MİT kararı, Elektronik İstihbarat mı İnsan Kaynaklı İstihbarat mı?

İstihbarat bilgidir, organizasyondur ve faaliyettir. İstihbarat akıl oyunudur. Bir hedefe ulaşmak için yapılan stratejik planlama biraz da siyasi entrikadır. Matematik ve metafiziktir. ‘Komplo teorileri’, aslında senaryo yazmaktır. Bu nedenle polisiye roman türü yazarlarının bir kısmı istihbarat örgütlerine çalışır. Türkiye’de de bu böyledir. Hemen her istihbarat örgütünde öngörüye dayalı stratejik planlama ve olası gelişmelerin önceden tahmin edilerek hazırlıksız yakalanmamak için ‘komplo teorisi’ üretilen, A-B-C ve hatta D planlarının yapıldığı birimler mevcuttur. Şeytanın aklına gelmeyen, istihbaratçının aklına gelir. 

İnsan kaynaklı istihbaratın önemine ilişkin iki örnek olay…

Birincisi bizden, ikincisi ABD’den...

28 Şubat postmodern darbe süreci günlerinde geçer olay. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda çalışan, askerliğini yaptığı 28 Şubat döneminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı istihbarat biriminde görevli  Onbaşı Kadir Sarmusak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın İstihbarat Dairesi'ndeki bozuk bir dinleme cihazının tamiri için 1996 yılında askeriyeye giriş yapar. O sırada Darbe planını ortaya çıkarma maksatlı casusluk faaliyetini gerçekleştirir. Her türlü istihbarat toplama ve teknik izleme takip işlemlerini yürüten “Batı Çalışma Grubu”na (BÇG) ait belge ve dokümanları emniyet istihbarattaki üstlerine ulaştırır. Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ve Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı, Sarmusak'ın tamir işi bittikten sonra askeriyedeki görevine devam etmesini ister. Orduda gizli bir darbe hazırlığı olduğu yönündeki istihbaratlar, Bülent Orakoğlu'nun “Batı Çalışma Grubu” bünyesinde hazırlanan bir taslağı, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e vermesiyle ortaya çıkar. Sıradan bir onbaşı Kadir Sarmusak, koskoca orgenerallerin kurduğu, başında olduğu, talimat verdiği her türlü teknik donanım ve sözde yetkiye sahip, Batı Çalışma Grubu’nu kamuoyuna deşifre etmişti. 

Firavunu yıkan sinek; Edward Snowden…

İkinci örneğimizin onbaşısı Edward Joseph Snowden; Amerikalı bilgisayar uzmanı, eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı. Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) için de çalışan Snowden, 2013 yılında, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) bağlı olarak çalışırken, Amerikan istihbaratının telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği ve Avrupa hükümetlerine yönelik dinleme faaliyetleri hakkındaki ayrıntılı gizli belgeleri kopyalayıp sızdırmış, yargılanacağı endişesiyle kaçarak Rusya'ya sığınmıştı. Snowden, etik kaygıların kendisini bunu yapmaya zorladığını söylemiş "Böyle şeyler yapan bir toplumda yaşamak istemiyorum" diye konuşmuştu. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın, küresel casusluk programının ölçeği eski istihbarat çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerde ortaya çıktığında sadece Amerikalılar değil tüm dünya şok yaşadı. NSA'nın eski istihbarat çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgiye göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın takip ettiklerinden yüzde 90'ı sıradan internet kullanıcılarıydı. Snowden, NSA'in gizli telefon dinleme faaliyetleriyle ilgili bilgileri Guardian ve Washington Post gazeteleriyle paylaştıktan sonra önce Hong Kong'a kaçmış, oradan da Rusya'ya sığınmıştı. Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiğini ve internet üzerinden gönderilen tüm postaları, yapılan sohbetleri, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmeleri, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerini, bulundukları yeri ve diğer ayrıntıları izlediğini ortaya çıkarmıştı. NSA skandalı sonrası dünya kamuoyuna yansıyan ilgili haberlerde   dünyanın dört bir yanından günde 200 milyon cep telefonu mesajının ABD tarafından izlenip saklandığı ortaya çıkmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın NSA'in cep telefonu mesajlarından elde ettiği verilere İngiliz casusların da ulaştığı anlaşılmıştı. Dünyayı dinleme ve fişleme operasyonunda Amerika yalnız değildi, İngiltere de Amerika’ya hem çanak tutuyor hem de yardakçılık yapıyordu. ABD ve İngiltere’nin istihbarat goygoyculuğunun sonunu hazırlayan, Rusya’nın karşı istihbarat operasyonları…

ABD’nin elektronik istihbarat teknolojisine karşı Rusların insan merkezli istihbarat yöntemi çatıştığında, ilk raundu Rusların kazandığı açık seçik görülebiliyor. Artık dünya eskisi gibi değil. Amerikan istihbaratının 2. Dünya Savaşı sonrasında Alman gizli servisinin ana omurgası üzerinde monte edildiği biliniyor. Amerikan istihbaratının bir de İngiliz politikalarından hoşnut olmayan İrlanda damarı mevcut. Rusların da zaman zaman CIA ve diğer Amerikan istihbarat servislerine nüfuz edebildiği malûm. Çok renkli, çok dilli, çok dinli Amerikan istihbarat ağının çöküşüne tanık olmak insanı heyecanlandırıyor. Tartışmasız söylenebilir ki dünya istihbaratının yeni patronu Ruslar.

Bir de neyi merak ediyorum biliyor musunuz?

Acaba Türk istihbarat birimleri içinde Amerikalıların devşirdikleri çift yönlü casuslar var mı? - Onların da yakın sürede açığa çıkarılıp, tasfiye edildiğini duyacak mıyız?
 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 34 18 12 4 60 45 58 +15
4 Başakşehir FK 34 15 12 7 46 39 52 +7
5 Beşiktaş 34 15 13 6 45 40 51 +5
6 Kasımpaşa 34 14 13 7 56 59 49 -3
7 Çaykur Rizespor 34 14 13 7 45 51 49 -6
8 Alanyaspor 34 12 10 12 49 46 48 +3
9 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
10 Antalyaspor 34 11 11 12 39 42 45 -3
11 Adana Demirspor 34 9 11 14 49 47 41 +2
12 Kayserispor 34 11 13 10 39 48 40 -9
13 Samsunspor 34 10 15 9 37 44 39 -7
14 MKE Ankaragücü 34 8 12 14 42 45 38 -3
15 Fatih Karagümrük 34 9 16 9 41 43 36 -2
16 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
17 Gaziantep FK 34 9 18 7 39 54 34 -15
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 34 4 23 7 26 67 16 -41
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 32 23 6 3 73 28 72 +45
2 Göztepe 32 20 6 6 56 19 66 +37
3 Sakaryaspor 32 16 7 9 48 33 57 +15
4 Çorum FK 32 16 9 7 53 33 55 +20
5 Kocaelispor 32 16 9 7 48 36 55 +12
6 Bodrumspor 32 14 7 11 39 21 53 +18
7 Boluspor 32 14 10 8 31 33 50 -2
8 Bandırmaspor 32 12 9 11 47 30 47 +17
9 Gençlerbirliği 32 12 9 11 37 32 47 +5
10 Erzurumspor FK 32 12 9 11 30 28 44 +2
11 Keçiörengücü 32 10 13 9 32 40 39 -8
12 Manisa FK 32 8 11 13 39 38 37 +1
13 Ümraniyespor 32 10 15 7 36 46 37 -10
14 Şanlıurfaspor 32 8 14 10 29 36 34 -7
15 Tuzlaspor 32 8 14 10 32 46 34 -14
16 Adanaspor 32 9 17 6 25 45 33 -20
17 Altay 32 5 24 3 15 73 15 -58
18 Giresunspor 32 2 26 4 15 68 7 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 35 25 5 5 77 29 80 +48
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 35 20 5 10 51 24 70 +27
4 1461 Trabzon FK 35 20 6 9 66 35 69 +31
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 35 16 9 10 48 31 58 +17
6 Ankaraspor 35 15 8 12 42 32 57 +10
7 Karacabey Belediye Spor 35 13 10 12 42 34 51 +8
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 35 14 14 7 44 37 49 +7
9 Ankara Demirspor 35 14 16 5 38 44 47 -6
10 Diyarbekir Spor 35 12 14 9 38 38 45 0
11 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
12 Altınordu 35 10 13 12 42 36 42 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 35 10 13 12 24 34 42 -10
14 Serik Belediyespor 35 10 15 10 29 39 40 -10
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 35 10 17 8 38 56 35 -18
17 Kırşehir Futbol SK 35 5 22 8 34 71 23 -37
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 35 3 25 7 24 62 16 -38
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2024 Beşiktaş vs Çaykur Rizespor
 03/05/2024 MKE Ankaragücü vs Alanyaspor
 04/05/2024 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 04/05/2024 Kayserispor vs Fatih Karagümrük
 04/05/2024 Samsunspor vs Trabzonspor
 05/05/2024 Başakşehir FK vs Kasımpaşa
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
 05/05/2024 Gaziantep FK vs Hatayspor
 06/05/2024 Antalyaspor vs Pendikspor
 06/05/2024 Konyaspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Eyüpspor vs Göztepe
 05/05/2024 Altay vs Adanaspor
 05/05/2024 Bandırmaspor vs Keçiörengücü
 05/05/2024 Bodrum FK vs Kocaelispor
 05/05/2024 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 05/05/2024 Gençlerbirliği vs Giresunspor
 05/05/2024 Manisa FK vs Boluspor
 05/05/2024 Sakaryaspor vs Tuzlaspor
 05/05/2024 Ümraniyespor vs Erzurumspor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Adıyaman FK vs Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Altınordu vs Ankaraspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 vs Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Bursaspor vs Van Spor FK
 04/05/2024 Kırklarelispor vs Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK vs 1461 Trabzon FK
 04/05/2024 Serik Belediyespor vs Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor - Karacabey Belediye Spor Karacabey Belediye Spor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Karacabey Belediye Spor yenilmez
 04/05/2024 Bucaspor 1928 - Diyarbekir Spor Diyarbekir Spor ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Bucaspor 1928 yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI