Bugun...



Yerel Medyanın Geleceği İZTO’da Masaya Yatırıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Medya ve Fotoğrafçılık Komitesi’nin düzenlediği “İzmir’de Medya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” toplantısında, yerel medya sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri detaylı bir şekilde tartışıldı. İZTO Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, medya sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-01-2025 11:23:24 Tarih: 14-01-2025 10:49

Yerel Medyanın Geleceği İZTO’da Masaya Yatırıldı

YEREL MEDYANIN GELECEĞİ

İZTO’DA MASAYA YATIRILDI

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Medya ve Fotoğrafçılık Komitesi’nin düzenlediği “İzmir’de Medya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri” toplantısında, yerel medya sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri detaylı bir şekilde tartışıldı. İZTO Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, medya sektörünün önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası (40. Medya ve Fotoğrafçılık Komitesi) Meclis Üyesi Abdulhakim Bingöl, yerel medyanın demokrasinin temel taşı olduğunu vurgulayarak, medyanın sürdürülebilirliği için kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

“MEDYA TOPLUMUN SESİ VE

DEMOKRASİNİN GÜVENCESİDİR”

Konuşmasında yerel medyanın önemine değinen Abdulhakim Bingöl, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü haftasında gerçekleştirdiğimiz bu toplantının, gazetecilik mesleğinin sorunlarını daha güçlü bir şekilde ele almamız ve çözüm yollarını birlikte aramamız açısından özel bir anlam taşıdığına inanıyorum. Bu vesileyle, gece gündüz demeden çalışan tüm basın emekçilerimizin gününü kutluyor ve kendilerine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Bingöl, konuşmasında İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’e teşekkür ederek, yerel medya sorunlarına yönelik duyarlılığını ve destekleyici politikalarını takdir ettiğini dile getirdi.

“YEREL MEDYA BÜYÜK BİR TEHDİT ALTINDA”

Medyanın toplumun doğru bilgiye ulaşmasında ve demokratik değerlerin korunmasında hayati bir rol oynadığını belirten Bingöl, yerel medyanın karşılaştığı ekonomik ve yapısal sorunlara dikkat çekti. Artan kâğıt maliyetleri, azalan resmi ilan gelirleri ve dijitalleşme baskısının yerel medyayı büyük bir tehdit altına aldığını ifade etti.

Bingöl’ün vurguladığı sorunlardan bazıları şöyle:

► Yerel gazeteler: Artan kâğıt maliyetleri ve azalan resmi ilan gelirleri nedeniyle sürdürülebilirliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

► Radyolar: Reklam gelirlerindeki azalma ve dijitalleşme süreçlerine uyum sağlama zorlukları, radyoların devamlılığını tehdit ediyor.

► Televizyonlar: Yüksek uydu kiraları ve içerik üretim maliyetleri, yerel televizyon kanallarının özgün içerik üretmesini zorlaştırıyor.

► Dijital medya: Resmi ilan alamayan internet siteleri, dijital reklam pastasındaki eşitsizlik nedeniyle ciddi gelir kayıpları yaşıyor.

Bingöl, bu sorunların çözümü için sektör genelinde iş birliği yapılması gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

“YEREL MEDYAYI DESTEKLEMEK,

DEMOKRASİYE YATIRIMDIR”

1) Resmi İlan Fiyatlarının Artırılması: Artan kâğıt ve baskı maliyetleri dikkate alınarak, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan fiyatlarını güncellemesi gerekiyor.

2) Reklam ve İlan Desteği: Kamu kurumlarının tasarruf genelgesi bahanesiyle reklam bütçelerini kısmaktan kaçınması, yerel medyanın ayakta kalması için kritik öneme sahiptir.

3) Dijitalleşme Teşvikleri: Yerel medya kuruluşlarının dijital dönüşüm süreçlerine ayak uydurabilmesi için ekonomik teşvik paketlerinin sağlanması gerekiyor.

4) RTÜK ve Uydu Kiraları: RTÜK’ün yerel televizyonlar için uydu kiraları konusunda çözüm üretmesi ve maliyetleri düşürecek destek mekanizmaları oluşturması gerekiyor.

5) Yerel Medyanın Rekabet Gücünün Artırılması: Özellikle küçük ölçekli medya kuruluşları için ekonomik teşviklerin artırılması ve dijital platformlardaki eşitsizliklerin giderilmesi gerekiyor.

RTÜK, BASIN İLAN KURUMU VE

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Bingöl, medya sektörünün sürdürülebilirliği için RTÜK, Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı gibi düzenleyici kurumların oynadığı rollere değinerek, bu kuruluşların yerel medyaya yönelik daha fazla destek sunması gerektiğini belirtti.

► RTÜK: Yüksek uydu kiraları ve dijitalleşme destekleri konusunda daha etkin politikalar geliştirmeli.

► Basın İlan Kurumu: Resmi ilan fiyatlarının artırılması ve küçük ölçekli gazetelere yönelik teşviklerin artırılması için çalışmalı.

► İletişim Başkanlığı: Basın kartı düzenlemelerinde yerel medya kuruluşlarının gerçek ihtiyaçlarını gözetmeli ve dijitalleşme süreçlerine rehberlik etmeli.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Abdulhakim Bingöl, kamu ve özel sektörün yerel medyanın sürdürülebilirliği için sorumluluk alması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Yerel medya halkın sesi, toplumun vicdanıdır. Bu sesi güçlü tutmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Kamu kurumları ve özel sektör, reklam ve teşviklerle yerel medyanın ayakta kalmasına destek olmalıdır. Bu destek, yalnızca medya sektörüne değil, toplumsal bilince ve demokrasiye yapılacak bir yatırımdır.”

SONUÇ VE TEMENNİLER

Bingöl, toplantının İzmir ve Ege Bölgesi medya sektörüne yeni bir soluk kazandıracağını belirterek, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı: “Hep birlikte hareket ederek, yerel medyanın hak ettiği değeri görmesini sağlayabiliriz. Bu anlamlı toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, katılımcılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yerel medyanın sürdürülebilirliğini sağlamak, demokrasimizin güvencesini korumak için ortak adımlar atmalıyız.”

İZTO Meclis Üyeleri ile Komite Üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantının açılışında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkan Yardımcısı Özer Akdemir ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen de konuşma yaptı.

“BASIN ÖZGÜR DEĞİL VE HER

YERDEN SANSÜR EDİLİYOR”

Basın üzerinden toplumu şekillendirme çabalarının devam ettiği ve gazetecilerin hedef gösterildiği bir dönemde yaşam mücadelesi verildiğini ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Basın özgürlüğü karnemiz ne yazık ki kırıklarla dolu. Anayasamızda ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ yazıyor. Ancak bu ifade, artık tozlu raflarda kalmış bir söylemden ibaret. Bugün basın özgür değildir ve her yerden sansür edilmektedir. Gerçeklere bakacak olursak, son yıllarda onlarca yerel gazete kapandı. Ancak bağımsız habercilik için mücadelemiz sürecek” dedi.

“BAĞIMSIZ HABERCİLİK İÇİN

YENİ FONLAR YARATILMALI”

İzmir olarak Hasan Tahsin’in kentinde yerel basını geliştirmenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Başkan Gappi, “Türkiye’de basının özgür ve bağımsız bir yapıya kavuşması için ulusal çapta adımlar gerekiyor. 12 meslek örgütü bir araya gelerek, ‘Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu’nu yayınladık. Basın kartlarının meslek örgütleri tarafından verilmesi ve gazetecilerin örgütlenme hakkının tanınması noktasına odaklandık. Günümüzde belli bir ölçeğin üzerinde istihdam yaratan ulusal ya da yerel medya kuruluşları yüzde 95 devlet yani BİK desteklidir. Tasarruf Genelgeleri de yerel basının iflahını kesmektedir. Yerel basının bağımsızlığı için tek bir kaynağa bağlı kalmamalıyız. Devlet, yerel kurumlar ve özel sektörle birlikte yeni fonlar yaratmalıyız” diye konuştu.

“SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK

EKMEK, SU GİBİ ELZEM”

Basın sektöründe sendikal örgütlülüğün elzem olduğunu vurgulayan TGS İzmir Şube Başkan Yardımcısı Özer Akdemir ise Türkiye’de yaklaşık 30 bin basın çalışanı bulunduğunu fakat sendikal örgütlenme oranı yüzde 10’un altında olduğunda dikkat çekti. Akdemir, “İzmir'de örgütlü olan üç yerel gazete, bu alandaki mücadelenin yetersizliğini gösteriyor. Sendikal örgütlenme, basın emekçileri için su ve ekmek kadar elzemdir. Ör

gütlü bir mücadele olmadan, ekonomik ve sosyal hakların savunulması mümkün değildir” dedi.

"BASIN DAHA GÜÇLÜ BİR
KONUMA SAHİP OLMALI”

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen de içinde bulunulan hız çağında medya sektörünün sürekli dönüştüğüne dikkat çekerek, İzmir’in basın sektörünün tarihinden aldığı kuvvet ve halihazırda söndürdüğü çalışmalar ile daha güçlü bir konuma sahip olması gerektiğine inandıklarını belirtti.

“YAPAY ZEKA BASIN

EMEKÇİLERİ İÇİN FIRSAT”

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Toros Mutlu da sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, yapay zekanın hukuki, ekonomik ve etik alanlarında yarattığı sorunlar üzerinde duran Dr. Toros Mutlu, “Yapay zeka basın emekçileri için bir fırsat. Yapay zeka araçlarının kullanımını medya profesyonelleri tarafından asla dışlamamalı, teknoloji kucaklanmalı” ifadelerini kullandı.

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER MEDYA Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 21 18 0 3 54 22 57 +32
2 Fenerbahçe 22 17 2 3 57 22 54 +35
3 Samsunspor 22 13 5 4 36 23 43 +13
4 Eyüpspor 21 11 4 6 34 19 39 +15
5 Beşiktaş 21 9 4 8 31 21 35 +10
6 Göztepe 21 10 7 4 40 27 34 +13
7 Başakşehir FK 22 9 7 6 39 30 33 +9
8 Kasımpaşa 22 7 5 10 40 42 31 -2
9 Alanyaspor 22 7 8 7 25 30 28 -5
10 Çaykur Rizespor 22 8 11 3 26 37 27 -11
11 Trabzonspor 20 6 6 8 34 24 26 +10
12 Gaziantep FK 21 7 9 5 26 29 26 -3
13 Antalyaspor 22 7 10 5 25 41 26 -16
14 Konyaspor 22 6 10 6 29 36 24 -7
15 Sivasspor 22 6 11 5 26 37 23 -11
16 Kayserispor 21 4 9 8 22 41 20 -19
17 Bodrum FK 21 4 13 4 15 29 16 -14
18 Hatayspor 22 1 14 7 23 42 10 -19
19 Adana Demirspor 21 2 17 2 20 50 5 -30
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 23 15 5 3 36 20 48 +16
2 Fatih Karagümrük 23 12 5 6 39 22 42 +17
3 Erzurumspor FK 23 12 7 4 34 17 40 +17
4 Gençlerbirliği 23 10 6 7 26 20 37 +6
5 Bandırmaspor 23 10 6 7 32 29 37 +3
6 İstanbulspor 23 11 9 3 35 25 36 +10
7 Çorum FK 23 9 6 8 30 22 35 +8
8 Keçiörengücü 23 9 7 7 35 26 34 +9
9 Boluspor 23 9 8 6 32 28 33 +4
10 Pendikspor 23 9 8 6 29 26 33 +3
11 Ümraniyespor 23 9 9 5 32 31 32 +1
12 Esenler Erokspor 23 8 8 7 29 28 31 +1
13 Amed SK 23 7 6 10 23 22 31 +1
14 Manisa FK 23 9 11 3 29 32 30 -3
15 MKE Ankaragücü 23 9 11 3 28 24 30 +4
16 Sakaryaspor 23 7 7 9 29 32 30 -3
17 Iğdır FK 23 8 10 5 23 25 29 -2
18 Şanlıurfaspor 23 8 11 4 29 32 28 -3
19 Adanaspor 23 4 12 7 19 39 19 -20
20 Yeni Malatyaspor 23 0 23 0 10 79 21 -69
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 21 16 0 5 51 10 53 +41
2 Batman Petrolspor 21 15 5 1 37 18 46 +19
3 GMG Kastamonuspor 21 13 2 6 38 17 45 +21
4 Altınordu 21 11 2 8 40 18 41 +22
5 Adana 1954 Futbol Kulübü 21 12 5 4 42 21 40 +21
6 İskenderunspor A.Ş. 21 9 4 8 30 18 35 +12
7 24Erzincanspor 21 8 5 8 30 25 32 +5
8 Beykoz Anadolu 21 9 8 4 28 27 31 +1
9 Fethiyespor 21 7 7 7 24 22 28 +2
10 1461 Trabzon FK 21 7 10 4 27 28 25 -1
11 Kırklarelispor 21 5 8 8 23 26 23 -3
12 Kepezspor FAŞ 21 6 10 5 25 29 23 -4
13 İnegölspor 21 5 8 8 22 27 23 -5
14 Isparta 32 Spor 21 4 7 10 17 23 22 -6
15 Karaköprü Belediyespor 21 3 11 7 22 36 16 -14
16 Sincan Belediye Ankaraspor 21 3 12 6 15 31 15 -16
17 Altay 21 5 14 2 18 46 14 -28
18 Hes İlaç Afyonspor 21 0 20 1 6 73 5 -67
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 19 14 0 5 39 6 47 +33
2 Karşıyaka 19 11 3 5 30 16 38 +14
3 Düzcespor 19 10 3 6 27 15 36 +12
4 Belediye Kütahyaspor 19 10 4 5 33 20 35 +13
5 Silifke Belediye Spor 19 8 5 6 34 23 30 +11
6 Anadolu Üniversitesi 19 8 5 6 26 15 30 +11
7 Muş Spor Kulübü 19 7 3 9 23 17 30 +6
8 Bornova 1877 19 5 6 8 26 30 23 -4
9 Kahramanmaraşspor 19 6 9 4 17 25 22 -8
10 Artvin Hopaspor 19 5 7 7 12 20 22 -8
11 Kırşehir Futbol SK 19 5 9 5 20 32 20 -12
12 Tokat Bld Plevnespor 19 4 8 7 14 20 19 -6
13 23 Elazığ Futbol Kulübü 19 4 8 7 12 19 19 -7
14 Kuşadasıspor 19 5 13 1 18 31 16 -13
15 Bulvarspor 19 2 10 7 16 34 13 -18
16 Ergene Velimeşe 19 2 13 4 8 32 10 -24
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 10/02/2025 Bodrum FK vs Göztepe
 10/02/2025 Trabzonspor vs Eyüpspor
 14/02/2025 Adana Demirspor vs Antalyaspor
 15/02/2025 Gaziantep FK vs Sivasspor
 15/02/2025 Başakşehir FK vs Bodrum FK
 15/02/2025 Beşiktaş vs Trabzonspor
 16/02/2025 Hatayspor vs Alanyaspor
 16/02/2025 Eyüpspor vs Kayserispor
 16/02/2025 Konyaspor vs Samsunspor
 16/02/2025 Eyüpspor - Kayserispor Eyüpspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Eyüpspor yenilmez
 16/02/2025 Fenerbahçe - Kasımpaşa Fenerbahçe ligdeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Fenerbahçe yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 11/02/2025 Çorum FK vs Yeni Malatyaspor (H:1)
 11/02/2025 Manisa FK vs Kocaelispor
 12/02/2025 Erzurumspor FK vs Gençlerbirliği
 12/02/2025 Keçiörengücü vs Adanaspor
 12/02/2025 Esenler Erokspor vs Iğdır FK
 12/02/2025 Amed SK vs Bandırmaspor
 13/02/2025 Pendikspor vs Boluspor
 13/02/2025 Şanlıurfaspor vs Sakaryaspor
 13/02/2025 MKE Ankaragücü vs Fatih Karagümrük
 13/02/2025 Ümraniyespor vs İstanbulspor
 16/02/2025 Gençlerbirliği - Pendikspor Gençlerbirliği ligdeki son 6 maçında hiç kaybetmedi  Gençlerbirliği yenilmez
 16/02/2025 Esenler Erokspor - Erzurumspor FK Esenler Erokspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Esenler Erokspor yenilmez
 17/02/2025 Adanaspor - Ümraniyespor Adanaspor ligde evindeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Adanaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/02/2025 Batman Petrolspor vs İskenderunspor A.Ş.
 12/02/2025 Beykoz Anadolu vs Karaköprü Belediyespor
 12/02/2025 Fethiyespor vs Altay
 12/02/2025 GMG Kastamonuspor vs 1461 Trabzon FK
 12/02/2025 Kepezspor FAŞ vs İnegölspor
 12/02/2025 Kırklarelispor vs Sarıyer
 12/02/2025 Sincan Belediye Ankaraspor vs Adana 01 Futbol Kulübü
 12/02/2025 24Erzincanspor vs Altınordu
 16/02/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs GMG Kastamonuspor
 16/02/2025 Karaköprü Belediyespor - Fethiyespor Fethiyespor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Karaköprü Belediyespor yenilmez
 16/02/2025 Sarıyer - 24Erzincanspor 24Erzincanspor ligde deplasmandaki son 6 maçında hiç kazanamadı  Sarıyer yenilmez
 16/02/2025 1461 Trabzon FK - Beykoz Anadolu Beykoz Anadolu ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  1461 Trabzon FK yenilmez
 16/02/2025 Adana 01 Futbol Kulübü - GMG Kastamonuspor GMG Kastamonuspor ligdeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  GMG Kastamonuspor yenilmez
 16/02/2025 Afyonspor Kulübü - Kırklarelispor Kırklarelispor ligde deplasmandaki son 9 maçında hiç kazanamadı  Afyonspor Kulübü yenilmez
 16/02/2025 Altınordu - Sincan Belediye Ankaraspor Sincan Belediye Ankaraspor ligde deplasmandaki son 11 maçında hiç kazanamadı  Altınordu yenilmez
 16/02/2025 Sarıyer - 24Erzincanspor Sarıyer ligdeki son 21 maçında hiç kaybetmedi  Sarıyer yenilmez
 16/02/2025 Afyonspor Kulübü - Kırklarelispor Afyonspor Kulübü ligdeki son 21 maçında hiç kazanamadı  Kırklarelispor yenilmez
 16/02/2025 İskenderunspor A.Ş. - Kepezspor FAŞ İskenderunspor A.Ş. ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  İskenderunspor A.Ş. yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 15/02/2025 Bornova 1877 vs Karşıyaka
 15/02/2025 Bulvarspor vs Ergene Velimeşe
 16/02/2025 Artvin Hopaspor vs Düzcespor
 16/02/2025 Belediye Kütahyaspor vs Kahramanmaraşspor
 16/02/2025 Bursaspor vs Anadolu Üniversitesi
 16/02/2025 Kırşehir Futbol SK vs Muş Spor Kulübü
 16/02/2025 Kuşadasıspor vs Silifke Belediye Spor
 16/02/2025 23 Elazığ Futbol Kulübü vs Tokat Bld Plevnespor
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
YUKARI YUKARI